ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 19.10.2010, 18:43
spectra's Avatar
spectra spectra je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.10.2009
US lokacija: California
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

[QUOTE=Score;19015]Mislim da nije bitno u kojoj je zemlji rodjen, nego da li zemlja cije drzavljanstvo ima je eligible. On zapravo i nema prava da se prijavi kao Kosovar, jer nema njihovo drzavljanstvo? US je priznala Kosovo kao drzavu ali Srbija nije, stoga on ima Srpski pasos, i to se racuna. Ili mozda gresim?

Bez obzira na to, ubedjen sam da ne mora da putuje u Skoplje na interview. Ja sam recimo srpski drzavljanin, rodjen u Beogradu, zivim u Madjarskoj, i imao sam izbor gde hocu da idem na interview, i izabrao sam Budimpestu.[/QUOTE]

Koliko znam upravo obrnuto, drzava rodjenja odredjuje "country of eligibility", bez obzira na drzavljanstvo.
A za intervju vjerovatno mogu izici u susret pa ga organizovati po dogovoru.
Prva koverta stigla: 25.05.2010.
Prva koverta vracena: 31.05.2010.
Stigla koverta u KCC: 02.06.2010.
Završen ljekarski: 21.03.2011.
The Day: 01.04.2011.
Green Day 06.04.2011
Staro 19.10.2010, 19:14
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=spectra;19029]Koliko znam upravo obrnuto, drzava rodjenja odredjuje "country of eligibility", bez obzira na drzavljanstvo.
A za intervju vjerovatno mogu izici u susret pa ga organizovati po dogovoru.[/QUOTE]

Izgleda da si u pravu...:da::srbincve:

"Native of a country whose natives qualify: In most cases, this means the country in which you were born. However, there are two other ways you may be able to qualify. First, if you were born in a country whose natives are ineligible but your spouse was born in a country whose natives are eligible, you can claim your spouse’s country of birth—provided that both you and your spouse are on the selected entry, are issued visas, and enter the United States simultaneously. Second, if you were born in a country whose natives are ineligible, but neither of your parents was born there or resided there at the time of your birth, you may claim nativity in one of your parents’ countries of birth if it is a country whose natives qualify for the DV-2012 program."
Staro 26.10.2010, 23:28
dare_ns's Avatar
dare_ns dare_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2008
US lokacija: West Dover, VT
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

E, ja bio danas u Američkom kutku u NS na prezentaciji. Imao sam samo jedno, a kasnije se setio još jednog pitanja, tako da sam se načekao, ali vredelo je.

Pa da prenesem ono čega se sećam:

1. Kao što je rečeno, od ove godine sve on-line. Kada dobitnik vidi da je ustvari izvučen za dalje procesuiranje, aktivira svoj dobitak i KCC Vas kontaktira mejlom.
2. Rekao je da se svake godine smanjuje broj prijavljenih na lutriju... (nisam baš računao, ali izgleda je za dv2011 bio oko 12mil, a za dv2010 13mil?)
3. Istakao je da "affidavit of support" nije neophodan uopšte - ipak, znaju oni zašto mi igramo lutriju...
4. Jako je bitno imati adresu u USA na koju treba da stignu dokumenta, ko je na toj adresi, i šta Vam je ta osoba.
5. Običan mail u stilu "Eee, ćao, drago mi je da si dobio/la na lutriji! Čestitam. Slobodno dođi kod mene za početak, potrudićemo se..." da.
6. U aplikaciji, kad popunjavate, ako ste trenutno srednjoškolac, a završavate pre 1. Oktobra, kada počinju intervjui, rekli su da se slobodno može staviti HighSchool Degree, zato što će na intervjuu to biti tačno. (NARAVNO: i dalje 12 godina školovanja, redovnog!).
7. Moje prvo pitanje: Šta se dešava ako ja konkurišem u Aprilu za J-1 vizu? Da li konzul može da me diskvalifikuje zato što će u računaru videti da sam prijavljen na lutriju (iako još nisam ni izvučen)? I šta se dešava ako me izvuku?
Odgovor: To bi moglo da utiče, ali ako ja dokažem jake veze sa maticom, ne bi trebalo da bude problema. Što se tiče ako me izvuku, ja se sa J-1 vraćam u Sept/Okt, tako da bih mogao komotno da odradim sve regularno. Čak me je i posavetovao da idem na J-1 i da se prijavim za lutriju.
8. Moje drugo pitanje: Šta se dešava sa onima kojima na vizi piše "2 year rule applies", a budu izvučeni?
Odgovor: Za njih 2 godine nema lutrije. A naglasio je da se za W&T J-1 vizu ne radi "2 year rule".

Otprilike je to ono čega se sećam... Ništa preterano se nije dešavalo, objasnili su kako funkcioniše program, kako se prijavljuje, odradili prijavu za Miki Mausa sa ženom i onda pitanja.

