ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 26.02.2017, 20:16
SEEUSAIC SEEUSAIC je offline
Super Moderator

Datum prijave: 22.04.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Lova na debitnoj(tekuci racun): ako ti ukradu debitnu banka ti ne vraca te pare.
Placanje kreditnom: ako ti ukradu kreditnu i koriste je za placanje banka ti vraca pare kad kazes da nisi kupio to. Znaci ne ostajes bez para totalno kao u gornjem slucaju.
Ja se ne sjecam kad sam zadnji put kupila nesto koristeci debitnu karticu, cak je i ne nosim sa sobom stalno.
Banke VRACAJU novac ukoliko je debitna kartica ukradena. Nema nikakvih problema sa koriscenjem debitnih kartica za placanje ili uzimanje "cash back" u prodavnicama ili plateznim mestima koja su pouzdana (nezasticene ATM masine mogu da budu problem sto se sigurnosti tice, a reakcija Vize ili Mastera moze da bude problematicna ukoliko je broj kartice ili PIN ukraden u inostranstvu - i dalje se situacija zavrsava vracanjem novca od strane banke, ali uz dodatne pozive i istrage). Banke imaju drugacije procedure i odgovornosti od finansijskih sistema (VISA, Master Card) te ako se obratite pogresnoj strani, zahtev ce biti odbijen. Ukoliko je breach masivan, banke resavaju problem bez ucesca klijenata.

Inace, ovo nije prvi put da dajete izjave koje zvuce kao da je nesto 100% tacno, a NIJE - molimo vas da se ogradite ako je u pitanju nesto sto ste samo naculi. Hvala na razumevanju.

Sup.Mod.
Reply With Quote
Staro 27.02.2017, 03:19
Kilimandzaro's Avatar
Kilimandzaro Kilimandzaro je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.05.2016
US lokacija: Chicago
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik SEEUSAIC Prikaz poruke
Banke VRACAJU novac ukoliko je debitna kartica ukradena. Nema nikakvih problema sa koriscenjem debitnih kartica za placanje ili uzimanje "cash back" u prodavnicama ili plateznim mestima koja su pouzdana (nezasticene ATM masine mogu da budu problem sto se sigurnosti tice, a reakcija Vize ili Mastera moze da bude problematicna ukoliko je broj kartice ili PIN ukraden u inostranstvu - i dalje se situacija zavrsava vracanjem novca od strane banke, ali uz dodatne pozive i istrage). Banke imaju drugacije procedure i odgovornosti od finansijskih sistema (VISA, Master Card) te ako se obratite pogresnoj strani, zahtev ce biti odbijen. Ukoliko je breach masivan, banke resavaju problem bez ucesca klijenata.

Inace, ovo nije prvi put da dajete izjave koje zvuce kao da je nesto 100% tacno, a NIJE - molimo vas da se ogradite ako je u pitanju nesto sto ste samo naculi. Hvala na razumevanju.

Sup.Mod.
Da u pravu si danas mi je brat objasnio. Njemu se desilo da su maznuli broj debitne nakon transakcije i trosili pare u Meksiku. Sve mu je bilo vraceno, ali je njegov savet da je ne koristim da ne bismo ostali i bez ovo malo sto imamo sad u pocetku, jer treba vremena da se novac vrati. Razumno objasnjenje, pogotovo sto cu da povezem sa automatskim placanjem struje, gasa, pa da slucajno neko ne skine i ne odemo u nepotrebni overdraft koji se skupo placa. Nadam se da ce SSN uskoro stici pa da uzmemo bilo kakvu kreditnu.

SP mislim da je i ovde isto - izgubis, ne koriste je, odmah trazis ponistenje kartice i cool si.

od 2004 -2015 on and off pokusaji
DV 2017 izvuceni br. 23**
14.05.2016. DS260 popunjen
22.08.2016. stigao poziv za intervju (zakazan za 11. oktobar)
30.09.2016. lekarski
11. 10. 2016. intervju i pozeleneli
Reply With Quote
Staro 27.02.2017, 14:50
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Kilimandzaro Prikaz poruke
Da u pravu si danas mi je brat objasnio. Njemu se desilo da su maznuli broj debitne nakon transakcije i trosili pare u Meksiku. Sve mu je bilo vraceno, ali je njegov savet da je ne koristim da ne bismo ostali i bez ovo malo sto imamo sad u pocetku, jer treba vremena da se novac vrati. Razumno objasnjenje, pogotovo sto cu da povezem sa automatskim placanjem struje, gasa, pa da slucajno neko ne skine i ne odemo u nepotrebni overdraft koji se skupo placa. Nadam se da ce SSN uskoro stici pa da uzmemo bilo kakvu kreditnu.

SP mislim da je i ovde isto - izgubis, ne koriste je, odmah trazis ponistenje kartice i cool si.
Buduci da radim u banci srecem se sa zloupotrebama debitnih kartica.
Kao klijent banke zasticeni ste od takvih stvari. Procedura nije komplikovana.
Odete u svoju banku, podneset prigovor i pare vam se odmah vrate na racun - banka vam prebaci vlastite pare. Nakon toga sprovodi se istraga i ako se zakljuci da je bila zloupotreba, pare vam ostaju trajno.
Ukoliko se zakljuci da zloupotrebe nije bilo, pare vam se skidaju sa racuna i vracaju banci.
Ukoliko ne zelite da imate Overdraft (to je nesto kao dozvoljeni minus) to kazite prilikom otvaranja racuna i necete morati nista da placate.
To sto ste dobili SSN ne znaci da cete dobiti kreditnu karticu jer da biste bili odobreni treba da imate kreditnu istoriju
Reply With Quote
Staro 27.02.2017, 17:10
slucajni_prolaznik slucajni_prolaznik je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 06.05.2016
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Tomislav1970 Prikaz poruke
Buduci da radim u banci srecem se sa zloupotrebama debitnih kartica.
Kao klijent banke zasticeni ste od takvih stvari. Procedura nije komplikovana.
Odete u svoju banku, podneset prigovor i pare vam se odmah vrate na racun - banka vam prebaci vlastite pare. Nakon toga sprovodi se istraga i ako se zakljuci da je bila zloupotreba, pare vam ostaju trajno.
Ukoliko se zakljuci da zloupotrebe nije bilo, pare vam se skidaju sa racuna i vracaju banci.
Ukoliko ne zelite da imate Overdraft (to je nesto kao dozvoljeni minus) to kazite prilikom otvaranja racuna i necete morati nista da placate.
To sto ste dobili SSN ne znaci da cete dobiti kreditnu karticu jer da biste bili odobreni treba da imate kreditnu istoriju
Jedino bih mogao da dodam da je ovde situacija slicna, ali ne vracaju pare pri zalbi, nego imaju rok (mislim da je bio 30 dana) da utvrde da li je bilo greske i onda vrate pare. Jednom (ali mislim da ima preko 5 godina) mi je 2 puta rezervisana uplata Skype kredita (debitna Visa Electron u evrima), cak sam imao i 'failed screenshot' sacuvan. Sve sam lepo prosledio uz zalbu i stvarno mi je iznos vracen, ali ne odmah - proslo je par dana. Da li bi mi iznos bio vracen i bez zalbe, zaista ne znam. A i za oznake kartica tipa 'VISA', 'MASTER', 'AMERICAN EXPRESS' i slicno sam cuo da je to zapravo neki sistem garancije, ali nisam imao prilike, odnosno neprilike, da ispitam da li funkcionise.
Reply With Quote
Staro 28.04.2017, 05:53
bojan1981's Avatar
bojan1981 bojan1981 je offline
Drug član

YU lokacija: Cacak
Nepromenjeno

Jute sam otvorio tekuci u Bank of America. Pre toga sam icao u Chase ali nivee malo sanse iako imam sin jos od 2008god. Trazili su mi dokaz da xivim na nekoj dares jer nemam jos uvek GC. Nije im dovoljan pasos i visa. Traze neki placen racun koji je na moje ime. Vozacka, GC... A fora je sto nista ne mozes bez GC. Prosto zacaran krug.
Odem u BOA i tamo ti traba samo pasos, cak ne treba ni SSN.
Dali su min privremenu debitnu karticu i ponudili kreditnu Secured na 300$. Naravno podneo sam zahtev za nju i odmah sam uplatio 300$ na debitnu pa prebacio na kreditnu liniju tako da kada stigne za 5-6 dana pocinjem da je koristim sto je jako bitno zbog istorije. Nije neki iznos ali je pocetak svega...
Toliko od mene.
25.11.2106. - Promenjen bračni status
30.10./11.11.2016. - Otkljucan/ Dopunjen DS - 260
09.01.2017. - Završen lekarski
17.01.2017. - Intervju
26.01.2017. - Stigli pasosi
25.04.2017. - Flight
Reply With Quote
Staro 01.05.2017, 07:18
Kilimandzaro's Avatar
Kilimandzaro Kilimandzaro je offline
Stari vuk

YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Tomislave tek sad videh odgovor i hvala na istom . Mi smo kreteni koji od frke i trke oko posla jos nisu otvorili kreditne (a hocemo preko brata, iako su nas u Bank of America gde imamo debitnu ubedjivali da nema sanse da tako gradimo istoriju- ali Tikicino iskustvo govori drugacije). Moramo to ove nedeje da zavrsimo.

od 2004 -2015 on and off pokusaji
DV 2017 izvuceni br. 23**
14.05.2016. DS260 popunjen
22.08.2016. stigao poziv za intervju (zakazan za 11. oktobar)
30.09.2016. lekarski
11. 10. 2016. intervju i pozeleneli
Reply With Quote
Staro 02.05.2017, 06:59
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Chase bank nema secured credit card i pokusace da vas ubede da to ne postoji odes u PNC ili US bank i zavrsis posao za 7-8 meseci credit score kolko hoces samo ako radis depozit na $300 nemoj nikad da predjes mesecni trosak veci od $150 i placaj na vreme
Reply With Quote
Staro 02.05.2017, 10:18
NYCB NYCB je offline
Drug član

Datum prijave: 07.03.2017
US lokacija: NYC/NJ
YU lokacija: NS
Nepromenjeno

Meni (nama) se odlicno pokazala Capital One. Dobili secured kartice i zena i ja,mada sam samo ja zaposlen. Kartice bile odobrene dok smo mi odabrali dizajn, ali bukvalno! Sto se tice kredit score-a, to nema veze u kojoj ste banci. Isto vremepotrebno za bilo koju... Do nekih 700 se dodje za nekih 7-8 meseci,a to je donja granica dobrog score-a. KAd se predje 700 pocinju da stizu ponude za unsecured kartice od kojekakvih banaka.
Reply With Quote
Staro 02.05.2017, 18:26
bokiit's Avatar
bokiit bokiit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 19.02.2013
US lokacija: Chicago Illinois
YU lokacija: Beograd Srbija
Nepromenjeno

Pozdrav drustvo, da se ne ponavljam previse, samo da dodam da su Capital One kreditne kartice i po preporuci nasih prijatelja ovde najbolje za pocetak gradjenja credit score.
Link je: https://www.capitalone.com/
Ima mislim 3-4 kartice za biranje pa savetujem da se barem informisete. Mi jos nismo krenuli u tu pricu, al u planu je svakako.

Pozdrav od nas.

2014 - 2 prijave, duplo nista
2015 - 2 prijave, duplo nista
2016 - 2 prijave , IZVUCENI - broj 14XXX
25. Maj - poslat DS-260
27. Decembar - Zakazan lekarski
12. Januar 2017. - Zakazan intervju i POZELENELI
13. Januar - Vize u pasosu
04. Mart - Off we go!

Last edited by bokiit; 02.05.2017 at 18:31. Razlog: greska u tekstu
Reply With Quote
Staro 03.05.2017, 08:40
bojan1981's Avatar
bojan1981 bojan1981 je offline
Drug član

YU lokacija: Cacak
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik chicagopn Prikaz poruke
Chase bank nema secured credit card i pokusace da vas ubede da to ne postoji odes u PNC ili US bank i zavrsis posao za 7-8 meseci credit score kolko hoces samo ako radis depozit na $300 nemoj nikad da predjes mesecni trosak veci od $150 i placaj na vreme
Aj malo pojasnjenja ako mozes.
Uzeo sam ovu secured credit card.
Kako i sta dalje kako bih poceo sa gradjenjem kreditne istorije?
25.11.2106. - Promenjen bračni status
30.10./11.11.2016. - Otkljucan/ Dopunjen DS - 260
09.01.2017. - Završen lekarski
17.01.2017. - Intervju
26.01.2017. - Stigli pasosi
25.04.2017. - Flight
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja