A cuj Peja nema tu jednog odgovora. Kad imas jednu platu onda MORAS da se pokrijes. Zavisi i od posla i visine te jedne plate.
O tim troskovima smo vec pisali, ja sma ovde vec tri i po godine i imam drugacije troskove u odnosu na vrijeme kad sam tek dosao. Kad tek dodjes ucis, poredis cijene sa cijenama u domovini. Sokiran si. Sve ti se cini preskupo.

Onda polako prestajes da to poredis. Mene je dugo vremena drzala navika punjenja rezervoara za 15 ili 20 dollara. Jer sam u Bosni punio tipa za 20 KM. Onda se i to pormjeni. Pocnes da sipas pun rezervoar. Pa nakon nekog vremena odes nazad u Bosnu uzmes od sestre auto i odes na pumpu i naravno gorivo je skoro na rezervi i ti odes da napunis i po obicaju kazes do vrha jer si to sad vec naucio i to te ispadne 100 KM i onda se sjetis kako ti je odjednom sve jeftinije u USA.

OK malo sam se udaljio od teme.
Dakle kad tek dodjes kupujes i trazis ono najjeftinije, dok ne nadjes posao. Kad nadjes posao, ako nije nesto placen, onda ces se odvaziti i kupiti auto, pa ces i dalje kupovati jeftinije stvari i placati ratu za auto. Pa onda dobijes jos bolji posao, kupujes vise stvari, sad ti je vec mrsko da ides i juris one jeftine stvati, pa i dalje isto trosis. Ili stedis isto...
I tako kad oboje radite, kupis i kucu pa onda otplacujes tu kucu i mijenjas krovove, popravljas grijanja i dalje imas istu kolicinu para kao i na pocetku.
Ne znam jesam li bio bas decidan. Ali ono sto hocu da kazem, kad pocnes da zaradjujes vise, kupovat ces vise stvari koje ti realno ne trebaju i zivjet ces u malo boljem stanu/kvartu ali ce ti i dalje isto para ostajati kao i napocetku.

Sistem je tako napravljen da svako moze da zaradi da prezivi, ali te i tjera da trosis ono sto zaradis. Ja to zovem rat race. Kao onaj mis u kavezu koji trci u onom krugu.