ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 15.11.2012, 03:25
SEEUSAIC SEEUSAIC je offline
Super Moderator

Datum prijave: 22.04.2010
Nepromenjeno

Bora, Borra2 i Stevan Acimovic su ista osoba. Otvaranje vise od jednog naloga, pogotovo nakon proterivanja, je protivno pravilniku foruma Zelena Lutrija. Administracija Zelene lutrije je kontaktirala Citi banku, kako bi clanove foruma uverila da su promovisane procedure oko otvaranja racuna i kreditne linije neistinite.

Welcome

A Citi representative will help you in approximately 0 minutes 1 seconds.
For your protection, we'll never ask you for passwords, PINs, User IDs, security words or any part of your social security number during a chat. Other information may be required to help us verify your identity.

You are now chatting with 'Allan' from Citibank, N.A.

Allan: Welcome to Citibank Live Chat. My name is Allan. How may I assist you?

You: Hi Allan

Allan: Hello, how are you doing today?

You: fine thanks

You: I have some questions regarding your global accounts/services

Allan: Sure, please go ahead.

You: I'm the administrator of an immigration forum and immigration organization

You: and there is a person saying he is a Citi bank banker,

Allan: Okay.

You: communicating to people that they can open an account with you

You: with no SSN

You: and get a credit card for at least $4,000

You: again, with no SSN

You: I decided to check it out directly with you

Allan: I will be happy to help you with that!

Allan: I'm glad that you are checking with us, regarding this.

Allan: A credit card cannot be opened without SSN.

Allan: I'd recommend that you please do not provide any of your personal information.

Allan: Accounts can be opened from abroad if they have SSN and U.S based address.

You: from your site: “If you are an existing Citi banking customer from another country with an established credit relationship, this experience may be able to travel with you to the United States for consideration during the credit application process. If you are new to Citibank, and don´t have an established credit history in the United States, you may still be eligible for a credit card or mortgage. To learn more, visit a Citibank branch to speak with a Personal Banker."

You: from this page: https://online.citibank.com/US/JRS/p...lClientBanking

You: this still means absolutely no credit with no SSN?

You: correct?

Allan: That's correct.

You: Perfect, thank you.

Allan: Your satisfaction is my top priority, have I completely answered your inquiries today?

You: Yes

You: Thank you very much

Allan: Thank you. Have a nice day!
Reply With Quote
Staro 15.11.2012, 15:53
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
YU lokacija: Novi Sad
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
...Ljetos smo isli na odmor i kupili avio karte sa ovom karticom. Imam do marta da ih otplatim, a ne placam kamatu...

...Ona ti pomaze da kad kupujes auto, kupis ga ili bez kamate ili sa jako malom kamatnom stopom....
Hvala na odgovoru. Ako sam dobro shvatio, sto ti je bolja istorija to ti je sve vise i vise pogodnosti dostupno preko kreditnih kartica, a ovo sto si naveo su samo pojedini primeri.
Staro 17.11.2012, 02:05
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ASSI Prikaz poruke
A bre, ugusili ste temu

Nego aj sad da se vratimo tamo o cemu ovde i treba da bude reci.

Ovde u Srbiji kao sto svi znamo svrha tih kreditnih kartica je potpuno drugacija u odnosu na USA.

E sad imam par pitanja ciji odgovori bi mogli da mi razjasne poentu cele ove price oko borbe za kartice i kreditnu istoriju, mozda su malo glupa pitanja vama preko bare, ali ja odavde iz srbije ne vidim poentu.

Ako necete trositi vise od 40% maksimalnog limita (ili 33% ili 50%) koji ce vam onda kreditna kartica?
Ako cete kreditnu odmah dopunjavati sa novcem sa debitne kartice sta ce vam kreditna?
Pretpostavljam da cete mi dati odgovor zbog kreditne istorije i tih nekih poena, ali... koja je poenta tih poena i povecanja kreditnog limita ako ih necete iskoriscavati, nego cete i dalje preko kreditne kartice manevrisati novcem koji vam je u izuzetno kratkom vremenskom periodu dostupan (do prve plate).

Nerazumem ja to nikako.

Razumeo sam u potpunosti postupak sta radite i sve je to meni jasno, ali ne kontam poentu. Imali 5k ili 50k limita vi igrate odgovorno i opet trosite samo ono sto u kratkom vremenskom roku mozete da zaradite i nikako ne praznite karticu do kraja kad treba jer je to neodgovorno! Sta ce vam onda tolika jurnjava za tim kreditnim karticama?
Vidis, imajuci u vidu da se vecina ljudi ne razume u finansije vise od nekih osnova za normalno funkcionisanje - vecina finansijskih savetnika se i ne upusta u detalje. Nemoras ti da trosis samo 40%. Mozes u zavisnosti od svojih potreba da napunis 80-90% (treba da se ostavi mesta za interest na prebaceni iznos) i da to polako otplacujes po od banke utvrdjenim minimalnim ratama (to uzme dosta vremena zavisno od iznosa). Niko od nas ne moze da kontrolise da li ce ostati bez posla ili imati nepredvidjene troskove - i u takvim situacijama je dobro da imas kreditnu liniju kako bi se izvukao iz te situacije. U odredjenim okolnostima, ljudima se isplati da placaju visoke kamate. Dokle god se ne kasni sa uplatom bice sve ok. E sada - to sto sam ja napisala, vazi u slucaju da odrzavas status quo, znaci da ne pravis nove transakcije i da ti ne treba uvecanje kreditne linije ili nova kreditna linija (loan, mortgage, kreditna kartica, personal loan, etc). Tu dolazimo do onog odgovornog trosenja od 40% i uplate celog iznosa.

Hajde da vidimo kakav bih profesor bila i da li geni uticu i na te stvari

Prvo jako bitna stvar:

Tvoje dugovanje je tvoja imovina, odnosno odredjuje koliko vredis (kako ovo cudno zvuci na srpskom ):

Assets (imovina) = Liability (dugovanje) + Equity (otplaceni deo).

Assets su tangible/opipljiva (auto, nekretnine i slicno) i intangible/neopipljiva (patenti, dugovanja prema tebi, akcije i slicno) imovina koja moze lako da bude pretvorena u cash. Banke (i investori) cenjuju tebe ili tvoj business na osnovu ratios koje proizilaze iz ove jednacine.

Primer: kupis auto koji kosta $20,000 na kredit od pet godina sa interesom od 7%. Tvoja mesecna rata je $396, gde je na pocetku veci procenat interest a manji odlazi na glavnicu (taj odnos se promeni posle 2.5 godina, amortizacija je piramidalna). Nakon dve godine, ti banci dugujes $12,505. Blue Book Value od tvog auta je recimo $14,000, zavisno od modela auta, miljaze i celokupnog stanja.

Tvoja imovina (Assets) je:

$14,000 + ($12,505) = $1,495 *iznos u zagradama je negativan

Kada odes u banku i trazis kreditnu liniju, postoji nekoliko ratios koje oni proveravaju bez obzira sto ti placas na vreme i imas dobar credit score (zato se desava da nekog odbiju za kredit za kucu iako ima bolji score od drugih koji su odobreni). Moze da se desi da te odobre ali da iznos ne odgovara tebi ili da je kamata jako visoka. Dakle, tebi na kreditnoj istoriji stoji max mesecni balance i koliko je otplaceno a koliko prebaceno. Oni znaju koji ti je minimum payment (obicno oko 3.5% od ukupnog balance) i na osnovu toga znaju i koliko ti je ukupno dugovanje. Kada apliciras za kredit, banka obracunava rizik koji odobrenje kredita nosi.

Za business banke uzimaju u ozbir desetak forumula pri odobravanju ili mesecnoj evaluaciji kredita. Ja sam pre dve nedelje imala sastanak sa predstavnikom American Express koji je trajao blizu tri sata. Na osnovu onoga sto je trazio, sve se uklapa u koncept obracuna finansijskog rizika. Nije ni cudo sto small businesses tesko dobijaju kredite: nije u pitanju samo godisnji ili mesecni izvestaj, vec i nedeljni protok novca (cash flow). Isto tako, mesecno predajem banci izvestaje na osnovu kojeg se radi evaluacija long-term business kredita - poslednjih deset dana svakog meseca, moj najveci posao je da "doteram" (citaj odlucujem transakcije, ne muvam nista ) knjige da bi ove forumule imale dobre iznose.

Kada je u pitanju individualni kredit, stvari su i jednostavnije i komplikovanije. Jednostavnije, jer se obraca paznja na svega nekoliko formula. Komplikovanije, jer je daleko teze te formule doterati da sve ide u nasu korist.

Risk Analasys:

debt/income
debt/credit line
EBT (earnings before taxes)/interest expense
total minimum payment

Svaka stavka osim EBT treba da bude sto niza - zato se savetuje da se ne trosi vise od 40%. Banka nema uvid u sve detalje kao kod businesses i zato se stiti visokim interesom. Iznos bi ako je moguce trebalo da se plati odmah, jer zasto bi bilo ko placao 10-20% ako ne mora i ima novca na checking account? Platis sve, pa onda ponovo do sledeceg due date.

Mozda taj interest rate nije toliko bitan za kartice koliko je bitan za car loans i mortgages: 1% dosta znaci i na 5, a kamoli na 30 godina. Ako bas neko mora da prenosi do max iznos na karticama onda ne bi trebalo da aplicira za novi kredit dok se to ne otplati i poboljsa ratio. I nakon sto se to otplati - treba da se saceka bar 6 meseci. Isto treba imati u vidu da se bolji interest dobija kad oni vide da bar dve godine aplikant radi na istom mestu. Banke ne traze na uvid takse i ostale papirologije za kreditne kartice, ali traze za kupovinu kuce.

Ja sam pre neku nedelju uzela CareCredit i namerno sam trazila 3 puta veci iznos nego sto mi treba, upravo zato da bih drzala svoj ratio na 1/3 (ovaj kredit je za medicinske usluge, uglavnom kozmeticke prirode, koje obicno nisu pokrivene osiguranjem - ako nekog interesuje, mogu da otvorim posebnu temu).

I toliko toga napisah, da bih se vratila na onu najbitniju formulu od pocetka: dugovanje je tvoja imovina. Bez dugovanja si niko i nista - zato je bitna kreditna istorija. Ako napravis dug i platis, dobices i novi. Ako nemas dug, mozes da pravis sve pare na ovom svetu i nista ti ne vredi. Zato - svi u dug ali ne vise od 40% i da se plati na vreme, po mogucstvu u celosti.

Ja sam probala da to objasnim sto sam jednostavnije mogla, moguce je da sam negde konfuzna - ali mogu da pojasnim ako treba.

Nadam se da ovo pomaze U principu, daleko je jednostavnije poslusati savete i ne trositi do max, bez ulaska u sve ove detalje

Z
Reply With Quote
Staro 17.11.2012, 16:41
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

Jasno profesorka kao dan

at least 50 characters
Staro 13.07.2013, 00:05
MIKI VELIKI MIKI VELIKI je offline
Član

Datum prijave: 29.06.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik SEEUSAIC Prikaz poruke
Bora, Borra2 i Stevan Acimovic su ista osoba. Otvaranje vise od jednog naloga, pogotovo nakon proterivanja, je protivno pravilniku foruma Zelena Lutrija. Administracija Zelene lutrije je kontaktirala Citi banku, kako bi clanove foruma uverila da su promovisane procedure oko otvaranja racuna i kreditne linije neistinite.

Welcome

A Citi representative will help you in approximately 0 minutes 1 seconds.
For your protection, we'll never ask you for passwords, PINs, User IDs, security words or any part of your social security number during a chat. Other information may be required to help us verify your identity.

You are now chatting with 'Allan' from Citibank, N.A.

Allan: Welcome to Citibank Live Chat. My name is Allan. How may I assist you?

You: Hi Allan

Allan: Hello, how are you doing today?

You: fine thanks

You: I have some questions regarding your global accounts/services

Allan: Sure, please go ahead.

You: I'm the administrator of an immigration forum and immigration organization

You: and there is a person saying he is a Citi bank banker,

Allan: Okay.

You: communicating to people that they can open an account with you

You: with no SSN

You: and get a credit card for at least $4,000

You: again, with no SSN

You: I decided to check it out directly with you

Allan: I will be happy to help you with that!

Allan: I'm glad that you are checking with us, regarding this.

Allan: A credit card cannot be opened without SSN.

Allan: I'd recommend that you please do not provide any of your personal information.

Allan: Accounts can be opened from abroad if they have SSN and U.S based address.

You: from your site: “If you are an existing Citi banking customer from another country with an established credit relationship, this experience may be able to travel with you to the United States for consideration during the credit application process. If you are new to Citibank, and don´t have an established credit history in the United States, you may still be eligible for a credit card or mortgage. To learn more, visit a Citibank branch to speak with a Personal Banker."

You: from this page: https://online.citibank.com/US/JRS/p...lClientBanking

You: this still means absolutely no credit with no SSN?

You: correct?

Allan: That's correct.

You: Perfect, thank you.

Allan: Your satisfaction is my top priority, have I completely answered your inquiries today?

You: Yes

You: Thank you very much

Allan: Thank you. Have a nice day!
meni je zena otvorila racun na bazi fotokopije mog pasosa i bez SSN u citi banci
cak su joj dali formular za otvaranje racuna da mi donese na posao i vrati im do zatvaranja banke - nije htela da trosi vreme i benzin pa me je sama potpisala
ssn traze od "domacih" ali ako si stranac nema problem da otvoris racun bez njega samos a pasosem -naravno nemorate nikome da kazete da ste tu kao gc nosioc
td i citi banka imaju posebne racune za strance koji zive van amerike i kreditne kartice daju pod veoma relaksiranim uslovima -kartice i bankovne izvestaje salju na adresu u inostranstvu bez problema
Reply With Quote
Staro 13.08.2013, 15:34
VectorZz VectorZz je offline
Član

Datum prijave: 26.04.2013
Nepromenjeno

nisam znao gde da postavim ovaj link ali evo ovde, posto se najvise tice ove teme,

i ne zamerite ako je ponovljen, ali valja pogledati

http://www.youtube.com/watch?v=qW3Q1sTmJ6w
Reply With Quote
Staro 14.08.2013, 07:27
macodlak's Avatar
macodlak macodlak je offline
Stari vuk

Datum prijave: 14.05.2012
Nepromenjeno Američke banke u BIH

Da li postoje neke Američke banke u Bosni i Hercegovini?
Koje su to banke?
Da li bi njihova kreditna kartica u BIH utjecala na kreditnu istoriju?

PozZ
Reply With Quote
Staro 18.08.2013, 03:53
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik macodlak Prikaz poruke
Da li postoje neke Američke banke u Bosni i Hercegovini?
Koje su to banke?
Da li bi njihova kreditna kartica u BIH utjecala na kreditnu istoriju?

PozZ
Ne znam odgovor dal ima, to mozes da pitas Google-a, ali nece uticati njihova kreditna kartica u kreditnoj istoriji, imace iticaj na BIH kreditnu istoriju.
Iako je to BRANSA te banke, ona posluje na teritoriji druge drzave i kao takva podleze zakonu te drzave gde posluje. Sto znaci da ona nema veze sa US
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 22.08.2013, 12:02
macodlak's Avatar
macodlak macodlak je offline
Stari vuk

Datum prijave: 14.05.2012
Nepromenjeno

Konkretno pitanje, da li se može otvoriti račun u banci bez SSN? Znači prvi put u USA bez SSN i GC, nebi da nosim pare sa sobom dok ne stigne SSN već bi da ih što pre ostavim u banci!!! Kako to izvesti ili ako je neizvodivo kako najeftinije prebaci pate iz BIH u USA nakon što ja tamo dobijem SSN i otvorim račun u banci???

pozZ
20.06.2013. Your forms have been received.
02.10.2013. Prijava drugi put za svaki slučaj! Dve prijave!
01.05.2014. HAS NOT BEEN SELECTED - Obe prijave
07.08.2014. Naj tužniji dan!!! Izgubljena poslednja nada CUT OFF 40150 septembar
07.10.2014. Prijava treći put - dve prijave
06.05.2015. HAS NOT BEEN SELECTED - Obe prijave
22.10.2015. Prijava četvrti put - dve prijave
Reply With Quote
Staro 22.08.2013, 18:54
Homer Simpson's Avatar
Homer Simpson Homer Simpson je offline
Drug član

Datum prijave: 19.10.2012
Nepromenjeno

Kao i sve ostalo, i to pise na forumu. Ukratko: