![]() |
|
|
|||||||
| Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
|
Ja u kancelariji imam tri vrste cipela i tri razlicita dzempera jer nikad nisam sigurna koja ce temperatura biti
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Da li se može sve pokriti sa jednom platom ako imate dete ili moraju dve plate?
DV-2014 - first application for GC ! ![]() DV-2014 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED ! ![]() DV-2015 - second application for GC ! ![]() DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED ! ![]() DV-2016 - third application for GC. Never give Up! |
|
|
||||
|
||||
|
A cuj Peja nema tu jednog odgovora. Kad imas jednu platu onda MORAS da se pokrijes. Zavisi i od posla i visine te jedne plate.
O tim troskovima smo vec pisali, ja sma ovde vec tri i po godine i imam drugacije troskove u odnosu na vrijeme kad sam tek dosao. Kad tek dodjes ucis, poredis cijene sa cijenama u domovini. Sokiran si. Sve ti se cini preskupo. Onda polako prestajes da to poredis. Mene je dugo vremena drzala navika punjenja rezervoara za 15 ili 20 dollara. Jer sam u Bosni punio tipa za 20 KM. Onda se i to pormjeni. Pocnes da sipas pun rezervoar. Pa nakon nekog vremena odes nazad u Bosnu uzmes od sestre auto i odes na pumpu i naravno gorivo je skoro na rezervi i ti odes da napunis i po obicaju kazes do vrha jer si to sad vec naucio i to te ispadne 100 KM i onda se sjetis kako ti je odjednom sve jeftinije u USA. ![]() OK malo sam se udaljio od teme. Dakle kad tek dodjes kupujes i trazis ono najjeftinije, dok ne nadjes posao. Kad nadjes posao, ako nije nesto placen, onda ces se odvaziti i kupiti auto, pa ces i dalje kupovati jeftinije stvari i placati ratu za auto. Pa onda dobijes jos bolji posao, kupujes vise stvari, sad ti je vec mrsko da ides i juris one jeftine stvati, pa i dalje isto trosis. Ili stedis isto... I tako kad oboje radite, kupis i kucu pa onda otplacujes tu kucu i mijenjas krovove, popravljas grijanja i dalje imas istu kolicinu para kao i na pocetku. Ne znam jesam li bio bas decidan. Ali ono sto hocu da kazem, kad pocnes da zaradjujes vise, kupovat ces vise stvari koje ti realno ne trebaju i zivjet ces u malo boljem stanu/kvartu ali ce ti i dalje isto para ostajati kao i napocetku. ![]() Sistem je tako napravljen da svako moze da zaradi da prezivi, ali te i tjera da trosis ono sto zaradis. Ja to zovem rat race. Kao onaj mis u kavezu koji trci u onom krugu.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nego sta bi sa temom, molio bi admina da brise ovakve nebuloze il si otvarajte novi topik tipa "segregacija u glavi jad u zbilji" ili "sisa nacionalizma gorko mlijeko daje". Svak ima pravo izbora al brate skidajte se sa ovog foruma. |
|
|
||||
|
||||
|
Ih prijatelju pa ti je vrati, a taman smo je fino iskulirali.
|
||||
|
||||
|
Citat:
![]() Citat:
Citat:
-- Još jednom bih molio da se na temu javljaju samo oni koji imaju da napišu nešto o temi, a ne da okolišamo a o deci i iskustvima sa njima u USA ni reči...
DV-2014 - first application for GC ! ![]() DV-2014 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED ! ![]() DV-2015 - second application for GC ! ![]() DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED ! ![]() DV-2016 - third application for GC. Never give Up! |
|
|
|||
|
|||
|
B]Daliborable[/b] mislim da nije potrebno potezati ovakve postove, taman smo ih zaboravili a ti ih vadiš...
Tako je da se brise i moj i postovi onih prethodnih pa kad se fino skroluje da se ima set kvalitetnih informacija za rodeitelje sa klincima, buducim Amerikancima.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Ja mislim da troškovi života i općenito količina novca mjesečno koliko vam treba da "preživite" zavisi i od mjesta u kojem živite i životnog standarda tamo.
U potpunosti se slažem sa svim što je Landlord napisao. Jednostavno pokriješ se koliko ti je jorgan dug , na početku jeste teško, i svima je bilo teško, jer ne treba očekivati da po dolasku ovdje odmah postaješ direktor neke kompanije i zarađuješ mjesečno $5000...kako kažu baby steps...polako preko trnja do zvijezda, bitno je samo biti uporan i ne odustajati na preprekama.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Sto se tice troskova, mi izlazimo sa oko $3000 mesecno, a po nekad i manje, ako se bas ne sirimo tog meseca previse. Ono sto je postovao Landlord, kao da mi je citao misli - u pocetku brojis svaki cent, gledas cene, ubedjujes sebe da je glupo da istu stvar placas vise samo zbog firme, kad je sve to isto... onda ti vremenom budzet poraste, pa bi ipak da biras bolje. Kada smo dosli, ja sam mislio kako su nasi prijatelji koje smo ovde upoznali blago isfolirani jer kupuju klopu u marketu koji je barem 15% skuplji od onog u kome smo mi kupovali. Sada, i ja volim da odem u taj bolji, lepse je uredjen, odaje utisak viseg nivoa, ma sta to znacilo, i nekako mi je lepo kad tu kupim neke stvari kojih nema u drugim radnjama... naravno, vecinu i dalje kupujem u jeftinijem, jos mi se nije u potpunosti opustila ruka kada poteze kreditnu karticu... ali bice, Boze zdravlja... Ali je tacno da sam potpuno drugim ocima gledao na $20 kad smo dosli i sada, dve godine kasnije. Jos jedna opaska, ranije sam je vec negde pominjao, ali ne skodi da je ponovo navedem - kad dodjete imacete gomilu izdataka da skrpite domacinstvo. Malo njih dodje sa nesto vise od par kofera, a kad se uselite u svoj stran trebace sto sitnica. Znam samo za jedan slucaj da je jedna od nasih forumasica spakovala celo domacinstvo i poslala brodom za Ameriku, stiglo joj posle jedno mesec dana ili jace. Muz vec bio tamo, nasao stan i docekao nju i decu, pa su se malo snalazili dok im nije stigao kontejner sa stvarima. Moze i tako, ali verovatno bez aparata koji trose nasu struju i idu u nase uticnice.
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
![]() |
| Tags |
| bebe, deca, odlazak, roditelji |
|
|