ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 03.01.2015, 16:56
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik botexag Prikaz poruke
Kod nas severnjaka ce ti se momentalno promeniti stanje, ali tek za dan-dva ce se pokazati na online statement.
To nema veze sa geografskom lokacijom nego sa bankom i njihvoim informacionim sistemom. Meni se npr. u dva racuna koje imam kod kreditnih unija stanje uvek momentalno apdejtuje.
Reply With Quote
Staro 09.01.2015, 09:04
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Sto se stanja racuna, govorim o realnom stanju, ona se update-uje odmah, sem na kreditnoj kartici, posle zavrsenog radnog vremena, tacnije u 6 sati kada je end of the day, dakle ako postujes uplatu pre 6 pojavice se istog dana. ako radite posle 6 tek sledeceg dana ili u ponedeljak ako je to petak.
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 05.02.2015, 21:08
maki90 maki90 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.05.2014
US lokacija: Portland
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Najprije da se prvo zahvalim pojedinim "starijm" članovima koji dobro održavaju ovu temu ali i ostale, slabo od novih članova nekih iskustava. Jel moguće da niko u posljednje vrijeme nije otvarao secured cc itd., ali nema veze biće valjda u skorije vrijeme.

Pročitao sam čitavu temu, dosta toga sam shvatio ali je opet i ostalo par nekih nejasnoća pa nadam se da ćete mi pojasniti.

Magelan i holmes su konkretno spominjali, potrošiš na kreditnoj određenu svotu novca recimo 200 a limit mi je 1000, kroz par dana prebacim s checking-a 180 i sačekam dan-dva dok se proknjiži i ponovo mi na raspolaganju stoji 980 i ponovo tako mogu potrošiti određenu svotu, zatim se to otplati i tako uraditi par puta prije nego što mi dođe statement tj onaj mjesečni obračun (tako da ja recimo s karticom koja ima limit 300, potrošim recimo 500 ali postepeno, potrošim 100 otplatim i tako ponovo). Dakle, jel mogu u toku mjeseca sa secured credit card nekoliko puta potrošiti i otplatiti to? Znate li kako to utiče na kreditni skor, nadam se da ne djeluje loše?

Za otvaranje secured cc mi je dovoljan SSN i pasoš?

Kod koga preporučujete da se otvori checking i saving account? Pročitao sam i shvatio da je najbolje secured otvoriti kod CapitalOne, najjednostavnije.

Kad ste otvarali secured credit card kod CapitalOne, BoA i drugih savjetujete da se stave veći prihodi nego što vam jesu, jer inače se teško dobije, eh kako to. Uredu, znam lahko je napisati šta hoćete, ali zar oni to ne provjeravaju, zar nije sad sve elektronski i lahko mogu vidjeti da ne govorite istinu? Da li poslije možete imati nekih "posljedica" što ste im slagali?

Dosta za sad od mene. Vjerujem da su vam neka pitanja i smiješna ali tako je kad ništa ne znam o tim karticama i pravilima

Hvala...
01.05.2014. - izvučen 2015EU00023xxx
10.06.2014. - DS-260 poslat
23.01.2015. - mail sa zakazanim datumom
12.03.2015. - Intervju zakazan
26.02.2015. - Obavljen ljekarski pregled
12.03.2015. - Obavljen intervju i viza odobrena
16.03.2015. - Kupljena avionska karta

20.04.2015. - Beograd-Amsterdam-Minneapolis-Portland
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 01:07
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

maki90: slobodno tako koristi secured karticu: potrosis, onda prodje taj iznos, pojavi se balance, otplatis balance i opet tako.
za secured karticu preko capitalOne sam se prijavila online, znaci samo ukucas svoj broj SSN i to je to. Na pitanje o plati sam odgovarala sa tacnim iznosom. Za posljedice laganja ne znam.
Vise ne koristim secured karticu, uzela sam Quicksilver isto od CapitalOne, pa sad nju koristim.

Checking: nadji neku banku koja ima free checking account (ako ih jos ima).
Ja sam u Chase (Za otvaranje racuna ti je potreban SSN i pasos i moras otici u poslovnicu banke), i ako imas mjesecni direktni depozit od bar $500 ne placas fee za vodjenje racuna (inace je mislim $10 ili $15) Sa checking accountom dodje i debitna kartica, ti sam sebi biras pin, a imam i e-check (tako placam kiriju): znaci ja popunim formular online -pay bills , ukucam kolicinu rente (a oni povuku sa mog racuna odmah), oni u Texasu tamo ga isprintaju i posalju gazdi, ja ne placam ni postanske markice ni nista oko cheka. Mogla bih naruciti papirnate chekove (to kosta dodatno, dodju vec napisani sa tvojim imenom i adresom), ali ih nisam nikad koristila.

Pitanja nisu smijesna, drago mi je da se neko raspituje unaprijed.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 01:26
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik maki90 Prikaz poruke
Kod koga preporučujete da se otvori checking i saving account? Pročitao sam i shvatio da je najbolje secured otvoriti kod CapitalOne, najjednostavnije.

Kad ste otvarali secured credit card kod CapitalOne, BoA i drugih savjetujete da se stave veći prihodi nego što vam jesu, jer inače se teško dobije, eh kako to. Uredu, znam lahko je napisati šta hoćete, ali zar oni to ne provjeravaju, zar nije sad sve elektronski i lahko mogu vidjeti da ne govorite istinu? Da li poslije možete imati nekih "posljedica" što ste im slagali?

Dosta za sad od mene. Vjerujem da su vam neka pitanja i smiješna ali tako je kad ništa ne znam o tim karticama i pravilima

Hvala...
Kao sto ti je Miki napisala, prijava za CapitalOne Secured se obavlja online.

Nemaju mogucnost da provere koliko ti zaradjujes i kolika ti je renta niti ce ti iko od banaka traziti da dostavis dokaz o zaradi

CapitalOne Secured se u ono doba kada sam ja poceo sa gradjenjem kreditne istorije 2010. dobijala najlakse. Ne verujem da je bilo promena u medjuvremenu. Moje licno misljenje je da je bolje probati Secured Credit Card kod Bank od America jer oni posle 11-12 meseci vrate depozit korisniku i Secured card pretvore u pravu credit card dok CapitalOne to ne radi...

Sto se checking-a tice, opet cu citirati Miki. Otvoris za pocetak checking koji nema fee. To moze biti kod neke od lokalnih kreditnih unija. CapitalOne ima free checking - 360 checking. Sa njim cak dobijes besplatnih 50 cekova sto ce ti trajati sigurno godinu dana. Mozda u mestu u kom ces se nastaniti ima i neka lokalna banka koja nudi povoljne uslove.

Mi ovde na MidWest-u vecinom koristimo usluge Chase banke jer je to banka koja je ovde najdostupnija. Ja sam recimo pre mesec ipo otvorio CapitalOne 360 jer se uskoro selim za Virdziniju pa mi Chase nece biti dostupan i planiram da zatvorim njihov checking.
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 07:47
maki90 maki90 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.05.2014
US lokacija: Portland
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

mikiSA: Hvala na odgovorima i savjetima A sviđa mi se to s e-check. Znam da na građenje skora pored kartica utiče i plaćanje gasa, jesi li ti na taj način uticala da i plaćanje stanarine, struje također utiče? Bilo je govora da se i to može prijaviti da li banci ili kreditnom birou pa da ti onda i ti računi utiču na građenje kreditne historije?

Magelan: Hvala i tebi. Znam da je kod CapitalOne sve online.
Pa dobro i mislio sam kod ove dvije banke CapitalOne i BoA probati, jer većina je kod njih otvarala. Znam da si prije savjetovao da BoA treba izbjeći u širokom luku , zbog činjenice da su prije teško odobravali iako im uplatiš, pa dok razmotre, pa traže dokumentaciju itd. ali ništa poslušaću tvoj savjet pa probati prvo kod njih da se informišem da vidim može li i kako, ako ne ima CapitalOne.
Ko zna možda neko i bude u skorije vrijeme probao pa napiše svoje iskustvo, mislim prije mene.

Kako misliš da CapitalOne ne radi? Oni ti jel tako ponude tj kod njih kao i kod ostalih postoji mogućnost da poslije 6-12 mjeseci apliciraš za pravu kreditnu karticu i odobre ti? (Jedino kod njih možda ostaješ sa secured cc + prava credit card a kod drugih, konkretno kod BoA ti promijene secured u pravu credit card - ako sam te shvatio ili sam tu nešto pomiješao, objasnićeš ti šta to ne radi CapitalOne ) Jel CapitalOne možda ne vraća depozit?

Ehh još jedno pitanje. Znam da prvu karticu, kod nas većine secured, treba održavati u životu što je moguće duže, iako ima "nepovoljne" uslove, provuci nešto sitno, otplati i "drži je na aparatim" . Također, ste spominjali da se za građenje skora, kreditne historije gleda otprilike posljednih 7 godina, e jel se ja onda tad mogu riješiti nje, secured credit card-a, a da ne utiče na skor ili ne, kad god je eventualno ugasiš imaćeš posljedice na kreditnoj historiji?
01.05.2014. - izvučen 2015EU00023xxx
10.06.2014. - DS-260 poslat
23.01.2015. - mail sa zakazanim datumom
12.03.2015. - Intervju zakazan
26.02.2015. - Obavljen ljekarski pregled
12.03.2015. - Obavljen intervju i viza odobrena
16.03.2015. - Kupljena avionska karta

20.04.2015. - Beograd-Amsterdam-Minneapolis-Portland
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 14:37
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

@maki - za gasenje secured kartice - Mi smo svoju ugasili ove godine, dakle poslije 5 godina. I posto smo radili refinansiranje kredita za kucu dobili smo izvjestaj od sva tri kreditna biroa. Gasenje uopste nije uticalo na kreditni skor. Samo stoji stavka da je kartica zatvorena na nasu inicijativu. Mada, nama u napomeni jos uvijek stoji nesto u smislu kao da nemamo punu kreditnu istoriju iako nam je skor kod sva tri biroa izmedju 760 i 800.

Za pocetak ti je super da otvoris secured karticu i da se uclanis u neku od lokalnih creditnih unija. Oni uvijek daju dobre kredite. I naravno nemoj u pocetku aplicirati za puno kartica.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 14:40
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:

Pa dobro i mislio sam kod ove dvije banke CapitalOne i BoA probati, jer većina je kod njih otvarala. Znam da si prije savjetovao da BoA treba izbjeći u širokom luku , zbog činjenice da su prije teško odobravali iako im uplatiš, pa dok razmotre, pa traže dokumentaciju itd. ali ništa poslušaću tvoj savjet pa probati prvo kod njih da se informišem da vidim može li i kako, ako ne ima CapitalOne.

Kako misliš da CapitalOne ne radi? Oni ti jel tako ponude tj kod njih kao i kod ostalih postoji mogućnost da poslije 6-12 mjeseci apliciraš za pravu kreditnu karticu i odobre ti? (Jedino kod njih možda ostaješ sa secured cc + prava credit card a kod drugih, konkretno kod BoA ti promijene secured u pravu credit card - ako sam te shvatio ili sam tu nešto pomiješao, objasnićeš ti šta to ne radi CapitalOne ) Jel CapitalOne možda ne vraća depozit?

Ehh još jedno pitanje. Znam da prvu karticu, kod nas većine secured, treba održavati u životu što je moguće duže, iako ima "nepovoljne" uslove, provuci nešto sitno, otplati i "drži je na aparatim" . Također, ste spominjali da se za građenje skora, kreditne historije gleda otprilike posljednih 7 godina, e jel se ja onda tad mogu riješiti nje, secured credit card-a, a da ne utiče na skor ili ne, kad god je eventualno ugasiš imaćeš posljedice na kreditnoj historiji?
Lakse je sada za BoA. Tad 2010. je jos uvek drmala kriza pa je bilo mnogo zategnutije sa dobijanjem kreditnih kartica.

Poenta prve kreditne kartice: Ukoliko je to Capital One Secured Credit Card, nikad na njoj neces imati Bog zna kakav limit. Medjutim, duzina kreditne istorije koja je bitni faktor u celom kreditnom skoru se gleda upravo na osnovu kreditne linije koju imas najduze, a to je ta Secured Card. CapitalOne taj depozit ne vraca. Bank of America posle 11-12 meseci ti postom posalje cek na onih $300 deponovanih dolara (Secured Deposit), poveca limit i kartica postaje prava credit card. Nije vise secured jer ti je vracen security deposit. Ja sam recimo posle 15 meseci zvao BoA da mi tu karticu preinace u CashBack Credit Card koja ima 3% casback na gorivo, 2% na namirnice i 1% na sve ostale kupovine. Koristim je i dan danas iskljucivo za gorivo, a u medjuvremenu je limit porastao. Zaista jeste bio poduhvat dobiti tu prvu karticu, ali se ipak isplatilo kada se pogleda stanje na duze staze.

Prvu kreditnu karticu, kakvi god da su uslovi odrzavas u zivotu za vjek vjekova. Uslovi mogu tokom vremena da se pregovaraju sa bankom - ne samo u smislu podizanja limita vec i korekcije tj. snizavanja kamatne stope - APR.

Taj deo sa 7 godina znaci da ukoliko imas kreditnu liniju sa tolikim trajanjem na sistemu se tretiras kao korisnik sa DUGOM kreditnom istorijom. E sada - sto duza, to bolja. Posle 10-15-20 godina imanja te prve kartice i odrzavanja ostalih parametara smatras se "veteranom" sto se duzine kreditne istorije tice. Stoga, prvu kreditnu karticu ne bi trebalo zatvarati.

Gasenje kreditnih kartice se odrazava na credit score ali u smislu da za par poena ceo score padne narednog meseca pa se posle dva meseca vrati na staro.

Sto se gasa i stanarine tice, u mom slucaju to nije uticalo na kreditnu istoriju. Gas je uvek bio ukljucen u stanarinu, a stanodavac nije prijavljivao kreditnom birou redovnost placanja stanarine. Naravno, da sam kasnio sa stanarinom ili nekim slucajem bio "evicted" to bi dospelo na collection pa bi se odrazilo na kreditni skor, ali u losem smislu Placanje racuna za postpaid mobilni telefon, internet, struju takodje se nikada nije pojavilo na kreditnom birou.
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 16:36
johnny_nyc's Avatar
johnny_nyc johnny_nyc je offline
Stari vuk

Datum prijave: 26.05.2011
US lokacija: New York
YU lokacija: Rijeka
Nepromenjeno

Citat:
mikiSA: Hvala na odgovorima i savjetima A sviđa mi se to s e-check. Znam da na građenje skora pored kartica utiče i plaćanje gasa, jesi li ti na taj način uticala da i plaćanje stanarine, struje također utiče? Bilo je govora da se i to može prijaviti da li banci ili kreditnom birou pa da ti onda i ti računi utiču na građenje kreditne historije?

Ko zna možda neko i bude u skorije vrijeme probao pa napiše svoje iskustvo, mislim prije mene.

Mi smo dosli u USA prije pet mjeseci i sve smo otvorili u Wells Fargo, u trenutku kada smo otvarali Secured Credit Card ni jedno ni drugo nismo radlili ali to nas nisu ni pitali ostavili smo im deposit i to je to, rekli su nam tada da ce nakon 6 mjeseci raditi evaluaciju u prebaciti je u unsecured ako bude sve ok, u medjvremenu sam aplicirao za AMEX i dobio ga tako da sada korsitim samo njega a preko secured kupim neki film preko Amazona, cisto da bude neka potrosnja.

06.05.2013. cura izvučena broj 15***
07.06.2013. poslani papiri za KCC
17.06.2013. papiri stigli u KCC
03.09.2013. odgovor iz KCC da su papiri u procesu
03.02.2014. interview odgođen
28.02.2014. liječnički odrađen
24.03.2014. novi datum interviewa

24.03.2014. green day
21.08.2014. USA LPR
Reply With Quote
Staro 06.02.2015, 16:41
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

@johnny - Bas nevjeorvatno da ste dobili AMEX. Ja sam mislio da je to jedna od najtezih kartica da se dobije. Super.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja