ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 06.02.2009, 20:38
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke

E sa ovim se ne bih slozila u potpunosti...nismo vanzemaljski narod ali ipak smo kao narod (mislim na nas Balkan) stvarno nadareni za mnogo toga, inteligentni (ne mislim na kolace nego govorim generalno) i u mnogim stvarima od vecine amera se mozemo pohvaliti da nam ne mogu "politi na ruke". Mnogo smo snalazljiviji i vidre smo i macke po mnogim pitanjima, znamo da sutimo i radimo kao niko na svijetu ali i da se ne damo i borimo kao vukovi za sebe ako treba sto ne znaci da izlazimo uvijek i kao pobjednici na kraju ali ipak znamo :dici glavu" i tu nam nema premca. I sto je najinteresantnije oni to i uvide i postuju jer nemaju bas uvijek izbor da rade kako hoce i sta hoce. Jest da amerima ne trebaju pametni nego poslusni ali stpljenje vam je najvaznija odlika i ako ga imate sve ce doci na svoje mjesto. Pamet i mudrost ipak na kraju uvijek dobro dodje (da ne ne kazem pobjedjuje)
Ja se sa ovim uopste ne slazem. Kao prvo, svaki covek je jedinstven, bio on amer ili balkanac. Narod koji je ziveo na jednoj teritoriji ima neke zajednicke crte (kulturu i sl), ali da je jedan narod "nadareniji" za nesto, nego drugi...jednostavno, to mi nema nikakvog smisla. Ne mislim da smo snalazljivili ili bilo sta drugo od amera (sve to zavisi od osobe do osobe). Navikli smo na nekulturu, da kad stigne autobus svi se guramo na vrata, udaramo...i vicemo "majstore srednja". E sada, nekom to odgovara i kada dodje ovde...prosto se gadi ovih sto stoje jedan po jedan...i hoce to da promeni, nekome pak se svidja (kao meni) sto ima nekog reda ovde...i ne pokusava da nadje rupu u tom redu, neko se jednostavno prilagodi.
Neko je prilagodljiv, neko nije...
Ne moze se globalizovati i reci "Ameri" ili pak "nasi"....jer ako krenemo od "nasih", navescu ti 1001 primer najneprilagodljivijih "nasih" ljudi koje sam u zivotu video....kako u Srbiji, tako i ovde.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 07.02.2009, 10:41
ex-usa
Gost

Nepromenjeno

ni ja se ne slazem sa tim bajkama u vezi nasih u inostranstvu kao nekakvih toboze super snalazljivih ljudi. snalazljivi su da porezive to jeste, ali to po meni uopste nije nekakav uspeh. za 10 godina u USA ja sam upoznao samo nekolicinu stvarno uspesnih koji su napravili velike pare, i to se mogu nabrojati na prste jedne ruke. ostali zive manje vise paycheck-to-paycheck, i mozda uspeju da steknu neku kinticu koja im u principu ne moze resiti nista bitnije......zato ako je pojam "snalazljivosti" puko prezivljavanje, onda smo stvarno mnogo snalazljivi. sve ostalo je u domenu mitova, kao epske narodne pesme o Boju na Kosovu i Marku Kraljevicu.
Reply With Quote
Staro 07.02.2009, 16:35
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Bas sam bio pogledao za Boston i recimo fali ime mog rodjaka koji je tamo profesor na Harvardu. Fali i moj stric koji je jedan od najvecih svetskih strucnjaka u nano fizici. Njih tu nema, jer nisu sebi nalepili etiketu na licu "Ja sam Srbin i time se dicim", ne druze se sa ovim moronima, jer su kao prvo oni Jugosloveni i da se druze sa ovakvima ih iskreno....zabole. Lepo je imati pomoc i podrsku ovde, ali svi koje sam ovde sreo su mi dali samo jedan savet u vezi tih "nasih" udruzenja....kloni ih se.

Reply With Quote
Staro 07.02.2009, 19:24
ex-usa
Gost

Nepromenjeno

ma ta srpska udruzenja u americi, pocev od crkve su plac majke bozje, jad i beda.....skup nekakvog polu-sveta, primitivnog, izgubljenog u vremenu i prostoru, ljudi koji ne pripadaju nigde! cak ni druge i trece generacije Srba, iako su rodjeni i odrasli u Americi, razmisljaju i govore na Engleskom, a pri tome se busaju u grudi kao nekakvi veliki Srbi, su zapravo individue bez pravog nacionalnog identiteta. u vecini slucajeva nisu nikada ni bili u Srbiji, ili ako jesu to je bilo jednom-dva puta preko letnjeg raspusta.....njihovo Srpstvo se svodi na to sto znaju da igraju kolo, i za to im svaka cast, jer omladina njihovog uzrasta u Srbiji cak ni to ne zna, u danasnje vreme cak ni u unutrasnjosti, ali tu se otprilike i zavrsava veza sa nasom "kulturom". to pricam o ovima koji su tamo rodjeni, znaci vise Amerikancima...a ovi koji su dosli iz Srbije izgledaju svi ko da su klonirani, i sto rece jedan mladji serbian-american, kad odes u nasu crkvu, na neku proslavu, vidis gomilu muskaraca u crnim koznim jaknama, koji pogrbljeni sede za stolovima, i izgledaju sumnjivo, citat: "like they're about to do something ilegal"! LoL

ko zna o cemu pricam shvatice....

inace klasika na nasim skupovima je da vas oderu jos na ulazu....ufur kosta od 15-20 dolara, a da pri tome ne dobijte bukvalno nista....ni parce hleba...sve drugo unutra se placa odvojeno, i cene nisu ni malo jeftine....dok recimo kod grka, kod kojih sam bio na slicnim okupljanjima, ulaz je simbolicnih 2 dolara, i jos pride dobijete i hranu i pice....znaci neprevazidjeni smo likovi......
Reply With Quote
Staro 07.02.2009, 20:00
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

@dreamerns
Citat:
Bas sam bio pogledao za Boston i recimo fali ime mog rodjaka koji je tamo profesor na Harvardu. Fali i moj stric koji je jedan od
najvecih svetskih strucnjaka u nano fizici.
Skidam kapu, svaka im cast!!!!!!
Citat:
Njih tu nema, jer nisu sebi nalepili etiketu na licu "Ja sam Srbin i time se dicim"
Ajde i ovo da prodje, naravno da je tvoje licno opredeljenje kada i koliko zelis da drzis jezik za zubima, pa cak i po pitanju sopstvene nacionalne pripadnosti.
I koliko se ne slazem da treba istu pripadnost kriti, toliko je ne treba ni na sav glas spominjati.
Citat:
ne druze se sa ovim moronima
Jeste ovo forum, krajnje, otvorenog razmisljanja, ali jel to tebi daje za pravo da nazoves moronom nekoga samo zato sto ga je neko stavio na neki spisak?!?!?! Mozda je i tom nekome 'nalepljena etiketa'
Citat:
jer su kao prvo oni Jugosloveni
Mozda zadirem u privatnost, ali ma koliko oni bili Jugosloveni nesto moraju biti i pored toga. Nesto tipa, Srbi, Bosanci, Hrvati, Crnogorci... Kao dosta mladji od tebe, da ne kazem klinac, zaista bih voleo da cujem razlog ovakve podele, jer je ona mozda zaista takva, ali je ja kao klinac mozda nisam tako posmatrao.
Odmah cu napomenuti da mi nije namera da ulazimo u bilo kakve rasprave vec da cisto napomenem da, ma koliko neka tema zvucala potresno ili ne, trebamo svi naci vremena da svoj tekst jos jedanput procitamo. Makar, samo da obrisemo podrugljive reci koje novim clanovima foruma, a i starijim mogu zvucati odbojno i uvredljivo.
Reply With Quote
Staro 07.02.2009, 21:23
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
US lokacija: Atlanta, GA
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Bas sam bio pogledao za Boston i recimo fali ime mog rodjaka koji je tamo profesor na Harvardu. Fali i moj stric koji je jedan od najvecih svetskih strucnjaka u nano fizici. Njih tu nema, jer nisu sebi nalepili etiketu na licu "Ja sam Srbin i time se dicim", ne druze se sa ovim moronima, jer su kao prvo oni Jugosloveni i da se druze sa ovakvima ih iskreno....zabole. Lepo je imati pomoc i podrsku ovde, ali svi koje sam ovde sreo su mi dali samo jedan savet u vezi tih "nasih" udruzenja....kloni ih se.
I ti imas dreamer tolike rodjake naucnike i nisi ih iscimao da vam pomognu?
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Reply With Quote
Staro 07.02.2009, 21:28
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ex-usa Prikaz poruke
inace klasika na nasim skupovima je da vas oderu jos na ulazu....ufur kosta od 15-20 dolara, a da pri tome ne dobijte bukvalno nista....ni parce hleba...sve drugo unutra se placa odvojeno, i cene nisu ni malo jeftine....dok recimo kod grka, kod kojih sam bio na slicnim okupljanjima, ulaz je simbolicnih 2 dolara, i jos pride dobijete i hranu i pice....znaci neprevazidjeni smo likovi......
Tacno i onda najave poznatu malo stariju srpsku pevaljku kako povodom Uskrsa gostuje u grckom klubu, ulaz 80$!!!!???? Pa vi vidite. Ne kazem da se ne moze upoznati neko zanimljiv koji mozda stvarno pomogne ali in general slaba vajda od tih udruzenja
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Reply With Quote
Staro 08.02.2009, 00:07
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sloba_Kg Prikaz poruke
... in general slaba vajda od tih udruzenja
Naravno, a kako ja vidim na odlicnom smo putu da i ovo "udruzenje" sje.emo a da se jos nije ni oformilo. Pa ovde nas je bar sve sakupila ista stvar/interes pa opet ne moze bez svadja.

Stvarno mi niste jasni, a nije mi ni interesantno da citam prepucavanja i rasprave bukvalno niokocega (ako neko misli da se ovo pise odvojeno nemoj da propusti priliku da se posvadjamo). Sve se svodi na to sta je neko video/cuo/doziveo i uvek ce biti nekoga koji je sve to isto... samo suprotno. Nema veze sto je suprotno, ali zasto mora onaj drugi da bude glup, budala, idiot, lazov... sta god.

Nisam ja sad neki pacifista ali u zadnje vreme samo gubim vreme citajuci mnoge postove. Sta dobijamo time, jel nekome satisfakcija ako neko prestane da dolazi ili postuje na ovom forumu? Upravo to je pocelo da se desava i stvarno je glupo, pa ko ne voli da cita npr. Kolju, Zanu, Taji, Siberiana, Dreamera, mene neka ili preskace ili koristi ignore user opciju. Ovo je forum, nije grupna terapija da svako svakoga ohrabruje i podrzava ali nije ni sudnica ili linc.

Stvarno bih voleo da se prepucavanja smanje ili bar okrenu u neku zajebanciju. Na granici smo da neke svadje cak predju u nacionalne a onda tek ode sve u qrac! Nije resenje ni brisanje postova ili banovanje clanova, neke stvari zauvek ostaju

Just my 2¢
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Reply With Quote
Staro 08.02.2009, 00:10
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ex-usa Prikaz poruke
ma ta srpska udruzenja u americi, pocev od crkve su plac majke bozje, jad i beda.....skup nekakvog polu-sveta, primitivnog, izgubljenog u vremenu i prostoru, ljudi koji ne pripadaju nigde! cak ni druge i trece generacije Srba, iako su rodjeni i odrasli u Americi, razmisljaju i govore na Engleskom, a pri tome se busaju u grudi kao nekakvi veliki Srbi, su zapravo individue bez pravog nacionalnog identiteta. u vecini slucajeva nisu nikada ni bili u Srbiji, ili ako jesu to je bilo jednom-dva puta preko letnjeg raspusta.....njihovo Srpstvo se svodi na to sto znaju da igraju kolo, i za to im svaka cast, jer omladina njihovog uzrasta u Srbiji cak ni to ne zna, u danasnje vreme cak ni u unutrasnjosti, ali tu se otprilike i zavrsava veza sa nasom "kulturom". to pricam o ovima koji su tamo rodjeni, znaci vise Amerikancima...a ovi koji su dosli iz Srbije izgledaju svi ko da su klonirani, i sto rece jedan mladji serbian-american, kad odes u nasu crkvu, na neku proslavu, vidis gomilu muskaraca u crnim koznim jaknama, koji pogrbljeni sede za stolovima, i izgledaju sumnjivo, citat: "like they're about to do something ilegal"! LoL

ko zna o cemu pricam shvatice....

Danas sam upoznao devojku koja je ovde dosla, a da nije imala nikoga...jedina veza koja joj je bila je crkva. Kako je ona prosla, bolje je i ne spominjati, ali dovoljno je reci da su ih izj***li za smestaj, i da su im odmah sutra na misi trazili pare...

Reply With Quote
Staro 08.02.2009, 00:27
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dejancic Prikaz poruke
Jeste ovo forum, krajnje, otvorenog razmisljanja, ali jel to tebi daje za pravo da nazoves moronom nekoga samo zato sto ga je neko stavio na neki spisak?!?!?! Mozda je i tom nekome 'nalepljena etiketa'
Da...daje mi za pravo. Videces da su te organizacija jako tesno povezane i sa Obrazom i sl. organizacijama u Srbiji.
Sto se spiska tice, slobodno ga procitaj...smesan je maksimalno, Na toj listi nisu imena (npr. Petar Petrovic), nego (srbin Petar Petrovic, srpkinja Mileva Milevic itd...). Osoba kojoj je to toliko bitno, da pored toga sto je nazvao sajt unija srba i napravio spisak "Svi srbi sveta", mora jos da napominje svakog od njih da je srbin....ta osoba jeste mentalno poremecena...i sa punim pravom kazem i dalje da je moron.

Citat:
Mozda zadirem u privatnost, ali ma koliko oni bili Jugosloveni nesto moraju biti i pored toga. Nesto tipa, Srbi, Bosanci, Hrvati, Crnogorci... Kao dosta mladji od tebe, da ne kazem klinac, zaista bih voleo da cujem razlog ovakve podele, jer je ona mozda zaista takva, ali je ja kao klinac mozda nisam tako posmatrao.
Odmah cu napomenuti da mi nije namera da ulazimo u bilo kakve rasprave vec da cisto napomenem da, ma koliko neka tema zvucala potresno ili ne, trebamo svi naci vremena da svoj tekst jos jedanput procitamo. Makar, samo da obrisemo podrugljive reci koje novim clanovima foruma, a i starijim mogu zvucati odbojno i uvredljivo.
Ne znam sta da ti kazem, ali razumem te...imam i ja mnogo mladju sestru. Vi ste odrasli u najgore moguce doba...devedesetih, kada je sve vrvelo od nacionalne mrznje. Ne mora nista drugo da bude....ja sam kao klinac pod punim pravom mogao u skoli da se izjasnim kao Jugosloven, i mnogi su se tako izjasnjavali....nije im bitno da li je hrvat, ili crnogorac, ili Srbin. Isto tako velik broj brakova je mesovit...jer ljudi to nisu tako gledali.
Postojali su veliki komunisti...to su isti oni ljudi koji su kasnije postali veliki Srbi i cetnici...kao i veliki Hrvati, kao i veliki bilo sta.....ustvari su jaaako mali, ali nema veze.
Jednostavno, nemam nista protiv da bilo ko istice svoj nacionalni identiet koliko hoce. Ja nisam rekao da ga moji rodjaci kriju....samo ne misle da su zbog svog identiteta bolji od drugih...niti da je neko dobar ako je srbin...a hrvat ne valja. Ko god tako razmislja, za mene je moron...i ja to govorim bez pardona.
Ako pak mislimo da treba da pazimo na svoje reci, e onda treba i da pazimo kakve linkove bacamo ovde. Na to isto moze neko odavde da se uvredi. Takodje, mozda nije lose definisati i sta podrazumevamo sa "nasi". Ja sam podrazumevao ljude sa nasih prostora...a neko mozda je mislio o nacionalnoj pripadnosti....
Takodje mislim da smo daleko otisli od teme :-)

Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja