Tema: A Kanada?
View Single Post
Staro 25.04.2012, 09:23
NightSky's Avatar
NightSky NightSky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.01.2012
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik botexag Prikaz poruke
Na ova pitanja mogu samo subjetivno da ti odgovorim, tj ono sto bih ja uradio
Prvo i najosnovinije je da li imas nekoga od rodjaka ili prijatelja koji zive u Kanadi?
Posao se najlakse dobija kada neko zna nekoga ko radi u firmi gde ti konkurises...drugim recima preporuka....licno mislim da je tada sansa da se nadje posao dosta velika

Ako nemas nikoga, sta mozes?...da dodjes..verovatno spavas u nekom hostelu...posaljes CV na sve moguce oglase..i cekas da te neko pozove.
Iskreno, to je sad vec domen srece, jer nekada te na intervju zovu posle 2 dana, a nekoda uopste ne odgovore na emalove...jednostavno kako 'ubodes' povoljan momenat...U svakom slucaju, ova varijanta je tesko kockanje, i ne bih mnogo racunao na nju.

Pre bih nasao nekog imigracionog advokata, pa sa njime probao da nadjem resenje, eventualno preko njega neku ponudu za posao, jer oni i to rade

Zanimanje arhitekta je za ovu godinu u FSW ispunjena kvota, tako da ti ostaje PNP i eventualno Work Permit. Za oba ova slucaja moras imati obezbedjenog poslodavca.
Znam da je kvota popunjena, a pitanje je hoće li arhitekti biti na listi poslije 1. jula. Tako da bih ja pokušala dobiti work permit, pa poslije 2 godine aplicirati za trajni boravak. A ako arhitekti budu na listi i dalje, a ja već dobijem job offer - još bolje, onda mogu i kao Skilled Worker.
Imam prijatelje kod kojih bih mogla biti do mjesec-dva, ali nemam nikoga ko bi mi mogao dati preporuku. CV sam e-mailom slala i odavde na desetine adresa, tako da s čekanjem na odgovor imam iskustva i znam da od toga nema ništa. Ono što bi bila strategija "on d fejs of d plejs", zbog čega bih i išla u Kanadu, je obilazak firmi, doslovno od vrata do vrata - "dobar dan, ja došla". Mislim da jedino na taj način imam šansu da nađem nekoga ko bi mi dao job offer, ali ono što ne znam je jesu li poslodavci generalno spremni da se angažiranju oko sređivanja papira za nekoga ko nema radnu dozvolu. Ja znam da to teoretski može, da je to legalan proces i za imigraciju i za dobivanje radne dozvole, ali ne znam da li funkcionira u praksi.

Znam ja da je to sve kocka (DV lutrija, Kanada kocka - divota ), ali uz više informacija se lakše može procijeniti je li vrijedno rizika.

DV 2020

Last edited by NightSky; 25.04.2012 at 09:30.
Reply With Quote