![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi | ||||
Uspešan početak | Krediti u USA | Kreditna istorija | Kreditne kartice | Pomoć oko kredita |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Bora, Borra2 i Stevan Acimovic su ista osoba. Otvaranje vise od jednog naloga, pogotovo nakon proterivanja, je protivno pravilniku foruma Zelena Lutrija. Administracija Zelene lutrije je kontaktirala Citi banku, kako bi clanove foruma uverila da su promovisane procedure oko otvaranja racuna i kreditne linije neistinite.
Welcome A Citi representative will help you in approximately 0 minutes 1 seconds. For your protection, we'll never ask you for passwords, PINs, User IDs, security words or any part of your social security number during a chat. Other information may be required to help us verify your identity. You are now chatting with 'Allan' from Citibank, N.A. Allan: Welcome to Citibank Live Chat. My name is Allan. How may I assist you? You: Hi Allan Allan: Hello, how are you doing today? You: fine thanks ![]() You: I have some questions regarding your global accounts/services Allan: Sure, please go ahead. You: I'm the administrator of an immigration forum and immigration organization You: and there is a person saying he is a Citi bank banker, Allan: Okay. You: communicating to people that they can open an account with you You: with no SSN You: and get a credit card for at least $4,000 You: again, with no SSN You: I decided to check it out directly with you Allan: I will be happy to help you with that! Allan: I'm glad that you are checking with us, regarding this. Allan: A credit card cannot be opened without SSN. Allan: I'd recommend that you please do not provide any of your personal information. Allan: Accounts can be opened from abroad if they have SSN and U.S based address. You: from your site: “If you are an existing Citi banking customer from another country with an established credit relationship, this experience may be able to travel with you to the United States for consideration during the credit application process. If you are new to Citibank, and don´t have an established credit history in the United States, you may still be eligible for a credit card or mortgage. To learn more, visit a Citibank branch to speak with a Personal Banker." You: from this page: https://online.citibank.com/US/JRS/p...lClientBanking You: this still means absolutely no credit with no SSN? You: correct? Allan: That's correct. You: Perfect, thank you. Allan: Your satisfaction is my top priority, have I completely answered your inquiries today? You: Yes You: Thank you very much Allan: Thank you. Have a nice day! |
|
||||
|
||||
![]()
Hvala na odgovoru. Ako sam dobro shvatio, sto ti je bolja istorija to ti je sve vise i vise pogodnosti dostupno preko kreditnih kartica, a ovo sto si naveo su samo pojedini primeri.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Hajde da vidimo kakav bih profesor bila i da li geni uticu i na te stvari ![]() Prvo jako bitna stvar: Tvoje dugovanje je tvoja imovina, odnosno odredjuje koliko vredis (kako ovo cudno zvuci na srpskom ![]() Assets (imovina) = Liability (dugovanje) + Equity (otplaceni deo). Assets su tangible/opipljiva (auto, nekretnine i slicno) i intangible/neopipljiva (patenti, dugovanja prema tebi, akcije i slicno) imovina koja moze lako da bude pretvorena u cash. Banke (i investori) cenjuju tebe ili tvoj business na osnovu ratios koje proizilaze iz ove jednacine. Primer: kupis auto koji kosta $20,000 na kredit od pet godina sa interesom od 7%. Tvoja mesecna rata je $396, gde je na pocetku veci procenat interest a manji odlazi na glavnicu (taj odnos se promeni posle 2.5 godina, amortizacija je piramidalna). Nakon dve godine, ti banci dugujes $12,505. Blue Book Value od tvog auta je recimo $14,000, zavisno od modela auta, miljaze i celokupnog stanja. Tvoja imovina (Assets) je: $14,000 + ($12,505) = $1,495 *iznos u zagradama je negativan Kada odes u banku i trazis kreditnu liniju, postoji nekoliko ratios koje oni proveravaju bez obzira sto ti placas na vreme i imas dobar credit score (zato se desava da nekog odbiju za kredit za kucu iako ima bolji score od drugih koji su odobreni). Moze da se desi da te odobre ali da iznos ne odgovara tebi ili da je kamata jako visoka. Dakle, tebi na kreditnoj istoriji stoji max mesecni balance i koliko je otplaceno a koliko prebaceno. Oni znaju koji ti je minimum payment (obicno oko 3.5% od ukupnog balance) i na osnovu toga znaju i koliko ti je ukupno dugovanje. Kada apliciras za kredit, banka obracunava rizik koji odobrenje kredita nosi. Za business banke uzimaju u ozbir desetak forumula pri odobravanju ili mesecnoj evaluaciji kredita. Ja sam pre dve nedelje imala sastanak sa predstavnikom American Express koji je trajao blizu tri sata. Na osnovu onoga sto je trazio, sve se uklapa u koncept obracuna finansijskog rizika. Nije ni cudo sto small businesses tesko dobijaju kredite: nije u pitanju samo godisnji ili mesecni izvestaj, vec i nedeljni protok novca (cash flow). Isto tako, mesecno predajem banci izvestaje na osnovu kojeg se radi evaluacija long-term business kredita - poslednjih deset dana svakog meseca, moj najveci posao je da "doteram" (citaj odlucujem transakcije, ne muvam nista ![]() Kada je u pitanju individualni kredit, stvari su i jednostavnije i komplikovanije. Jednostavnije, jer se obraca paznja na svega nekoliko formula. Komplikovanije, jer je daleko teze te formule doterati da sve ide u nasu korist. Risk Analasys: debt/income debt/credit line EBT (earnings before taxes)/interest expense total minimum payment Svaka stavka osim EBT treba da bude sto niza - zato se savetuje da se ne trosi vise od 40%. Banka nema uvid u sve detalje kao kod businesses i zato se stiti visokim interesom. Iznos bi ako je moguce trebalo da se plati odmah, jer zasto bi bilo ko placao 10-20% ako ne mora i ima novca na checking account? Platis sve, pa onda ponovo do sledeceg due date. Mozda taj interest rate nije toliko bitan za kartice koliko je bitan za car loans i mortgages: 1% dosta znaci i na 5, a kamoli na 30 godina. Ako bas neko mora da prenosi do max iznos na karticama onda ne bi trebalo da aplicira za novi kredit dok se to ne otplati i poboljsa ratio. I nakon sto se to otplati - treba da se saceka bar 6 meseci. Isto treba imati u vidu da se bolji interest dobija kad oni vide da bar dve godine aplikant radi na istom mestu. Banke ne traze na uvid takse i ostale papirologije za kreditne kartice, ali traze za kupovinu kuce. Ja sam pre neku nedelju uzela CareCredit i namerno sam trazila 3 puta veci iznos nego sto mi treba, upravo zato da bih drzala svoj ratio na 1/3 (ovaj kredit je za medicinske usluge, uglavnom kozmeticke prirode, koje obicno nisu pokrivene osiguranjem - ako nekog interesuje, mogu da otvorim posebnu temu). I toliko toga napisah, da bih se vratila na onu najbitniju formulu od pocetka: dugovanje je tvoja imovina. Bez dugovanja si niko i nista - zato je bitna kreditna istorija. Ako napravis dug i platis, dobices i novi. Ako nemas dug, mozes da pravis sve pare na ovom svetu i nista ti ne vredi. Zato - svi u dug ![]() Ja sam probala da to objasnim sto sam jednostavnije mogla, moguce je da sam negde konfuzna - ali mogu da pojasnim ako treba. Nadam se da ovo pomaze ![]() ![]() Z |
|
||||
|
||||
![]()
Jasno profesorka kao dan
![]() at least 50 characters
|
|||
|
|||
![]() Citat:
cak su joj dali formular za otvaranje racuna da mi donese na posao i vrati im do zatvaranja banke - nije htela da trosi vreme i benzin pa me je sama potpisala ssn traze od "domacih" ali ako si stranac nema problem da otvoris racun bez njega samos a pasosem -naravno nemorate nikome da kazete da ste tu kao gc nosioc td i citi banka imaju posebne racune za strance koji zive van amerike i kreditne kartice daju pod veoma relaksiranim uslovima -kartice i bankovne izvestaje salju na adresu u inostranstvu bez problema |
|
|||
|
|||
![]()
nisam znao gde da postavim ovaj link ali evo ovde, posto se najvise tice ove teme,
i ne zamerite ako je ponovljen, ali valja pogledati http://www.youtube.com/watch?v=qW3Q1sTmJ6w |
|
||||
|
||||
![]()
Da li postoje neke Američke banke u Bosni i Hercegovini?
Koje su to banke? Da li bi njihova kreditna kartica u BIH utjecala na kreditnu istoriju? PozZ |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iako je to BRANSA te banke, ona posluje na teritoriji druge drzave i kao takva podleze zakonu te drzave gde posluje. Sto znaci da ona nema veze sa US
27.10.2011. Prijava prvi put 01.05.2012. 2013EU00011XXX 14.05.2012. Poslata Koverta 22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky 29.01.2013. Obavljen lekrski pregled 20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen ![]() 21.02.2013. Viza u pasosu!!! 08.03.2013. Avionska karta 27.04.2013. Vezite se, Polecemo ![]() Oskarov Blog zelenadvlutrija.blogspot.com |
|
||||
|
||||
![]()
Konkretno pitanje, da li se može otvoriti račun u banci bez SSN? Znači prvi put u USA bez SSN i GC, nebi da nosim pare sa sobom dok ne stigne SSN već bi da ih što pre ostavim u banci!!! Kako to izvesti ili ako je neizvodivo kako najeftinije prebaci pate iz BIH u USA nakon što ja tamo dobijem SSN i otvorim račun u banci???
![]() pozZ
04.10.2012. Prijava prvi put 15.05.2013. IZVUČEN - ODABRAN 2014EU00041448 22.05.2013. Poslata Koverta 20.06.2013. Your forms have been received. 02.10.2013. Prijava drugi put za svaki slučaj! Dve prijave! 01.05.2014. HAS NOT BEEN SELECTED - Obe prijave 07.08.2014. Naj tužniji dan!!! Izgubljena poslednja nada CUT OFF 40150 septembar ![]() 07.10.2014. Prijava treći put - dve prijave 06.05.2015. HAS NOT BEEN SELECTED - Obe prijave ![]() 22.10.2015. Prijava četvrti put - dve prijave |
|
||||
|
||||
![]()
Kao i sve ostalo, i to pise na forumu. Ukratko:
1) moze (samo s pasosem) 2) trebalo bi da je wire transfer najjeftiniji
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Prevara - Ponuda za kreditne kartice Citi banke (CITIGLOBAL) | bora | Stare teme | 36 | 14.12.2012 23:39 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Top 5 razloga zasto volim kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.12.2008 08:55 |
Ukradeni broj kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 05.11.2007 16:59 |
![]() |