ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Zelena Lutrija > Intervju (interview) - Ambasada

Intervju (interview) - Ambasada Pitanja vezana za dokumentaciju, specijalne slučajeve i pitanja tokom intervjua

Intervju (interview) - Ambasada » Interviews DV 2016 » Bitni linkovi
O drugoj koverti Lekarski pregled Ambasade Intervju Korisne informacije

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 07.07.2015, 15:18
SRBghost SRBghost je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 03.10.2013
US lokacija: NYC/NJ
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Vojni odsek i trazis potvrdu o regulisanju vojne obaveze. Traje dan-dva (barem je u NS) tako trajalo.
24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing
26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama)
28.03.2015. - kupljene karte
24.06.2015. - NYC resident
01.04.2016. - Garden State
Reply With Quote
Staro 07.07.2015, 15:22
Stromae Stromae je offline
Drug član

Datum prijave: 18.05.2015
US lokacija: California
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik markoss Prikaz poruke
jel zna neko od muskih ko je sluzio vojsku, pise na sajtu za pripremu dokumenata ako je sluzen vojni rok da je potrebna i potvrda, pa me zanima jel se to vadi u vojnom odseku ili sta vec?
ja sam napisao u ds260 da sam sluzio vojsku
Cao Markoss, ne znam da li ti mozda znaci ali na sajtu travel.state.gov stoji informacija da nema validnog dokumenta... valjda vojnu knjizicu ne prihvataju kao dokument. svakako treba proveriti i temu ovde na forumu koja govori o sluzenju vojnog roka. Svakako evo linka na sajtu gde stoje specificnosti za Srbiju http://travel.state.gov/content/visa...litaryrecord-4 . Pozdrav!
Reply With Quote
Staro 07.07.2015, 22:39
Stromae Stromae je offline
Drug član

Datum prijave: 18.05.2015
US lokacija: California
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Stromae Prikaz poruke
Cao Markoss, ne znam da li ti mozda znaci ali na sajtu travel.state.gov stoji informacija da nema validnog dokumenta... valjda vojnu knjizicu ne prihvataju kao dokument. svakako treba proveriti i temu ovde na forumu koja govori o sluzenju vojnog roka. Svakako evo linka na sajtu gde stoje specificnosti za Srbiju http://travel.state.gov/content/visa...litaryrecord-4 . Pozdrav!
Sad videh sta je srbghost napisao... Ja sam pronasao ovaj deo na sajtu u okviru dokumenata:
"Persons who have served in the military forces of any country must obtain a copy of their military record. Submit documentation to the U.S. Embassy or Consulate at your interview.

Note: Military records from certain countries are unavailable. More specific information is available online on our Reciprocity by Country webpage." a na osnovu toga okacio savet.
Verovatno sam ja pogresno shvatio a jel su vam trazili potvrdu na intervjuu ili mi ne pricamo o Srb... Sorry na zabuni i hvala na pomoci.

Last edited by Stromae; 07.07.2015 at 22:49.
Reply With Quote
Staro 08.07.2015, 02:09
IgorMAD's Avatar
IgorMAD IgorMAD je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.01.2013
US lokacija: ?
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Ja nisam cuo da su bilo kome trazili tu potvrdu, ali nikad se ne zna, ja bi' to pripremio za svaki slucaj.

01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx
21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky
28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky
13.09.2013. Zakazan intervju
13.11.2013. Obavljen lekarski pregled
21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen
Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Staro 08.07.2015, 09:46
margos13 margos13 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2014
US lokacija: Las Vegas
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku margos13
Nepromenjeno

Ja sam služio vojsku u Srbiji i imao sam intervju u maju ove godine (u Beogradu).
Ja sam odneo original potvrdu iz vojnog odseka da sam služio vojsku sa datumima od kad do kad sam je služio. Potvrdu iz voj.odseka sam dobio istog dana kada sam je tražio, i to u roku od 10 min (voj.odsek opštine Palilula, Beograd) i ne košta ništa.

Na intervjuu u ambasadi u Beogradu su videli ovu potvrdu i odmah su mi je vratili uz reči da to nije potrebno (iako sam služio vojsku)- ja sam bar tako to razumeo.

U svakom slučaju ova potvrda ne košta ništa, i možda nije loše da se ovaj dokument pribavi (ako si služio vojsku), za svaki slučaj.
24.03.2015. - Obaveštenje o datumu intervjua (2NL)
20.05.2015. - Obavljen lek.pregled (Smiljanićeva, BG)
27.05.2015. - Intervju (Beograd) - VISA APPROVED
02.06.2015. - Preuzet pasoš sa vizom
06.11.2015. - LPR (Beograd-Frankfurt-Houston-Las Vegas)
Reply With Quote
Staro 08.07.2015, 12:07
markoss markoss je offline
Proteran

Datum prijave: 19.05.2015
Nepromenjeno

ok ja sam napisao u aplikaciji da sam sluzio pa cu im dati potvrdu ali me sad nesto drugo zanima..
ja sam zavrsio srednju trogodisnju i visu poslovnu, sad znam da po US pravilima mora srednja cetvorogod ali na sajtu pise ovo

The Diversity Immigrant Visa (DV) Program requires the principal DV applicant to have a high school education, or its equivalent, or two years of qualifying work experience as defined under provisions of U.S. law.

znaci srednje obrazovanje ILI radno iskustvo od minimum dve godine u nekoj bransi, pa sad ima tamo na sajtu onaj spisak po kategorijama koji ja sa mojim radnim iskustvom ispunjavam.

zanima me ovo oko skole da li ce mi praviti problem, ja bi iskreno samo doneo diplomu visoke poslovne.
Reply With Quote
Staro 08.07.2015, 16:43
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Ponesi ti i jednu i drugu diplomu. Koliko sam do sada shvatio, sa poslom to malonteze ide, a ti svakako imas veci nivo znanja od minimalnog, tako da se ja ne bih plasio intervjua.
Reply With Quote
Staro 09.07.2015, 05:57
margos13 margos13 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2014
US lokacija: Las Vegas
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku margos13
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik markoss Prikaz poruke
ok ja sam napisao u aplikaciji da sam sluzio pa cu im dati potvrdu ali me sad nesto drugo zanima..
ja sam zavrsio srednju trogodisnju i visu poslovnu, sad znam da po US pravilima mora srednja cetvorogod ali na sajtu pise ovo

The Diversity Immigrant Visa (DV) Program requires the principal DV applicant to have a high school education, or its equivalent, or two years of qualifying work experience as defined under provisions of U.S. law.

znaci srednje obrazovanje ILI radno iskustvo od minimum dve godine u nekoj bransi, pa sad ima tamo na sajtu onaj spisak po kategorijama koji ja sa mojim radnim iskustvom ispunjavam.

zanima me ovo oko skole da li ce mi praviti problem, ja bi iskreno samo doneo diplomu visoke poslovne.

Markoss, ja bih ti isto preporučio ono što i SRBghost da obavezno poneseš diplomu sa više i svedočanstva i diplomu iz srednje (originale + kopije). Na intervjuu ćeš imati pitanja u vezi školovanja, to je sigurno i to odmah treba da znaš.
Nekada konzuli gledaju samo diplomu sa srednje škole, a ne gledaju diplomu sa fakulteta, nekada gledaju samo diplomu sa fakulteta, a diplomu sa srednje ni ne gledaju (niti je traže). Takođe, nije isključeno da ti konzul traži i diplomu (i svedočanstva) iz srednje i diplomu sa faksa – ovo je moj slučaj.
Postoje svedočanstva raznih ljudi za sva ova 3 slučaja. Meni je na intervju tražena i jedna i druga diploma, i jedno od prvih pitanja konzula bilo je upravo vezano za srednju školu (koju srednju školu sam završio, gde se ona nalazi i da li je ta škola u Beogradu – išao sam u elektroteh.školu Nikola Tesla u BG-u i moguće je da je znao za nju, pa me je proveravao, da li mi je srednja škola trajala 4 godine – da, da li sam išao na faks u Beogradu, itd..).

Po pravilima lutrije (kako sam ih ja razumeo), ti od škole moraš imati 12 godina kontinuiranog školovanja i u najboljem slučaju bilo bi dobro da imaš 4. stepen (što ti nemaš).

E sada, ti imaš više od 12 godina školovanja, tj. 14 godina školovanja (8+3+3), ali tu je mala začkoljica. Da li je tih 14 godina školovanja bilo u kontinuitetu i bez prekida ili ne? Pravilima lutrije zahteva se da imaš minimum 12 godina školovanja u kontinuitetu, odnosno neprekidno školovanje koje ti omogućava da se možeš dalje školovati na univerzitetu, odnosno da se možeš školovati dalje na američkom univerzitetu (koledžu). Nakon naše trogodišnje škole nije moguće upisati američki koledž (ni kod nas se III stepenom ne možeš upisati na fakultet, bar ne direktno nakon srednje).

Ipak, kod nas je nakon trogodišnje škole moguće upisati višu školu (sada se nazivaju visoke škole strukovnih studija), a sa više škole, studiranje se može nastaviti na fakultetu (ili slično – ne znam kako idu ova nova Bolonjska studiranja)
Ti nisi napisao da li si pravio pauzu između srednje i više?

Koji je tvoj slučaj (od ova dva):

• Odmah nakon završetka trogodišnje srednje škole upisao si višu poslovnu. U ovom slučaju, ti imaš 14 godina školovanja (8+3+3=14), i to u kontinuitetu, što je više od 12 godina, tj. više od zahtevanog minimuma.U ovom slučaju, ne bi trebalo da imaš problema (to je moje mišljenje)
  • nakon srednje škole, pravio si pauzu (godinu, dve ili više), pa si odlučio da nastaviš školovanje. U ovom slučaju moguće je da ćeš imati nekih problema, ali ne mora da znači. Problem se može javiti što nemaš 12 godina kontinuiranog školovanja koje ti omogućava da možeš upisati fakultet, tj. college (imaš 14 godina školovanja, ali školovanje nije u kontinuitetu). U zavisnosti od toga kako konzul tumači pravila lutrije (ovo tumačenje je subjektivno), možeš imati problema ali i ne moraš. Po meni, ovo ne bi trebalo da je problem (da li je bilo prekida ili ne, to je nebitno. Bitan je rezultat, a to je 14 godina školovanja), ali ja nisam koji to treba da prosuđuje.
U ovom drugom slučaju, ne bi bilo loše da spremiš dokumenta kojima mođeš potkrepiti da imaš dve godine iskustva u relevantnim zanimanjima i na relevantnim pozicijama.
Ti na intervjuu, svakako dostavi samo diplomu sa više (a diplomu iz srednje ponesi, ali je nemoj predavati ako ti je ne traže). Ako ti traže diplomu iz srednje, ti je onda predaj, pa objašnjavaj dalje, itd…. Ako prihvate da si zadovoljio uslov preko školovanja, onda dokumenta o radnom iskustvu nemoj predavati, ni pokazivati.

Dokumenta o rad.iskustvu predaj samo na kraju, i to ti je poslednja opcija (to uradi ako konzul bude tvrdio da ne zadovoljavaš uslov vezano za školovanje). Radno iskustvo se najteže dokazuje i tu je presudno subjektivno mišljenje konzula (tj. treba da ga ubediš pričom i dokumentima da si stvarno radio na visokim pozicijama i da poseduješ visokostručna znanja).
24.03.2015. - Obaveštenje o datumu intervjua (2NL)
20.05.2015. - Obavljen lek.pregled (Smiljanićeva, BG)
27.05.2015. - Intervju (Beograd) - VISA APPROVED
02.06.2015. - Preuzet pasoš sa vizom
06.11.2015. - LPR (Beograd-Frankfurt-Houston-Las Vegas)
Reply With Quote
Staro 09.07.2015, 10:21
markoss markoss je offline
Proteran

Datum prijave: 19.05.2015
Nepromenjeno

znaci sve mi zavisi od raspolozenja konzula?
ja sam posle srednje pravio pauzu par godina i nastavio sa visom sto znaci da imam sad onaj rizicniji scenario

jel i supruga isto treba diplomu srednje i vise da nosi na intervju?
Reply With Quote
Staro 09.07.2015, 12:59
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Neka ponese i ona obe, mada je njima samo bitan nosilac aplikacije. Moje papire skoro da niko nije ni gledao...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja