ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 13.01.2011, 17:28
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik D$D Prikaz poruke
Resenje ekstreman rad u dobro placenim kompanijama ako imate srece da udjete sa mnogo over time koji ce te da radite da se pomolite dragom bogu da vas organizam i sistem sto duze to izdrzi i onda mozda nesto i napravite.
Ali ako organizam ne izdrzi onda se spremite da tesko zaradjene pare potrosite na lecenje, posto su ovde ti troskovi ogromni. (Eto jos jedne mracne strane emigracije)

@ Dreadnot

Sve sto si pisao je jako lepo ali po meni jos uvek si pod utiskom - tako da bi na ove teme mogao da pises tek za minimum 3 - 4 godine.

@ botexag

Ako imas $30-50k spremnih za ulaganje, zasto to ne uraditi u svojoj zemjli nego dolaziti u USA? Ne razumem. Ne prave se ni ovde milioni preko noci.
Reply With Quote
Staro 13.01.2011, 18:04
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky Prikaz poruke
Ali ako organizam ne izdrzi onda se spremite da tesko zaradjene pare potrosite na lecenje, posto su ovde ti troskovi ogromni. (Eto jos jedne mracne strane emigracije)

@ Dreadnot

Sve sto si pisao je jako lepo ali po meni jos uvek si pod utiskom - tako da bi na ove teme mogao da pises tek za minimum 3 - 4 godine.

@ botexag

Ako imas $30-50k spremnih za ulaganje, zasto to ne uraditi u svojoj zemjli nego dolaziti u USA? Ne razumem. Ne prave se ni ovde milioni preko noci.
Lucky,
...po tvom odgovoru zakljucilo bi se da se za lutriju prijavljuju samo ljudi koji u svojoj zemlji nisu imali dovoljno sredstava za osnovni zivot.
Jel to znaci da ako neko ima 50k njemu je super u Srbiji?

Koliko vidim, ovde ima kandidata svih obrazovanih profila, u ciji motiv i zelju za emigracijom ne ulazim.
elem... da ne tupim, mene interesuje zasto ljudi svoje mesto pod suncem u USA ne traze u nekom privatnom biznisu?
Reply With Quote
Staro 13.01.2011, 19:09
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik botexag Prikaz poruke
Lucky,
Koliko vidim, ovde ima kandidata svih obrazovanih profila, u ciji motiv i zelju za emigracijom ne ulazim.
elem... da ne tupim, mene interesuje zasto ljudi svoje mesto pod suncem u USA ne traze u nekom privatnom biznisu?
Pa sad, nismo valjda deca?!

Treba prvo da upoznas system, da naucis kako se radi posao po ovim pravilima - 5-10 godina iskustva u industriji minimum. Gde je pocetni kapital (ako nije start-up onda za kupovinu biznisa), gde je (i kako) plasman, gde su veze i poznanstva da cujes za bidove, gde je racunovodstvo i advokati, gde su sve dozvole i licence, gde je zdravstveno osiguranje i penziono koje sam placas (a nemas unemployment kad si privatnik)... aj' na zemlju malo

Pa nisi valjda toliko naivan da mislis da mozes da uletis ovde sa 50k (ili 5 puta vise do toga, nebitno) i da ces da budes spreman da radis svoj biznis - kao i da ce ljudi da rade sa tobom?!
Reply With Quote
Staro 13.01.2011, 19:21
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Lucky,
...po tvom odgovoru zakljucilo bi se da se za lutriju prijavljuju samo ljudi koji u svojoj zemlji nisu imali dovoljno sredstava za osnovni zivot.
Jel to znaci da ako neko ima 50k njemu je super u Srbiji?
Dobro, ja nisam u Srbiji odavno, ali mislim da si potpuno si u pravu. Novac nije sve svakome.
Meni su u ambasadi cak trazili da im pokazem 40K na intervjuu. Mislim ako imas para ne znaci da ces sedeti tu gde jesi celog zivota. Ja idem u USA zato sto sam to sebi nabio u glavu kad sam bio klinac i zato sto slepo pratim svoj nekadasnji san, iako se od tada mnogo promenilo u zemlji amerikanskoj. I tamo cu verovatno da pocnem svoj business, koji mi je sad uglavnom hobi, i za koji ne treba skoro nikakva investicija (osim da iznajmis office i za drzavne dazbine), i dobijacu za pocetak, realno, oko 100 USD na sat. Diploma o tome mi je ionako americka, medjutim, moram da ispipam lokalne zakonske obaveze, razlikuju se od drzave do drzave, pravila, trazim dozvolu, itd. Ko me zna od ljudi sa foruma zna o cemu pricam....

Ovde u EU, u HU, kao sto sam mnogo puta rekao, mi pod milim bogom nista ne fali, radim sa nekretninama kao glavnim zanimanjem i zivim ko bubreg u loju, nemam radno vreme, nemam sefa, vozim lepa kola, itd...al hocu da odem tamo i da vidim sta mogu, to je kao neki izazov, posebno sto nista ne rizikujem, pa ako i ne uspe, sto baaaaas nije verovatno, eto mene nazad i nikom nista...

Citat:
Pa kao sto sam rekao u mom predhodnom postu, jer nemaju poverenja u same sebe, zato nisu uspeli tu gde jesu i zato najverovatnije nece uspeti ni tamo, ni bilo gde dok ne promene misljenje o samim sebi sta mogu a sta ne mogu, a to nije lako tek tako. E, ako im to uspe, onda imaju sanse ako imaju neko marketabilno umece...ma i ako nemaju, uvek se da nesto improvizovati. Znam iz iskustva. Baci me kako hoces, uvek padam na noge, jer verujem u sebe.
Staro 13.01.2011, 20:00
botexag's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
Pa sad, nismo valjda deca?!

Treba prvo da upoznas system, da naucis kako se radi posao po ovim pravilima - 5-10 godina iskustva u industriji minimum. Gde je pocetni kapital (ako nije start-up onda za kupovinu biznisa), gde je (i kako) plasman, gde su veze i poznanstva da cujes za bidove, gde je racunovodstvo i advokati, gde su sve dozvole i licence, gde je zdravstveno osiguranje i penziono koje sam placas (a nemas unemployment kad si privatnik)... aj' na zemlju malo

Pa nisi valjda toliko naivan da mislis da mozes da uletis ovde sa 50k (ili 5 puta vise do toga, nebitno) i da ces da budes spreman da radis svoj biznis - kao i da ce ljudi da rade sa tobom?!
Žana,

banalizuješ moj post...

...suština je da sam primetio da gotovo svi sa foruma odlaze bez imalo ambicija o privatnom poslu, bez obzira da li su njime bavili u domovini ili ne!
Svakako da je potrebno vreme za adaptaciju i sagledavanje situacije.
Ali ovo što si ti napisala je negativna konotacija preduzetništva...
Privatni posao je za ljude koji su spremni da rizikuju i mogu da se nose sa tim pritiskom. On nosi mnogo veći stepen rizika, i tu nema sigurnih argumenata.

Emigracija takodje nije za svakog, ako nekom treba 5 ili 10 godina da sagleda pravila igre, taj treba da razmisli o povratku kući
Gde je početni kapital? - nije to suštna pitanja, niti ulazimo ko koliko para ima spremnih da ponese sa sobom
Gde i kako plasman, veze, poznanstva - apsolutno potrebno kako u USA tako i u Srbiji, zato neko vodi kućni biznis od 10k a neko od milion.
Računovodstvo i eventualno advokati - jel znaš neki privatni biznis gde ovo nije obavezno?
O iskustvu ne treba polemisati, jer je to individualna stvar za svaki posao
Zaljučak
Svaki novi biznis nosi odredjeni rizik, zato se i rade biznis planovi i analize tržišta, a sigurno je samo da moraš uložiti novac
Ja nisam postavio pitanje na forumu ..imam 50k jel mi možete pomoći da počnem biznis u USA...
Nego me zanima da li neko od vas razmišlja o tome?
I ako razmišlja neka glasno kaže šta ga muči?
Reply With Quote
Staro 13.01.2011, 20:16
botexag's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

@ Score

Tvoj pozitivan stav je preduslov za bavljenje biznisom
Kao što si sam lepo rekao, treba verovati u sebe! to je jedan veliki korak ka uspehu i to ne mislim u materijalnom smislu jer je novac čudna ‚‚zverka‚‚ za koju nikad ne znaš gde će se pojaviti...
Sa druge strane Žana je veoma obazriva i temeljita po sistemu triput meri jednom seci... ali se taj tip ljudi (oprezni) jako teško opredeljuju za privatan posao (što ne smatram da je mana, nego samo konstatacija)
Biznis je rizik i sa sigurnim vezama a kamoli kod kockara...
Problem sa običnim ljudima i biznisom je što retko ko dobija drugu šansu, ako ti biznis ne krene troškovi te časkom upropaste...nema vremena za ekperimentisanje...
...ali kao što Deric Trotter kaže: He who dares, wins!
Reply With Quote
Staro 14.01.2011, 14:40
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky Prikaz poruke
Zato sto u Srbiji nemas trziste kao u SAD. Narod je siromasan i ti mozes nuditi proizvod ili usluge extra sta vredi kad nemas to kome prodati. Ono trzista sto ima to je vec pokupljeno od strane drugih, a novi biznsi tesko ide sada. Uz to ovde je naplata veliki problem. Uradis 2-3 posla a ne naplatis ti si gotov zatvaras! Dzaba tebi zakoni, uredbe, sud itd. kad se zakon ne sprovodi. Mrtvo slovo na papiru. Poznajem ljude spremne u svojoj struci da rade samostalno ali sta vredi kad im niko ne garantuje da ce naplatiti svoj rad u zemlji Srbiji. Podignes kredit a naplate svog rada nema, i gotov si. Sledi samoubistvo ili nesto slicno tome.
Reply With Quote
Staro 14.01.2011, 15:12
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

Citat:
a novi biznsi tesko ide sada
Hehe, koji novi? Nema više ni novih, jer nekoliko desetina hiljada starih su propali i zatvorili. Prijatelj iz centralne Srbije mi se žali kako su izlozi po gradu pokriveni braon papirom... ekonomija u tom gradu se sastoji od udovoljavanja dijasporaca (koji jedini donose novac za troškarenje) i rada za državne firme.

Citat:
Uz to ovde je naplata veliki problem.
Otac koji je u penziji ne može da naplati već 10 godina dugovanja za desetine zaostalih plata... preduzeće za koju je radio donedavno je u blokadi jer ne mogu da naplate ama baš ništa, ni preko menica, ni preko metode "jao molim te, uplati barem nešto". STRovci prepisali svu imovinu na ženu, ne možeš im ništa uzeti. Država te ne štiti, iako si joj platio porez.

Još primera (vredi pročitati): http://blog.b92.net/text/14888/Ode-s...lavimo-uspehe/

Nigde ne teče med i mleko, ali ovde teku samo g...

Bez obzira na sve to, ne bih preporučio otvaranje bilo kakvih preduzeća, samostalnih radnji i agencija sa svežom zelenom kartom dok se ne prouči tržište i prateće procedure. Taj period ne mora da bude 5-10 godina kao što kaže Žana, jer za primer poznajem jednog imigrantskog otac-sin duoa iz midwesta koji samostalno prave medicinsku opremu (za šta naravno treba sijaset dozvola), ali preporučljivo je sačekati koju godinu da se upije novo okruženje i mentalitet ljudi, za svačije dobro (ne možeš biti šef ako nisi jedno vreme bio radnik, ne? ).
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 14.01.2011, 15:50
botexag's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

slazem se ja sa vama...
uostalom svako kroji svoju sudbinu, pa kome se zuri...neka zuri

ali zar nema nijednog clana ovog foruma da bilo sta kaze o tome?
da je bar planirao, zapoceo, zastao..bilo sta?
Reply With Quote
Staro 14.01.2011, 15:53
botexag's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

na drugom mestu sam pitao i u vezi fransiza, nijedan odgovor nisam dobio!
pa ako je negde takav vid biznisa popularan, onda je to amerika...
da li su to vecinom lov u mutnom, ili se zaista moze napraviti posao?
Subway i slicne pretpostavjam da moze, ali za to treba mnogo novca...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja