![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Sto mi cela ova prica zvuci poznato, kao da je vec bila predmet rasprava... mozda se i varam, ali nema veze, ipak cu da dodam par komentara...
Kada ja budem slao svoje dete u vrtic i skolu najstroze cu da zabranim da mu daju mleko. Zasto, pitate se vi... e pa zato sto verujem da mu mleko skodi i da njime unosi sve moguce stetne materije koje je krava pojela i da ne postoji ni jedan dokaz da je zdravo piti mleko... Ovo je podjednako validno, ako ne i validnije od prethodno pomenutih ideja da roditelji koji VERUJU (???) da vakcine nisu dobre za njihovu decu imaju sva prava da ih ne vakcinisu. Kakva je vrednost verovanja nekog ko je po ovom pitanju potpuno neobavesten, koliko je pametna i korisna odluka doneta na osnovu vere a ne znanja i poznavanja teme o kojoj se govori? Mislim, stvarno, da li smo ponovo u srednjem veku i prizivamo zle sile, bacamo cini i teramo crnu magiju, ili je nauka ipak malo napredovala??? Zahvaljujuci vakcinama nema vise ni jednog jedinog slucaja velikih boginja, decja paraliza je ako ne potpuno iskorenjena onda barem svedena na nivo zanemarljivosti, difterija koja je kosila sirotinju pocetkom 20. veka gotovo da se uopste ne javlja, a uzrok svemu tome su vakcine. Da bi se o njima pricalo na kompetentan nacin treba barem u osnovama poznavati imunologiju i nacin reakcije organizma ulaz uzrocnika. Da pojednostavim - u toku embrionalnog razvoja nas imuni sistem "nauci" da prepozna sve sopstvene celije. Sve drugo je za njega strano, naziva se "antigen" i imuni sistem reaguje tako sto za svaki pojedinacni antigen stvara odgovarajuce "antitelo" cija je uloga da ovaj antigen neutralise/unisti i na taj nacin zastiti organizam od potencijalnih stetnih uzrocnika. Susret sa antigenom moze da bude slucajan, pa da zavisno od kolicine antigena organizam na vreme proizvede dovoljno antitela i savlada bolest na vreme, ili da uzrocnik prevlada i da dodje do razvoja bolesti. Da bi se organizmu dalo dovoljno vremena i da ne bi zavisio od srece ili slucaja, a u slucaju opakih bolesti bio bez ikakve sanse, pametne cike su se dosetile da stetne bakterije i viruse ubiju ili barem dovoljno "osamute" da ne mogu da se razmnozavaju i naskode organizmu, a da izazovu imunolosku reakciju i stvaranje antitela koja ce da zastite organizam od te bolesti. Hvala Pasteru i njegovim saradnicima jer su spasili milione ovim otkricem. Tvrditi da je to netacno jer eto, neko ne veruje u sve to je ravno praznoverju i predstavlja potpunu neobavestenost ili pogresnu obavestenost. Naravno, dao sam veoma uproscenu sliku cele reakcije, ima tu jos gomila detalja o tome kakav se imunitet postize, od cega zavisi kvalitet i dugotrajnost zastite i sl., ali da ne gusim strucnim detaljima, nadam se da je i ovo dovoljno da se shvati poenta. Sto se mene tice, ako treba zastititi drustvo od neke opake bolesti, onda do vidjenja sa slobodnom voljom i ubedjenjima pojedinaca, na ljutu ranu ide ljuta trava - vakcinisi sve i iskoreni bolest, to se do sada pokazalo kao najbolje resenje.
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Inflacija načina življenja i kako se izboriti protiv nje | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.06.2007 17:38 |
![]() |