ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 01.04.2013, 22:48
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
YU lokacija: Novi Sad
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

Cekaj bre johnny, nemoj zezati. Lepo sam te pitao sta predlazes koje su mi opcije, a ti raspalio sa brdo tema i linkova. Mani se tih fora politicara gde su pitani jedno, a oni pricaju nesto drugo. Nisam ti ja nikakvo veslo sa neke cuke pa da me muzes tako. Na konkretno pitanje, osoba koja je izbacila milion linkova (izvini sto nisam ni jedan otvorio) i teza mora da ima neki odgovor.

Pricas o propaloj britaniji, a ja bi po prst na ruci dao za svako moje dete koje mi ode ziveti tamo. Zar je moguce da sam ja toliko slep na oci da sam spreman dati dva prsta na rukama da vidim moja dva deteta kako odrastaju u toj britaniji, propaloj jos pre drugog svetskog rata.

O tome sta ce da se desi u americi ne mogu niti zelim da pricam jer nit sam vidovnjak, nit sam neki znalac geopolitike, a najmanje sam sposoban da proricem sudbinu.

Ti pricas o ekonomskoj propasti, neko drugi o new madrid zoni, neko o pucanju brane u sf, neko o novom ledenom dobu, neko o staklenoj basti, neko o yellowstone, opet neko drugi o vezuvu, prasku u cernu, 21.12.2012., raznoraznim virusima, o raznoraznim prorocima da i ne govorim... ma da ne nabrajam vise... Svi najavljuju senzacije neke, a jedino u sta sam ja siguran je to da ako zelim dobro ovoj mojoj deci, moram da bezim iz ove nase lepe srbije. Ovde vise nema perspektive i meni je jedina aktivna opcija amerika. Da li je ona prva, druga ili pedeseta u tim parametrima koje si ti naveo, meni nista ne znaci dokle god je kvalitet zivota takav kakav jeste. Britanija je imala svoje uspone i padove, ali je tu gde jeste. Amerika je imala i imace svoje uspone i padove, ali ce biti tu gde jeste. Kakav je kvalitet zivota u nekoj drzavi mene kao roditelja mnogo vise interesuje, nego to koja zemlja ima najvise triliona ili trilijardi dolara, jena, rubalja... u trezoru.

Nego ajde sad jovo nanovo. Sta mi ti predlazes. Ozbiljan sam kad ovo pitam, zaista nisam cinican. Kina, Rusija, Indija, i pored svega USA ili da se ostane u Srbiji, ili nijedno od toga? Po mogucstvu da nabacis i neke argumente, ali molim te ne u obliku brda linkova, nego lepo i razumljivo, tvojim recima da moze da se cita.
Staro 01.04.2013, 23:22
dzonny dzonny je offline
Proteran

Datum prijave: 28.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Cekaj bre johnny, nemoj zezati. Lepo sam te pitao sta predlazes koje su mi opcije, a ti raspalio sa brdo tema i linkova. Mani se tih fora politicara gde su pitani jedno, a oni pricaju nesto drugo. Nisam ti ja nikakvo veslo sa neke cuke pa da me muzes tako. Na konkretno pitanje, osoba koja je izbacila milion linkova (izvini sto nisam ni jedan otvorio) i teza mora da ima neki odgovor.

Pa brate, razmišljaj šta pišeš.

Pisao si o tome kako je dinar jači od jena, pa si dobio detaljan odgovor o tome da je dolar kao rezervna valuta i globalno sredstvo plaćanja - gotov. Gotov dolar kao r.v. i g.s.p. = životni standard ide žestoko dole = tvoja poruka i jeftina patetika o nekom dobru za klince automatski pada u vodu.

Nema veze što nisi pročitao, neko drugi će, nismo sami na forumu.

Citat:
Pricas o propaloj britaniji, a ja bi po prst na ruci dao za svako moje dete koje mi ode ziveti tamo. Zar je moguce da sam ja toliko slep na oci da sam spreman dati dva prsta na rukama da vidim moja dva deteta kako odrastaju u toj britaniji, propaloj jos pre drugog svetskog rata.
Vidiš, ja ni mrtav ne bih živeo u UK. Imam dovoljno da živim i u Srbiji, dakle ja ne idem u neku državu da bih se spasao nesposobnjačluka ili zbog neke pameti, imam ćaleta u Frankfurtu, on tamo ima firmu, nemam nikakvu nuždu da palim negde iz nekih finansijkih problema, već prosto imam mogućnosti da okusim neki drugi način života i gledam gde bih to odradio.

Zato se razlikujemo - ti ćeš kao noj držati glavu u pesku dok te nešto slično ne udari po glavi, a ja ću proračunavati i paziti šta radim.

Citat:
Ti pricas o ekonomskoj propasti, neko drugi o new madrid zoni, neko o pucanju brane u sf, neko o novom ledenom dobu, neko o staklenoj basti, neko o yellowstone, opet neko drugi o vezuvu, prasku u cernu, 21.12.2012., raznoraznim virusima, o raznoraznim prorocima da i ne govorim.
Ne pričam ja, tu je tvoj najveći problem. Ja prenosim. To su činjenice, pa ti je glupa fora da pričaš o nečemu što "nisi" ni pročitao.

Dakle, govorili smo o stvarima koje su se već desile.

Citat:
Svi najavljuju senzacije neke, a jedino u sta sam ja siguran je to da ako zelim dobro ovoj mojoj deci, moram da bezim iz ove nase lepe srbije.
Aham, a držanje glave u pesku će im jako pomoći, siguran sam.

Citat:
Britanija je imala svoje uspone i padove, ali je tu gde jeste.
Britanija je bila najbogatija i najmoćnija država sveta u 18. i 19. veku. Danas ima dug od preko 400% GDP, pala je na šesto mesto po jačini ekonomije, industrija propala, u Evropi i svetu je niko ne ferva 5%, životni standard tada i sada dupe i oko.

Znači, UK nije na istom mestu.

Citat:
Amerika je imala i imace svoje uspone i padove, ali ce biti tu gde jeste.
Amerika već nije tamo gde je bila. 40 miliona gladnih beskućnika u SAD bi te u ovom trenutku gađalo peglom (kad bi je imali) zbog ove poruke.

Citat:
Nego ajde sad jovo nanovo. Sta mi ti predlazes. Ozbiljan sam kad ovo pitam, zaista nisam cinican. Kina, Rusija, Indija, i pored svega USA ili da se ostane u Srbiji, ili nijedno od toga? Po mogucstvu da nabacis i neke argumente, ali molim te ne u obliku brda linkova, nego lepo i razumljivo, tvojim recima da moze da se cita.
Pa ne znam druže, ja nemam probleme kakve ti imaš. Ti tražiš koru hleba, ja tražim provod. Mlad sam, imam novac i hoću da to iskoristim. Ti hoćeš da nahraniš decu.

Anyway, ne znam, traži državu koja ne grca u dugovima, Nemačka (ako znaš nemački), Australija, Kanada...Možeš i u SAD, ako budeš mogao da izdržiš udare kakve su Amerikanci doživeli 2008., kolaps dolara i co. Nisu svi izgubili posao niti ostali da žive u kamp kućici, tako da srećno.

Je l' ti je dobar odgovor?
Reply With Quote
Staro 01.04.2013, 23:53
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
YU lokacija: Novi Sad
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dzonny Prikaz poruke
... jeftina patetika o nekom dobru za klince automatski pada u vodu. ...
Nije to patetika decace, da sam jurio za lovom ili drugacijim zivotom nebi cekao da mi se deca rode. Bio sam lud kao ti sada i vodio se drugim potrebama, ali deca te promene, promene tvoje potrebe u zivotu, promene nacin razmisljanja, odrastes... Shvatices vec kad nabacis jos bar desetak godina.

Citat:
... ne znam, traži državu koja ne grca u dugovima, Nemačka (ako znaš nemački), Australija, Kanada...Možeš i u SAD, ako budeš mogao da izdržiš udare kakve su Amerikanci doživeli 2008., kolaps dolara i co. Nisu svi izgubili posao niti ostali da žive u kamp kućici, tako da srećno.

Je l' ti je dobar odgovor?
e tako! hvala na konstruktivnom odgovoru, zar je to bilo tako tesko...
Staro 02.04.2013, 00:45
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

E jos ja kad bih ukapirala kakve veze sad ima necije razmatranje gde bi ili da li bi da se provodi, ima li ili nema tata firme, imaju li se deca ili ne, sa vestima iz Amerike?
Reply With Quote
Staro 02.04.2013, 06:16
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.01.2013
US lokacija: Jos cekam
Nepromenjeno

Citat:
Britanija je bila najbogatija i najmoćnija država sveta u 18. i 19. veku. Danas ima dug od preko 400% GDP, pala je na šesto mesto po jačini ekonomije, industrija propala, u Evropi i svetu je niko ne ferva 5%, životni standard tada i sada dupe i oko.

Znači, UK nije na istom mestu.

Jel citas ti Dzonny sta pises? Tri stotine godina je UK unutar prvih 6 ekonomija sveta? Jel to mislis da je lose dostignuce?
Reply With Quote
Staro 02.04.2013, 07:25
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

A ovde pogledaj koliko je ko zaduzen. Kad opalis senzacionalno 400% pobrini se da proveris informacije, neozbiljan si.
Reply With Quote
Staro 02.04.2013, 07:39
dzonny dzonny je offline
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Jel citas ti Dzonny sta pises? Tri stotine godina je UK unutar prvih 6 ekonomija sveta? Jel to mislis da je lose dostignuce?
Da, to hoću da kažem. Šta misliš zašto ne želi da uđe u evrozonu i uzme evro kao valutu? Zato što je država bankrotirala davno, davno i jedino što rade jeste štampanje funte. Kao što kolege u SAD štampaju dolar.

http://www.telegraph.co.uk/news/poli...-of-money.html

Nego sam pogrešio, a pošto i nemaš pojma o čemu pričaš, ti to naravno nisi ni saznao.

UK je sedma, čak ju je i Brazil pretekao.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of..._%28nominal%29

Država koja je računala na gotovo 40% svega što svet proizvede, a danas ni na 2% je fijasko i pad neprikosnoveni.

Usput možeš da vidiš koliko je danas mala razlika između Kine i SAD. Kina raste 7,8% godišnje, USA svega 2%. Premda je bilo kako čitava ekonomija SAD prazna, odnosno stvorena je činejnicom da je dolar bio rezervna valuta i da se stvarao ni iz čega. Tako da pored toga što će je Kina prestići, ekonomija SAD će se još i žestoko smanjiti, budući da dve trećine svih dolara cirkuliše van države. Kada se oni budu vratili u državu, biće zeznuto kolega.

Nego, ti nariktaj sat do istorijskog događaja 2016.

Citat:
A ovde pogledaj koliko je ko zaduzen. Kad opalis senzacionalno 400% pobrini se da proveris informacije, neozbiljan si.
A ti pre nego što zucneš, uzmi nešto pročitaj pametno da se ne bi blamirao ovako javno.

Dakle Džordže, public debt je dug koji građani neke države "drže" (tkz. "dugovanje samom sebi" kroz kredite građana), external debt je spoljni dug i označava dugovanje države, a on iznosi čak i više: 430%

What is the UK External Debt?

According to National Statistics the UK External Debt – Gross is £6,290 bn (this is roughly 430% of GDP) (of which only £26bn is owed by General government). The biggest balance is the banking sector which owes nearly £4,000 bn. These banking liabilities should be cancelled out by an equal amount of foreign assets.

http://www.economicshelp.org/blog/17...-foreign-debt/

Malo detaljnije: http://www.tradingeconomics.com/unit...-external-debt

I kako sad sa tobom da se vodi diskusija kad si nekopetentan za istu? Ja razumem da ti je krivo što su USA i UK danas najzaduženije države sveta i sa najvećim deficitom, ali to je sudbina svih bivših super sila. Što si na većoj visini, pad je uvek žešći.

Želiš još da te spuštam ili se vraćaš u ćebence?

Last edited by dzonny; 02.04.2013 at 07:49.
Reply With Quote
Staro 02.04.2013, 08:01
dzonny dzonny je offline
Proteran

Nepromenjeno

Nego da postavim jednu vest od juče. Gradovi u SAD i dalje doživljavaju bankrote. Ovoga puta Stockton iz Kalifornije.

Citat:
Judge: Stockton, Calif., Can File for Bankruptcy
Published: Monday, 1 Apr 2013 | 3:48 PM ET

A judge accepted the California city of Stockton's bankruptcy application on Monday, making it the most populous city in the nation to enter bankruptcy.

U.S. Bankruptcy Judge Christopher Klein said the bankruptcy declaration was needed to allow the city to continue to provide basic services.

"It's apparent to me the city would not be able to perform its obligations to its citizens on fundamental public safety as well as other basic government services without the ability to have the muscle of the contract-impairing power of federal bankruptcy law," Klein said.

The city of nearly 300,000 people has become emblematic of government excess and the financial calamity that resulted when the nation's housing bubble burst.

Its salaries, benefits and borrowing were based on anticipated long-term developer fees and increasing property tax revenue. But those were lost in a flurry of foreclosures beginning in the mid-2000s and a 70 percent decline in the city's tax base

The city's creditors wanted to keep Stockton out of bankruptcy—a status that will likely allow the city to avoid repaying its debts in full.

They argued the city had not cut spending enough or sought a tax increase that would have allowed it to avoid bankruptcy.

Matthew Walsh, an attorney for the bond holders, declined to comment after Monday's ruling.

Attorneys for the city said the city's budget and services had been cut to the bone.

"There's nothing to celebrate about bankruptcy," said Bob Deis, Stockton's city manager. "But it is a vindication of what we've been saying for nine months."

The Chapter 9 bankruptcy case is being closely watched nationally for potential precedent-setting implications.

The $900 million that Stockton owes to the California Public Employees' Retirement System to cover pension promises is its biggest debt. So far Stockton has kept up with pension payments while it has reneged on other debts, maintaining that it needs a strong pension plan to retain its pared-down workforce.

The creditors who challenged Stockton's bankruptcy petition are the bond insurers who guaranteed $165 million in loans the city secured in 2007 to pay its contributions to the CalPERS pension fund. That debt got out of hand as property tax values plummeted during the recession, and money to pay the pension obligation fell short.

Legal observers expect the creditors to aggressively challenge Stockton's repayment plan in the next phase of the process.

By 2009 Stockton had accumulated nearly $1 billion in debt on civic improvements, money owed to pay pension contributions, and the most generous health care benefit in the state—coverage for life for all retirees plus a dependent, no matter how long they had worked for the city.

http://www.cnbc.com/id/100578156
Da se podsetimo kako to izgleda u praksi: http://money.cnn.com/2012/07/12/news...cies/index.htm

Doduše i cela Kalifornija je bankrot ( http://reason.com/archives/2012/07/2...-goes-bankrupt ), tako da grad ko grad, sitnica u kalifornijskom, da ne spominjem čitavom američkom dugu.
Reply With Quote
Staro 02.04.2013, 08:24
dzonny dzonny je offline
Proteran

Nepromenjeno

I da se nadovežem, oduševićeš se ovim.

Citat:
Usput možeš da vidiš koliko je danas mala razlika između Kine i SAD. Kina raste 7,8% godišnje, USA svega 2%. Premda je bilo kako čitava ekonomija SAD prazna, odnosno stvorena je činejnicom da je dolar bio rezervna valuta i da se stvarao ni iz čega.
Ovo je inače bez računanja purchasing power parity, već samo u odnosu na market exchange rate. Dakle, ja sam kriv, postavio sam nepotpunu informaciju, no, nema veze.

Dakle, kada se sve sabere, brojke su još vruće - ekonomija SAD ima $15t prema $12t Kine. Dakle, prisustvujemo istorijskom događaju promene moći u svetu i poslednjim danima američkog vođstva.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of..._GDP_%28PPP%29

EDIT: I tek sada vidim da je UK pala na osmo mesto. Rusija šesta, Indija treća... ovaj naš svet se baš menja. Opako, a?

Last edited by dzonny; 02.04.2013 at 08:38.
Reply With Quote
Staro 02.04.2013, 08:26
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

U pravu si posramio sam se potpuno idem od depresije u krevet sledeca tri dana.

Svako dobro i srecno gde god odlucis da ides!
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja