Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana
U slucaju Vuxanne, ako se ne varam, radi se o 403b koji imaju akademski radnici. Zavisno od profesije, unije razlicito pregovaraju penzione planove/beneficije te su pravila drugacija za profesore, vatrogasce, policiju, gradsku upravu i tako dalje - kod ovih specificnih profesija, gde unije zele da osiguraju dobre penzije, cesto dolazi do 2:1 matching. To u slucaju koji sam gore navela znaci da na umanjeni check od $175, uz uplatu poslodavca u vas penzioni fond odlazi $750. "Mana" je izbor opcija, jer unije kao sto rekoh igraju na sigurno, te ove specificne struke uglavnom nemaju izbora da ulazu u riskantne opcije (koje potencijalno ostvaruju vecu dobit).
|
Jeste, ja imam 403b. Ali mislim da verovatno zavisi od institucije koliko je vezana za drzavu ili ne. Ja sam trenutno na privatnom (non profit) faksu (nemamo nikakve unije, sve pare dobijamo od studenata) tako da imam TIAA-CREF Lifecycle 2040 Fund - Retirement Class i to su mi dali najrizicniju opciju jer sam "mlada" pa kao nije mi frka toliko za penziju pa mogu malo da se kockam mogu valjda vise i da profitiram (a i vise i da izgubim). A meni se licno to nesto ne svidja, ja bih ipak volela neku sigurniju, konzervativniju... Mislim da mi je sad trenutno 90 % kockanje - akcije a 10 % obveznice (bonds). Ako se tako zovu te finansijske igre.
Sto bi oni rekli: kad pocnes da izdvajas da uzmes sto rizicniju varijantu i na svakih 10 godina da smanjujes rizik a povecavas siguricu, npr ja za 10 godina da uzmem 80 % akcije, 20 % obveznice i da tako idem do 40% kocka (equity) i 60% sigurica (fixed-income) u periodu od 2047 do 2050.