Citat:
Prvobitno poslao korisnik whitewater
Sjajno, to je to !
Upravo je trazenje ovih odgovora pravi put.
Postoji dosta ljudi , koji imaju diplome a nikad nisu radili u struci, i koji sem opste kulture od njih nemaju koristi jer zaradjuju radom na sasvim drugim poslovima. Isplativim i u Srbiji , ali ipak zele da zive u USA . ( ne moraju svi biti ekonomski emigranti) .
Recimo , neki ZANAT !
Kamenorezac, svoj gazda , ima dovoljno kapitala za pocetak ( masine i zakup prostora, za pocetak i saam radnik ).
1. SISTEM ?
* Kakva je zakonska regulativa? Da li je dovoljno otici u " Mesnu zajednicu " , podneti zahtev i dobijes dozvolu za rad ili moras imati potvrdu o zavrsenoj obuci kod nekog njihovog majstora ili kurs od ( NAJMANJE dve godine) , ili mozda , dovoljno , tvoje pare kreni i radi ako znas da mozes.
2. DOBAVLJACI ?
* Ko nesto nudi da proda nije ga tesko naci . Pitanje je placanja preuzete robe ? Koji je uobicajeni rok placanja u USA ? Naravno, za prvih nekoliko poslova pretpostavljam avansno , ali kasnije, obzirom da su narudzbine vece, da li postoji mogucnost dogovarati placanje pocekom ?
3. MUSTERIJE ?
* GDE ? Mozes imati svo znanje sveta , ali ako nemas ko da ga kupi , ne vredi ti ( finansijski , ne emotivno) ! Da li je prihvatljivo ici od kuce do kuce i davati ponude , ili mozda oglasi u novinama , ili ne daj boze moras biti podizvodjac nekom.......
4. NAJVAZNIJE / NAPLATA . Zavrsio si posao , primedbi nema , samo molba , da sacekas za PARE!!!! Bice brzo ..... U Srbiji , sasvim normalno ! USA , dajte odgovore ( pitanje za iskusne ) ?
5. POREZ ?
* Kako se placa porez za ovakve poslove ?
Ako je odgovor " dodji pa vidi " , koja je svrha ovog foruma, a ne samo teme ?!.
|
Pokusacu ukratko da odgovorim.
1.Sistem
Otvorio sam firmu LLC na Floridi kao strani drzavljanin bez ikakvih problema.Nemam boravisnu dozvolu i ne treba mi.Sve sam zavrsio kod knjigovodje za manje od 20min .Iskopirala mi zena pasos (jer je ujedno i notar).Pitala me gde da mi posalje papire od banke i to je to.Papiri mi stigli u Vegas i "svedok" koji mi je potvrdio da sam to ja glavom i bradom je bio recepcionar

Krenuo sa svojim parama i eto firma mi radi 5 godina i uredno placam porez.
2.Dobavljaci
"Vezbao" sam trziste godinu dana pa se tek onda odlucio da otvorim firmu.
Kada sam poceo da prodajem robu u USA ,rekli su mi:No delayed payment,no business.Sto naravno nije tacno.Ako imas pravu robu po odlicnoj ceni ,imaces kupce koji placaju avansno.Do dana danasnjeg ,nisam prodao a bome ni kupio robu na odlozeno.Cekove ne primam ,jer znaju da "padnu".Znaci samo wire transfer pa ko voli ,nek izvoli.
3.Musterije
Vec sam prethodno odgovorio.Uvek ces naci musterije ako imas cenu,cenu i cenu

4.Naplata
100% avans.Probali su da me izvacare na foru COD ili Cash on Delivery.
Lepo sam im objasnio da im verujem i da ih postujem ali ne rezumem americki nacin poslovanja jer ja kao prodavac diktiram uslove.Znaci EXW moj magacin.Pregledas robu i ako je sve u redu,onda pustis pare .
5.Porez
Kad sam knjigovodju pitao koliki je porez na dobit,kratko mi je odgovorila:"Niko u USA ne voli da placa porez a ako ga placa trudi se da plati sto manje.A to je moj posao".Nisam dalje postavljao pitanja