ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 15.11.2012, 09:50
NightWolf NightWolf je offline
Član

Datum prijave: 20.06.2011
Nepromenjeno

[QUOTE=Score;33957]Ja sam proveo silne godine u madjaroniji, i ako ti roditelji ili blizi preci nisu Madjari, i svoje pravo izvlacis na neki drugi nacin (deca, zena, godine rada i boravka u zemlji i sl.) onda moras da polazes ispit iz madjarske istorije (pocevsi od tamo neke 900 godine), madjarskog ustava i pismeni i usmeni test iz jezika...brate.... :no::blink:[/QUOTE]

Alaaaaaa :wtf:

Deda je nedavno dobio madjarske papire preko njegovog caleta (pokojnog), tako da mislim da necu morati polagati te ispite iz istorije i jezika, ne? (nije radio nikakve testove)

U tom slucaju da li moram ipak da znam madjarski, tj. da li cu morati pricati sa njima u ambasadi na nekom intervju-u ili kako to vec ide?
Staro 15.11.2012, 10:09
peja's Avatar
peja peja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2012
US lokacija: u nekoj lepoj i finoj državi, kad me izvuku odlučiću ;)
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

[QUOTE=NightWolf;33963]Alaaaaaa :wtf:

Deda je nedavno dobio madjarske papire preko njegovog caleta (pokojnog), tako da mislim da necu morati polagati te ispite iz istorije i jezika, ne? (nije radio nikakve testove)

U tom slucaju da li moram ipak da znam madjarski, tj. da li cu morati pricati sa njima u ambasadi na nekom intervju-u ili kako to vec ide?[/QUOTE]

Ispravite me ako grešim, ali ja mislim da je poznavanje [B]tečnog Mađarskog[/B] jezika obavezno.

A evo nekih od interesantnih linkova:

[URL="http://www.gradsubotica.co.rs/madjarski-pasos-%E2%80%93-da-li-govorite-madjarski/"]Uvođenje obaveze poznavanja jezika[/URL]

[URL="http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:371150-Madjarski-pasos-za-300-Srba"]Novosti - Mađarski Pasoš[/URL]

[URL="http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/221300/Po-kobasice-sa-novim-pasosem-"]Vesti - Mađarski Pasoš[/URL]

DV-2015 - second application for GC !
DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED !

DV-2016 - third application for GC. Never give Up!
Staro 15.11.2012, 10:23
peja's Avatar
peja peja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2012
US lokacija: u nekoj lepoj i finoj državi, kad me izvuku odlučiću ;)
Nepromenjeno

Evo malo statistike za one koji vole to, ovde je opisano sve i svašta, pa možda tu nađeš neki interesantan podatak koji može da presudi.

[URL="http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/united-states/"]US - statistika[/URL]

[URL="http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/germany/"]Germany - statistika[/URL]

E sad lično što se mene tiče:

Amerika je No.1 izbor, jednostavno zato što mislim da može da pruži više i to u svim životnim sferama, mislim da taj osećaj slobode u Americi ne može da se poredi ni sa jednim drugim (da li je tako u praksi, pa videćemo ;) ), a i jezik je neuporedivo bolji i lepši nego Nemačkog,
međutim ako ne bude ništa od GC ima da me Nemačka vidi :) a jezik ćemo naučiti.

DV-2015 - second application for GC !
DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED !

DV-2016 - third application for GC. Never give Up!
Staro 15.11.2012, 18:31
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=NightWolf;33963]Alaaaaaa :wtf:

U tom slucaju da li moram ipak da znam madjarski, tj. da li cu morati pricati sa njima u ambasadi na nekom intervju-u ili kako to vec ide?[/QUOTE]

Ok, ako ti je deda sada Madjar, odlicne su sanse, da si se izvukao. ali...moras da polazes neku vrstu gradjanske zakletve kod prihvatanja drzavljanstva, a to podrazumeva da je izgovaras i razumes sta znaci, tako da bih ti ja preporucio da naucis osnove, ipak. A evo ti i tekst:

Én, (tvoje ime) fogadom, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaságnak hő állampolgára leszek, Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom.”

Kako ces to da procitas, bilo bi zanimljivo cuti... :1060: :grin:
Staro 15.11.2012, 18:44
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

[url]http://translate.google.com/#sr/hu/%C3%89n%2C%20%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B0%20Peric%20fogadom%2C%20hogy%20Magyarorsz%C3%A1got%20haz%C3%A1mnak%20tekintem.%20A%20Magyar%20K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1gnak%20h%C5%91%20%C3%A1llampolg%C3%A1ra%20leszek%2C%20Alkotm%C3%A1ny%C3%A1t%20%C3%A9s%20t%C3%B6rv%C3%A9nyeit%20tiszteletben%20tartom%20%C3%A9s%20megtartom.%20Haz%C3%A1mat%20er%C5%91mh%C3%B6z%20m%C3%A9rten%20megv%C3%A9dem%2C%20k%C3%A9pess%C3%A9geimnek%20megfelel%C5%91en%20szolg%C3%A1lom[/url].

Samo klikni na izgovor i slusaj :;D:
Staro 02.01.2013, 23:29
alen.su alen.su je offline
Član

Datum prijave: 14.02.2012
Nepromenjeno

Uslov za Madjarsko drzavljanstvo je da ti je neko rodjen na teritoriji vojvodine prije 1920 godine. Znaci bilo ko Prababa, Pradeda i sve jedno sa cije strane dali sa majcine ili oceve ! Tu granu treba dokazati papiroloski znaci smrtovnice ili izvodi iz knjige rodjenih i tako a moze i iz crkve ako ne postoji drugi dokaz o postojanju te osobe !I naravno znanje osnovnog vida komunikacije na madjarskom. Treba prikupiti sve papire i predati na konzulat u Subotici jer su oni vec iskusni sa tim svarima ! Ako prihvate papire to je to ceka se jedno 6 meseci pa te pozovu na zakletvu i kraj. Posle toga mozes pristupiti izradi pasosa koji traje jos jedno mesec dana !
Staro 02.01.2013, 23:40
alen.su alen.su je offline
Član

Datum prijave: 14.02.2012
Nepromenjeno

I da kazao sam ranije da mi je zena trudna e pa nije vise rodio se mali Mateo i ja sam trenutno kuci na godisnjem. Dobio sam 3 nedelje placenog godisnjeg od svaba ! inace za sada sam jako zadovoljan u nemackoj cak sto vise kao sto mnogi kazu i ovde na forumu a i van njega za porodicnog coveka sa malom decom je bolji izbor Nemacka ali jos je rano da kazem bilo sta jer jos green card nije siguran. To ocu da vas pitam d mi kaze neko ja imam 11 godina kontinualnog skolovanja od 86-te do 97-e i posle sam 2006-te zavrsio 4-ti stepen vanredno za elektro-tehnicara. To je u stvari univerzitet za strucno osposobljavanje odraslih osoba i imam diplomu. ja sam sve to naveo u papirima sto sam poslao ! Dali ce to priznati ? Jer znam da treba min-12 god skolovanja. I ako neko ne prodje dali to jave ili samo obaveste one koji idu na intervju ?
Staro 03.01.2013, 09:25
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Meni je USA definitivno izbor i to iz razloga što je to imigrantska zemlja. Ima svih i svakakvih i to odasvud i svi imaju (relativno) iste šanse u životu. Imam utisak da ćemo u Nemačkoj uvek biti gradjani drugog reda, dođoši...Oni imaju svoju nemačku kulturu, nemački način života, dok je američka kombinacija svega i svačega.
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day
Staro 04.01.2013, 16:33
edinze edinze je offline
Stari vuk

Datum prijave: 14.09.2012
US lokacija: akobogda Las Vegas
YU lokacija: zenica
Nepromenjeno

Slazem se sa zvercicom,oni jesu sila,ekonomski stabilni,jaki,ma sve u superlativima....ali bas takvo stanje dovelo ih je do toga da druge gledaju kroz naocale koje trostruko umanjuju vrijednost,karakter,rad,bas sve sto nije zuto i njemacko. Zatim njihov jezik svojstven samo njima,izgovor koji u originalu rijetko ko moze savladati a da nije Njemac. Njihova tradicija,kultura,nekako su sve to postavili kao nedostizno ausländerima. Amerika sa druge strane nudi svima jednaakost,pa koliko smo samo puta vidjeli doktore nauka u bilo kojoj oblasti da su Japanci,Indijci,Arapi. Koliko je samo nasih ljudi uspjesnih gore... Ne znm,ja sam na Balkanu i dalje,ali kroz ono sto slusam i vidim moj izbor bez premca bila Amerika,nekako mi se cini vise zemljom jednakih
Staro 05.01.2013, 22:00
petar.world's Avatar
petar.world petar.world je offline
Drug član

Datum prijave: 23.04.2009
Nepromenjeno

Sa ekonomskog gledista:
Njemacka je socijalisticka zemlja, koja pruza vise sigurnosti tj. zdravstveno, penzisko, siguran posao itd. Ali sa druge strane ne moze se napredovati tako brzo kao u Americi.
Amerika ne pruza te sigurnosti, ali sa druge strane mozes postici mnogo vise u kracem vremenu i tvoja net plata je veca. Naravno brze se penje ali brzo i pada .

Sa socijalnog/kulturnog gledista.
Amerika je zemlja imigranata, koja je vec navikla da prima razlicite ljude i razlicite nacije i zbog toga su mnogo tolerantiji i razumljiviji. Njima je cak interesanto da se druze sa ljudima koji su drugaciji od njih. Sa druge strane, Njemacka je zemlja Njemaca, sa svojom specificnom kulturom i nacinom zivota. Oni su vise zatvoreni prema strancima nego Amerikanci.

Obije zemlje su dobre, samo svaka na svoj nacin. Ti treba da odlucis prema kakvom nacinu zivota vise naginjes.

Pravila pisanja