ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Uslovi za prijavu DV-2012 (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=609)

Gugly 22.09.2010 12:56

Ima li smisla?

..Ima li smisla da se prijavljujem za DV lutriju 2012, a izvukli su me za 2011-tu, (tj. za sada sam dobio samo 1. koverat)?
Nesto se mislim, za slucaj da ne dobijem taj drugi..ne znam koja je verovatnoca za tako nesto..Ja kontam nekih 50%, obzirom da su u tom prvom izvlacenju izvukli duplo vise ljudi nego sto primaju..Pa ako puknem, da budem bar u igri za sledecu godinu..
To je neka moja logika..Ispravite me ako gresim..Nov sam na sajtu..Nisam jos iscitavao forum..

Score 22.09.2010 13:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Gugly (Poruka 18137)
..Ima li smisla da se prijavljujem za DV lutriju 2012, a izvukli su me za 2011-tu, (tj. za sada sam dobio samo 1. koverat)?
Nesto se mislim, za slucaj da ne dobijem taj drugi..ne znam koja je verovatnoca za tako nesto..Ja kontam nekih 50%, obzirom da su u tom prvom izvlacenju izvukli duplo vise ljudi nego sto primaju..Pa ako puknem, da budem bar u igri za sledecu godinu..
To je neka moja logika..Ispravite me ako gresim..Nov sam na sajtu..Nisam jos iscitavao forum..

Ne, brate, kakvi...dobices koverat, skoro sto posto, samo treba da se strpis malo. Ljudi otpadaju na intervjuima, nemaju para da plate vizu, ili se predomisle, i sl. ili su nesto grozno pogresili pri popunjavanju formulara koji su poslali u Kentaki. Ukoliko si ti medju tim, nema svrhe slati novu prijavu, sanse da te ponovo izvuku su kriminalno male, a i da te izvuku sada vec imas "dosije" pa si puko opet... Cekaj na pismo i najverovatnije ce doci za koji dan, ako ne, pisi im e-mail ili zovi ambasadu u tvojoj zemlji (pa otkud znam da li si u Bosni, Hrvatskoj Srbiji, Makedoniji...)?

lavex 22.09.2010 13:21

Citat:

Htjedoh da pitam nešto slično! Pošto smo broj 27*** nije baš sigurno da ćemo doći na red za drugu kovertu. Da li da se prijavljujemo i za ovu godinu ili da čekamo, pa šta bude? Dok mi saznamo da li je došlo do našeg broja ili ne prijavljivanje će već biti završeno. :twitch:

Score 22.09.2010 13:27

Citat:

Prvobitno poslao korisnik lavex (Poruka 18143)
Htjedoh da pitam nešto slično! Pošto smo broj 27*** nije baš sigurno da ćemo doći na red za drugu kovertu. Da li da se prijavljujemo i za ovu godinu ili da čekamo, pa šta bude? Dok mi saznamo da li je došlo do našeg broja ili ne prijavljivanje će već biti završeno. :twitch:

Jesi cuo ono da grom ne udara dva puta u isto mesto? Ja bih cekao, daleeeeeko su ti vece sanse da dobijes drugi koverat nego da te ponovo izvuku od pocetka...a i za tebe vazi sve kao i iz predhodne moje poruke...Ajd' srecno!

Gugly 22.09.2010 20:42

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Score (Poruka 18139)
Ne, brate, kakvi...dobices koverat, skoro sto posto, samo treba da se strpis malo. Ljudi otpadaju na intervjuima, nemaju para da plate vizu, ili se predomisle, i sl. ili su nesto grozno pogresili pri popunjavanju formulara koji su poslali u Kentaki. Ukoliko si ti medju tim, nema svrhe slati novu prijavu, sanse da te ponovo izvuku su kriminalno male, a i da te izvuku sada vec imas "dosije" pa si puko opet... Cekaj na pismo i najverovatnije ce doci za koji dan, ako ne, pisi im e-mail ili zovi ambasadu u tvojoj zemlji (pa otkud znam da li si u Bosni, Hrvatskoj Srbiji, Makedoniji...)?

Iz Srbije, brale! ;) Hvala na savetu..
Vidim da si prilicno upucen u celu stvar, saradjivacemo mi jos ;)

spectra 22.09.2010 22:55

Citat:

Ako si dobio prvi koverat, kao sto rece Score - dobices drugi garant, na forumu jos niko nema da je dobio prvi, a da nije drugi..

A sto se tice ponovne prijave, nije se zabranjeno prijaviti - znam cak i da su se neki s foruma prosle godine prijavljivali ponovo, ali svi su vec otisli u USA s prvim izvlacenjem! :)

lenhi 23.09.2010 20:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Ninovranje (Poruka 18130)
Kako neki uopste i ne citaju postove na forumu, zar je toliko tesko? Pa na ovo pitanje imas milion odgovora, a vec smo o tome pricali i na strani 5 ovog posta, da si samo procitao od prve stranice ne bi ovo pitao.

Mislim da nisi u pravu i ne znam zašto misliš da je pitanje odgovoreno milion puta kad nije tačno. Možda je odgovoreno u kontekstu četvorogodišnja srednja + fakultet pa se ljudi tripuju hoće da im drugi vide da su University degree!
Čovjeka zanima kako će mu ameri tretirati TROGODIŠNJU srednju školu bez obzira što je posle srednje TROGODIŠNJE redovno završio Višu školu i što je to kod nas normalno u zakonu. Šta ako kazu po našem zakonu u Americi sa 8+3 ne možes studirati, i ne priznajemo ti diplomu Više škole, a sa srednjom trogodišnjom ne možeš dobiti vizu?! Koliko vidim svi pravi savjeti na forumu se odnose na način da se razmišlja po njihovim zakonima a ne po našim da bi bili sigurni u dobitnu informaciju! Ne vidim da je pitanje toliko glupo i početničko?!
Moje mišljenje je da je pitanje diskutabilno, i da bi trebalo još ispitati to, mada mislim da bi trebalo pozitivno proći na intervju.

Ninovranje 23.09.2010 21:38

Sa zavrsenom visom skolom on se moze prijaviti na lutriji, a kako ce mu priznati srednju skolu zavisi sta tamo zeli da radi. Neznamo koju je visu skolu zavrsio pa ni da li ce mu je uopste i priznati. Sad ako mu je priznaju niko ga verovatno nece ni pitati za srednju skolu, bitan je onaj najvisi zavrsen stepen, medjutim ukoliko mu ne priznaju diplomu vise skole pitanje je da li ce mu dozvoliti da sa 8+3 upise neki fax? Ili ce u krajnjem slucaju morati prvo da zavrsi njihovu srednju, ako je to moguce pa tek onda na fax.

Ono sto je najbitnije da ispunjava uslov za ucesce na DV, a ostalo kad za to dodje vreme. Ako gresim sorry svima, nije mi bila namera da nekog uvredim ili lose informisem. Pozz

lenhi 23.09.2010 22:09

Mislim da ti nisi shvatio suštinu njegovog pitanja. Njega zanima da li će mu u ambasadi (ako ga izvuku) kad ode na intervju pasti u vodu svi planovi zbog srednje trogodišnje škole?!
Pusti teorije šta sa tim kad ode u SAD. Vjerovatno je vidio da sa trogodišnjom na razgovor ne vrijedi ići, a ako u ambasadi ne budu priznali našu Višu škole posle trogodišnje srednje, gotov je, nema vize! Džaba planovi itd. Možemo mi misliti da je ispunio uslove za učešće, ali ako to padne u jednom danu u ambasadi šta onda?!

Ninovranje 23.09.2010 22:21

Onda mu ne preostaje nista drugo nego da konkurise na osnovu radnog iskustva (ako ga ima)???

puza2006 23.09.2010 23:35

Ali stvarno nisam "pametan"

Prije svega, pozdravljam sve ljude dobre volje i koji su voljni da pomognu ( a takvih je na forumu dosta)....
Eeee ovako, u zadnje vrijeme su mi jako podgrijali moje interesovanje o odlasku preko bare i potrazi za boljim zivotom, tako da sam odlucio da podnesem prijavu za DV 2012 pa kako bude i citajuci forum dosta mi je slika jasna kako i sta, osim jedne "sitnice"?
Dosta polemike se ovdje vodi oko skolskog obrazovanja u popunjavanju prijave i dosta toga je jasno i glasno objasnjeno ali ja ne mogu da skontam nikako par stvari!?

USLOVI: ŠKOLSKA SPREMA ILI STRUČNA NAOBRAZBA

Podnosilac prijave za Program DV-2012 mora imati:
srednjoškolsko obrazovanje ili završeno dvanaestogodišnje školovanje (završene osnovna i srednja škola), što odgovara američkoj srednjoškolskoj diplomi, ili
dvije godine radnog iskustva u zadnjih pet godina u zanimanju koje zahtijeva barem dvije godine obuke ili iskustva prema pravilima američkog Ministarstva rada.
Ako ne ispunjavate ove uslove, NE ŠALJITE prijavu.

KOJI JE NAJVIŠI STEPEN ŠKOLSKE SPREME KOJU STE STEKLI DO SADA? Morate navesti koje od sljedećeg predstavlja vaš najviši stepen obrazovanja (1) SAMO osnovna škola, (2) srednja škola, bez mature, (3) srednja škola sa maturom, (4) stručna skola, (5) neki visokoobrazovni kursevi, (6) fakultetske diplome, (7) neki postdiplomski kursevi, (8) magisterij, (9) neki kursevi iz doktorskog programa, (10) zvanje doktora nauka.

Ja imam zavrsene 3 godine srednje skole sa maturom, upisanu visu skolu (sto znaci da nju ne mogu navesti jer je nisam zavrsio), a radim zadnje 3 godine kao direktor komercijale u privatnom preduzecu.
Kad dodje vrijeme popunjavanja prijave sta da stavim?
Znaci, nemam 8+4 obrazovanje koje je minimum (iako mi nije jasno ovo sa srednjom skolom sa i bez mature), ali imam radno iskustvo na dobrom poslu.
Znaci, ako cekiram srednju skolu sa maturom i npr. izvuku me za daljnju obradu, jesam slagao svoje obrazovanje?
U uputstvima vezano za prijavu nigdje ne vidim rubriku vezanu za: dvije godine radnog iskustva u zadnjih pet godina u zanimanju koje zahtijeva barem dvije godine obuke ili iskustva prema pravilima američkog Ministarstva rada ako zelim da idem na tu varijantu?

Mislim da ce nekome biti jasne moje nedoumice, a stvarno se trudim na forumu shvatiti postove i teme koje pricaju ovu pricu oko obrazovanja ali ne ide mi nesto bas!
Toliko od mene za sada!
Pozz...

Zana 24.09.2010 02:11

Imali smo takav slucaj na ovoj temi. Probaj sa Marketing Manager ili Sales Manager, tu je level izmedju 7 i 8. Ipak, u opisu ovih pozicija stoji da je potreban fakultet ili intenzivan trening i iskustvo - ne znam da li 3 iskustva moze da prodje ako struka srednje skole nije povezana sa sadasnjim poslom. Na primer, ako je srednja skola trgovacka III stepen a posao Sales Manager u fabrici obuce na poziciji saradnje sa lancom prodavnica - mislim da moze da prodje. Ali ako je skola varilac III stepen, a pozicija komercijalni direktor na stovaristu gradjevinskog materijala - onda ne verujem. Sto ti rece - ne znam kako covek da bude pametan u toj situaciji...

Zana 24.09.2010 02:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik lenhi (Poruka 18210)
Mislim da ti nisi shvatio suštinu njegovog pitanja. Njega zanima da li će mu u ambasadi (ako ga izvuku) kad ode na intervju pasti u vodu svi planovi zbog srednje trogodišnje škole?!
Pusti teorije šta sa tim kad ode u SAD. Vjerovatno je vidio da sa trogodišnjom na razgovor ne vrijedi ići, a ako u ambasadi ne budu priznali našu Višu škole posle trogodišnje srednje, gotov je, nema vize! Džaba planovi itd. Možemo mi misliti da je ispunio uslove za učešće, ali ako to padne u jednom danu u ambasadi šta onda?!

Ja bih rekla da kad im se preda diploma vise skole vise ne bi trebalo da ih se tice srednja skola? Inace ti ne treba diploma srednje skole da bi se upisao na dvogodisnji public college - mozes da radis i placement test i da se nakon toga prebacis na cetvorogodisnji college. Ekstremne pametnice primaju i univerziteti :) Primer ti je Frank McCourt :) dobio Pulicirevu nagradu za Angela's Ashes - prestao da ide u skolu sa 13, upisao se na NYC i dobio BA in English, nakon toga i Master a PhD nije dovrsio... :) Sve se moze kad se hoce - naravno ne primaju bez srednje na lepe oci, vec na osnovu odradjenih testova. Mnogo je takvih primera...Zato ja mislim da ovde ne treba davati nikakav GED ili slicno - pravo na college.

Gugly 24.09.2010 03:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Score (Poruka 18144)
Jesi cuo ono da grom ne udara dva puta u isto mesto? Ja bih cekao, daleeeeeko su ti vece sanse da dobijes drugi koverat nego da te ponovo izvuku od pocetka...a i za tebe vazi sve kao i iz predhodne moje poruke...Ajd' srecno!

Ih, pa nije valjda verovatnoca da nekog izvuku toliko mala!? Pa ja znam licno bar troje ljudi koji su dobili GC.. Nije bas k'o sedmaja na loto-u, il', ne daj Boze, to sa gromom.. :)

Zna neko otprilike koja je neka prosecna verovatnoca..? (Vidim, ovde ima na forumu mala lokalna statistika, naravno vezana samo za ljude prijavljene na sajtu..A mene bas zanima ukupna..)
Odnos: broj dodeljenih GC u Srbiji / ukupan broj prijavljenih na lutriji (u Srbiji)
Na primer za proslu godinu.
Uh..Pa mislim da niko i ne moze da zna tacan broj prijavljenih, sem onih tamo u US sto rade na tome..

puza2006 24.09.2010 08:28

Ja sam "ratno" dijete pa sam i skolu zavrsavao u ratu koji je trajao tad u Bosni pa su mi tad bile u zivotu zanimljivije i bitnije druge stvari, a skola da se zavrsi, nije bilo bitno uopste koja. Ja sam zavrsio III stepen poljoprivredno-prehrambene skole, smjer mesar, branio pismeno i usmeno maturski rad, ali ni sekund rada ili iskustva nemam u tom poslu a to mi pise u radnoj knjizici kao zvanje, a kao i 95% ljudi na ovim nasim prostorima radim ili sam radio nesto deseto! E,sad radim posao u kome sam se nasao i u kojem sam stvarno dobar :srbinsti: i zbog toga sam upisao visu poslovnu skolu koju pitaj boga kad cu da zavrsim jer mi obaveze slabo dozvoljavaju ali bitno je da je upisana!
I kako covjek da bude pametan!?
Zavrsio sam zanat, radim kao Sales Manager zadnje 3 godine, posao za koji treba da si fakultetski obrazovan, nigdje nikakve veze ni sa cim i kako onda podnijeti prijavu a ne ispasti budala!? :bravo:

mijan 24.09.2010 09:56

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 18238)
Ja bih rekla da kad im se preda diploma vise skole vise ne bi trebalo da ih se tice srednja skola? Inace ti ne treba diploma srednje skole da bi se upisao na dvogodisnji public college - mozes da radis i placement test i da se nakon toga prebacis na cetvorogodisnji college. Ekstremne pametnice primaju i univerziteti :) Primer ti je Frank McCourt :) dobio Pulicirevu nagradu za Angela's Ashes - prestao da ide u skolu sa 13, upisao se na NYC i dobio BA in English, nakon toga i Master a PhD nije dovrsio... :) Sve se moze kad se hoce - naravno ne primaju bez srednje na lepe oci, vec na osnovu odradjenih testova. Mnogo je takvih primera...Zato ja mislim da ovde ne treba davati nikakav GED ili slicno - pravo na college.

Jeste mene zanima da li cu dobiti vizu zbog trogodisnje skole a nastavak skolovanja je u drugom planu. Svi koji imaju veci stepen obrazovanja od srednje skole ( kao ja recimo Visu skolu) i ne treba na razgovor u ambasadu da nose svedocanstva iz srednje skole - DA ili NE?

Score 26.09.2010 11:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Gugly (Poruka 18239)
Ih, pa nije valjda verovatnoca da nekog izvuku toliko mala!? Pa ja znam licno bar troje ljudi koji su dobili GC.. Nije bas k'o sedmaja na loto-u, il', ne daj Boze, to sa gromom.. :)

Zna neko otprilike koja je neka prosecna verovatnoca..? (Vidim, ovde ima na forumu mala lokalna statistika, naravno vezana samo za ljude prijavljene na sajtu..A mene bas zanima ukupna..)
Odnos: broj dodeljenih GC u Srbiji / ukupan broj prijavljenih na lutriji (u Srbiji)
Na primer za proslu godinu.
Uh..Pa mislim da niko i ne moze da zna tacan broj prijavljenih, sem onih tamo u US sto rade na tome..

Ma ne, ne kazem ja da je verovatnoca da te izvuku neprezivljivo mala, ja kazem da je verovatnoca da te izvuku DVAPUT nekako ama bas slaba....?

Isabelle 26.09.2010 14:28

Da se i ja ukljucim sa ovom ''srednja skola'' dilemom? :;D: Samo mi potvrdite da li sam dobro skontala....Ja imam zavsrenu srednju skolu, 4 godine, gimnazija, dobila diplomu, a sad sam na fakultetu 2-ga godina ( a trebala davno zavrsiti no.. ) Ja upisujem u aplikaciju High school degree?? Right? A za decka posto ima zavrsenu eletrotehnicku 3 godine, pa je kasnije naknadno i 4 -ti stepen i dobio diplomu jel i njemu isto?

Etoja sutra idem fotografu da nas slika....:1072:

olivera77 26.09.2010 14:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Isabelle (Poruka 18283)
Da se i ja ukljucim sa ovom ''srednja skola'' dilemom? :;D: Samo mi potvrdite da li sam dobro skontala....Ja imam zavsrenu srednju skolu, 4 godine, gimnazija, dobila diplomu, a sad sam na fakultetu 2-ga godina ( a trebala davno zavrsiti no.. ) Ja upisujem u aplikaciju High school degree?? Right? A za decka posto ima zavrsenu eletrotehnicku 3 godine, pa je kasnije naknadno i 4 -ti stepen i dobio diplomu jel i njemu isto?

Etoja sutra idem fotografu da nas slika....:1072:

Da,za sebe upisujes High school degree,a za decka mozes to pisati samo ako je REDOVNO zavrsio 4-oro godisnju srednju skolu.

Isabelle 26.09.2010 14:38

Kako mislis redovno? Kod nas po sistemu kad je on isao u tu skolu nije postojao 4 ti stepen, tad je bila samo 3 godine, kad se zakon promijenio onda je zavrsio i 4ti...I ima diplomu 4 stepen srednja skola?

user_90_CRO 26.09.2010 14:52

Lijep pozdrav svima! Mene zanima sada samo dva pitanja trenutno
1. ja imam 19 i pol godina ali radi nekih problema nisam stigao dovršiti srednju, ove godine tek krećem vanredno te prvo dovršavam za par mjeseci treću pa krećem sa četvrtom godinom,dali to znači da uopće ne smijem predati prijavu ili ipak nekako i mogu??
2.rezultati se znaju tek za godinu dana?
hvala vam

Score 26.09.2010 15:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Isabelle (Poruka 18287)
Moze li mi sad neko ovo razjasniti, malko sam zabrinuta sad??:smrc:

Redovno znaci da je pohadjao nastavu godinu dana, bukvalno isao u skolu, i onda dao maturski ispit a ne ucio kod kuce i placao ispite jedan po jedan. To njima iz nekog razloga nije isto. Zavisi sta ti pise, tj. njemu u Diplomi. Ukoliko se bilo gde pominje vanredni, onda nije dobro, a ako ne, super.
Sto se tebe tice, mozes da napises svoj fakultet koji nisi zavrsila pod obrazovanje, a pod diploma napisi "not completed".

Ninovranje 26.09.2010 15:53

Mnogo puta se raspravljalo o ovoj temi, pa jos uvek nikako da se dodje do konacnog odgovora. Naterali ste me da po 100 puta citam pravila ucesca na DV pa evo i originalnog prepisa sta se trazi:

"To enter the lottery, you must meet either the education or work experience requirement of the DV program: You must have either a high school education or its equivalent, defined as successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education; OR two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years of training or experience to perform."

I sta se zakljucuje iz ovoga? Znaci potrebno da bi se prijavili na lutriju je da imate visoko obrazovanje ili njegov ekvivalent, definisano kao uspesan zavrsetak 12-ogodisnje skole osnovnog i srednjeg obrazovanja, ili 2 godine radnog iskustva ..... bla bla bla.

Otvoreno pitam, gde ovde pise da se skola mora zavrsiti redovno a ne vanredno?? Takodje pitam gde u diplomi pise kako ste zavrsili skolu (kao redovan ili vanredan djak)??
I jos jedno pitanje, namenjeno clanovima koji su dobili GC i bili na interviju? Jesu li vas nesto pitali za zavrsenu skolu, kako ste je pohadjali i da li su vam trazili svedocanstva ili samo diplomu???

Po mom misljenju, nije bitno kako ste zavrsili skolu, redovno ili vanredno, na veze ili bez, da li ste bezali od casova ili ne, vazno je da imate diplomu o polozenom MATURSKOM ISPITU, ili ti zavrsenu srednju skolu u cetvorogodinjem trajanju, jer je to 8 + 4 = 12 godina skole koje se traze.

Ako gresim, ispravite me. Pozz

Score 26.09.2010 16:59

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Ninovranje (Poruka 18292)
Mnogo puta se raspravljalo o ovoj temi, pa jos uvek nikako da se dodje do konacnog odgovora. Naterali ste me da po 100 puta citam pravila ucesca na DV pa evo i originalnog prepisa sta se trazi:

"To enter the lottery, you must meet either the education or work experience requirement of the DV program: You must have either a high school education or its equivalent, defined as successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education; OR two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years of training or experience to perform."

I sta se zakljucuje iz ovoga? Znaci potrebno da bi se prijavili na lutriju je da imate visoko obrazovanje ili njegov ekvivalent, definisano kao uspesan zavrsetak 12-ogodisnje skole osnovnog i srednjeg obrazovanja, ili 2 godine radnog iskustva ..... bla bla bla.

Otvoreno pitam, gde ovde pise da se skola mora zavrsiti redovno a ne vanredno?? Takodje pitam gde u diplomi pise kako ste zavrsili skolu (kao redovan ili vanredan djak)??
I jos jedno pitanje, namenjeno clanovima koji su dobili GC i bili na interviju? Jesu li vas nesto pitali za zavrsenu skolu, kako ste je pohadjali i da li su vam trazili svedocanstva ili samo diplomu???

Po mom misljenju, nije bitno kako ste zavrsili skolu, redovno ili vanredno, na veze ili bez, da li ste bezali od casova ili ne, vazno je da imate diplomu o polozenom MATURSKOM ISPITU, ili ti zavrsenu srednju skolu u cetvorogodinjem trajanju, jer je to 8 + 4 = 12 godina skole koje se traze.

Ako gresim, ispravite me. Pozz

evo ovde kazu sledece:

"...A “high school education or equivalent” is defined as successful completion of a twelve-year course of elementary and secondary education in the United States or successful completion in another country of a formal course of elementary and secondary education comparable to a high school education in the United States. Only formal courses of study meet this requirement; correspondence programs or equivalency certificates (such as the G.E.D.) are not acceptable...." e, a sta je GED, evo ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/General...al_Development

Sad, ja mislim, jer sam tako cuo od nekih ljudi koji pukose na intervjuuuuu da ameri smatraju da je vanredno zavrsena skola ili razred za njih ekvivalent GED-u, pa zato rekoh ko sto rekoh...

pericp 26.09.2010 17:04

Evo otprilike kolike su sanse za green card:

http://en.wikipedia.org/wiki/Diversi...inning_chances

Ninovranje 26.09.2010 17:46

Znaci opet obrni okreni nismo sigurni kakva je stvar za vanredno zavrsenu srednju skolu. :)
Ali se ja jos uvek pitam, gde na diplomi pise da je zavsena vanredno? Sad sam gledao moju i ne pise nista :) (mozda su zaboravili, xexe)

Mala dopuna, imam zavrseno vanredno V stepen, i tu pise DIPLOMA O POLOZENOM SPECIJALISTICKOM ISPITU, eeeeee dok za srednju skolu pise DIPLOMA O ZAVRSENOM MATURSKOM ISPITU.

Isabelle 26.09.2010 17:51

Ni kod nas ne pise vandredno ili redovno:nene: Ma ja mislim da je bitno da ti to imas u momentu kad se prijavljujes a kad i kako si zavrsio nije bitno, a mislim da ovo drugo misle ove razne kurseve na fazon ''Poslovna skola'', ''Bussines skola'', i ove kratke brze fakultete koji nisu nigjde priznati osim u drzavi u kojoj ih studiras....Odnosno bukvalno ''kurs''...A ne skola :)

E to sto je neko vec spomenuo, kad se pokazuju te diplome, jel na intervjuu ili....

Zana 26.09.2010 20:36

Vecina sluzbenika iz ambasade su drzavljani zemlje u kojoj je ambasada. Znaju vrlo dobro principe skolovanja zemlje u kojoj su ziveli i skolovali se. Takodje, vrlo dobro znaju sta se uci u trogodisnjoj skoli, a takodje i sta se polaze kad se zavrsava cetvrti stepen vanredno.

Na diplomi trogodisnje skole pise: ime, godina rodjenja, drzavljanstvo koje drzave - i onda kaze "polozio/la zavrsni ispit iz" sa "uspehom" pa ocena., a onda kaze "ucenik je zavrsio/la treci stepen strucne spreme za podrucje rada-struku" pa ime struke - i na kraju "obrazovnog profila-zanimanja" pa onda pise koje je zanimanje. Tu je i datum/delovidni broj pa valjda sluzbenik ambasade zna koliko je osoba imala godina kad je diplomirala i da li je to 11 ili 12 godina.

Na diplomi nakon zavrsenog cetvrtog stepenapise sve ovo isto (podaci ucenika), a onda da je ucenik "u skolskoj toj i toj godini zavrsio/la" cetvrti razred obrazovnog profila" pa naveden profil, "polozio/la maturski ispit u ispitnom roku" pa naveden semestar i skolska godina, onda su navedeni ispiti i ocene, kao i tema maturskog rada, pa na kraju datum.

Ja ove diplome gledam ispred sebe, i tako pise. Jedino ako u medjuvremenu nisu poceli da izdaju diplome samo sa imenom, bez drugih podataka. Mom dragom nisu dali zelenu kartu na osnovu ovih diploma, vec na osnovu radnog iskustva. Njega su zaveli kao "Electrical Engineer", kao training su mu zaveli skolovanje i i izvesno vreme na poslu, kao i radno iskustvo na tom poslu koje se zavrsilo dva meseca nakon sto je pocelo odbrojavanje perioda od 5 godina do trenutka intervjua. Potvrda koju je imao sa posla je obuhvatala vise od 80% stavki sa Onet opisa ovog posla (a to sam ukapirala sad kad sam pogledala svu dokumentaciju). Znaci, ako idete na osnovu posla na to treba obratiti paznju.

Takodje, prosle godine kada smo imali ovakvu raspravu (tako je uvek u ovo vreme pred prijavljivanje), pozvala sam Kentucky Consular Center, objasnila situaciju i trazila razjasnjenje. Zena mi je odgovorila da oni u centru ne poznaju pravila skolovanja u svakoj zemlji i da je to posao sluzbenika koji sortiraju dokumentaciju i da oni porede da li skolovanje maticne zemlje odgovara uslovima programa. Takodje je rekla da se "skolovanje" koje je drugacije od "redovnog svakodnevnog pohadjanja nastave, redovnim testiranjem i evaluacijom znanja" ne podudara sa americkim skolovanjem, ali da je diskreciono pravo sluzbenika ambasade da li ce priznati diplomu srednje skole ili fakulteta u toj zemlji. To su meni rekli. A ko god bi hteo vise informacija, neka ih sam pozove na 606.526.7500 i zatrazi razjasnjenje. Vrlo su raspolozni za razgovor.

Na kraju, samo da podsetim - tri clana foruma koji su vanredno zavrsili cetvrti stepen su odbijeni za vize. Svacije je pravo da se nada da ce u njegovom slucaju biti drugacije.

Zana 26.09.2010 20:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik user_90_CRO (Poruka 18288)
Lijep pozdrav svima! Mene zanima sada samo dva pitanja trenutno
1. ja imam 19 i pol godina ali radi nekih problema nisam stigao dovršiti srednju, ove godine tek krećem vanredno te prvo dovršavam za par mjeseci treću pa krećem sa četvrtom godinom,dali to znači da uopće ne smijem predati prijavu ili ipak nekako i mogu??
2.rezultati se znaju tek za godinu dana?
hvala vam

Pozdrav i dobrodosao na forum.
Procitaj ovu temu, tu se nalaze odgovori na tvoja pitanja. Takodje, razumem da si nov na forumu :) ali se potrudi da pitanja postavljas na odgovarajucoj temi, tako su najvece sanse da dobijes odgovor :) Srecno.

Isabelle 26.09.2010 22:24

Zana hvala na ovako iscrpnom odgovoru, ali je opet drugacije jer tad kad je on isao u srednju stvarno nije bilo 4godine,nego 3 i to se racunalo kao srednja skola i regularno se diploma dobila,a onda je dosao zakon za 4ti razred, i on je odmah to odradio,i bas iz tog razloga mislim da ima sanse...
Kod nas je u to vrijeme samo gimnazija imala 4 razreda srednje, sve ostalo 3...A sto se tice radnog iskustva, kako se moze dokazati ako si radio van maticne zemlje, i to kao ''contractor'' privatnih firmi, nema nase radne knjizice, i te dokumentacije...

Score 26.09.2010 23:02

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Isabelle (Poruka 18308)
Zana hvala na ovako iscrpnom odgovoru, ali je opet drugacije jer tad kad je on isao u srednju stvarno nije bilo 4godine,nego 3 i to se racunalo kao srednja skola i regularno se diploma dobila,a onda je dosao zakon za 4ti razred, i on je odmah to odradio,i bas iz tog razloga mislim da ima sanse...
Kod nas je u to vrijeme samo gimnazija imala 4 razreda srednje, sve ostalo 3...A sto se tice radnog iskustva, kako se moze dokazati ako si radio van maticne zemlje, i to kao ''contractor'' privatnih firmi, nema nase radne knjizice, i te dokumentacije...

Draga Isabelle,

To je sve verovatno tacno tako kako kazes, ali zaboravljas jedan vazan detalj. Zana je to isto vise puta ponovila, njih ne zanima kako je to kod nas sada ili kako je to bilo i sta smo mi priznavali imali, nemali, whatever... oni su napravili pravila koja su objavljena i kojih se prilicno drze kao slepci plota, i priznaju samo svoja lokalna americka pravila, bez obzira sta mi mislimo o tome i sta mi kao zemlja priznajemo u srednju skolu.

Sto se tice radnog iskustva, to ne moras dokazivati radnom knjizicom, verujem da bi neka vsta zvanicnog kompanijskog memoranduma trebala da igra ulogu. posebno ako se radi o nekoj poznatijoj firmi koja ce toj potvrdi dati tezinu (dakle ne komsijina trafika & co) i ako se radi o odgovarajucem iskustvu u odgovarajucem vremenu i trajanju, a o tome je vec pisano...kao u ostalom i o svemu ovome, al sad ajde...ukoliko to nije moguce, onda se bojim da ce od tog iskustva imati malo koristi.

Ninovranje 26.09.2010 23:19

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 18306)

Na diplomi trogodisnje skole pise: ime, godina rodjenja, drzavljanstvo koje drzave - i onda kaze "polozio/la zavrsni ispit iz" sa "uspehom" pa ocena., a onda kaze "ucenik je zavrsio/la treci stepen strucne spreme za podrucje rada-struku" pa ime struke - i na kraju "obrazovnog profila-zanimanja" pa onda pise koje je zanimanje. Tu je i datum/delovidni broj pa valjda sluzbenik ambasade zna koliko je osoba imala godina kad je diplomirala i da li je to 11 ili 12 godina.

Na diplomi nakon zavrsenog cetvrtog stepenapise sve ovo isto (podaci ucenika), a onda da je ucenik "u skolskoj toj i toj godini zavrsio/la" cetvrti razred obrazovnog profila" pa naveden profil, "polozio/la maturski ispit u ispitnom roku" pa naveden semestar i skolska godina, onda su navedeni ispiti i ocene, kao i tema maturskog rada, pa na kraju datum.

Ja ove diplome gledam ispred sebe, i tako pise. Jedino ako u medjuvremenu nisu poceli da izdaju diplome samo sa imenom, bez drugih podataka. Mom dragom nisu dali zelenu kartu na osnovu ovih diploma, vec na osnovu radnog iskustva.

Zana i kod mene ovako pise ,a ja sam isao redovno u skolu. Takodje sve to isto pise i na diplomi o vanrednom skolovanju, jer tu moras isto da polazes ispite po semestrima i nekoliko puta u toku godine i ne mozes odjednom da uzmes diplomu, razlika je samo u tome sto kod redovnog ides svaki dan u skolu a ovako ne, ucis kuci i kad ima polaganje izadjes na ispit, kod nas je to bilo na svaka tri meseca. Moja drugarica je zavrsila redovno treci stepen saobracajne struke, a vanredno cetvrti, polagala je samo razliku u predmetima i dobila istu diplomu koju ja imam, i neznam na koji nacin ce oni utvrditi da je zavrsila vanredno?

E da, ona je cetvrti zavrsila odmah posle treci, i samim tim isto kad i ja, e sad ko je zavrsavao kasnije stvarno postaje sumnjivo, recimo da je zavrsio cetvrti stepen u 25-oj godini :blink:

P.S. Za one sa vanredno zavrsenom skolom:
Ipak se mozete prijaviti, imate sanse da vas izvuku, ali kako cete proci u ambasadi na interviev tek cete razmisljati o tome kad dodje vreme za to, jer nemate sta da izgubite, sem da vas odbiju, a za svaki slucaj do tad spremite dokumenta o radnom iskustvu.

Zana 26.09.2010 23:45

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Ninovranje (Poruka 18312)
Zana i kod mene ovako pise ,a ja sam isao redovno u skolu. Takodje sve to isto pise i na diplomi o vanrednom skolovanju, jer tu moras isto da polazes ispite po semestrima i nekoliko puta u toku godine i ne mozes odjednom da uzmes diplomu, razlika je samo u tome sto kod redovnog ides svaki dan u skolu a ovako ne, ucis kuci i kad ima polaganje izadjes na ispit, kod nas je to bilo na svaka tri meseca. Moja drugarica je zavrsila redovno treci stepen saobracajne struke, a vanredno cetvrti, polagala je samo razliku u predmetima i dobila istu diplomu koju ja imam, i neznam na koji nacin ce oni utvrditi da je zavrsila vanredno?

E da, ona je cetvrti zavrsila odmah posle treci, i samim tim isto kad i ja, e sad ko je zavrsavao kasnije stvarno postaje sumnjivo, recimo da je zavrsio cetvrti stepen u 25-oj godini :blink:

P.S. Za one sa vanredno zavrsenom skolom:
Ipak se mozete prijaviti, imate sanse da vas izvuku, ali kako cete proci u ambasadi na interviev tek cete razmisljati o tome kad dodje vreme za to, jer nemate sta da izgubite, sem da vas odbiju, a za svaki slucaj do tad spremite dokumenta o radnom iskustvu.

Ne kazem ja da pise bilo gde da je godina zavrsena redovno ili vanredno - ali diploma za cetvrti stepen precizira da je samo za cetvrti stepen a ne za cetvorogodisnje skolovanje. To samo po sebi implicira da je vanredno zavrseno - a kao sto rekoh, sluzbenici koji pripremaju dokumentaciju su "nasi" ljudi i znaju o cemu se radi, kao i koje struke su trogodisnje, a koje cetvorogodisnje. Njih ne mozes da prevaris - oni jednostavno to znaju, to im je posao.

Druga stvar, iskustvo u poslu se dokumentuje pismom poslodavca koji opisuje sta ste radili i koliko dugo, a ne sa radnom knjizicom.

user_90_CRO 27.09.2010 00:22

Evo hvala vam na odgovorima onda ću jednostavno se prijaviti pa šta bude, nisam danas baš stigao previše čitati postove,tek sam se prijavio a radio sam i nisam imao vremena al se nadam da ću danas uspjeti. Čisto iz onoga što se posljednjih mjeseci raspitujem evo recimo ja bih mogao dobiti dobre preporuke od frendice iz amerike u vezi bilo čega tako reć , dal kod te aplikacije ima onih nekih takvih stvari da se preporuke mogu priložiti? I ono sam dobro skužio da odgovor o primitku il ne dobiješ idućeg oktobra?

Ninovranje 27.09.2010 11:00

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 18313)
Ne kazem ja da pise bilo gde da je godina zavrsena redovno ili vanredno - ali diploma za cetvrti stepen precizira da je samo za cetvrti stepen a ne za cetvorogodisnje skolovanje. To samo po sebi implicira da je vanredno zavrseno - ...

Diploma za cetvrti stepen? Zana od kad to postoji? Ja za to nisam do sad cuo. Da razgranicimo jednom, a za sva vremena:

Redovno obrazovanje - Po nastavnom planu i programu predmeti se dele u dve grupe: Obavezni odnosno opšte-obrazovni predmeti i stručni predmeti. Ucenik pohadja nastavu po planu i programu skole kao redovan ucenik, bez opravdanih izostanaka i ocenjuje se vladanje ucenika.

Oblici vanrednog obrazovanja su:

STICANJE
Nakon završene osnovne škole. Za upis je potrebno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi i izvod iz matične knjige rođenih. Prilikom sticanja polažu se svi predmeti za 3 ili 4 godine školovanja predviđeni nastavnim planom i programom Ministarstva prosvete Srbije.

PREKVALIFIKACIJA
Promena zanimanja (obrazovnog profila) posle završene bilo koje stručne škole u četvorogodišnjem trajanju. Za upis su potrebna svedočanstva sva 4 razreda i diploma o položenom maturskom ispitu, kao i izvod iz matične knjige rođenih. Prilikom prekvalifikacije se polažu stručni predmeti kao razlika za sve četiri godine i stručni deo maturskog ispita. Vanredni učenik dobija svedočanstva za sva četiri razreda i diplomu.

DOKVALIFIKACIJA
Promena zanimanja (obrazovnog profila) posle završene bilo koje stručne škole u trogodišnjem trajanju (bravar, trgovac, kuvar, mesar...). Za upis su potrebna svedočanstva sva tri razreda i diploma o položenom završenom ispitu, kao i izvod iz matične knjige rođenih. Prilikom dokvalifikacije se polaže razlika stručnih predmeta za završena tri razreda i ceo četvrti razred kao i maturski ispit.

SPECIJALIZACIJA
Nakon završene bilo koje četvorogodišnje srednje škole - kandidat polaže razliku ispita a zatim i ispite previđene za odgovarajući obrazovni profil.

Tako da Zana ti si pomesala Specijalizaciju sa Dokvalifikacijom,

III stepen (trogodišnje školovanje)
IV stepen (četvorogodišnje školovanje)
V stepen - specijalizacija (jednogodišnje školovanje)

Kod Specijalizacije se dobija samo Uverenje o zavrsenom specijalistickom ispitu koje se odnosi samo na to jednogodisnje skolovanje, dok kod Dokvalifikacije se dobijaju sva cetri svedocanstva i diploma o polozenom Maturskom ispitu, i nema sanse da neko provali da je zavrsena vanredno, sem ako ne pozove skolu i raspita se jer se vanredni ucenici vode u posebnu evidenciju.

Redovan učenik koji iz nekih razloga želi da pređe na vanredno školovanje može to uraditi u toku školske godine uz saglasnost roditelja i odobrenje direktora - nastavnickog veca škole.

Takođe, redovan učenik koji zbog lošeg uspeha (dva puta ponovljen razred) izgubi pravo na redovno školovanje, može nastaviti školovanje kao vanredan učenik.

Ukoliko je učenik završio trogodišnju školu a želi četvorogodišnju školu, mora da polaže razliku ispita za prvu,drugu i treću godinu. Posle položenih ispita polažu se svi ispiti četvrte godine. I kako po tebi ovde dobija samo diplomu o zavrsenom cetvrtom stepenu, a ne diplomu o cetvorogodisnjem skolovanju?

Koga interesuju detalji polaganja:
Матурски
Поправни
Разредни
Допунски
Испит за проверу знања ( у жалбеном поступку )
Ванредни испити

evo link pa pogledajte sami:
http://skolazadizajnkoze.edu.rs/pdf/...o_ispitima.pdf

Isabelle 27.09.2010 11:38

Ja samo mogu reci da na diplomi mog decka pise isto sto ina diplomi mog brata koji je zavrsio istu skolu ali redovno....Nidgej ne pise vanredno, pise diploma o zavrsenom srednjem obrazovanju, i svjedozbe izsva cetiri razreda...Ali kao sto rece, o tom po tom, to je jos daleko, a ima bitnijih stvari kao na primjer da imas srecu da te izvuku....Na to cemo kasnije misliti..

Jel problem da se sad u splikaciji stavi na osnovu skole, pa kasnije ako u ambasadi utvrde da ne priznaju ovu diplomu ici na radno iskustvo kojeg ima i vise nego dovoljno....Cak vecina njih za americke firme je radio...

A samo momenat, ja ovo govorim u slucaju da njega izvuku, za mene nije problem, ali ako mene izvuku i ja sam nosilac, da li i u tom slucaju mora da ima sve ove stavke...

Isabelle 27.09.2010 11:42

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Score (Poruka 18310)
Draga Isabelle,

... verujem da bi neka vsta zvanicnog kompanijskog memoranduma trebala da igra ulogu. posebno ako se radi o nekoj poznatijoj firmi koja ce toj potvrdi dati tezinu (dakle ne komsijina trafika & co) i ako se radi o odgovarajucem iskustvu u odgovarajucem vremenu i trajanju, a o tome je vec pisano...kao u ostalom i o svemu ovome, al sad ajde...ukoliko to nije moguce, onda se bojim da ce od tog iskustva imati malo koristi.

Dragi Score...

Moze li pomoci ako si radio u jednoj jakoj americkoj firmi za sigurnost? :obrva::obrva::obrva: A sad dijelis vlasnistvo americke firme sa prijateljem amerikancem? Mozes li sam sebi dati potvrdu hihihih :D :D :D

Score 27.09.2010 13:02

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Isabelle (Poruka 18319)
Dragi Score...

Moze li pomoci ako si radio u jednoj jakoj americkoj firmi za sigurnost? :obrva::obrva::obrva: A sad dijelis vlasnistvo americke firme sa prijateljem amerikancem? Mozes li sam sebi dati potvrdu hihihih :D :D :D

Jaka americka firma za sigurnost? I jos suvlasnik? Odlicno zvuci, obecavajuce! Pa ne mora sam sebi potpisati potvrdu, neka je napise kolega amer, ali budite sigurni da potvrda o iskustvu glasi na radno mesto i za posao koji je odgovarajuce "tezine" po onoj O'net listi zanimanja i da je proveo bar dve godine radeci to u poslednjih pet i - mozda uspe?! Ajd sa srecom...

AntaresNS 27.09.2010 14:13

Pozdrav svima na forumu! :)
Jedno pitanje...sto se tice nas koji treba da diplomiramo posle oktobra (i prijave za GC), da li da navedemo nivo obrazovanja kao high school degree ili some university courses? Koliko kontam, ovo drugo se odnosi na ono tipa "dao sam neke ispite ali nemam diplomu"...Ispravite me ako gresim

Isabelle 27.09.2010 19:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Score (Poruka 18320)
Jaka americka firma za sigurnost? I jos suvlasnik? Odlicno zvuci, obecavajuce! Pa ne mora sam sebi potpisati potvrdu, neka je napise kolega amer, ali budite sigurni da potvrda o iskustvu glasi na radno mesto i za posao koji je odgovarajuce "tezine" po onoj O'net listi zanimanja i da je proveo bar dve godine radeci to u poslednjih pet i - mozda uspe?! Ajd sa srecom...

RAZUUMEM!!! :D:D
Hvala Score,vidjecemo jos je to daleko, samo da oni nas uizvuku, lako cemo mi nesto iskemijati.....

Zana, jesi li ti bila izvucena ili tvoj dragi? I iz kojeg ste puta uspjeli, koliko ste se trudili ( ovo zvuci kao da pitam za bebu):bigkiss:

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 09:30.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.