ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 17.11.2013, 05:28
benefactor78's Avatar
benefactor78 benefactor78 je offline
Drug član

Datum prijave: 28.10.2013
Nepromenjeno Skorpija

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Salec Prikaz poruke
Baš ste divni! Hvala vam!

@veko - može sledeće godine torta za sve u Americi!

@vuxanne - i ti si tiha, fina, mirna škorpijica, kao i ja?
Ja sam mirna i fina skorpijica, te stoga - Zivele skorpije!!!
Reply With Quote
Staro 17.11.2013, 05:31
benefactor78's Avatar
Drug član

Nepromenjeno sreca

Citat:
Prvobitno poslao korisnik NightSky Prikaz poruke
Heh, ja kad vidim turiste (a ima ih od Amerikanaca i Argentinaca do Japanaca i Turaka), koji onako s oduševljenjem hodaju po Baščaršiji, dive se arhitekturi, oduševljavaju se ćevapima, gledaju đinđuve, svi veseli i nasmijani, naravno odsjeli u hotelu Evropi (5 zvjezdica, strogi centar), pomislim: "Blago njima, oni su ovdje došli na par dana, super će se provesti, pa odoše svojoj kući u svoje uređene države." Oni ne vide red ispred narodne kuhinje i ne ganjaju potvrde po sudovima, općinama, ne liječe se u našim zdravstvenim ustanovama i nemaju pojma kako naš prosječan čovjek živi.
Lako se oduševljavati Balkanom, kad ti je u džepu pasoš neke normalne zemlje.
Sreca je relativna stvar. Mislim da bi ti u 90% zemalja sveta bilo super da odes na odmor na 10-15 dana sa nekom finom lovom.
Reply With Quote
Staro 17.11.2013, 05:34
benefactor78's Avatar
Drug član

Nepromenjeno bravo

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Nije u novcu. Ali u materijalnoj nezavisnosti jeste. I dostojanstvu.
Bravo, to i jeste poenta, da dobijes platu dostojnu coveka. Niko normalan ne razmislja o milionima i sta ti ja znam.
Bili skoro neki Norvezani u BG na svadbi na kojoj sam i ja bio. Tacno vidis da su ljudi opusteni, dostojanstveni, da imaju vremena da se opuste i procitaju neku knjigu i sl., a ne da samo razmisljaju o goloj egzistenciji kao mi Balkanci.
Totalno neki drugi svet, druge teme i psihologija ljudi...
Reply With Quote
Staro 17.11.2013, 05:39
benefactor78's Avatar
Drug član

Nepromenjeno mozes biti musko!

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ja dosla ovde u 31-oj. Zivot pocinje u tridesetoj, sta da vam kazem. Lepo je druziti se, blejati po gradu, ispijati kafe od jutra do sutra. Ali svakom uzivanju nekad dodje momenat kad se zapitas, pa jel ovo sve sto mogu? Gde bih stigla da imam manje ogranicenja oko sebe?

Samo kad se setim jedne aktivnosti: igra za razbibrigu - nadji posao u Srbiji. Priajvljuj se, salji rezime svuda. Ne nadaj se e-mailu, pozivu. Salji beskonacno, salji cesto. A ipak nadji neku vezu da te uvale na najminornije mesto na planeti i budi srecan kad dobijes bilo sta. Idi na intervju i slusaj price: "Oooo, pa tebi je 25 godina!!! Ti ces sad jedno, pa drugo dete... Pa ko ce to sve da izfinansira i ko ce to da doceka?! Zao nam je, treba nam musko!". Eh lepo, to postati ne mogu. I to ne jednom, tri puta slusah istu filozofiju na razgovorima za posao (nisam doduse jos bila zavrsila ali sam krenula optimista da "naucim struku")...

Npr. uvek imam neki bedak - ali moja prva plata je bila 15000. Za pet meseci rada. 2001. Ja mladi, veseli, optimisticni dipl.ing, zvali me da radim na faksu. Letim od srece, ponudili mi posao na diplomskom.... Pocinjem da radim. Od sedam ujutru do devet uvece, svaki dan, cak i subotom. Letim od srece prvi mesec. Dolazi vreme za platu, plate nema. Pocinju izgovori, cekaj konkurs, cekaj Godoa. Prolazi drugi, treci, mesec. Dobijem 15000. Pomislim jao konacno moje pare, ne moram da drzim casove i da radim radove lenjim studentima sa drugog smera za neku crkavicu i da "pripremam za stampu" sve zivo kompjuterski nepismenima... Cetvrti, peti... Konacno me prijavljuju... Sesti, sedmi... Vec drzim nastavu 300 dusa svake nedelje (kurs koji u zivotu nisam imala od svih mojih 77 u indeksu - Kaneolopa sorry). Ritam je lud... Osmi.. prva redovna plata koja nije honorar. Otvaram kovertu 2800 din!!!! Jeee!!! Placem. Ne od srece... Objasnjavaju mi opterecenje se pise u oktobru, sacekaj novu skolsku godinu....

Zasto ovo pisem? Ima vas sigurno koji ste na tako nekoj slicnoj zivotnoj raskrsnici na kojoj sam ja tad bila. Kamo srece da sam tad digla sidro, pet godina zivota bih sacuvala.

Aj da ne davim, uzdravlje svi.
Super post, ovo je ja mislim prica nasih zivota, ili prica citave nase generacije (mislim da smo slicnih godina). Ni ja ne znam sta jos uvek radim ovde, bacih godine na gluposti.
PS. Ko te to slagao da ne mozes postati musko? Pa, ima doktora koji mogu svima dodati pishu, samo im treba tvoj pristanak
Reply With Quote
Staro 17.11.2013, 08:39
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik benefactor78 Prikaz poruke
Bravo, to i jeste poenta, da dobijes platu dostojnu coveka. Niko normalan ne razmislja o milionima i sta ti ja znam.
Bili skoro neki Norvezani u BG na svadbi na kojoj sam i ja bio. Tacno vidis da su ljudi opusteni, dostojanstveni, da imaju vremena da se opuste i procitaju neku knjigu i sl., a ne da samo razmisljaju o goloj egzistenciji kao mi Balkanci.
Totalno neki drugi svet, druge teme i psihologija ljudi...
Ja setim dogadjaja iz 2006, april, Novi Sad, SPENS. Organizovali mi neko takmicenje, dosli nam neki Francuzi i Svajcarci. I jedan totalno opusteni Francus je negde spustio svoju kameru na neki sto. Naravno da je kamera dobila noge u roku dok si rekao sta bi... Mene kao jednog od glavnih organizatora je ziv blam izjeo, nismo znali sta da radimo. Niti imamo para da mu to kupimo i vratimo, niti nam je palo na pamet da im odrzimo predavanje o dzeparenju. On je totalno opusteno nastavio da radi sta je radio, izasao posle sa nekim studentima u grad kao da nista nije bilo. Sta su za njega moje tadasnje dve mesecne plate. Tu kameru on mnogo brze zaradi...
Reply With Quote
Staro 17.11.2013, 08:41
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Super post, ovo je ja mislim prica nasih zivota, ili prica citave nase generacije (mislim da smo slicnih godina). Ni ja ne znam sta jos uvek radim ovde, bacih godine na gluposti.
PS. Ko te to slagao da ne mozes postati musko? Pa, ima doktora koji mogu svima dodati pishu, samo im treba tvoj pristanak
Verujes li mi da sam im to i rekla nakon sto sam cula sta sam cula? Rekla sam, ako nudite bas dobru platu, moglo bi se to i srediti. Pa nek kosta da kosta. Mrtva ladna. Pa reko ako mozete vi takvu glupost da odvalite, sto ne bi i ja. Pa kud puklo da puklo. Postacu vam ja i musko, ako je toliko dobar i lepo placen posao. Ostajali su totalno bez teksta. Jednom sam rekla da sam lezbejka i da ne mogu da imam decu jer ne volim muskarce. Ma ko ih shisha. Izem ti ja njihovo porodiljsko, prodjoh i bez toga...
Reply With Quote
Staro 17.11.2013, 16:21
NightSky's Avatar
NightSky NightSky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.01.2012
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Sreca je relativna stvar. Mislim da bi ti u 90% zemalja sveta bilo super da odes na odmor na 10-15 dana sa nekom finom lovom.
Da, upravo tako. Ako odeš s lovom, odsjedneš u finom hotelu, nema razloga da ti ne bude fino. Ali to nije realna slika zemlje koju posjetiš, to nije slika kakvom je vide ljudi koji tu moraju živjeti i raditi čitav život, nego slika iz perspektive bogatog turiste koji je tu u prolazu i koji u svakom trenutku može sjesti u avion i otići.

DV 2020
Reply With Quote
Staro 18.11.2013, 04:02
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

prezivesmo i taj tornado ,...bogami bese gusto

Reply With Quote
Staro 18.11.2013, 07:16
Amer

Nepromenjeno

Lele majko... Evo bas gledam malopre na fejsbuku neke slike iz Lafajeta Indijana...
Reply With Quote
Staro 18.11.2013, 08:21
IgorMAD's Avatar
IgorMAD IgorMAD je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.01.2013
US lokacija: ?
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Ovo je bas strasno, nisam znao da tornado "dobacuje" skoro do Chicaga...

01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx
21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky
28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky
13.09.2013. Zakazan intervju
13.11.2013. Obavljen lekarski pregled
21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen
Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja