![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Najplaćeniji poslovi u Americi - without college degree » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A sto si duze ovde, nestaje tog samopouzdanja da se svako u sve razume, nije fiksan obrazovni sistem kao kod nas. Last edited by vuxanne; 07.01.2013 at 05:23. |
|
|||
|
|||
![]()
Nemojte IT shvatati kao neku veliku nauku. Postoji mnogo poslova za koje je potreba strucnost u vidu zanatlije a ne doktora nauka. Ja sam tek sa 25 godina poceo da ucim stvari koje su vezane za IT koje su mi posle postale posao. Jesam kao klinja sedeo non stop za racunarom ali uglavnom za igricama i internetom.
Ko trazi IT poslove neka gleda na dice.com |
|
|||
|
|||
![]()
Mislim da je vrijeme da se otvori nova tema pod nazivom, "IT poslovi u USA". Koliko sam ja primjetio, takva ne postoji.
Sto se tice vasih komentara (pogotovo onih iz prve ruke) ocigledno da su IT poslovi jako trazeni u SAD, uostalom, kao i u cijelom svijetu. Jasno je kao dan da svaka potvrda (sertifikat) daje odredjenu prednost onome ko ga posjeduje. Pod tim konkretno mislim, da je ta potvrda odraz stecenih znanja iz odredjene oblasti. Konkretnije, ako se prijavljujes na radno mjesto koje zahtjeva odredjena znanja iz oblasti racunarskih mreza i uz prijavu prilazes CCNA, od tebe se ocekuje da " validates the ability to install, configure, operate, and troubleshoot medium-size route and switched networks". Ako i nesto nisi do kraja savladao, osnove se moraju poznavati. Cisco literatura je po meni jako kvalitetna i onaj ko je temeljno izucava, uz odredjenu praksu, moze steci znanja koja su konkurentna na trzistu. Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
@Minimaxus
Covek hoces li ti meni da kazes da je CCNA nauka? Da za to treba vise od 6 meseci ucenja da se savlada? Ja znam devojku koja je radila u administraciji (papirnoj) i sa losim engleskim pa je uz teske muke i 6 sati dnevno uspela da savlada materiju. Jel ti razumes sta je zanatlijski nivo? Odes na kurs od dva meseca i onda te neko vodi sa sobom i uci te poslu. Posle ukupno godinu dana ti mozes da radis taj posao na pocetnom nivou. Ako hoces mozemo mi ozbiljno da razmotrimo i napisemo tacno sta je potrebno da bi se to sve naucilo, uvezbalo i da bi moglo da se prodje na intervju. |
|
|||
|
|||
![]()
Za CCNA je dovoljno i 2 meseca onom ko ima neko osnovno predznanje o racunarima.Ono sto je bitnije je sta se moze sa tim sa tim sertifikatom? U Srbiji mogu da potvrdim, ne da ne mozes naci pocetnicki posao, nego tesko ces jako naci i volonterski posao, da radis za dzabe.Naravno, ako imate vezu druga je prica.
Bas me zanima ako ima neko iskustvo u Americi sa Cisco-om, da li je cuo/video da je neko primljen samo na osnovu sertifikata,bez radnog iskustva u networkingu? |
|
|||
|
|||
![]()
Mrezne tehnologije su nauka. Ne mozemo se bazirati samo na CCNA kao sertifikatu, tu je u stvari i problem, nama je samo papir pred ocima i kao takav ne znaci puno. Puno je detalja u njemu samom da bi se tako olako govorilo.
Ne zelim reci da ja nemoguce savladati gradivo, ali je poenta savladati na nacin da ga mozes adekvatno primjeniti. I sam si rekao, puno sati, truda i polozice se ispit. Sta poslije? Sta je ona dobila sa tim? O kakvom kursu ti govoris? Radis sa nekim 2 mjeseca u servisu i on ti objasnjava kako da usisas kuciste, stavis pastu na procesor i ubodes graficku kartu? Za to ti ne treba dva mjeseca nego 7 dana. Generalno, slozicu sa sa tobom da se zanat moze izuciti uz dobrog majstora. Mozes to i ovako posmatrati, svi mi manje vise znamo napisati podnesak sudu, zalbu na presudu, kupoprodajni ugovor pa niko ne moze reci da pravo nije nauka ![]() Najbolje bi bilo kad bi neko napisao konkretno iskustvo sa intervjua, kao sto kazes. Da vidimo kakva su pitanja i za koji nivo (i koliko je to finansijski ispraceno ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ne bih mogao da ti kazem finansijske ponude iz USA ali posto sam radio/radim u americkim firmama (AT&T, Verizon) koje se time bave mogao bih da izbacim 10-20 pitanja za mrezne tehnologije koje bih ja pitao da zaposljavam nekog za pocetnu poziciju sa CCNA sertifikatom.
|
|
||||
|
||||
![]()
CCNA?! Ozbiljno? U Srbiji je pitanje da li moze da se zaradi 3-4$ po satu...
Inace, sto se teme tice, ima dosta tih lista: http://career-advice.monster.com/sal...s/article.aspx http://career-advice.monster.ca/job-...a/article.aspx http://www.careercast.com/jobs-rated...college-degree http://jobs.aol.com/articles/2011/02...gree-required/ http://jobs.aol.com/articles/2012/03...egree/#photo-1 http://www.businessinsider.com/the-4...ee-2012-8?op=1
|
|||
|
|||
![]()
Citam ove svoje poruke i vidim da sto bi fudbaleri rekli sam uleteo klizeci sa obe noge kramponima
![]() Trudicu se da ne bude "wall of text" ![]() Prvo moramo da shvatimo o kakvim se poslovima prica jer IT se sastoji iz jako puno razlicitih profesija. Za one koji gledaju spolja System Administrator i Programer su manje vise ista zvanja, dok bi se i jedan i drugi verovatno uvredili da ih pomesate. Vecina ljudi kada prica o IT misli na programere i na kucanje po konzoli (tekstualni editor). Dok je to verovatno najbolje polje kada se pogleda koliko ljudi zaposljava i kolike su plate, svakako nije jedini. Ono sto treba imati na umu jeste piramida odredjene profesije i kolike su prepreke da bi se uslo na pocetni stadijum i dobio posao a posle kako prilike budu dozvoljavale ce se rasti sa znanjem i zvanjem. U programiranju ova prepreka je rekao bih najvisa, uglavnom je to fakultet ili pristojno znanje programiranja. Nije nemoguce ali je poprilicno tesko to savladati sam ili kroz neki kraci kurs (do mesec dana). Sa druge strane imamo System Administratore i Network Administratore. Njihovi se poslovi preklapaju mozda 10% i cesto saradjuju jedni sa drugima a jos cesce se mrze posto je uvek onaj drugi kriv sto nesto ne radi. System Admine za Linux cu preskociti posto je to posebna fela i za to treba uglavnom biti vec u tome neko vreme i emotivno vezan za open source. Microsoft (Windows) System Admini su dosta cesta sorta u danasnjim enterprise okruzenjima zbog cinjenice da MS pruza kompletan paket proizvoda za firme kojima kada se nameste nije tako tesko administrirati. Zbog toga ima i priucenih admina a ima i nizih pozicija (1st level IT service desk) koji obavljaju neke pocetne zadatke i olaksavaju posao "pravim" Adminima. Postoje akreditovani kursevi svugde po svetu pa tako i na Balkanu koji rade po MS programu i pruzaju neka osnovna znanja koja uz dodatan rad mogu da dovedu do recimo funkcionalnog znanja dovoljnog da se dobije ulazni posao u piramidi MS System Admina. Ja kada sam bio aktivan u tom polju to je bilo 50 radnih dana (10 nedelja) po 4 casa predavanja i trebalo bi vam jos toliko sigurno da utvrdite gradivo kako valja. Preduslov je naravno vrlo dobar engleski. Kada sve to savladate mozete da polazete i sertifikate koje izdaje sam Microsoft i time su "validni" u celom svetu. Tokom godina kako ljudi traze laksi izlaz iz problema osmislili su ljudi kako da se to polozi i bez nekog znanja samo da se nabubaju pitanja koja su "procurela" zato i ovi sertifikati (kao i dobar deo drugih iz IT industrije) sluze samo kao ulaznica za intervju a ne kao garant dobijanja posla. Network Administratori se dosta cesto vezuju za Cisco sertifikate kao najjaceg vendora. Imaju slicnu situaciju kao i Sys Admini po pitanju mogucnosti za ulazak na pocetni nivo stim da osnovni zvanicni kurs je drugacije struktuiran (oko 1.5 god 2 puta nedeljno po 4 sata) i rekao bih izbacuje kandidate sa mnogo boljim znanjem nego li MS kursevi. Disclaimer: Za polaganje ispita kako valja potreban je vrlo dobar engleski posto ima dosta trik pitanja gde ukoliko se zbunite i ne znate sta vas pitaju cete odgovoriti pogresno. Disclaimer 2: Dosta pocetnih poslova koji mogu se vec obavljaju iz Indije/Jugoistocne Evrope/etc. Svako ko jos nije dobio GC moze da pocne da uci i mozda se i zaposli negde u svojoj maticnoj zemlji a za 2+ godine kada kamo srece ode u USA ima i neko iskustvo. Za sva direktna pitanja sta uciti, koji materijali i slicno sam otvoren ali ne znam bas sve iz glave. |
|
|||
|
|||
![]()
ja sad kazem al ozbiljno CCNA maltene garantuje dobijanje posla u ovoj oblasti u roku od 10 dana a mislim da je i to previse. Kod mene u firmi meni placaju $5400 da im dovedem nekoga ko ima CCNA. :-) a trebaju nam 4 samo u mom timu. Plata je ovde ko na pijaci ali nije ispod 40$ po satu a moze da varira i do $80. Meni firma placa obuku sada za CCNA ali uvek neki preci poslovi kad tek dodjete zato je bitno da se to odradi pre polaska sto bi rekli pamet u glavu....kad Vas izvuku
![]() Uglavnom onaj koga izvuku na lutriji treba da uci za CCIE (taman skoro da ima toliko vremena) :-) i da dodje ovde sa time. Sa sertifikovanim CCIE ste bog i batina ovde pa makar i da nemate pojma engleski. Ono sto jeste tacno IT se sastoji od mnogo razlicitih delova i mnogo vise nego sto je nabrojano i ne moze se nista generalizovati. Opet kazem to je iz mog iskustva tj kako je oko mene to ne znaci da je tamo negde u Teksasu isto tako.... |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
IT poslovi (iskustva) | pericp | Vodič za emigrante | 67 | 27.10.2017 18:20 |
Poslovi i prevare | dreamerns | Vaša strana | 23 | 15.12.2014 01:14 |
College informacija | lah11 | Vaša strana | 18 | 22.11.2014 13:03 |
Koji poslovi su traženi u Americi? | kizo101 | Vodič za emigrante | 13 | 12.07.2014 20:00 |
Poslovi za žene! | macodlak | Stare teme | 6 | 12.02.2014 13:10 |
![]() |