Ako se još nečega setim, dopisaću. Nadam se da je i ovo od neke pomoći.
Već dugo samo turista.
Staro 26.10.2010, 23:43
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Super je ovo (pogotovo za te dve godine pravilo) - ali, di je moje pitanje za Kosovo?! :smrc:
Staro 27.10.2010, 00:17
dare_ns's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

izvini :( zaboravio sam skroz na to pitanje... pošto nisam ni mislio da ću ići, do jutros...
Nije moje da mislim, ali mislim da u tom slučaju, koji si ti pomenula, on može da ide u BG ambasadu, obzirom da mu je ta najbliža mestu prebivališta, tj. živi u Srbiji.

[quote="Score"]Ja sam recimo srpski drzavljanin, rodjen u Beogradu, zivim u Madjarskoj, i imao sam izbor gde hocu da idem na interview, i izabrao sam Budimpestu.[/quote]

i da, setih se da je spomenuo da ako je recimo bračni drug državljanin neke zemlje koja je ove godine isključena iz lutrije, može da dobije GC preko svog bračnog druga koji je državljanin zemlje koja može da učestvuje na lutriji.
Već dugo samo turista.
Staro 27.10.2010, 00:25
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Ja mislim da to dolazi u obzir jedino ako zemlja u kojoj si rodjen nema pravo ucestvovanja.... na primer neko ko je rodjen u Mexico, a supruznik u Srbiji onda to moze. Ali u ovom slucaju ne verujem - ne verujem da moze da se bira. Znaci prvo eligibility, pa onda chargeability.
Staro 27.10.2010, 00:26
AntaresNS's Avatar
AntaresNS AntaresNS je offline
Drug član

Datum prijave: 23.07.2010
US lokacija: Somewhere in CA
Nepromenjeno

Iskreno, ja sam se tek danas setio za to pitanje o Kosovu :nene: Zaboravio sam skroz! Sorry Zana...Ja sam bio u Subotici u AC prekljuce...Uglavnom je pricano uopsteno, ono sto vec svi znamo...Jedino pitanje koje je mene mucilo a tice se skolovanja se odnosi na nas koji treba u skorije vreme da diplomiramo pa sta da pisemo u polje "highest level of education", odgovor je: "Moze high school a moze i some university courses, sasvim je sve jedno!" Isto je naglaseno da vandredna 4. godina srednje skole se ne priznaje (jedino ako se upise fax ali to je onda vec nesto drugo jer se ne prilaze diploma srednje skole).
Staro 27.10.2010, 00:33
dare_ns's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

da, zemlja rođenja. Ja to odma, greškom, povežem sa državljanstvom... Ej, Žano... najbolje je da taj tvoj prijatelj, ili ako je to opšte pitanje, onda neko drugi, nazove ambasadu u BG i postavi to pitanje. Meni je stvarno logično da može da bira... Ambasada je u svakoj državi predstavništvo USA, tako da je, kontam, svejedno u koje ćeš da odeš. Osim u onom primeru sa ambasadom u Podgorici, gde se to rešava u BG.
Već dugo samo turista.
Staro 27.10.2010, 00:44
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

[QUOTE=dare_ns;19210]
2. Rekao je da se svake godine smanjuje broj prijavljenih na lutriju... (nisam baš računao, ali izgleda je za dv2011 bio oko 12mil, a za dv2010 13mil?)[/QUOTE]
Malo svetska ekonomska kriza, malo veća privlačnost EU država, malo ukidanja viza za određene države, itd. Sve ima uticaj.
Moja pretpostavka je da će biti još manje prijavljenih za 2012 jer više nema koverti, a gomila njih kada se prijavi zaboravi da je to i učinilo.
[QUOTE=dare_ns;19210]
3. Istakao je da "affidavit of support" nije neophodan uopšte - ipak, znaju oni zašto mi igramo lutriju...[/QUOTE]
Amen!
[QUOTE=dare_ns;19210]
4. Jako je bitno imati adresu u USA na koju treba da stignu dokumenta, ko je na toj adresi, i šta Vam je ta osoba. [/QUOTE]
Možda se o ovome pre diskutovalo, ali da pitam opet da li ovo važi - da li može "ta adresa" biti PO BOX (iznajmljeno poštansko sanduče)?
[QUOTE=dare_ns;19210]
5. Običan mail u stilu "Eee, ćao, drago mi je da si dobio/la na lutriji! Čestitam. Slobodno dođi kod mene za početak, potrudićemo se..." da.[/QUOTE]
Ovo nisam razumeo, možeš malo pojasniti? :suure:

Hvala na postavljenim pitanjima!:grin:
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Staro 27.10.2010, 00:49
dare_ns's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

ne znam za p.o. box... pogotovu što oni u ambasadi znaju da to nije nečija adresa... ja se lično ne bih igrao sa njima, toliko :).

A mail takvog sadržaja (kao što sam napisao pod 5.) je dovoljan dokaz da imaš tamo nekoga i da će ti pomoći bez ikakve obaveze.

Nema na čemu.
Već dugo samo turista.

Pravila pisanja