ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 02.01.2015, 00:03
mikagrubinen mikagrubinen je offline
Drug član

Datum prijave: 12.11.2013
US lokacija: Oakland
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku mikagrubinen
Nepromenjeno

To mi je malo glupo da ja ne znam kad banka salje kreditnom birou izvestaj. Zasto onda sluzi due date. Valjda bi trebalo tada da salju izvestaj jer to je datum do kojeg treba da platim minimalni dug.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik IgorMAD Prikaz poruke
Da upravo to radim, ne cekam taj mesecni obracun, mada posle tog obracuna moras da platis opet minimalan iznos koji ti je na racunu.
To onda povlaci i jos jednu stvar sa sobom. Ako ja potrosim neki iznos i odmah kad dodjem kuci prebacim sa tekuceg taj iznos umanjen za onoliko koliko treba da bi se kretao od 1-10% onda mi minimalni dug takoreci nece ni postojati, tj. bice veoma mali. Meni ce se to kretati oko 5 - 10$.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik johnny_nyc Prikaz poruke
Ja si drzim utilization izmedju 10-20%, i svaki mjesec otplatim cijeli dug u potpunosti, i credit score mi je oko 724 sada je malo pao (na oko 712) jer sam imao hard inquiry od strane Amexa ali za par mjeseci doci ce on nazad.
Mislim da cu ja iskombinovati tvoj i Igorov savet.
Drzati utilization izmedju 1-10% tokom meseca, a na kraju kad dobijem izvestaj isplatiti ceo tako da na due date imam 0$ dug.
Znaci ovako, kad prodje Due date potrosim 20-40% mog limita. Odem kuci i prebacim skoro pa ceo taj iznos, tako da ostanem na 1-10% i onda cekam izvesta kad ce mi oni reci koliki mi je minimum payment i tad, par dana pred novi Due date isplatim sav dug. Tako cu Due date sacekati sa 0$ duga, a tokom meseca ce utilization biti 1-10%.
Valjda sam dobro povezao stvari?
Staro 02.01.2015, 00:08
dude dude je offline
Član

Datum prijave: 02.01.2015
Nepromenjeno

A da li moze to da se automatizuje tj. da $$$ stoje na istom racunu a da se banci dozvoli koliko da naplati 90-100%? Malo je glupo to prebacivanje s racuna na racun...
Reply With Quote
Staro 02.01.2015, 02:07
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikagrubinen Prikaz poruke
Znaci ovako, kad prodje Due date potrosim 20-40% mog limita. Odem kuci i prebacim skoro pa ceo taj iznos, tako da ostanem na 1-10% i onda cekam izvesta kad ce mi oni reci koliki mi je minimum payment i tad, par dana pred novi Due date isplatim sav dug. Tako cu Due date sacekati sa 0$ duga, a tokom meseca ce utilization biti 1-10%.
Valjda sam dobro povezao stvari?
Ukoliko ispatis sav dug u toku perioda i uplata bude rasknjizena pre izrade narednog racuna ("statement-a"), banka ce kreditnom birou proslediti $0. Banka u stvari kreditnim biroima ispostavlja izvestaj kada zakljuci racun. Koliko sam ja za ovih 5 godina ispratio (a imam nekih 15 kartica) kada jednom mesecno proverim kreditni izvestaj, stavka "max spent" je ono sto sam ikada na toj nekoj kartici imao maksimalno kada izrade racun.

Dakle namestas da pre izrade racuna dug bude 1-10% kreditne linije.

Ono sto je recimo meni "davilo" kreditni skor su bile provere kreditnog biroa u proslosti. Sada se i to smanjilo pa je kreditni skor uglavnom 730-740
Reply With Quote
Staro 02.01.2015, 08:23
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Ako moze jos jedno objasnjenje.
Primjer (uvod):
imas limit 1000 dolara
Platis nesto 200 dolara
Dodjes kuci iz kupovine i isti dan prebacis banci 150 dolara.

Pitanje:
da li je preostali limit, nakon prebacivanja para, 800 dolara ili 950?
Reply With Quote
Staro 02.01.2015, 14:10
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Tomislav1970 Prikaz poruke
Ako moze jos jedno objasnjenje.
Primjer (uvod):
imas limit 1000 dolara
Platis nesto 200 dolara
Dodjes kuci iz kupovine i isti dan prebacis banci 150 dolara.

Pitanje:
da li je preostali limit, nakon prebacivanja para, 800 dolara ili 950?
Od momenta prebacivanja novca sa checking racuna na kreditnu liniju, treba uglavnom 24-48 radnih sati. Dok se uplata ne rasknjizi (payment pending), bice ti i dalje raspolozivo $800. Cim se uplata rasknjizi imaces $950 na raspolaganju.
Reply With Quote
Staro 02.01.2015, 19:43
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Od momenta prebacivanja novca sa checking racuna na kreditnu liniju, treba uglavnom 24-48 radnih sati. Dok se uplata ne rasknjizi (payment pending), bice ti i dalje raspolozivo $800. Cim se uplata rasknjizi imaces $950 na raspolaganju.
...osim ako nemas debit i kredit kod iste banke, meni oslobode sredstva za 15min.

treba napomenuti da ako jednog meseca imate opterecenost 80% a sledeceg platite sve ili vecinu (dogurate do tih 0-10%) nece odmah porasti kreditni rejting do zeljenog nivoa. Ovo je narocito bitno ako kupujete nekretninu, jer banke rade detaljnu analizu tada, ne samo koliko ste bili zaduzeni zadnjih mesec/dva.
Reply With Quote
Staro 03.01.2015, 06:22
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik botexag Prikaz poruke
...osim ako nemas debit i kredit kod iste banke, meni oslobode sredstva za 15min.
U US ne, bar ne kod dve banke kod kojih imam i checking i kreditne kartice.

Chase ce ti recimo uredno skinuti sredstva sa checking-a onog momenta kada pokrenes uplatu, ali se uredno ceka bar 24h da se uplata rasknjizi iako je u pitanju kreditna kartica iste banke. Bank of America funkcionise po istom principu...
Reply With Quote
Staro 03.01.2015, 08:14
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
U US ne, bar ne kod dve banke kod kojih imam i checking i kreditne kartice.

Chase ce ti recimo uredno skinuti sredstva sa checking-a onog momenta kada pokrenes uplatu, ali se uredno ceka bar 24h da se uplata rasknjizi iako je u pitanju kreditna kartica iste banke. Bank of America funkcionise po istom principu...
Kod nas severnjaka ce ti se momentalno promeniti stanje, ali tek za dan-dva ce se pokazati na online statement.
Ako je druga banka onda treba jedan dan...ljudi se nekad preracunaju pa udju u nedozvoljeni minus zbog toga

Kazi mi kolika je najniza kamata koju imas na kreditnoj..ja imam 11% i nikako ne mogu da spustim, stalno ih pritiskam
Reply With Quote
Staro 03.01.2015, 14:50
IgorMAD's Avatar
IgorMAD IgorMAD je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.01.2013
US lokacija: ?
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Isto radi i US Banka, istog trenutka ti prikaze da se skinulo za chekinga i da sam pokrio credit karticu. Znam da chase prikazuje to tek posle dva dana, ne znam razlog.

01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx
21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky
28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky
13.09.2013. Zakazan intervju
13.11.2013. Obavljen lekarski pregled
21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen
Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Staro 03.01.2015, 16:54
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik IgorMAD Prikaz poruke
Isto radi i US Banka, istog trenutka ti prikaze da se skinulo za chekinga i da sam pokrio credit karticu. Znam da chase prikazuje to tek posle dva dana, ne znam razlog.
Zato sto se baze podataka ne apdejtuju non stop zbog svake uplate vec obicno jednom dnevno. Meni je tako i kad npr unesem ocene studentima. Vide se tek nakon sto update-uju sistem a to rade jednom dnevno. Mora to neko da prekontrolise da se ne desi neka virtuelna narudzbina nekog ekstremno velikog prebacivanja para. Ipak su to sve samo digitalne (virtuelne) pare.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja