ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 18.02.2010, 17:18
Smith6000's Avatar
Smith6000 Smith6000 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.01.2010
US lokacija: Seattle, WA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno Kako videti kreditni skor (credit score)?

Pitanje: Kako mogu da vidim moj credit rejting, iliti fico score, ili kako god, for free?

...pošto sam imao duze vreme joint checking acount sa ITIN brojem, a pročitao sam da ako je joint onda se i meni računa score od tog racuna. :==D:
Staro 18.02.2010, 17:36
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Checking account nema nikakav uticaj na FICO score, niti imas bilo kakav score ako nemas SSN - ne postojis.
Staro 18.02.2010, 17:49
Smith6000's Avatar
Smith6000 Smith6000 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.01.2010
US lokacija: Seattle, WA
Nepromenjeno

Imao sam i creditnu karticu. ITIN broj je isto sto i SSN broj, sto se tice bankovnih racuna, zato pitam. :==D:

[I]Many financial institutions will accept an ITIN as a form of identification to apply for loans and credit cards. By using your ITIN number to apply for loans or credit cards you can begin to establish a credit history in the United States.To make sure that your records get reported correctly with credit reporting agencies, it is important to understand how the agencies operate. The three largest credit bureaus, TransUnion, Experian, and Equifax, compile a person's credit history by obtaining information from their creditors such as credit card companies and financial institutions.

They use personal information, such as an SSN, birth date, address, and full name to compile a credit report for each individual. An SSN is a unique number and helps the agencies recognize and verify identity when receiving personal credit report information from creditors.

When the bureaus receive credit information about an individual with an ITIN number it is possible that they will utilize a combination of their name and address to verify their identity. Therefore, if you are building a credit history with an ITIN number, be sure to always use the same spelling and your full name each time you apply for credit. For example, if Carlos Diaz opens a credit card with Chase and then opens a credit card with Citibank as Carlos Ramon Dias, there may be confusion. The credit agencies might create two different credit reports - one for Carlos Diaz and one for Carlos Ramon Dias. In addition, each time you change your address it is best to update it with each creditor to ensure that information from your creditors is reported correctly.[/I]
Staro 18.02.2010, 18:32
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=Smith6000;14134]Pitanje: Kako mogu da vidim moj credit rejting, iliti fico score, ili kako god, for free?

...pošto sam imao duze vreme joint checking acount sa ITIN brojem, a pročitao sam da ako je joint onda se i meni računa score od tog racuna. :==D:[/QUOTE]
to sto si imao joint checking account sa nekim ko ima poreski broj ti nista ne znaci. dok ne pocnes sam da gradis kreditnu istoriju neces ni imati score. ovo ti govorim iz sopstvenog iskustva. suprug i ja imamo joint account i on ima istoriju jer je duze od mene ovde (na osnovu kredita za auto, best buy kreditne, secured kreditne) a ja ga tek gradim na osnovu secured kreditne.
Staro 18.02.2010, 19:10
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

[QUOTE=Smith6000;14137]Imao sam i creditnu karticu. ITIN broj je isto sto i SSN broj, sto se tice bankovnih racuna, zato pitam. :==D:

[/QUOTE]

To sto neka banka moze nesto da uradi, ne mora da znaci da ce da uradi. Osnovna svrha TIN je da ti drzava naplati porez. Ostale institucije sa tim nemaju veze, niti to moze da ti bude prednost. Ako zaradjujes novac i placas porez, odnosno ako imas konstantne prihode u USA i to dokazes izvodima iz banke – finansijska institucija moze to da uzme u obzir pri izdavanju kredita. Takodje se podrazumeva da iza sebe imas bar par godina poslovanja. TIN koriste mnogi imigranti koji su u procesu za dobijanje Zelene Karte, a jos uvek nemaju pravo da dobiju SSN.

Niti si ti ziveo u Americi, niti imas finansijsku istoriju ovde – nema sanse da ti bilo koja banka otvori unsecured credit zato sto si bio na necijem racunu (nemam pojma koju si kreditnu karticu imao, ali ako je otvorena bilo gde drugde osim ovde, ne utice ti na FICO score). Mnogo ljudi ima ovde koje kakve racune, ali ono sto banke interesuje je koliko zaradjujes i da li mozes da placas kreditne obaveze. Pogotovo sada - zavrnula se slavina... Ja imam rodjake na svom racunu i oni nemaju nista od toga osim sto mogu bez problema da podizu novac sa tog racuna. Opet – ako ti imas TIN na svoje ime i zaradjujes (ili zaradjivao si) u USA – moci ces to da iskoristis za dobijanje kredita za kupovinu auta, na primer. U suprotnom ne.

Inace, jedini zvanicni sajt za proveru kreditne istorije je AnnualCreditReport.com. I ne postoji opcija da se unese bilo sta osim SSN.
Staro 19.02.2010, 16:51
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
Nepromenjeno

[QUOTE=Žana;14139]
Inace, jedini zvanicni sajt za proveru kreditne istorije je AnnualCreditReport.com. I ne postoji opcija da se unese bilo sta osim SSN.[/QUOTE]

Dodati na to da je jednom godisnje proveravanje besplatno, ostalo se placa...

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Staro 19.02.2010, 17:30
milimelo milimelo je offline
Drug član

Datum prijave: 06.07.2009
Nepromenjeno

[QUOTE=dreamerns;14149]Dodati na to da je jednom godisnje proveravanje besplatno, ostalo se placa...[/QUOTE]

I da ako hoces, mozes da razvuces - tj u prvom mjesecu vidis od jednog kreditnog biroa, nakon jos 4-5 mjeseci od drugog i na kraju od treceg. Tako imas svjeze info of bar jednog biroa.

Pravila pisanja