![]() |
Citat:
Pozdrav |
Nisam nasla na forumu, a mozda mi je promaklo. Zanima me, kakva je situacija sa uplatom penzionog osiguranja? Pretpostavljam da se plata prima u bruto iznosu, a radnik sam uplacuje poreze i doprinose.
U Srbiji to izgleda ovako: Poslodavac i zaposleni dogovaraju neto platu(ono sto ide na ruke), a poslodavac placa porez 12%, penziono 11%,zdravstveno (oko 6%), doprnos za slucaj nezaposlenosti (oko 0,75%). Mada poslodavci kada dogovaraju neto u startu odbiju poreze, tako da dodje isto(bruto ili neto, to je samo stvar obracuna). Koji su doprinosi obavezni po zakonu i koliko iznose? Mozda je malo nezahvalno pitanje, ali ne znam kako drugacije da ga definisem. |
Citat:
|
.
hvala svima na odgovorima
magelan, koliko sam shvatila, ti si završio nostrifikaciju, koliko vremena ti je trebalo za prva dva dela? nisam se snašla na amazonu oko knjiga. Htela sam da te zamolim za precizniji link. da li knjige izlaze svake godine? možda mogu da se kupe ovde? ja čekam drugu kovertu. koliko je sigurno da ću otići? u koju državu otići? da li doći odmah sa detetom? unapred hvala |
Citat:
|
Lijep pozdrav miri.
Procedura oko nostrifikacije tj. samo polaganje stepova nije "bas smijesna" kako pise forumas Magelan, naravno moze se, ali se treba i dobrano namuciti. A i pamcenje vas vise nece sluziti kao u mladjim danima. :D .. O znanju engleskog da ne govorimo.. Step 1 je najtezi, a vi za pocetak sto prije nabavite FIRST AID, tj http://www.amazon.com/First-Aid-USML.../dp/0071633405 i procackajte po usmle forumima. Mozete pogledati i ovaj blog. Sretno! |
zna li neko koliko izadju troskovi zivota,odnosno koliko ostane kad se plati prosecan stan,pa redom sve rezije?A ako se radi za neki tkz prosek od 10$ na sat.:wtf:
|
Izvini, ali ja ne znam da li sam negde upotrebio rec "smesno" u celom opisu procedure.
Ukoliko je neko bio sposoban da zavrsi medicinski fakultet na exYU prostorima, onda je svakako sposoban da polozi i USMLE (pa tolika armija Indusa ga polaze, imaju sve provaljene varijante i banke pitanja po internetu). Za Miru: Moja situacija je malo komplikovanija jer ja sam stomatolog i u USA sam na studentskoj vizi - dakle nemam ni GC ni citizenship. U drzavi Illinois u kojoj trenutno obitavam procedura za stomatologe je takva da moras imati minimum GC da bi uopste krenuo u program nostrifikacije na UIC (University of Illinois at Chicago) koji je jedini akreditovan u CHGO za taj program za strance koji traje dve godine. Ja prvo idem na to da zavrsim papire kao medicinski tehnicar (zavrsio CNA i sada se spremam za LPN) pa tek onda krecem u stomatolosku nostrifikaciju. Ova cela prica za USMLE je odatle sto u USA zivim sa bratom od tetke koji je lekar, ima GC i vec je u celom procesu nostrifikacije. Polozio je USMLE Step I i sada sprema Step II. Za prvi deo mu je trebalo 6 meseci, mada je to moglo i za manje vremena da nije radio. Imao je nameru da celu pricu pokrene u Zagrebu prosle godine, ali usled cele trke oko preseljenja USMLE je ostao za USA. Link za knjigu ti je prethodna forumasica vec ostavila. Ako ponovo bude nejasnoca, ti pisi :mobile: |
Citat:
А што се тиче латинице,знам је одлично :naughty:,ја се уствари од скора привикавам на ћирилицу,некако ми је лепше,јер је мали број људи користи... Не љутим се,таман посла! :beer: |
Magistar inžinjer prometa
Zna li netko kakva je situacija s prometnim inžinjerima u Americi?? Mi u Hrvatskoj koji smo završili prometni fakultet (dipl. ing.) možemo zatražiti izjednačavanje akademskog naziva s magistar inžinjer prometa (mag. ing. traff.) po Bolonjskom procesu. Prizna li se to tamo pod master degree ili ne??
S obzirom da sam nov na ovom forumu sve čestitke organizatorima i moderatorima jer je ovo mjesto koje ne možeš i ne smiješ mimoići ako je u pitanju DV lottery!! Bravo! Samo tako dalje!!:bravo: |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 05:57. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.