ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 28.06.2014, 00:56
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ja i dalje ne kontam sta je to "secured" kartica. Prvog dana kad sam dosla dobila sam kreditnu od kreditne unije mog poslodavca na 500 dolarjeva. U roku od pola godine su mi dali kreditnu na 1000 dolara (udruzenje mojih inzenjera, i dan danas mi je omiljena).
Eto vidis ti si imala srece da ti nije zatrebala Secured kreditna kartica.
Secure Credit Card se izdaje tako sto odes u banku das banci kao garanciju tvoj novac, i ne diras ga sve dok radis sa tom Secured Card.
Na primer ako hoces karticu sa limitom od 500 dolara,ti banci das 500 dolara kao garanciju(pokrice za tu karticu).Ako hoces karticu na 2000,onda banci das 2000 iz svog dzepa.
Znam nema smisla,ali kad dodjes ovde bez ikakvog kreditnog rejtinga, probas u dve tri banke,i odbiju te,odbice te i sve druge kad vide da je to zapisano na tvom rekordu.Obicno banka preporucuje da ne zatvaras tu karticu posto ti se ona vodi kao prva,i od kad je imas ti se vodi kreditna istorija.Meni se nije svidjala ideja da mi pare budu zarobljene u banci pa cim sam dobila stvarnu kreditnu karticu,ja sam zatvorila Secured i uzela novac natrag.
Reply With Quote
Staro 28.06.2014, 01:40
IgorMAD's Avatar
IgorMAD IgorMAD je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.01.2013
US lokacija: ?
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Vuxane, kad si ti dosla u US jos uvek nije postojao "bankrot" u danasnjem smislu te reci Krediti su se mnogo lakse dobijali.

01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx
21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky
28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky
13.09.2013. Zakazan intervju
13.11.2013. Obavljen lekarski pregled
21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen
Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Staro 28.06.2014, 16:35
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik IgorMAD Prikaz poruke
Vuxane, kad si ti dosla u US jos uvek nije postojao "bankrot" u danasnjem smislu te reci Krediti su se mnogo lakse dobijali.
Postojao je kako ne. Samo sto je drugacije kad ti onaj ko te zaposlio daje svoju kreditnu karticu.

Znaci to mu dodje das im kesh pa trosis taj kesh, slicno kao ona debit, nesto izmedju... Mozes da trosis samo ono sto imas.
Reply With Quote
Staro 28.06.2014, 18:26
RBSMC RBSMC je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2013
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Novi Sad/Zrenjanin
Nepromenjeno

Odprilike tako, sa tim da jos plcas i kamatu cca 20% APR na TVOJE pare koja ti je banka pozajmila. Pri tom meni su pravili problem da uopste dobijem tu secured karticu jer sam u momentu podnosenja zahteva bio nezaposlen. Znaci ako nemas prihod ima sanse da te odbiju. Meni se to desilo, ali sam prevazisao taj problem. Pisao samo tome na ovoj temi pre jedno mesec dana.
15.05.2013. Stigla koverta u KCC
07.04.2014. Obavljen lekarski pregled
16.04.2014. Intervju uspešno obavljen
04.05.2014. Departure day
Reply With Quote
Staro 28.06.2014, 18:42
holmes holmes je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.05.2013
US lokacija: Ispod palmi
Nepromenjeno

Ne placa se kamata ako vratis novac do due date. Medjutim ako ne vratis novac na vrijeme, APR nije jedina losa stvar, ima tu i fee za kasnjenje a bogami i izvjestaj kreditnom birou, pa ode kreditni rejting radi koga smo i uzeli tu secured karticu. Za obicne smrtnike, ona je prvi korak ka gradjenju kreditnog rejtinga, sem ako vam se ne ceka 6 mjeseci-1 god da vas primjete i ponude pravu kreditnu karticu. Meni ni petocifrena suma depozita nije pomogla da mi je odmah ponude.
Reply With Quote
Staro 28.06.2014, 23:11
MIKI VELIKI MIKI VELIKI je offline
Član

Datum prijave: 29.06.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki Prikaz poruke
Eto vidis ti si imala srece da ti nije zatrebala Secured kreditna kartica.
Secure Credit Card se izdaje tako sto odes u banku das banci kao garanciju tvoj novac, i ne diras ga sve dok radis sa tom Secured Card.
Na primer ako hoces karticu sa limitom od 500 dolara,ti banci das 500 dolara kao garanciju(pokrice za tu karticu).Ako hoces karticu na 2000,onda banci das 2000 iz svog dzepa.
Znam nema smisla,ali kad dodjes ovde bez ikakvog kreditnog rejtinga, probas u dve tri banke,i odbiju te,odbice te i sve druge kad vide da je to zapisano na tvom rekordu.Obicno banka preporucuje da ne zatvaras tu karticu posto ti se ona vodi kao prva,i od kad je imas ti se vodi kreditna istorija.Meni se nije svidjala ideja da mi pare budu zarobljene u banci pa cim sam dobila stvarnu kreditnu karticu,ja sam zatvorila Secured i uzela novac natrag.

vidite/proverite CALFIRST i CITIBANK
kod tih banaka je moglo do skora da se dobije kreditna kartica i otvori checking racun sa stranim pasosem bez GC ili bilo kakvih viza ..mislim da to jos uvek radi..kad dobijete kreditnu karticu sacekate par meseci pa zakacite broj socijalnog SS da vam ide kredite rejting ...idite pa proverite -nemojte da im kazete da ste sa green card-om nego recimo turisti itd
u kaliforniji meksikanci sa nekim potvrdama od meksicke ambasade otvaraju racune ,dobijaju kartice ,uzimaju kredite za kuce itd a potpuno su nelegalni a nemaju pojma sta su secured credit cards (mislim meksikanci generalno nisu tip ljudi koji bi da ostavlja pare negde "u zalog" to im je "kulturno veoma strano "-najblaze receno )
Reply With Quote
Staro 12.08.2014, 05:05
dzimrija dzimrija je offline
Član

Datum prijave: 29.10.2011
US lokacija: Astoria, NYC
YU lokacija: Bor
Nepromenjeno

Evo jednog zanimljivog clanka u vezi secured kreditnih kartica, http://goo.gl/sr4S5a. Prikazan je solidan broj kartica, s tim sto bih ja uvrstio jos jednu vrlo zanimljivu, http://goo.gl/xkq6Fk. U pitanju je SDFCU secured card.
Reply With Quote
Staro 27.08.2014, 22:34
pedjaas's Avatar
pedjaas pedjaas je offline
Drug član

Datum prijave: 08.05.2012
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Evo, posle 8.5 meseci u Americi, kratkog rezimea po pitanju našeg iskustva sa računima i karticama. Neki dobri potezi i neke greške, pa iskoristite:

Kad smo došli, otvorili smo:

- 2 secured kreditne, Bank of America i San Diego Credit County Union (obe joint, zajedničke, na jednoj ja nosilac a na drugoj žena). BofA su nam dali na $300, a SDCCU $500. Hteli da stavimo više, nisu dali, ali nema ni potrebe, jer ovo je više
za vežbanje i uigravanje nego što je prava kreditna kartica.

- U obe banke otvorili i checking i savings. Po meni greška, jedan zajednički nam je sasvim dovoljan, pa ću ove nedelje ići da ugasim ovaj u BofA. Savet: neke banke, kao npr BofA, će naplaćivati fee ako u toku meseca nemate: a) određen priliv sredstava na račun b) određenu sumu na računu u svakom momentu. Neke banke to ne naplaćuju, tako da birajte kad budete otvarali račune. Mi smo mnogo zadovoljniji tretmanom u SDCCU, a i od svih lokalaca smo dobili savet da se držimo kreditnih unija jer su mnogo bolje. (manji troškovi, bolji uslovi za kredit, itd)

- Greška: prerano smo aplicirali za neke in store kreditne kartice (tipa Best Buy), ni sam ne znam zašto. Em nam nije bilo potrebno, em su nam radili hard inquiry, a to utiče na score. Čekajte da malo vremena prođe, pa onda aplicirajte ako vam se aplicira za ovakve kartice. Secured vam je za početak sasvim dovoljna.

- Posle 3 meseca sam aplicirao za Capital One, i dobio kredit na $300. Već sledeće nedelje je poštom stigla ponuda ženi isto od Capital One-a. Prihvatili, i njoj su dali $500.

- 6 meseci od otvaranja prve kreditne, aplicirali smo za finansiranje za automobil. U banci nam rekli da naš score praktično još uvek ni ne postoji. Posle par pokušaja, uspeli da dobijemo finansiranje ali ne od banke, već od finance partnera auto dilera.

- Odmah posle toga stigla ponuda za Discover karticu. Po meni, odlična. Nema anual fee, prvih 14 meseci ne računaju kamatu, imaju dobre cash back bonuse i zaštitu od zloupotrebe. Kreditna linija $4.500.

- I na kraju, uzeli još Costco kreditnu, American Express. To je od početka bio plan, ali smo čekali momenat. I dobro je, jer su dali $4.000. Volimo Costco, često idemo, ostavljamo gomilu love tamo, blizu nam je, i tamo sipamo gorivo, koje je vrlo često jeftinije i po 1$ po galonu od nekih pumpi. Sa Costco membershipom, Amex nema troškove održavanja, imaju dobar cash back program, i takođe 14 prvih meseci bez kamate.

- Posle 6 meseci i 6 potpuno isplaćenih mesečnih računa, CapitalOne podigao limit sa $300 na $3.300. BofA, posle 8 meseci, podigla limit sa $300 na $400, ha! Još jedan od razloga zašto ostaju bez mog glasa i mog checking i savings računa

To je to, za score je dobro imati par kreditnih, ali ne previše. Tako da ćemo ovde, za sada, stati. Nikada ne trošimo više od 20-30% od limita, secured isplaćujemo potpuno, svako meseca, a sa ovim što imaju veći limit taktiziramo i odolevamo iskušenjima. Za sada Pametno vođenje finansija, pogotovo u prvoj godini, po meni treba da bude važna stavka, kako bi se sve lepo postavilo na svoje mesto.

Što se scora i istorije tiče, koliko god to sa ove strane delovalo teško i nezahvalno jer kreće od početka, u boljoj smo poziciji nego gomila Amera, koji su nakarikali dugove i nikako ne mogu da se iskobeljaju iz kredita i poprave score.
Reply With Quote
Staro 03.09.2014, 21:51
johnny_nyc's Avatar
johnny_nyc johnny_nyc je offline
Stari vuk

Datum prijave: 26.05.2011
US lokacija: New York
YU lokacija: Rijeka
Nepromenjeno

Evo mi smo danas otvorili svoje checking racune i secured credit cards, mi smo na kraju sve otvorili u wells fargo jer su bili povoljniiji od npr bofa a banka nam je na 5 min od kuce za checking necemo placati nikakav fee ako mjesecno napravimo min 10 transkacija s njom (nema min iznosa), placa bude dolazila direktno na racun ili imamo dnevni balance min 2000$ - mora biti zadovoljen bilo koji od ta tri uvjeta. Za tri dana nam dolazi kartica od checking racuna a sedam dana scc.

06.05.2013. cura izvučena broj 15***
07.06.2013. poslani papiri za KCC
17.06.2013. papiri stigli u KCC
03.09.2013. odgovor iz KCC da su papiri u procesu
03.02.2014. interview odgođen
28.02.2014. liječnički odrađen
24.03.2014. novi datum interviewa

24.03.2014. green day
21.08.2014. USA LPR
Reply With Quote
Staro 04.09.2014, 07:11
SRBghost SRBghost je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 03.10.2013
US lokacija: NYC/NJ
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Johnny, koliko ste para uplatili za secured kartice? Ima neki minimum ili...?
24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing
26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama)
28.03.2015. - kupljene karte
24.06.2015. - NYC resident
01.04.2016. - Garden State
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja