![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi | ||||
Uspešan početak | Krediti u USA | Kreditna istorija | Kreditne kartice | Pomoć oko kredita |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Stigli pre ndeleju dana i otvorili racune u Wells Fargo bez ssn-a. Bitno ime je samo da imas dva ID dokumenta u nasem slucaju pasos i srpsku vozacku dozvolu, a Usa adresu smo dokazalionim papirom koji smo dobili u SSN office da smo predali za SSN. Imamo checking acc i debit card za sada.
|
|
|||
|
|||
![]()
Ja nisam hteo da uzimam kreditnu jer me je neko dodao na svoj nalog da bih nasledio score kako je Tikica objasnila. Cekao sam 45 dana ali nista se nije desavalo, credit karma me nije nalazila. Sta je bio problem ne znam, elem izvadio sam unsecured cash back sa malim limitom od $500 i pre 4 dana se pojavio score star mesec dana na CK od 660. Gradicemo ga polako, nema druge.
Moj drug je dobio 720, devojka tj zena ga dodala na njen nalog dok je cekao promenu statusa... znaci da piggyback funkcionise. |
|
|||
|
|||
![]()
ako te neko doda na njihov nalog i posle negog vremena te skine, koliko to utiche na tvoj credit score? ako iko zna provereno...
|
|||
|
|||
![]()
Mislim da je bilo odavno u ovoj temi, ali ako nije problem da neko ponovo pojasni razliku izmedju secured/unsecured card, i posle koliko vremena mozemo aplicirati za credit card
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Druga, mnogo vaznija stvar za izgradnju credit scora (pricam iz sopstvenog iskustva) jeste da vas neko autorizuje na sopstvenu kreditnu karticu (po mogucstvu sa sto duzom istorijom tj. da tu karticu koristi vec godinama). Mene je tako prijatelj ovlastio na svoju karticu, odnosno uradio nesto sto se zove authorization (razlikuje se od joint account - to je mozda sto je neko gore pominjao pa je cekao 45 dana i nista). Elem, ja sam u roku od 7-8 dana na Credit Karmi imao score skoro 800. Dakle radi ![]() Sto se tice same.kartice koja je stigla na moje ime a kao rezultat autorizacije, odmah sam je dao tom prijatelju tako da je on povremeno koristi uporedo sa svojom karticom, sto mislim da nije neophodno i ne utice na sam score. Ne znam da li utice na c.score ako neko ukine tu autorizaciju ali preporucujem uporedo sa tim da se uzme i secured pa cete posle nekoliko meseci vec imati svoju karticu i na dalje vas score zavisi samo od vas samih. Mala napomena - credit score vrlo varira. Cim se otvori nova kreditna on pada, ali vrlo brzo se i to vraca u normalu tako da ne brinete. |
|
||||
|
||||
![]()
Jos jedna stvar - ceo ovaj proces autorizacije je odradjen iz fotelje i trajao je 10 minuta
![]() Dakle ne mora da se ide u banku, dovoljna je dobra volja i poverenje nekoga ko ce vam to uciniti. |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala na brzom i detaljnom odovoru, sada sam razumeo kako treba, sve najbolje, pozz
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Devet meseci kasnije, posle kompletno urednog ponasanja, maksimalan minus mi je bio cak ispod 10%, dali su mi unsecured kreditnu karticu tako sto su mi vratili polozena sredstva i dali mnogo veci minus - otpirlike u iznosu jedne mesecne plate. Posle toga sam cak aplicirao za jos jednu (cash reward) kreditnu karticu i dobio sam jos jednu i iznosu mesecne plate, pa sam trazio i American Express i dobio je na $500, ali svi zahtevi za naredne kartice su mi odbijeni, jer sam napravio previse zahteva u poslednjih godinu dana. Dobra strana svega toga je sto imam vise sredstava "na mogucem kreditu", pa i veci credit score. Losa strana je sto sam gubio poene pri svakom zahtevu za kreditnu karticu, ali oni ce nestati (negativni poeni) za oko dve godine. Jos je losa stvar sto se duzina kreditne istorije racuna kao zbir duzina koirscenja svih kartica podeljeno sa broj kartica, pa ja sada imam umesto jedne kartice od 11 meseci, jednu karticu od 11 meseci i dve od 2 meseca, sto je (11 + 2 + 2) / 3 = 5 meseci, pa mi se i tako smanjio credit score. Ali, vratice se vremenom, necu traziti nikakve "kredite" narednih godinu dana, sada je oko 730. Suprugi su samo povecali limit, jos joj nisu vratili sredstva. Prvo sa $300 na $400, a sada na $600, tako da ima limit od $600 sa prvobitno polozenih $300. Ocekujemo uskoro da i njoj vrate $300. Napisacu reply na ovaj post kada/ako se to desi. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
samo josh jedno pitanje, sve ovo moze da se odradi tek kad imam SSN u ruke?
|
||||
|
||||
![]()
Sto se tice autorizacije da, mora da se unese SSN prilikom apliciranja tako da ti treba. Ali ssn stvarno brzo stize, ja sam podneo zahtev u utorak a vec sledeceg ponedeljka je stiglo na kucnu adresu.
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Prevara - Ponuda za kreditne kartice Citi banke (CITIGLOBAL) | bora | Stare teme | 36 | 14.12.2012 23:39 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Top 5 razloga zasto volim kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.12.2008 08:55 |
Ukradeni broj kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 05.11.2007 16:59 |
![]() |