ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 10.07.2009, 19:21
Quick Draw McGraw Quick Draw McGraw je offline
Član

Datum prijave: 26.06.2009
Nepromenjeno Pitanja od jednog studenta

Ajde i da ja postavim neko pitanjce vezano za USofA, jer mi se sve više i više bliži dan kada ću da pošaljem moju sličicu i da prekrstim prstiće u nadi da jednoga dana i ja pozelenim :) .

Trenutno studiram (pri kraju sam), a pošto mi se gadno ne sviđa stanje u državi Srbiji (ne samo finansijsko), imam želju da zapalim preko i da se oprobam na tom famoznom zapadu. Imam par rođaka koji su pobegli sa Balkana tokom onih silnih ratova u Nemačku i Kanadu, i takvi bosonogi i siromašni su sebe doveli do takvog nivoa življenja za koji mogu za sada samo da sanjam, a da nisu bili ni radno kvalifikovani niti su poznavali jezik sredine. A moji roditelji? Umesto da mirno dočekuju penziju, dnevni ritual im je opravdano kukanje i cmizdrenje oko računa, dodatnih poreza, užasno malih plata... To želim da izbegnem. Ne želim da mi se potrošačka korpa sastoji iz hleba, mleka i WC papira, da moram da "švercujem" hranu iz susednih zemalja, da gledam 3 puta u novčanik pre nego što odem u samoposlugu, da proveravam kredit na telefonu pre nego što zovem nekoga, da mi je internet luksuz, da mi jedina šansa za kupovinu novog automobila neki "domaći" Fiat Punto (koju neću moći ni iskoristiti), da benzin i registracija za isti koštaju "an arm and a leg", da deo za računar kupujem svakog desetog punog meseca, da meso "nabavljam" od rođaka sa sela umesto da ga kupim kada mi je potrebno... Ne želim da moram čekati 3 meseca za jedno vađenje krvi sa zdravstvenom knjižicom, da u apotekama redovno kupujem bensedin i bromazepan za čitavu porodicu (osim mene), da se šetam sa uputima na 5 različitih lokacija 5 nedelja kako bih samo dobio preporuku za jednostavan lek protiv sezonske alergijske kijavice, da moram 10 minuta da molim hitnu pomoć da dođe zbog ćaleta da bih na kraju morao da zovem taxi... Ne želim da stranačka opredeljenost i članska karta donosi prednost, da država ljubi i finansira neke Kovačeviće, da izbori umesto da odluče u kom pravcu će se država kretati napred, odlučuje u kojem će se pravcu kretati nazad... Ne želim da nijednog policajca ne vidim na ulici, da mi se "prijatelj" koji je jedva završio školu hvali kako je postao murjaš i kako samo na poslu igraju minesweeper i gledaju TV, da se jedna te ista prodavnica i jedna te ista pošta pljačkaju svake druge nedelje. Ne očekujem ruže niti dolare sa neba, već samo šansu za jedan normalan život, ne mislim da su mi zahtevi nešto preterani...

Dosta crnine, ajd' na pitanja :suure:

Nemam nikoga u USA, već samo u Kanadi, i planiram da se nađem na novom kontinentu i u novoj državi u potpunosti sam. Da li je iko od vas došao sam u USA a da nije imao ikoga da ga dočeka? Kakva su iskustva? Ovo pitanje isto važi i za bračne parove, ali da nisu imali ikoga preko bare od koga bi mogli da očekuju bilo kakvu pomoć. Lično mi se sviđa Washington i oblast Seattle-a, mada i druge države dolaze u obzir. Ima li ikog odatle? :)

Ne znam kakve su mi šanse za dobijanje zelene karte, i ne želim da gubim previše vremena na čekanje za dobitak iste, pa da vas pitam... Radio li je neko na H1B vizi, pa kasnije aplicirao za zelenu kartu? Koliko sam pročitao, tako nešto je legalno i sasvim moguće. Šta mislite o takvoj kombinaciji ukoliko prilikom prvog pokušaja ne dobijem nikakvo pisamce u pošti vezano za GC?

Posao... Da li je pametno skupiti malo više para za "štek" pa tražiti posao kada se nađem tamo, ili mi je pametnije pokušati naći posao preko interneta? (u branši programiranja i administracija računarskih sistema i mreža) Ovo naravno važi za slučaj dobijanja GC, jer za H1B vizu samo ono drugo dolazi donekle u obzir... Kakva su vaša iskustva?

Jezik... Poznajem veoma dobro engleski jezik, i pisanje i čitanje i govor, ali naravno ono treće je uvek mnogo teže, jer nema sa kime da pričam trenutno na ingliš, pa mi blebetalo nije dobro uvežbano :) . Koliko vam je dugo trebalo da se naviknete na novi jezik?

Finansije... Koliko ste poneli novaca sa sobom? Koliko vas je sveukupno cela avantura koštala? Koliko od toga je bilo za "štek" prvih par meseci, ako ga je bilo?

Prevoz... Koliko ste izdržali bez automobila? Da li javni prevoz može da zadovolji samo u metropolama, ili može u manjim gradovima tih prvih par nedelja, ili je po vašem mišljenju privatno vozilo apsolutno neophodno?

Telefon... Verovatno niste imali pristup fiksnoj telefoniji, osim javnih govornica, ali sumnjam i da ste mogli uzeti neki postpaid paket na 2 godine za mobilnu telefoniju tek tako, jel? Kog prepaid operatera ste izabrali? Koliko dugo se čeka kako bi se mogao uzeti neki normalan telefon sa nekim normalnim postpaid paketom?

Internet... Verujem da je internet ovih dana obavezan u svakom pogledu za snalaženje u novoj državi... Kako ste mu pristupili? Dial Up? Hotspot? Neki prepaid mobilni net? Možda je vaš landlord već imao neki uveden?

Homesickness... Ima li ga? U kolikoj meri? Utiče li na svakodnevni život? Vidim da ima par njih na forumu koji baš izražavaju finu količinu nostalgije za Balkanom, pa gledam da li ću i ja takav postati, ne daj bože? :==D:

Taxes... Kako ste se snašli sa kompletno drugačijim poreskim sistemom? Zavrti mi se pomalo u glavi od sve one silne papirologije, pa me baš interesuje da li je bilo teško sve to ispravno popuniti?

Zdravstveno osiguranje... Koje, i za koliko?

Hrana... Ostali ste bez slaninice i paradajza, ajvara nema, vegeta nigde u blizini... Šta ste jeli tih prvih kritičnih dana?

Smeštaj... Gde živite? Cena? Kvalitet smeštaja? Gledao sam malo stanove za izdavanje, i čak nađem neke prefinjene sa prodavnicom, parkom, teretanom i bazenom :ajojoj: sa cenama oko 1,5k$ mesečno... Kome to treba? Kakvu ste vi gajbu našli sebi?

Eto... Toliko o mojim pitanjima, ne zamerite mi na radoznalosti, jer neka pitanja uopšte nisu kritična pa čak ni bitna, već ih čisto pitam iz znatiželje, jer me apsolutno sve interesuje sve o iskustvima naših emigranata. Ipak, u pitanju je novi život donekle, red je biti spreman. Ako ima neko nešto da mi kaže ili preporuči, voleo bih da bez oklevanja to uradi. Srdačan pozdrav! :papa:
Staro 10.07.2009, 19:37
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Procitaj forum svi odgovori na tvoja pitanja se tu nalaze :D Mnoge stavi zavise od drzave do drzave, nisu svugde iste ni taxe ni zdravstvni sistemi, mnogi su doshli tako shto nigde nikoga nisu imali. Da ne duzim dalje.... procitaj pa ces dobiti mnoge odgovore ;)
Staro 10.07.2009, 19:48
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

ala si se ti raspisao...
Na neka od tvojih pitanja ces naici na onoliko razlicitih odgovora, koliko ljudi ima ovde na forumu :-) Mislim i u srbiji da pitas koji je najbolji operater za mobilne, neko ce reci telenor, neko telekom, a neko VIP. Mislim da su ti te stvari sada najmanje vazne.
Ja nikog nisam imao ovde...ali sam imao dosta srece da dobijem posao pre dolaska, jer sam radio za americku firmu. Lutriju treba igrati, ali ne mozes ocekivati da ces sto posto dobiti....tako da pokusaji na druge nacine doci ovamo su skroz ok (samo ne ilegalno...jer onda i ako dobijes na lutriji, ne mozes pokupiti GC :-)). Mnoge probleme koje si gore opisao....pa znas kako, nece ti ovde tek tako sve pasti sa neba. Jedan programer moze i u srbiji da zaradi za pristojan zivot....naravno, ovde moze jos bolje. Sada si student, pa je zajebano, ali kada zavrsis isplatice ti se to. Nije ni ovde lako biti student (osim ako ti tatica i mamica nisu bogati). Ono sto je dobro je da mnogi studenti rade za platu (nije to nesto placeno, ali ono....bar je sistem uredjen da se moze tako). Ne znam sta da ti kazem, raspisao si se previse sa gomilom pitanja.....igraj ti prvo tu lutriju, pa kada dobijes onda razmisljaj o tim stvarima. Inace, za vecinu tvojih pitanja odgovori i misljenja postoje na ovom forumu....pa procunjaj malo :-)

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Staro 11.07.2009, 01:42
Quick Draw McGraw Quick Draw McGraw je offline
Član

Datum prijave: 26.06.2009
Nepromenjeno

Evo čitam i pronalazim... hteo sam malo svežijih odgovora jer se situacija uvek menja (a i bio sam nešto radoznao danas, i još me je komšinica u suzama u obližnjoj trafici obradovala da su joj obili frižider po 5 put, pa otud malo rantovanja). :suure: Kada čitam vaše poruke, a ne neka upustva i formulare, mnogo mi je lakše da shvatim kako otprilike ceo proces ide. Samo što mi ponekad sve izgleda prejednostavno, pa se zapitam da li sam išta propustio... Na kraju krajeva, gde god vidim natpis da ste dobili vizirani pasoš, uvek vidim i po koji smajli, i to mi je dovoljno ohrabrenje ;)
Staro 11.07.2009, 04:39
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Mislim da su to sto ces naci od nas koji smo prosle godine prolazili proceduru najsvjezije informacije koje ces naci, s obzirom da intervjui jos nisu poceli. A ja koliko sam pratila, situacija se skoro pa nimalo nije promjenila vec godinama. Samo polako i docekat ces svoj vizirani pasos! Sretno
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!

Pravila pisanja