![]() |
|
|
Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA |
Lokacije u USA » Spartanburg, South Carolina » Bitni linkovi | ||||
O Americi | Život u USA | Države (States) | Gradovi | Naša mesta (mapa) |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Do sada smo mahom diskutovali o vecim gradovima, jer po nekom pravilu, tamo je najlakse za neki pocetak i prve imigrantske dane.
Kako nas je relativno malo na americkom jugu, a jos manje po manjim gradovima, zapocecu ovu temu kratkim opisom o gradu koji mi je vec par godina "home base" na nekih par meseci godisnje. Spartanburg, South Carolina -"Hub City" se nalazi u Upstate-u savezne drzave Juzna Karolina, u podnozju Blue Ridge planina. Uze gradsko jezgro ima nekih 40-ak hiljada stanovnika mada okrug broji preko 300 hiljada. Sam Upstate po pejzazima dosta podesca na Sumadiju, sto je mozda i bio razlog da se nastanim ovde. Sta me je jos privuklo ovde? Klima - leta su duga, i ne toliko vruca i vlazna kao u primorskom delu Juzne Karoline. Upstate je dovoljno udaljen od Atlantika da i kad udare uragani, dovde izgube razornu moc. Zime su blage i ne traju dugo. Sneg padne mozda svake prestupne i to neka minimalna kolicina. Troskovi zivota su izuzetno niski. Sasvim pristojan 1-BR stan se moze naci za $600-700. Cene nekretnina su povoljne, a porez na iste jako nizak. Poslova ima u izobilju. Ekonomija cveta. Do Charlotta je nekih sat voznje, do Atlante 2.5-3. Obliznje Blue Ridge Mountains pruzaju neogranicene mogucnosti za hiking. Obliznji Greenville i Asheville su takodje prepuni zabavnih sadrzaja, sa dosta restorana i turistickih atrakcija. Plaze nadomak Charleston-a, Myrtle Beach, Hilton Head Island (naravno ne tokom aktivnog uragana) su na par sati voznje. Spartanburg je "college town" sa 8 visokoskolskih ustanova koje pariraju obliznjem Clemson-u. Ono po cemu je grad danas najvise poznat je autoindustrija. Najveci BMW-ov proizvodni kompleks se upravo nalazi u Spartanburgu. BMW zaposljava gotovo 9 hiljada radnika i jedan je od glavnih pokretaca ekonomskog razvoja u Upstate-u. Sume sumarum, ovaj grad verovatno nece biti interesantan mladjoj populaciji, samcima, ljudima koji su navikli na zivot i vrevu u velikim gradovima. Ovde je najbolji "fit" za porodice sa decom, za one koji ili vole vibe manjih gradova, ili im je dosadila gradska vreva pa bi da se nastane u nekom mirnijem gradu. Toliko za sada iz Spartanburga ![]() There's Only One - Spartanburg
|
|||
|
|||
![]()
Bas lepo si pokrenuo ovu temu. Kao sto kazes, uglavnom se pise o velikim gradovima.
Ja se nadam da ce me jednog dana izvuci ( mada tek drugi put igram) I onda bih volela da znam sto vise. Meni je brat u NYC i prirodno je da cu prvo tamo, ali sam i sa njim pricala o mirnijim mestima. Naravno, on malo zna, a i ne zanima ga puno. On je mlad i upao je u njihov sistem samo misli na $$ (tamo je vec 10god. I on je tamo rodjen, pa ne mora da misli o vizama) Ja bih pre otisla u Filadelfiju, cak sam i Karolinu gledala, ali dzabe kad nemate pojma ni sta da gledate. I bas mi je drago da se neko setio. Nadam se da ce tema zaziveti. |
|
|||
|
|||
![]()
zanimljiva tema zaista, i voleo bih da ljudi postuju, pogotovo oni koji su tamo da nam predoce prednosti i mane odredjenih gradova, krajeva, populacije, zaposlenja zivota.
ja sam odabrao virginiu jer nije daleko od washingtona pa cak ni NY a opet deluje kao miran kraj mozda (bar na slikama) deluje kao neki kraj srbije a to bi mi verovatno olaksalo i samo prilagodjavanje... izvucen jesam i nadam se da cu pozeleneti nakon intervjua pa gledam i planiram mada tek kad dodjete tamo znate na cemu ste i kako dalje... ali vakako bilo bi dobro da ljudi postuju i da daju svoje vidjenje i informacije koje bi mogle nekome da pomognu. |
|
||||
|
||||
![]()
Hvala @Magelan na divnom opisu grada. Moraću da ga posetim kad odem u USA. Blizu je Hjustona (par santimetara na karti
![]() Sigurno USA kriju puno ovakvih neotkrivenih dragulja. Voleo bih kada bi članovi foruma koji žive u USA opisali svoje gradove. Ja ću sigurno pisati o Hjustonu.
|
||||
|
||||
![]()
Mozda gresim u razmisljanju al nekako uvek sam smatrao da bi teze bilo pronaci posao po manjim gradovima........tj. manja ponuda poslova od velikih metropola. Npr. u NYC posao nece naci u roku od 3 dana samo onaj ko nece da radi
![]() @ Magelan Mozda si pisao u nekoj drugoj temi ali u kojoj oblasti si nasao posao? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
Ovde je recimo velika zajednica Rusa i Ukrajinaca. Prvi talas je dosao nakon otvaranja BMW-ove fabrike sredinom devedestih, a onda su oni povlacili ostale. Ja sam bio u trucking-u i zdravstvu pre ponovnog upisa studija.
|
|||
|
|||
![]()
@Magelan
Znam da nije tema, ali si verovatno putovao i po Kaliforniji. Kakvi je situacija tamo u manjim gradovima? Npr. Palm Springs? Ako nije u redu da to pitam ovde, obrisacu post. |
|
||||
|
||||
![]()
Možda da napravimo temu: Neotkriveni dragulji Amerike
![]() Mogli bi tu da pišemo o malim gradovima koje bi rado posetili, koje smo posetili ili živeli u njima. Mislim da to može puno da znači novim imigrantima, a i bilo bi zanimljivo čitati.
Generacija DV2018 ![]() Ubi bene, ibi patria ![]() Last edited by Svenson; 06.10.2018 at 19:41. Razlog: dopuna |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ali nisam nesto primetila da ima puno ljudi na forumu koji su u nekom manjem gradu. Ova tema lokacije u Usa, uglavnom kad su manji gradovi, sve su postovi iz praistorije. (Uglavnom) Meni se muz smeje koliko vremena provodim u "istrazivanjima", on je u fazonu "prvo skoci, pa reci hop", ali ja nekako volim da budem pripremljena, da ne bude posle iznenadjenja " kako sad ovo", pa sam otisla toliko daleko u tome, da vec gledam koji bi mi mirniji grad odgovarao 😊 On je u pravu, ali meni opet zao sto nema vise informacija. Ono sto sam na googlu nasla i videla, malo je. Do sad su mi Filadelfija i Palm springs najvise privlacni. Ovaj drugi zbog klime i pristupacnih renti. ( to proverim na zilow) ali kako li je za posao itd.. U svakom slucaju, da ne gnjavim vise, slazem se sa tobom. |
|
||||
|
||||
![]()
Palm Springs je simpa. Meni nekako lici na predgradja Phoenix-a. Sto se stanarina tice, tu se slazem. Kakva je berza poslova - zaista ne znam.
Izmedju Palm Springs-a i Philadelphia-e, mozda je Philly bolji za neki pocetak. Philly je po troskovima zivota najjeftiniji veliki grad na potezu Boston-Washington. Licno vise volim East Coast, mada sto se klime tice Palm Springs je definitivno bolji od bilo kod grada na americkom NorthEast-u ![]()
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
North Carolina | pedjaas | Lokacije u USA | 29 | 14.03.2019 20:28 |
![]() |