![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Da li je neko od vas otisao u USA ali se nije odjavljivao sa posla u Srbiji. Naime, imam svoju radnju, i prijavljen sam, naravno, otisao bih sledece godine ali ne bih zeleo da prekidam da uplacujem penziono i ostalo... Jel bi imao zbog toga nekih problema u USA, neki porez ili sl... Naravno, platu bih smanjio sam sebi na minimalac...
|
|
|||
|
|||
![]()
Ja mislim da ne bi imao problema,samo da ovlastis nekoga da moze da potpisuje umesto tebe i da ga ovlastis za racun u banci. Ako budes hteo da zatvoris radnju da se raspitas kod knjigovodje u slucaju da nisi tu kako to ide. Ako ti odes i snadjes se u USA neces ti ni pomisliti vise o uplacivanju staza u Srbiji.
Ja sam radio ali u EU i imao radnju prijavljenu u Srbiji i ovlastio odredjenu osobu da potpisuje umesto mene i sve ok. |
|
|||
|
|||
![]()
Pitao sam zato sto sam procitao negde da ako npr. prodas nesto u Srbiji moras to da prijavis poreskom u USA... Pa kontam ako mora da se prijavi tako nesto, onda mora i prihod u inostranstvu. Naravno ne bih se vodio kao vlasnik, vec samo kao radnik...
|
|
||||
|
||||
![]()
Primanja u Srbiji bi u svakom slučaju morao da prijaviš IRS-u, samo što se računaju valjda primanja od momenta ulaska na američku teritoriju (nisam 100% sigurna za ovaj momenat do kada je neoporezivo, a od kada je oporezivo, ali mislim da je danom ulaska na njihovu teritoriju). Neka me neko ispravi ako grešim. Posle datuma ulaska u USA svaki priliv prihoda po bilo kom osnovu moraš da navedeš u poreskoj prijavi.
Last edited by beholder; 12.09.2015 at 19:14. Razlog: dodavanje |
|
|||
|
|||
![]()
Od trenutka kada neko postane LPR, a to je trenutak dobijanja GC i SSN u USA-u (viza koju lupaju ovde nema veze sa tim) u pogledu poreza se tretira kao US drzavljanin sto znaci sledece:
* mora da placa federal, state i local(ova poslednja dva ako postoje sto zavisi od drzave i grada) tax i to tako sto ce svake godine do 15og aprila popunjavati income tax returns za proteklu godinu i slati IRS-u. Income podrazumeva prihode iz celog sveta * obavezan je da prema nekom sporazumu "FATCA" prijavi sva finansijska sredstva (assets/aktiva, imovina) cija vrednost prelazi 50000$ valjda je za porodice neki malo veci iznos ali nisam pronasao koji Bilo bi super da se neko ko je vec sve ovo prosao javi i detaljno nam da opis kako to izgleda u praksi... a mozda i ima negde na forumu ali nisam nasa ili sam prevideo... PS sto se konkretnog slucaja tice moras biti obazriv jer ako prijavis da si stalno zaposlen van USA oni mogu to protumaciti kao da bas i ne zelis da budes LPR ali to je sve opet igranka i srecna zvezda ![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Oduzimanje Green Card-a | takecare | Agencije za prijavu | 6 | 08.05.2017 14:42 |
Green Card - Sigurnost | Bazzoli | Vaša strana | 11 | 07.07.2015 05:01 |
Green Card za porodicu | Zorzy88 | Stare teme | 3 | 07.02.2011 19:43 |
Green Card and SSN | Smith6000 | Stare teme | 1 | 17.02.2010 09:14 |
![]() |