![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=baso1980;23572]
Moja pitanja su: 1. Dali je ova gore dokumenta potrebno prevoditi sa bosanskog na engleski? 2. Neki kazu da su pravili kopije svih ti gore dokumenata kao sto su rodni list, uvjerenje o drzavljanstvu itd. dali ih je potrebno kopirati i ovjeravati osim diplome o zavrsenoj skoli za koju znam da se mora kopirati i ovjeriti? 3. Dali su potrebna jos neka dokumenta osim gore navedenih? 4. Dali je potrebno neko pismo ili obrazac od osobe kod koje idem ili je dovoljna samo adresa sa brojem telefonona te osobe? [/QUOTE] Prije svega, dobrodosao! :) Ovo je nase iskustvo iz ambasade u BiH, vezano za tvoja pitanja: 1. Mi smo preveli, iako na sajtu pise da ne treba, i to se pokazalo ispravnim, jer je trazila iskljucivo prevedene dokumente kod sudskog tumaca. (nadji moj post na Iskustvima s intervjua, pisala sam o ovome) 2. Pa, mi smo dali te prevedene dokumente od sudskog tumaca (s tim sto nam je sudski tumac sve dao u dvije kopije, tako da je jedna ostala nama) Rodni i vjencani list nismo prevodili, jer smo izvadili internacionalne. 3. To je to. 4. Hm, nama su u jednom momentu trazili I-134..ali onda nisu vise pominjali, a imali smo samo mail s toplom dobrodoslicom od prijatelja i adresom...tako da je ova stavka skroz individualna... SRETNO!
***************************** Case No: 2011EU00021xxx Koverta poslana iz KCC: 28.04.2010. Prva koverta stigla: 25.05.2010. Prva koverta vracena: 31.05.2010. Stigla koverta u KCC: 02.06.2010. Završen ljekarski: 21.03.2011. The Day: 01.04.2011. ***************************** Green Day 06.04.2011 ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Spectra hvala na odgovoru, svakako cu uraditi prevod nece biti odgore jer veliki je ulog da bi se riskiralo. Neznam kako nisam ranije procitao tvoj post sa intervjua jer sam redovno pratio ovu temu u svakom slucaju zelim Vam puno srece i zdravlja preko bare.
|
|
|||
|
|||
![]()
I Zelenka je napokon "pozelenila". :)
Eh, prije nego sto pocnem, zahvaljujem se svim forumasima ne samo na bodrenju, vec i podjeli iskustva i savjeta jer da nije vas vjerujem da bi nervoza bila jos veca. Drugo, moram ovo napisati, ali malo sam razocarana sto bas nitko iz HR nije napisao ni recenicu, dvije o "Zg-proceduri", a nekako sumnjam da u ove dvije godine (2010,2011) nije bilo izvucenih koji NISU culi za ovaj site. No dobro, sta je tu je. (mi Hrvati, ne?) Dakle, razgovor je bio zakazan za 7.6. u 10:30, a iz ambasade sam izasla nesto prije 12:00 s osmijehom od uha do uha i u nevjerici da je sve bilo tako brzo gotovo. Pa krenimo redom.. 1. Olaksajte sebi zivot, i ne nosite 10 tisuca stvarcica u torbi, jer ne zelite gubiti vrijeme na pregledu (security check). Strazari imaju popis ljudi sa zakazanim razgovorom (bilo turisticke, DV ili neke trece vize), i bez obzira sto cete naletiti na red pred ulazom, ocekujte da ce vas prozvati imenom i prezimenom, pa cete uz popratni divljacki pogled mrznje cekaca, uci odmah, iliti preko reda. (Naravno, ako dodjete na vrijeme, a ne 2 sata prije). Kontrola je, kazem stroga i detaljna, a nakon toga idete ravno prema zgradi. 2. Novi strazar ce vas pitati sto trebate, i uputiti na poseban salter (7) gdje cete pricekati osobu koja preuzima dokumente. (Sve po spagici). Gospodja kod koje sam ja bila je vise nego ljubazna i ima listu trazenih dokumenata. I sad NAJVAZNIJI dio: ne trazi nikakva garantna pisma, ni izvode iz banke, vec samo ono sto se navelo na stranici (dvselectee, page 4... kak je vec islo, zaboravila sam) - izvod iz maticne knjige rodjenih (nije trazila domovnicu) - potvrda o nekaznjavanju (sud, ilica 207) - izvod iz kaznene evidencije (savska c. 41, "zagrepcanka"-min. pravosudja) - diploma (tj zavrseno obrazovanje) - putovnica, 2 slike, osobna i naravno originale ako ste vjencani/razvedeni (ja sam u maticnom uredu dobila "Potvrdu o slobodnom bracnom stanju" sto je uzela). I to je sve! Uz uzimanje otisaka prstiju. Vratit ce vam kopirani medicinski izvjestaj (znaci, izabrani dr. ga salje direktno ambasadi, ali o tome na drugom mjestu) i poslati na salter 3 za placanje. Imajte tocno. ($820). I ako se ne varam, nije mi uopce skenirao novcanice. Zatim cekanje. Prozvat ce vas (preko razglasa) na salter 1 gdje vas ceka gospodin iz CO. Ukratko to nije trajalo ni 5 minuta. Ili jos bolje, 4 minute sam opet davala otiske, a pola minute sam pricala s njim. Ugodan, lezeran. 2 pitanja mi je postavio i to valjda reda radi. Gdje ste diplomirali? Kod koga cete biti? Kraj price. UZ vec poznati dodatak da morate uci u roku od 6 mjeseci i da ce vizirani pasos biti gotov sutra. Razgovor je naravno na engleskom (nece vas pitati jel moze/ ne moze). Etogac. Posto sigurno necete spavati noc prije, vjerujem da cete nakon svega imati snage jedino otici u krevet i spavati do sutra. :D Mozda sam nesto zaboravila, pa slobodno pitajte. |
|
||||
|
||||
![]()
@Zelenka
Cestitke na vizi i sve najbolje u "novom" zivotu :bravo: :bravo: :bravo: |
|
||||
|
||||
![]()
@ Zelenka
Lepo, bas lepo!! Good for you...:bravo:
|
||||
|
||||
![]()
@Zelenka Čestitam!
Polako se zatvara priča za ovu godinu. Mi imamo u sredu intervju i čini mi se da pored Zelenike i nas nema nikoga više ... :) |
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Good Spirit;23628]@Zelenka Čestitam!
Polako se zatvara priča za ovu godinu. Mi imamo u sredu intervju i čini mi se da pored Zelenike i nas nema nikoga više ... :)[/QUOTE] Ajde da vas sve ispratimo za ovu godinu, kao ljudi :1081: Javi se, naravno, posle intervjua, cisto da se ozvanici :==D: |
|
||||
|
||||
![]()
:wtf::wtf::wtf::wtf::wtf::wtf::wtf::wtf:
Kakvo crno zatvaranje?! Mi ćemo se za dve nedelje bavi ozelenjavanjem! :1072: |
|
||||
|
||||
![]()
Zelenka, čestitamo!!!!!!!
:bravo: I hvala svima na detaljnim opisima intervjua i lekarskih, mnogo smo smireniji sada! A ja se sledeći put javljam sa našim iskustvom :obrva: |
|
|||
|
|||
![]()
@Zeljko i Al Pacino
Hvala, hvala! I dalje traje taj "cudan" osjecaj tj. nevjerica da je sve gotovo. No kad se sjetim sto me sve ceka prije puta, vratim se u zbilju. Ali vikend je, slavit ce se prije svega. :beer: @Good Spirit i nsbee Heh, ne znaju oni sto znaci preznojavati se skoro godinu dana i iscekivati novi visa bulletin. Ma taj je razgovor vise pro forme, tako da nema mjesta panici (Lako je sad pricati, znam). Puno srece i bez brige te se javite kad bude gotovo! :pozz: |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
iskustva sa USAFIS-om | boba i sale | Vaša strana | 12 | 22.12.2014 14:19 |
Intervjui - iskustva od ranije | landlord | Intervju (interview) - Ambasada | 337 | 12.05.2011 23:42 |
DV2011 Results | ljubilica | Prva koverta | 84 | 29.04.2011 21:31 |
DV2011 Countdown | Itmatrna | Prva koverta | 65 | 28.03.2010 19:47 |
DV2009 - Iskustva i intervjui iz sveta | landlord | Stare teme | 7 | 08.10.2008 22:58 |
![]() |