View Single Post
Staro 19.01.2022, 14:00
kdragan77's Avatar
kdragan77 kdragan77 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2015
US lokacija: Castle Rock Colorado
YU lokacija: Banja Luka
Pošalji Skype™ poruku korisniku kdragan77
Nepromenjeno

U ovom cu vam postu objasniti kako mogu u svakodnevnoj voznji pomoci ova pravila . Svaki vozac koji se hoće kvalifikovati prvo mora znati rijec po rijec izrecitirati ova pravila. Mi moramo voziti po ovim pravilima i nama je ovo rutina koja nam pomaze da ostanemo sigurni na cesti.
Prvo cu vam objasniti 5 seeing habits

These five seeing habits promote safe driving.

Aim High in Steering
· Imaginary target — baseball/dart board.
· Centers car in traffic lane. Safe path on turns.
· “Find a safe path well ahead.”

Get the Big Picture
· How wide and deep? What’s in it? Objects and ground.
· Keeps you away from billboards. Smooth stops and turns. Buys time.
· “Stay back and see it all.”

Keep Your Eyes Moving
· Move eyes. Front: 2 seconds. Rear: 5-to-8 seconds.
· Keeps you alive at intersections. Keeps eyes ahead of car.
· “Scan — don’t stare.”

Leave Yourself an Out
· Have an escape out. Take path of least resistance.
· Space on all four sides, but always in front.
· “Be prepared. Expect the unexpected.”

Make Sure They See You
· Communicate in traffic — horn, lights, signals.
· Establishes eye-to-eye contact.
· “Don’t gamble. Use your horn, lights, and signals.”

1.Prvo pravilo Aim High in Steering
Uvijek pogled mora biti iznad volana tako da zamislimo neku imaginarnu tenisku lopticu,to nam pomaze da bolje vidimo ispred I da imamo taj periferni vid sa desne i lijeve strane. Posto nam je pogled usmjeren naprijed vidimo dobro saobracajne trake I package car mozemo centrirati u sredinu .Samom tom preglednosti dobiiamo sigurniju kontrolu I vidljivost pri skretanju . Ovo pravilo poslije odredjenog vremena postaje rutina I naglasio bih da jos primjenjujem primjenjujem pravilo " da li se ista mice u mom vidnom polju" a to je opasnost i treba usporiti.

2. Get the Big Picture
Veoma vazno pravilo koje nam omogućava da imamo vise informacija sta imamo ispred I po sirini . Da bi to postigli moramo izbjegavati "bilborde" to je svaka prepreka koja nam onemogućava da imamo pregled naprijed ( veliki kamion ispred nas,prikolice, itd). Posto imamo pregled situacije I stanja ispred to nam omogućava sigurna zaustavljanja i skretanja. Sa ovim pravilom mi imamo informacije o stanju na putu i mozemo donositi prave odluke i na taj nacin mozemo dobiti na vremenu.

3. Keep your Eyes Moving
Da bi mogli imati informacije sta se desava oko nas mi moramo stalno gledati u nase bocne retrovizore I naprijed. Pravilo je 2 sekunde naprijed pogled I svakih 5 do 8 sekundi bocne retrovizore da imamo info sta se desava nazad . Ovo nas održava sigurnim na putu i u raskrsnicama tako sto nas nista ne moze iznenaditi. Tako prilikom voznje mi stalno skeniramo situaciju ispred ,sa strane i iza nas.

4. Leave Yourself an Out
Mi uvijek moramo ostaviti slobodan prostor sa svih strana a narocito naprijed da se mozemo izvuci skrenuti ako se nesto desi ispred nas. Jako je bitno da se ostavi prostora naprijed u slucaju da auto stane ispred nas iz nekog razloga tako da mozemo se prestroiti u drugu traku a da ne idemo u rikverc.
Moramo biti spremni za neocekivano i da ostavimo prostor da se mozemo izvuci.

5. Make Sure They See You
Isto jako bitno pravilo stalno koristiti sirenu, signale i svjetla . Sirena dosta pomaze da damo drugima info da smo tu . Mi to nikada ne znamo ako ne uspostavimo kontakt ocima da znamo sigurno da su nas vidjeli. Ovo treba koristiti u naseljima gdje je dosta djece, u regulrnom saobracaju I prilikom odredjenih situacija. Ja sviram u toku dana sigurno +500 puta prilikom stajanja zaustavljanja kada idem u rikverc itd. Koristim stalno 4 zmigavca kada zaustavim vozilo na putu.
Sva ova pravila koristim I kada vozim svoje vozilo , dosta pomaze .
U narednom postu cu vam objasniti I 10 point commentary koja su isto tako jako vazna pravila voznje I sigurnosti na cesti
Reply With Quote