![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Pa prvi deo je computer skills - klasika zaista word, excel, access, Power Point, imas po 50ak pitanja iz svakog - treba da odradis odredjene korake. Nemozes kao kod kuce da setas po tabovima da proveravas gde su koje opcije nego ako ne pogodis iz prve na kraju testa se ponovo vrate na to pitanje pa ako ne odgovoris onda gubis poene. Malo je cudno jer ja pod normalno ne pamtim napamet gde se sta nalazi ali sam se malo spremila pre testa pa je ispalo super (tu sam imala oko nesto iznad 97%) imala sam problema sa merge (naravno, ihhhhh grrrr) i sa mapping u excel jer to nikad ranije nisam radila pa sam se prilicno nalupala ali nema veze - iznad 90% je super rezultat.
Drugi deo sam ja imala za accounting: postovanje troskova na general ladger, patty cash, journal entries, month end closing, malo o taksama i propisima.... accounting receivable etc. Tu sam imala 100% jer su stvarno stvari koje se svakodnevno rade tako da ko ima iskustva i iole je normalan moze da odgovori na sve tacno, ko tek izadje iz skole bi ipak trebalo da ima ne nize od 80% na ovim testovima. Treci deo je prekucavanje teksta, dobijes odredjeno vreme (bez grammar check and spelling), obracunava se broj reci, reci sa greskama se ne racunaju. Cetvrti deo je test iz engleskog, pisanje memoranduma, letter format, vocabulary and grammar. Meni to isto nije bio problem jer sam bila na college u to vreme pa mu doslo kao ispit... ali treba malo spremanje pogotovo oko formata za business communication. Ja sam malo slabije odradila vocabulary deo ali sve ostalo je bilo ok tako da mi je prosek opet bio preko 90. Testovi su ja mislim standardni tako da mislim da neke varijacije mogu da se nadju na netu, to opet treba da pitamo Srdjevica da malo pomogne. Bar to moze da dodje dobro za vezbu. Treba tu malo pripreme - evo moja prijateljica je bila na interview sa njima, super prica engleski (ovde je 13 godina) i ima dobro iskustvo ali nekako je testove uradila katastrofalno. Nije nista ni uradila sa njima, ovaj posao koj sad ima nasla preko graisglist. Sto kaze ona, neki ljudi su bolje za razgovore a neki bolje urade testove. Moja sefica i ja smo pre neki dan razgovarale o nekim kandidatima za posao i bas mi je tad i rekla da je znala da ce da me zaposli kad je agencija poslala rezultate testova. Nisam ni znala da oni to imaju na uvid. Ja cisto prokomentarisala da ako nezna koga da uzme da vidi ako moze da dobije rezultate testa... Ja se bas i ne prodajem dobro, jer ne umem da lazem oko iskustva... ali moram da se naucim ![]() Ja naravno mogu da pomognem svakom ko bude bio zainteresovan za accounting oko intervjua i sta je bitno, i sta ce da pitaju i koje stvari treba da se znaju jer je ipak veci deo pitanja na interview vezan bas za posao, a jedan deo (ovaj o kome se govori u postovima iznad) i za personality. Mnogi ljudi ne prodju bas sjajno taj opsti deo ali kad se krene sa pricom o konkretnim stvarima umeju poslodavci da naprave kompromis ako znas posao a communication skills ti nisu bas neki... nece niko da ispusti dobrog radnika iz ruku ako mu interview skills nisu na perfektnom nivou. Bar moja firma ne bi. Kad dodje i ako dodje to toga - na raspolaganju sam... Naravno sales people su prave vatre - tu se traze druge stvari, ali ne verujem da ce bio ko od vas odmah poceti da se bavi prodajom ![]() I tako, nista mi vise ne pada na pamet sto se mog nacina zaposljavanja tice... ako ma neko pitanja, slobodno ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Hvala Zana ! Stvarno si od velike pomoci !
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cisto probe radi poslala sam par e-mail-ova na neke oglase sa attach-iranim CV i recommendations u kojima sam pisala da sam GC winner i da dolazim sredinom Februara, ali ni od jednog odgovora nisam dobila. Moze li i neko opisati ceo postupak (step by step) od kad vidis oglas do intervjua da opise? Ovde kod nas posto je nezaposlenost velika, mora se poslati mail sa par slatkih uvodnih reci (nesto kao veoma sam zinteresiran povodom ojavljivanja oglasa za xx radno mesto i bila bi mi velika cast pridruziti se Vasem timu...), pa spisak svih dokumenata koje saljes, kao Cover letter (opet se tu ulizujes ali na siroko, plus velicas sebe i svoje predhodno iskustvo), CV i reccomendations. Znaci sve zajedno kako bi te uzeli u obzir zbog velike konkurencije, iako po meni prvi korak trebao bi da bude Mail sa CV, pa ako te odaberu cover letter i na kraju (upon request) Reccommendations. Ili mozda gresim? Ajde mooooolim vas ko ima iskustva neka opise postupak na Americom i according US practice? ![]()
2009EU00010xxx Negde krajem Maja 2008- dobila sam prvu kovertu 24/5/2008- poslala prvu kovertu u KCC 17/07/2008-Dobila sam potvrdni mail iz KCC da su dobili moju kovertu 04/11/2008- Zakazan intervju u US Embassy - Skopje 15/10/2008- Stigla druga koverta 20/10/2008- Zakazan lekarski pregled u IOM 04/11/2008 - Uspesno zavrsen intervju, viza odobrena. ![]() 01/03/2010 - Prva stanica Williamsburg, VA 16/06/2010 - Selidba "za stalno" Scottsdale, AZ |
|
||||
|
||||
![]()
Poz,
evo na jednom mjestu da imamo stranice za trazenje poslova: - craiglist - URL je: ime_grada.craiglist.org - monster.com - careerbuilder.com - dice.com - super site za tech jobs - indeed.com - ovo mi je super fora, site koji pretrazuje ostale siteove za trazenje poslova - simplyhired.com - ovo nisam pretjerano istrazivao Ostalo sto ja mogu preporuciti je da nadjete online izdanja novina koje izlaze u gradu u kojem trazite posao, i onda pogledate poslove koji izlaze u tim novinama.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]()
Da dodam jos dva dosta dobra sajta za trazenje poslova, prvenstveno za one kojima su blize drustvene nauke ali i za ostale:
www.unjobs.org i www.reliefweb.int
Lokacija: BiH Case No: 2009EU00017XXX Prva koverta: 2.6.2008. Prva koverta poslana u KCC: 9.6.2008. Prva koverta stigla u KCC: 12.6.2008. Druga koverta: 6.2.2009. Intervju u Sarajevu zakazan za 27.3.2009. Ljekarski pregled obavljen 9.3.2009. Intervju obavljen i viza odobrena 26.3.2009. U USA od 25.9.2009. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by kaneolopa; 18.03.2009 at 19:08. Razlog: Nesto josh zaboravih da kazem |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
hvala o hvala
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sada ce verovatno neko reci "Ko zna na sta si se ti prijavljivala?" Ja sam se prijaljvivala na najobicnije poslove office assistant-a i sl nishta sada da mozes da znash da je hoax iza toga... ali shta je tu je... zivot ide dalje Last edited by kaneolopa; 19.03.2009 at 14:12. Razlog: Zaboravih josh par stvarcica |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nego cini mi se da je neko vec pisao da postoji nacin da se blokiraju takvi pozivi na fixni tel.u usa (ko ga ima ili bude imao) Moj cimer se bio prijavio na University of Phoenix on line. Zvali su ama bas svaki dan. Obecavali mu studentsku vizu, diplome doktora i sl. Na kraju smo ih nekako otkacili. Mozda ga i sad zovu i traze na tom broju hahahha
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
|||
|
|||
![]()
Tu bagru bi u svakoj civilizovanoj zemlji vec zatvorili, ali ne i u Americi. Upravo taj univerzitet u Phoenix-u je najgori sto se tice maltretiranja....ali se ne moras prijaviti na njega, kupe oni podatke pitaj boga odakle...i pitaj boga kojim kanalima. Ne bi me cudilo da se ovda za svotu novca mogu kupiti od drzave podaci o svakom.
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Pitanja u vezi sa boravkom u USA... | nelson | Stare teme | 16 | 02.10.2008 23:11 |
Pitanje u vezi kopija formulara | mariags | Prva koverta | 8 | 25.05.2008 15:26 |
![]() |