ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 01.06.2013, 17:13
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik DD mak Prikaz poruke
Mene baš zanima u kom se rangu kreću cifre tipa rentiranje (što mi mi još uvek rekli iznajmljivanje ), visina zarade i slično. U stvari sve se kreže oko tih cifara, zar ne?
Ja placam stan 810 dolara mesecno i garazu 65 (imam neke stvari koje treba da pregledam da bacim ili da ostavim - ziveli smo pre ovog u stanu od 130 m2 koji je bio mesecno 1100). Nemam ves masinu, moram da idem u javnu prostoriju gde se pere i susi ves. U ovom kraju ima skola koja ima ocenu 10 od 10 (ona prva od cetiri razreda), posao mi je na 15 min peske. Kuce se rentiraju od 1500 pa navise u kraju oko nas, videla sam i za 4000. U mom naselju (apartment complex) vidim dosta stranaca (Indija, Kina, Bliski istok, studenata). Ovi koji nisu studenti su ovde izgleda privremeno dok deca ne zavrse sva cetiri razreda. Cak vidim da i Kinezi zive zene sa decom i babom a otac negde sasvim drugo pa dolazi vikendom. To je kod njih cesto, zbog bolje racunice.

Ja licno jedina radim, imam platu za kraj ok, vecu od gradskog proseka ali meni licno stan je stan, zidine ko zidine, mesto gde prespavas. U zgradi sam staroj 75 godina, stan kao stan je zilion puta jadniji od onog u kom sam zivela u Srbiji (koji je bio nov). Ali sve je ovo jedna jos faza do neke sledece. Tako gledam na to. Bolje mi je da placam 875 dolara i da sam izmedju dve osnovne skole sa ogromnim igralistima, komsilukom koji je sasvim ok za decu i setnju nego da platim 1800 da sam sa druge strane ulice u novim nabudzenim stanovima sa svim zivim pogodnostima, ves masina, bazen, teretana, nerdjajuci celik u kujni itd. Stvar moje i muzevljeve licne odluke. A i moracu da ubrzo puknem dobre pare za nase zelene karte (placam i advokata i jos neke troskove koje vi preko lutrije nemate - od 5000 do 8000).
Reply With Quote
Staro 01.06.2013, 18:10
familly familly je offline
Drug član

Datum prijave: 06.05.2013
US lokacija: Boston
Pošalji Skype™ poruku korisniku familly
Red face

Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki Prikaz poruke
Moja oba decaka koriste,"zuti" autobus.Pravilo je da treba biti udaljen od skole,bar 0,8 milja da bi dobio besplatni prevoz istim.
Sto se tice produzenog boravka i early care,to je ono ako treba da ostavis dete ranije ujutru pa ga oni prebace u skolu,ima koliko hoces.Ja bas radim u takvoj ustanovi,da ne spominjem ime da ne bi zvucilo kao reklama.Cene su prilicno velike 25 dolara je taj sat,sat i po pre nego sto ga prebace u redovnu skolu.A sto se tice produzenog boravka tu ti je izbor malo veci,zavisi dali ces upisati dete na primer na plivanje,ili karate,ili samo hoces da ti ga paze dok ga ne pokupis.Sta je dobra stvar u produzenom boravku,deca se odmore pola sata,pa onda ih vaspitacica "natera'da napisu domaci zadatak,i posle toga deca se igraju i cekaju da neko dodje po njih
Hvala Noki ! Ovo mi daleko olaksava stvari, jer su dobre skole = visoke kirije, a malo nize u drugoj ulici su cene pristupacnije. Vec sam pocela da mislim kako cemo svi kupiti po bicikl Blizu dobrih skola u Bostonu je jednosoban stan 2000$ sto je obeshrabrujuce. Da li vam je bilo komplikovano sa decom na pocetku price? Stici na vreme u skolu, na posao uklopiti smene ? Hvala jos jednom, kad stignes pisi, imamo jos celu godinu dana do odlaska (ako dobijemo vize naravno).
Reply With Quote
Staro 01.06.2013, 20:33
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik familly Prikaz poruke
Hvala Noki ! Ovo mi daleko olaksava stvari, jer su dobre skole = visoke kirije, a malo nize u drugoj ulici su cene pristupacnije. Vec sam pocela da mislim kako cemo svi kupiti po bicikl Blizu dobrih skola u Bostonu je jednosoban stan 2000$ sto je obeshrabrujuce. Da li vam je bilo komplikovano sa decom na pocetku price? Stici na vreme u skolu, na posao uklopiti smene ? Hvala jos jednom, kad stignes pisi, imamo jos celu godinu dana do odlaska (ako dobijemo vize naravno).
Da je lako,na pocetku,skoro svi znaju da nije.Ali eto mogu da kazem da smo imali dosta srece.Prvo sto smo bili izvuceni na lutriji,a onda eto moj suprug nasao poso prilicno brzo,minimalac ali dobro za pocetak.Moja sestra je ovde nekih dobrih 17-18 godina,ali nekako se zetu(amerikanac)nije svidelo da on nama to nesto puno pomaze,pa smo bili gore dole sami na svome.Srecom ko sto spomenuh,moj muz uzme bicikl od mog unuka,i krene iz firme u firmu,i naso poso kod jednog italijana,u firmi za plocice.Sto se tice stana posto nismo imali kola,a moja sestra nije imala vremena da mi trazi stan,mi pesice komsilukom i nadjosmo ovaj stan,u kome smo od samog pocetka evo vec treca godina.Placamo 1100 dolara za dvosobni stan sa malom ostavom sto je zovu kupatilo(moj suprug treba da otvori vrata da bi uspeo da se obuce),ali eto nismo ga menjali iz razloga sto hocemo da kupimo kucu u ovom kraju,a stan ko stan gore dole svaki isti,pogotovo ako ranije nisi ziveo u stanu vec u kuci.Tu dve ulice dalje smo sreli jednog mladjeg makedonca iz skoplja(i on dobio na lutriji pre 7 godina)pa nam on pozajmio jedna kola koju smo vozili 1 mesec,dok nismo kupili nasa.Dve nedelje posle mog muza i ja nadjem poso,ko sto sam spomenula u privatnom sportskom centru-skoli,pa su oni bili ekstra dobri sa mnom.Oni meni kazu eto za dve nedelje nam pocinje letnji kamp za decu,pa mozes da doneses tvoje decake dacemo ti veci popust,posto tek pocinjes da radis.Tako smo ja i moj suprug poceli da radimo obadvoje,od 8 ujutru do 4,a decu sam nosila samnom na poso.Koleginica cije sam mesto nasledila mi je ponudila da kupimo njen auto,posto se ona selila u drugu drzavu,a kola su bila u super stanju,i kostala nas samo 1000 dolara.Posle toga je vec pocelo da postaje lakse,posle nekog meseca smo kupili jos jedan auto,pa je moj muz promenio poso,ja dobila unapredjenje i tako lako polako,poceo zivot da nam se stabilizuje.
Reply With Quote
Staro 02.06.2013, 13:42
Drug član

Nepromenjeno

Jasno je da je mnogo teze sa decom. Racunam, ako je skola od 8.00-14.20, ne znam sta bih posle sa decom, ako recimo radim do 4 ne mogu da dodjem po njih pre 4.30 nikako. Da li postoji produzeni boravak u okviru skole kao kod nas i koliko to kosta? Za Day care mi nije jasno - vaspitac iz Day care ide u skolu po decu u 14.20 ili kako ? A to mi je jasno da se placa na sat.
Negde sam procitala da je na Floridi produzeni boravak u skoli za nedelju dana 50$, ne znam da li je tacna ta informacija i da li vazi i za neke druge drzave. U koliko sati sacekate zuti bus ispred kuce pod pretpostavkom da treba biti u skoli u 8 ? Plasi me to sto mozda ne moze da se stigne po decu na vreme, ako ne radis u takvom servisu kakav je tvoj na poslu. Letnji raspust mi se cini jos problematicniji kad nemas gde decu, a ne smeju da budu sam . Da li to znas -do koje godine deca ne smeju da budu sama? Ili je druga varijanta da jedan roditelj ne radi sto nikako nije dobro jer su troskovi bas veliki.

Last edited by familly; 02.06.2013 at 13:44. Razlog: greska u tekstu
Reply With Quote
Staro 02.06.2013, 16:25
noki noki je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik familly Prikaz poruke
Jasno je da je mnogo teze sa decom. Racunam, ako je skola od 8.00-14.20, ne znam sta bih posle sa decom, ako recimo radim do 4 ne mogu da dodjem po njih pre 4.30 nikako. Da li postoji produzeni boravak u okviru skole kao kod nas i koliko to kosta? Za Day care mi nije jasno - vaspitac iz Day care ide u skolu po decu u 14.20 ili kako ? A to mi je jasno da se placa na sat.
Negde sam procitala da je na Floridi produzeni boravak u skoli za nedelju dana 50$, ne znam da li je tacna ta informacija i da li vazi i za neke druge drzave. U koliko sati sacekate zuti bus ispred kuce pod pretpostavkom da treba biti u skoli u 8 ? Plasi me to sto mozda ne moze da se stigne po decu na vreme, ako ne radis u takvom servisu kakav je tvoj na poslu. Letnji raspust mi se cini jos problematicniji kad nemas gde decu, a ne smeju da budu sam . Da li to znas -do koje godine deca ne smeju da budu sama? Ili je druga varijanta da jedan roditelj ne radi sto nikako nije dobro jer su troskovi bas veliki.
Nastava u skoli za decu do 5-tog razreda,pocinje u 8:55am i traje do 3:30pm,za decu od 6-8 razreda je od 8:15am do 3;05pm i za srednju skolu od 7:40am do 2:30 pm.Svako dete sto treba da ima after care bude pokupljeno "zutim" autobusom i odneseno u ustanovu gde ga roditelj registruje,na toliko i toliko sati.Vecinom ove ustanove imaju taj poslecasovni program do 6:00pm.Kod mene u kraju nijedna redovna skola nema takav program.Ako hocu moje dete da ima produzeni boravak,treba da idem u ustanovu sto nudi takav servis(necu da ih nabrojim,da ne bih reklamirala iste),platim i u cenu je obicno ukljucen prevoz autobusom iz skole u ustanovu.
Reply With Quote
Staro 02.06.2013, 18:27
free's Avatar
free free je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.09.2011
US lokacija: Schaumburg, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku free
Nepromenjeno

A jel ima neko iskustva sa malom bebom od 14-15 meseci, posto cemo mi na jesen doci u US sa bebanom od 14 meseci.Posto planiramo NJ-NYC kakve su cene jaslica-obdanista tj. ima li smisala davati tako malo dete u takve ustanove posto ono tek je krenulo da uci maternji jezik a ovamo ga bacamo u potpuno drugu sredinu. To nam je najveca briga trenutno i to kako ce proci let i sve to maltretiranje. I jos jedno pitanjce ako moze neko iz prve ruke da da info koliko kostaju okvirno potrebstine za bebu (pelene, kasice,kupke i sta ti ja sve znam i neznam ) na mesecnom nivou.
Staro 02.06.2013, 19:17
Sasa99 Sasa99 je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: Chicago IL
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Ajde da pitam nekoga ko zna i ovo sta mi je palo na pamet. ne znam dali je najpametnije jel ima sanse da kad odemo sa detetom supruga i dete se vrate posle mesec dana a ja da ostanem da nagem posao i stan i oni kad najkasnije moraju da dogu a da nema posledice po zelenoj karti. Ne znam jel ovo pametno sto pitam brinem kako cemo se svi da se snagemo a ovakva sansa mi se ne propusta. Supruga je nositelj. Cilj svega ovoga je da uspesno dodjemo.
Reply With Quote
Staro 02.06.2013, 20:59
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik free Prikaz poruke
A jel ima neko iskustva sa malom bebom od 14-15 meseci, posto cemo mi na jesen doci u US sa bebanom od 14 meseci.Posto planiramo NJ-NYC kakve su cene jaslica-obdanista tj. ima li smisala davati tako malo dete u takve ustanove posto ono tek je krenulo da uci maternji jezik a ovamo ga bacamo u potpuno drugu sredinu. To nam je najveca briga trenutno i to kako ce proci let i sve to maltretiranje. I jos jedno pitanjce ako moze neko iz prve ruke da da info koliko kostaju okvirno potrebstine za bebu (pelene, kasice,kupke i sta ti ja sve znam i neznam ) na mesecnom nivou.
Sve zavisi gde si. Mene ce vrtic da kosta oko 800 dolara mesecno (2.5 godine mi je dete - sto starija jeftiniji je). Pelene su nam mislim oko 200 dolara mesecno, klopa do 300 dolara. Dve kasice od po 100 gr su ti oko dolar i po. Zavisi koliko ti jede. Ako kupujes AD mleko ono je oko 25 dolara kutija. Kupka zavisi koju kupis npr. Mustella je oko 10 dolara. Meni dete kad preraste broj odece dam recimo oko 150 dolara da kupim celu garderobicu. Mene moje trenutno kosta ko npr. 750 - 800 dolara, kad krene u vrtic bice oko 1600. Autosediste je moje bilo ko 150 dolara, kolica oko 250. Sve zavisi sta gledas i sta nadjes. Malo dete je ovde jako skupo za odrzavanje. Nema nista dzabe i za nasledjivanje, sve kupujes sam.

A ako ides u NYC sve ovo moze da bude i puno vise jer tamo je sve skuplje koliko znam nego ovde gde sam ja.
Reply With Quote
Staro 03.06.2013, 13:54
noki noki je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Sve zavisi gde si. Mene ce vrtic da kosta oko 800 dolara mesecno (2.5 godine mi je dete - sto starija jeftiniji je). Pelene su nam mislim oko 200 dolara mesecno, klopa do 300 dolara. Dve kasice od po 100 gr su ti oko dolar i po. Zavisi koliko ti jede. Ako kupujes AD mleko ono je oko 25 dolara kutija. Kupka zavisi koju kupis npr. Mustella je oko 10 dolara. Meni dete kad preraste broj odece dam recimo oko 150 dolara da kupim celu garderobicu. Mene moje trenutno kosta ko npr. 750 - 800 dolara, kad krene u vrtic bice oko 1600. Autosediste je moje bilo ko 150 dolara, kolica oko 250. Sve zavisi sta gledas i sta nadjes. Malo dete je ovde jako skupo za odrzavanje. Nema nista dzabe i za nasledjivanje, sve kupujes sam.

A ako ides u NYC sve ovo moze da bude i puno vise jer tamo je sve skuplje koliko znam nego ovde gde sam ja.
Pa da ne samo beba,vec i mladje dete te skupo kosta,ali moze malo i da se reduciraju troskovi,tako sto cete pratiti rasprodaje i kupone.To je jedna stvar sto je ovde volim.Nisam ekstremni kuponista,ali moze dobro da se zastedi.Najbolje od svega,sto sve ima i kao "app" za mobilini,pa izguglas kupon za ovo ili ono,skeniraju ti ga u prodavnici i mozes na neke stvari da zastedis i 100% od vrednosti.
Reply With Quote
Staro 03.06.2013, 13:57
Drug član

Nepromenjeno

Kad je odeca za decu u pitanju mogu se naci povoljno kvalitetne stvari. U Bostonu sam kupila detetu timberland cipele za zimu za 20$, u Srbiji kostaju oko 60-70 eura. Kupljene su u robnoj kuci Marshalls. Sportske patike reebok i nike se mogu kupiti 10,20$. Kad je snizenje to je stvarno snizenje. I moze se sigurno puno ustedeti, pogotovu za decu koja rastu i stalno im treba nova odeca i obuca. Pred Bozic i u avgustu su najvece rasprodaje.
Hvala noki i vuxanne za dragocene informacije oko decjih pitanja! Pozdrav
Reply With Quote
Odgovori

Tags
bebe, deca, odlazak, roditelji

Pravila pisanja