ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 24.02.2009, 16:45
cinderella_man's Avatar
cinderella_man cinderella_man je offline
Drug član

Datum prijave: 18.03.2008
YU lokacija: Beograd
Smile

Imam jedno pitanje. Za par dana treba da rentiram jedan stan u apartmanskom naselju. Prvo su mi trazili jednu mesecnu rentu kao depozit.
Ponudi nam se zenina koleginica sa posla Amerikanka da nam bude cosigner.
Mi kazemo super, to je stvarno veliki gest i retkost. Proverom njene kreditne istorije rekli su nam da je njen kreditni skor los, bukvalno 0. No posle pregovaranja uspeli smo da dogovorimo skoro 50% manji security depozit.
Moje pitanje je:
Da li los kreditni skor mog cosigner-a moze da se odrazi lose na moje gradjenje kreditne istorije. Da se razumemo moja kreditna istorija i skor je trenutno takodje nikakva jer tek krecem da je gradim kao svaki nov emigrant.

Hvala unapred na odgovorima.
Reply With Quote
Staro 24.02.2009, 16:57
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Kao sto smo vec negde rekli u US jedna svar ne vazi isto za dvoje razlicitih ljudi tako da mozes da se cenkas oko svega zivoga kao sto si video. Milim da ne bi trebalo da njena kreditna istorija da utice na tvoju... jer nemate join account u banci, ali ovo je pravo pitanje za kolegu koji je stampao te izveshtaje
Reply With Quote
Staro 24.02.2009, 21:04
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Koliko znam...ona je samo cosigner. Generalno govorimo o soft credi check-u koji uradi firma koja izdaje stanove, kako bi ustanovili da li si ljudsko bice ili ne (da li imas dobru kreditnu istoriju). E sada, posto ti jos ne postojis, onda moze neko da bude cosigner...tj. da garantuje za tebe. To znaci da se firma osigurava da ces ti platiti ratu, a ako je ne platis, cosigner je duzan da plati. Zato je i bitno da on bude ljudsko bice, kako bi bio dovoljno kreditno sposoban da u slucaju da si ti kreten...snosi posledice. Meni je tako moja firma bila cosigner za mene. Dakle, koliko je meni poznato, ne bi trebalo da se odnosi ama bas nikako na tvoju kreditnu istoriju....ali najbolje je da Lucky to potvrdi, da budemo 100% sigurni :-)

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 25.02.2009, 06:33
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Ne moze njen dosadasnji kreditni skor da utice na tebe, zato sto vi tek sada ulazite u zajednichki duznichki odnos (ili kredit), tako da oni iz apartmanskog naselja moraju nekog da stave posto kako rece dreamerns - ti ne postojis.

Medjutim, sad ako ti ne bi placao na vreme, to bi uticalo loshe i na njen i na tvoj FICO skor. (by the way - sumnjam da je njen bas 0 jer sve ispod 500 je katastrofa) .

Svako tvoje redovno placanje kirije u tom naselju nece uticati nikako na tvoj skor , t.j. to se "podrazumeva".
Reply With Quote
Staro 25.02.2009, 06:47
cinderella_man's Avatar
cinderella_man cinderella_man je offline
Drug član

Datum prijave: 18.03.2008
YU lokacija: Beograd
Smile

Hvala na odgovorima. Pozdrav svima.
Reply With Quote
Staro 25.02.2009, 21:25
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

V777 super post. Upravo si opisala vrlo slicne uvjete zivota u stanu u kojem mi zivimo. I mi imamo plinsko grijanje u stanu, pec je u jednom plakaru, nema se potrebe ni otvarati osim da se promjeni filter, mislim svada tri mjeseca. Ostalo se podesava na termostat, ima hladenje, grijanje ili se potpuno iskljucuje. Imamo i vesmasinu i susilicu u drugom plakaru, i to stackable, znaci jedna na drugoj stoje pa je super prakticno i ne zauzima mjesto. Ovaj stan bi kostao oko 30 do 50 dolara manje da nema vesmasine i susilice, ali s malim djetetom nama to nije opcija.

Imali smo srece da je stan u koji smo usli imao super cisti tepih, mi ne pusimo tako da je super sto nismo osjetili nikakav miris na cigarete u stanu. Ja isto muku mucim sa tim tanjuricima ispod ringli i to me jako zivcira. problem je kod mene sto su moji od dva dijela, kolut i tanjuric i nigdje nemogu naci da si kupim nove i promjenim ih u crne.

Isto smo imali srece da su nam dali ovaj stan prakticki po istoj cijeni, cak i manjoj nego sto kosta sada kada cemo produziti dogovor. naime, zbog toga da se iskupe za svoju gresku dali su nam ovaj dvosobni (dve spavace i jedna dnevna) za cijenu jednosobnog jer su nam obecali jednosobni prije nego su vidjeli da nas troje ne mozemo zivjeti u jednosobnom stanu. Postoji limit za broj osoba po spavacoj, to je dva i zato smo morali uzeti dvosobni stan. Kad su nam dodali sto dolara po svakom od tri mjeseca koja smo iznajmili i platili unaprijed, doslo je do iste sume koju cemo morati sad platiti kada budemo placali mjesec po mjesec. Inace sto dolara po mjesecu vise je za short term lease, to je obicno sve manje od sest mjeseci. Unaprijed smo platili jer nismo imali posao, niti credit history. Na taj nacin su se oni osigurali da dobije ono sto im slijedi. U stan nije ukljuceno nista, u neke stanarine su ukljucene neke utilities, kao voda ili slicno. Ovdje u ovom kompleksu se potrosnja vode dijeli prema ukupnoj potrosni svih stanara i onda po broju stanara. Mi za smo za nas troje za prosli mjesec platili 25 dolara. To uz stanarinu placamo leasing agentima od kompleksa, a za struju/plin nam dolazi racun od Colorado Springs Utilities. ( to je bilo plin-40, struja-25). Od ostalih troskova imamo kabelsku/neograniceni internet oko 3o mjesecno (50 prvi put za adm. troskoveprikljucivanja). Isto tako su nam sada kad smo oboje polozili vozacki i imamo Coloradske vozacke smanjili premiju za osiguranje auta. Mi smo platili sest mjeseci unaprijed osnovno i najmanje osiguranje, platili smo odnaprijed jer smo imali popust od 100 dolara, ali su nam sad vratili dio novca kako su obecali jer imamo americke vozacke.

Neznam kako je u metropolama ali ovdje ima malih besplatnih knjizica, npr. Apartment Guide ili For rent koje se mogu naci pred izlazom iz supermarketa, svaki mjesec se mijenjaju specials za stanarine (npr. vecina stanova ovdje daje 200 Look and lease, znaci dodete pogledate stan i ako se vratite i uzmete stan u roku 24 sata oduzmu vam 200 dolara od prve rente. Nekima je special da nemorate placati application i administration fee sto moze biti za application po 35 dolara po osobi (znaci za bracni par 70) dolara i adm. fee koja isto zna biti oko 70 dolara. Neki stanovi koje smo gledali imaju stroza pravila za nas koji smo bez credit history, pa ce vas oderat za ekstra depozite, jedan stan ovdje nam je trazio pet mjeseca unaprijed da platimo. Negdje ako imate malu placu opet ce vas oderat jer ste im nesigurni ili ce postojat pravilo da morate imati placu 2x ili 3x iznosa mjesecne stanarine. Neki traze i poslejdnje dve tri place da to i dokazete, sto je za nas koji smo tek dosli opet karta za ekstra depozit (koji zna biti od 99 do 350 dolara ovisno o velicini stana)

U svakom slucaju oderotina teska kako god okrenes i zato je dobro gledati na razne stranice poput Forrent.com ili REnt.com. Osobno uvijek kazem kad me pitaju gdje sam nasla odredeni kompleks, da sam nasla na Rent.com. Ako potpisete dogovor poslje vam Rent.com posalje debitnu karticu u iznosu od 100 dolara, kojju mozete potorsiti i skoro svim trgovinama. To smo mi iskoristili i dobro nam je doslo.

For rent ima najtocnije cijene i special, ostale web stranice daju netocne informacije, izgleda da se forrent najcesce azurira. Znaci treba ici osobno, objasniti situaciju, dali imate posao ili nemate, ako imate kolka je placa i dali treba dodatno doplatiti, znaci sve natanane istraziti i onda odluciti izmedu opcija. Mi smo gledali ovih dana nekoliko drugih stanova i opet nam se ovo gdje smo sada pokazalo najpovoljnije i odlucli smo produziti lease. Nemojte ici traziti stan kao gubitnici koji traze milostinju. Treba nastupiti iskreno, reci kako ste dosli, koja vam je situacija. I oni su ljudi i na vecini mjesta ce vas razumjeti i pokusati doci do najboljeg rjesenja i za vas i za njih.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Staro 25.02.2009, 22:05
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ajde kada smo se vec dohvatili ove teme da napravim kratku digresiju. Ja sam se u Srbiji cesto kretao na relaciji Novi Sad - Senta...a sto se cena stanova tice, znao sam i kako se krecu u BG. U Senti je cena stana bila bar 10x manja nego u Novom Sadu, a o Bg necu ni da pricam :-) Generalno, ovde je ista stvar. NY, Chicago, LA, SF, Boston i sl. su ekstra skupi gradovi. Meni u zivotu ne bi palo na pamet ovde da dodjem da nisam dobio posao. Ja sam hteo u Mineapolis, gde su plate iste ko u Chicago, a za ove pare za koje ovde rentam ovaj krs...tamo mogu da iznajmim najluskuzniji stan u centru grada (provereno). Generalno, stvarno vam je moj savet da zaobilazite velike gradove na pocetku...bas zbog cena stanova. Neko ce reci "A posao..."....isti vam je djavo bilo gde....to je stvar srece. U Chicago ima vise poslova, a ima i 100x vise onih koji se na iste prijave. Doduse, ipak treba otici u neki grad ili predgradje....ne na selo. Takodje, koliko vidim ovde po cenama, osim cene rente, Chicago je ubedljivo najskuplji od pomenutih na forumu i za ostale stvari (struja, gas i sl).....razlika je recimo 20%....bar koliko sam ja ovde uporedio.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 25.02.2009, 22:29
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

eh kad mso poceli o peglanju deterdzenitima i sl..
ja zelim da pitam nesto vezano za biblioteke... S obzirom da volim jako puno da citam knjige iz oblasti ITa, koje ne nalazim na nasem jeziku, citam ih na engleskom i naravno skidam sa neta. Eh sada mene interesuje, kako ide sa bibliotekama u USA, koliko kosta clanarina, jel mozes doci uzeti knjigu odnijeti je kuci i citati, kakav je izbor tih knjiga i sl.

poz.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 25.02.2009, 22:41
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Imash vise javnih biblioteka u chi... dosta je dobar izbor... narocitu u onim vecim.....clanarina je besplatna http://www.chipublib.org/howto/library_card.php
i imas besplatno koriscenje interneta... sada kada smo kod toga vreme mi je da postanem clan... onako sa dva prsta da mi viri clanska iz dzepa
Reply With Quote
Staro 25.02.2009, 23:44
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Kod nas je isto besplatna clanarina. Dodes, otvore ti account, dobijes karticu. U nasoj biblioteci mozemo posuditi filmove (doduse starije, mada ako hoces novije ima waiting list, stavis si dvd, cd ili knjigu na hold i kad dodes na red ima prostorija gdje ti stave tvoje knjige i prakticki nikada nemoras sam traziti po biblioteci, vec si sve rezerviras online i pokupis kad ti jave da je slobodno), muzicke cd/e, knjige, audio knjige. Mi obicno tako rezerviramo preko neta pa dodemo po to, na salteru samo damo karticu i za sekundu izlazim van sa knjigama. Otkad sam ovdje puno vise citam. I love it!!! Mi inace za filmove koristimo Netflix za 10 dolara na mjesec. Imaju sve zivo, film dode za jedan dan, pogledamo, vratimo, narucimo drugi i tako tijekom mjeseca mozemo vidjeti oko 10-15 filmova.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja