![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
U slucaju da sam pogresno postavio temu izvinjavam se unapred. Stavio sam ovde jer ne znam gde drugde
![]() Ne znam dal ste citali sadasnje vesti da je opala nezaposlenost u US. Slucajno sam naisao na podatke radeci neke tabele i bas mi deluje interesantno. Ne znam kako je to u praksi, ali pronasao sam ovo na sajtu... http://www.bls.gov/lau/ ili po Metropolitan Areas ![]() http://bls.gov/web/metro/laummtrk.htm
27.10.2011. Prijava prvi put 01.05.2012. 2013EU00011XXX 14.05.2012. Poslata Koverta 22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky 29.01.2013. Obavljen lekrski pregled 20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen ![]() 21.02.2013. Viza u pasosu!!! 08.03.2013. Avionska karta 27.04.2013. Vezite se, Polecemo ![]() Oskarov Blog zelenadvlutrija.blogspot.com |
|
|||
|
|||
![]()
Statistika je cudnovata stvar, za razliku od ex-yu zemalja gde ti na birou mozes da budes u nedogled i vodis se kao ne zaposlen u Americi ne moze. Ne zaposleni koji ulaze u statistiku su samo oni koji su na unemployment-u , a to je jedno ograniceno vreme, vise o tome ovde http://www.bls.gov/cps/duration.htm. Tako da ako mislis da je ne zaposlenos opala moras da uzmes i u obzir da ona ne moze da bude u nedogled a samim time i ne daje pravu sliku situacije. Bilo bi lepo da cujemo od ljudi koji su nedavno stigli kako tece njihovo snalazenje sa poslovima.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Pored toga sto ne daju pravo stanje onih kojih ne mogu da nadju posao, i da ovo ne utice jako mnogo na nas koji dolazimo sa ovih prostora, opet bar nesto znaci da je bar nesto bolja situacija nego sto je to bilo 2009-2010, kada su ovi podaci bili preko 10%. Videcemo sada 24. januara kad izbace najnovije podatke.
Druga stvar, ovo su podaci sa sezonskim poslovima ![]() Al u svakom slucaju nadamo se barem malo...No, ima jos puno statistickih podataka da obrade dok ja stignem tamo ![]()
27.10.2011. Prijava prvi put 01.05.2012. 2013EU00011XXX 14.05.2012. Poslata Koverta 22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky 29.01.2013. Obavljen lekrski pregled 20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen ![]() 21.02.2013. Viza u pasosu!!! 08.03.2013. Avionska karta 27.04.2013. Vezite se, Polecemo ![]() Oskarov Blog zelenadvlutrija.blogspot.com |
|
|||
|
|||
![]()
Ok, ok i ja sam u IL radila sa Master diplomom na kasi za minimalac, da ne zaboravim da prvo 9 meseci nisam mogla naci posao. Dve godine nisam mogla da nadjem posao u struci. Za minimalac mozes da nadjes posao u bilo kom delu Amerike, samo je stvar odnosa plata i cena zivljenja.
Kalifornija mi se osmehnula. 8 meseci posle preseljenja sam nasla posao snova.... samo mora da si uporan, da zivis u kraju gde ti je struka trazena ili gde je bolja ponuda poslova. Federalni minimum je svugde isti samo sto je razlika u ceni stanova / kuca ogromna. Npr u centru Chicago-a mozes lep jednosoban stan naci za oko $1000 U centru San Francisco-a takav slican stan (da ne kazem jos gori) kosta oko $2000 u najboljem slucaju, a 8.25 dolara na sat je 8.25 dolara na stan ne bitno gde se nalazis. Negde u nedodjiji je cena jos manja. Moze se uracunati kao faktor to da smo se doselili 2008. u Oktobru kada je pukao balon kupovine / prodaje nekretnina, te je samim time i trziste rada otislo u tri lepe. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
u americi se posao dobija preko veze ili vec kao sto sam naveo - lovom -ili te neko pozove da dodjes jer im trebas -sve ostalo -tipa craigs lista ili obijanje pragova sa cv-om u ruci je kocka -moze da upali ili ne -ako je srece moze za par nedelja ili meseci a i nemora uopste ...e sad neko ko dolazi iz srbije/bih/cro itd treba da se zapita koliko je imao srece da nadje posao u svojoj zemlji i isto toliko ce imati srece u americi da nadje posao nista u americi nije lakse cak je mnogo komplikovanije i teze ima latinosa koji su zauzeli polozaje za te minimalce i ne pustaju nikoga ni da primirise opet se ogradjuejm od ''profesionalnih ''poslova za koje treba fax...to je tek posebna borba/prica na primer upoznao sam momka koji je dobio J1 vizu i dosao u NY iz australije i za 3 meseca postao producent (da producent !) na televiziji (ICE&COCO na E! kanalu ) -plata mu je bila 300 dolara dnevno+nikakakav posao-blejanje uglavnom,obavezni izlasci i u klubove petak subota (VIP lista )..kola + sve beneficije + stan (imao je imao gajbu koju je delio sa jos dva tv producenta velicine 300 kvadrata u NY-BROOKLYN -WILLIAMSBURG)... drugi lik koga sam upoznao je radio na MTV-u isto kako producent -tetka ga ufurala -glup ko daska -isto plata oko 300 na dan -radio je REAL LIFE I TEEN MOM program -posle 4 godien dao otkaz jer mu bilo malo para ! obojica su gay- prvi je ok drugi je lud (nosio je stikle od 10 cm i tangu na minus 10 stepeni u NY-ku ) na moje molbe da me ''ubace ''na TV uvek isti odgovor..da si gay ''no problem'' (nista papiri i cv ni fax posto obojica imaju samo srednje skole i australijanac samo jednu godinu fax-a) .. |
|
||||
|
||||
![]()
Kod mene u gradu ima trenutno dostupnih 30tak poslova na Infostudu... od toga je više od pola "komercijalista", "terenski menadžer" i sl. eufemizmi za zaradu po procentu. Zaista tvrdiš da su šanse za pronalazak posla iste u 2 države?
|
|||
|
|||
![]()
Po ovim statistickim podacima, najgore je otici u Nevadu (12.6 %) pa Kaliforniju sa 11.1 % a najbolje u Severnu Dakotu gde je samo 3.3 %. Izgleda ko hoce da zivi tamo gde priroda nije bas najdarezljivija, prednost je manja stopa nezaposlenosti...
|
![]() |
|
|
|
![]() |