ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 28.04.2010, 11:49
dragonn's Avatar
dragonn dragonn je offline
Drug član

Datum prijave: 08.07.2009
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Pozarevac
Pošalji MSN poruku korisniku dragonn Pošalji Skype™ poruku korisniku dragonn
Nepromenjeno

[QUOTE=pekka;15303]Kad neko dodje do tog zakljucka onda ostali zakljuce da je taj mnogo glup.:==D:[/QUOTE]

Otprilike tako nekako. :grin:
Staro 28.04.2010, 17:39
newbee newbee je offline
Član

Datum prijave: 18.04.2009
Nepromenjeno

ja mislim da je najbolji nacin za ucenje jezika kroz druzenje. to je aktivna i ziva konverzacija, mnogo bolja od kursa i skole jer se tu uci pravi govorni jezik, a ne neke shekspirovske fraze koje su odavno prevazidjene.

znaci nadjite nekoga, "a buddy to hang out with" zadobijte njihovo poverenje, i onda ih slobodno smarajte. :) to u principu nije tako tesko, i cak i ako nece niko da se druzi sa vama, Ameri po pravilu ne odbijaju nista sto je dzabe, znaci pozovite ih na rucak, ili jos bolje na pice (to je jeftinija varijanta). "a couple of beers" recimo u baru, to ni jedan nece odbiti, onda lepo uz pivce opletes pricu i sve super. ali pustis i njega da prica i slusas, skidas i krades fore.
Staro 28.04.2010, 17:59
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

[QUOTE=newbee;15322]ja mislim da je najbolji nacin za ucenje jezika kroz druzenje. to je aktivna i ziva konverzacija, mnogo bolja od kursa i skole jer se tu uci pravi govorni jezik, a ne neke shekspirovske fraze koje su odavno prevazidjene.

[/QUOTE]

Ne znam da li sam razumela - kazes da profesori sa studentima ne komuniciraju na normalnom engleskom, da se ispiti ne polazu na normalnom engleskom, i da se u stvari engleski uci od prijatelja u baru sa kojima dok ne naucis engleski komuniciras na kom jeziku (?!) jer je "skolski engleski" prevazidjen? I, onda dobijes posao i komuniciras sa kolegama, klijentima i vendorima tako sto ih pozoves na pivo "to hang out with" :)

Nice!

Ne bih previse da kontriram - ali ako ne govoris taj "prevazidjeni" engleski, neces ni imati s kim da popijes pice osim sa onima koji pricaju isti jezik kao ti...ili, s malo srece, mozes da stojis sa strane i ucis "govorni jezik"...

Ne, ali stvarno - odakle ti ta ideja da engleski u skolskim ustanovama nije "govorni"?

p.s.

Ne prodaju ovde ljudi svoje dragoceno vreme za pice i rucak...
Staro 28.04.2010, 18:06
pekka pekka je offline
Stari vuk

Datum prijave: 19.03.2009
US lokacija: California
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

Ma covek se samo malo vise fokusirao na ekonomski aspekt ucenja jezika. Ipak smo u krizi, pa je on izneo ideju kako da sa placenih nekoliko tura piva, nako ko je novajlija u USA moze da progovori jezik. To sto ce taj engleski da mu sluzi samo dok boravi u barovima i nije tako lose - posto je jeftino. Novajliji jeftino, a amerima dzabe. Nas narod voli sve sto je jeftino, a kako smo sada culi Ameri vole bas kada je dzabe. I u tome su jaci od nas.:beer:
Staro 28.04.2010, 18:24
newbee newbee je offline
Član

Nepromenjeno

[QUOTE=Žana;15324]
Ne, ali stvarno - odakle ti ta ideja da engleski u skolskim ustanovama nije "govorni"?
[/QUOTE]

ideja mi je odatle sto recimo ni na jednom kursu, ni jedan teacher ti nece reci da se u govornom jeziku kaze "what do you got". recice ti da se kaze "what do you have" ili "what have you got", kad ti tamo, a ono medjutim, cak i ljudi sa fakultetskim obrazovanjem cesto kazu upravo tako, what do we got. sto bi po svim pravilima trebalo da bude nepravilno. ima tu jos mali milion primera...

drugo, svoje "dragoceno" vreme i te kako trose po barovima i pubovima petkom posle radnog vremena, i besplatno pice ni jedan nece odbiti. i to sto neko voli da popije par piva sa drugarima i da s eopusti nije nista lose i ne znaci automatski da je bitanga. ne vidim u cemu je problem?
Staro 28.04.2010, 19:26
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Dobro je i jedno i drugo. Treba nauciti i pravilno, ali treba pohvatati i naglasak i slang. Ovo drugo se najbolje ipak moze nauciti druzenjem sa lokalcima. Medjutim, treba opet znati i formalni americki (ja ga namerno ne zovem engleski), jer na kraju krajeva, na poslu ces imati gomilu sastanaka, slanja mailova klijentima, pisanje seminara ako ces studirati, ma gomilu raznih stvari, zavisno od toga sto radis.
Sto se engleskog tice, mi smo u skoli ucili britanski engleski (pravilni engleski). Medjutim, ovde se fakat gomila stvari razlikuje, tako da treba nauciti i taj americki :-)

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Staro 28.04.2010, 20:16
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

[QUOTE=newbee;15329]ideja mi je odatle sto recimo ni na jednom kursu, ni jedan teacher ti nece reci da se u govornom jeziku kaze "what do you got". recice ti da se kaze "what do you have" ili "what have you got", kad ti tamo, a ono medjutim, cak i ljudi sa fakultetskim obrazovanjem cesto kazu upravo tako, what do we got. sto bi po svim pravilima trebalo da bude nepravilno. ima tu jos mali milion primera...

drugo, svoje "dragoceno" vreme i te kako trose po barovima i pubovima petkom posle radnog vremena, i besplatno pice ni jedan nece odbiti. i to sto neko voli da popije par piva sa drugarima i da s eopusti nije nista lose i ne znaci automatski da je bitanga. ne vidim u cemu je problem?[/QUOTE]

Cuj, razumem ja tvoju poentu...konverzacija se najbolje savlada tokom druzenja i to je u redu. Medjutim – ne mozes da kazes “What do you got” vec samo “What did you get” (kao na primer kad sa nekim ides na rucak a on stigne pre tebe i vec naruci), pravilno je i “What do you get” ali kao deo recenice (What do you get if you combine...)... you’ve got to be kidding me, ... what do you have – sedan or SUV? je sasvim normalan govor. Itd, itd. Mislim da si uzeo pogresne primere (bolja je komparacija “How are you?”, uobicajen odgovor je “I’m good, thanks”, pravilno je “I’m well, thank you”; gonna umesto going to, zavrsavanje recenice skracenim oblikom – he isn’t umesto he’s not). E sad, ako ti hoces da kazes “What do you got”, to je tvoje pravo. Mozes i kao gomila ljudi da kazes “He aKsed me to...” ili “We was” – to ti niko ne brani. Totalno si u pravu da ti profesor u skoli nece reci da tako pricas, a tako napisano ce i te kako da ti snizi ocenu bez obzira o kom se predmetu radi.

Ucenje jezika je proces koji traje i kod mene jos uvek u toku (ne vidim da je kraj blizu). Kako god, sto se tice druzenja – moja poenta nije bila da su oni bitange nego da ce radije provesti vreme sa svojim prijateljima sa kojima mogu posteno da se ispricaju bez obzira ko placa pice... druzice se i sa tobom ako im prija, a ako ne – ne vredi ti ni 1000 piva placenih. Svako ima pravo da odluci sta je za njega/nju najbolja varijanta zavisno od ambicija i planova. Za nekog ko planira da gradi corporate karijeru, kafanski govor je losa varijanta. Za neke druge je tvoja opcija bolja.

Moje je misljenje da jezik treba usavrsiti u skoli (ne neminovno kroz uzimanje casova engleskog, uci se jezik i na predavanjima iz umetnosti, nauke, itd.). Mnogo je lakse coveka nauciti, nego oduciti ga od nakaradnog govora. Kad se jezik dobro zna, vrlo je lako pokupiti zargon. Suprotno malo teze ide. Srpski pricam pravilno, i drago mi je sto ne pricam i ne pisem “ulicni” srpski. Isti stav imam i prema engleskom. Naravno, to je individualna odluka, svako treba da radi onako kako misli da je najbolje. To nije nesto oko ceka treba da se ubedjujemo – svako ima pravo da bude nepismen ako mu je to volja.
Staro 28.04.2010, 21:27
newbee newbee je offline
Član

Nepromenjeno

[QUOTE=Žana;15336]Cuj, razumem ja tvoju poentu...konverzacija se najbolje savlada tokom druzenja i to je u redu. Medjutim – ne mozes da kazes “What do you got” vec samo “What did you get” [/QUOTE]

izvini ali mislim da za ovaj konkretan primer nisi u pravu. "what did you get" je proslo vreme, ja govorim o sadasnjem. uostalom, obrati paznju malo vise kad pricaju, ili googlaj ako te ne mrzi. posto brzo pricaju vecina misli da oni promuljaju "what have you got", ali NE, oni upravo kazu "what DO you got" ili "whatcha got". cak i ovo o cemu ti pricas oni skracuju, i ne kazu cak ni "what DID you get", vec samo "what you get?" znaci ono DID je negde misteriozno nestalo, ali se podrazumeva da je tu. takodje tvoj primer sa "gonna" i "wanna", umesto "going to", ili "want to", je doziveo jos vece skracivanje i minimalizaciju, i cesto cete cuti ljude da umesto "I am going to be..." kazu jednostavno "Uma be..." (izgovara se "ama bi") zato mnogi nasi kad dodju u USA, i misle da super znaju engleski, sokiraju se kad provale da gomilu stvari ne razumeju, kao ni Ameri njih.

mislim kul je i korisno znati i formal/business English, ali veruj mi bio sam prisutan i na business meetings gde se odlucuje o milionskim projektima, i iznenadili bi se koliko neformalno pricaju, jer u takvim situacijama, je vaznije sta se kaze, nego kako se kaze, i cesto i oni sklapaju business deals uz opustenu atmosferu, neretko i u restoranima uz casu vina. uostalom, Amerikanci uglavnom i ne pate od prevelikih formalnosti.

naravno, necete ici na intervju za posao i govoriti stvari tipa "I ain't trippin' dude" etc, tu treba primeniti "proper English", ali neces isto tako ici sa ortacima na baseball game i koristiti neki Oxford ili Cambridge English, jer ces izgledati smesno.

neformalni, govorni jezik, je mnogo korisniji in every day situations nego formalni. recimo ides kod car-dealer-a, koji najcesce nema ni zavrsen high-school, i koji je namazan, i prevarant, i sad ti pocnes da se kocis sa nekim frazama iz udzbenika, i on ce odmah da pomisli da ima posla sa nekom smotanom dilejom koju moze lako da iskoristi......ali kad mu ti ubacis par najnovijih fora, koje mozda ni on jos uvek ne koristi, on ce da pomsli "who the hell is this guy?!?" jer vidi po akcentu da si stranac, ali vidi da znas znanje! :naughty:
Staro 28.04.2010, 21:42
dare_ns's Avatar
dare_ns dare_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2008
US lokacija: West Dover, VT
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

ЊуБај, а jesi li ti u Americi ili samo hoćeš da budeš?
Već dugo samo turista.
Staro 28.04.2010, 21:47
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

[QUOTE=dare_ns;15338]ЊуБај, а jesi li ti u Americi ili samo hoćeš da budeš?[/QUOTE]

Њуби, Dare nemoj da me brukas :grin: Osim ukoliko si nasem novom clanu hteo odmah da kazes bye, a to nije lepo :bigkiss:

Pravila pisanja