View Single Post
Staro 05.12.2012, 10:28
peja's Avatar
peja peja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2012
US lokacija: u nekoj lepoj i finoj državi, kad me izvuku odlučiću ;)
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
A cuj Peja nema tu jednog odgovora. Kad imas jednu platu onda MORAS da se pokrijes. Zavisi i od posla i visine te jedne plate.

O tim troskovima smo vec pisali, ja sma ovde vec tri i po godine i imam drugacije troskove u odnosu na vrijeme kad sam tek dosao. Kad tek dodjes ucis, poredis cijene sa cijenama u domovini. Sokiran si. Sve ti se cini preskupo. Onda polako prestajes da to poredis. Mene je dugo vremena drzala navika punjenja rezervoara za 15 ili 20 dollara. Jer sam u Bosni punio tipa za 20 KM. Onda se i to pormjeni. Pocnes da sipas pun rezervoar. Pa nakon nekog vremena odes nazad u Bosnu uzmes od sestre auto i odes na pumpu i naravno gorivo je skoro na rezervi i ti odes da napunis i po obicaju kazes do vrha jer si to sad vec naucio i to te ispadne 100 KM i onda se sjetis kako ti je odjednom sve jeftinije u USA.
OK malo sam se udaljio od teme.
Dakle kad tek dodjes kupujes i trazis ono najjeftinije, dok ne nadjes posao. Kad nadjes posao, ako nije nesto placen, onda ces se odvaziti i kupiti auto, pa ces i dalje kupovati jeftinije stvari i placati ratu za auto. Pa onda dobijes jos bolji posao, kupujes vise stvari, sad ti je vec mrsko da ides i juris one jeftine stvati, pa i dalje isto trosis. Ili stedis isto...
I tako kad oboje radite, kupis i kucu pa onda otplacujes tu kucu i mijenjas krovove, popravljas grijanja i dalje imas istu kolicinu para kao i na pocetku.

Ne znam jesam li bio bas decidan. Ali ono sto hocu da kazem, kad pocnes da zaradjujes vise, kupovat ces vise stvari koje ti realno ne trebaju i zivjet ces u malo boljem stanu/kvartu ali ce ti i dalje isto para ostajati kao i napocetku.
Sistem je tako napravljen da svako moze da zaradi da prezivi, ali te i tjera da trosis ono sto zaradis. Ja to zovem rat race. Kao onaj mis u kavezu koji trci u onom krugu.
Hvala landlord na odgovoru, pretpostavio sam je da je tako da je "Sistem je tako napravljen da svako moze da zaradi da prezivi, ali te i tjera da trosis ono sto zaradis. Ja to zovem rat race. Kao onaj mis u kavezu koji trci u onom krugu" ali ipak je lakše kad se pročita od nekog ko je tamo, sa iskustvom boravka

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Daliborable Prikaz poruke
Moje jato je mesovito!!!

Nego sta bi sa temom, molio bi admina da brise ovakve nebuloze il si otvarajte novi topik tipa "segregacija u glavi jad u zbilji" ili "sisa nacionalizma gorko mlijeko daje". Svak ima pravo izbora al brate skidajte se sa ovog foruma.
Daliborable mislim da nije potrebno potezati ovakve postove, taman smo ih zaboravili a ti ih vadiš...

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica Prikaz poruke
Ih prijatelju pa ti je vrati, a taman smo je fino iskulirali.
Tačno zvercica mislim da nema potrebe za vraćanjem ovakvih postova, pa ovo je tema o nečemu sasvim drugom!

--
Još jednom bih molio da se na temu javljaju samo oni koji imaju da napišu nešto o temi, a ne da okolišamo a o deci i iskustvima sa njima u USA ni reči...

DV-2015 - second application for GC !
DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED !

DV-2016 - third application for GC. Never give Up!
Reply With Quote