![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Koliko sam se ja upustila u ovu tematiku došla sam do zaključka koji je i Zana dala. Dakle, kad je u pitanju država IL, SVA djeca imaju pravo na All kids osiguranje, pa čak i djeca nelegalnih imigranata kao što Zana reče i ovo definitivno neće uticati na dobijanje državljanstva. Ova odluka, da je tako nazovem, je stupila na snagu 1.jula 2006 i ovo je state-only-funded health coverage, dakle nije na federalnom nivou. Sva djeca, pa i ona Nonqualifield Immigrant, također imaju pravo na School Lunch and Breakfast, kao i Child Care Benefits. U prilog ovom da dodam i sljedeće: Public charge: Many eligible noncitizens choose not to apply for public benefits in the mistaken fear they will be determined a "public charge" and prevented from adjusting their status. Public charge only applies to sponsored immigrants and never applies to the receipt of medical assistance (except for long-term institutionalization),food programs, or any other non-cash benefit programs. Public charge may only apply to the receipt of cash assistance (such as TANF or SSI) or long-term institutionalization such as nursing home care. Sve ove informacije sam "pokupila" na sljedećim stranicama: http://icirr.org/sites/default/files...ity%202009.pdf http://www.urban.org/UploadedPDF/412...n-Services.pdf Ovo je jedan dio onog što sam pročitala, jer kao što sam već rekla, ova tema je super i žao mi je što je otišla u nekom drugom smjeru. Zaista je dobro da se ljudi informišu na šta imaju pravo kad dođu, a korištenje kojih benefita bi im (ako bi ih već uspjeli dobiti) moglo škoditi sutra prilikom predaje zahtjeva za državljanstvo. Trudnice primjerice u državi IL mogu dobiti besplatnu zdravstvenu njegu čak i ako nisu legalni imigranti. Sve je objašnjeno na sljedećem linku: http://www.allkids.com/pregnant.html Dakle, nije situacija baš takva da nam je sve nedostupno. Mislim da samo treba baš dobro proučiti sva pravila, zakone itd, ali tačno određene države u koju se ide, jer zakoni su zaista različiti. Mene je primjerice zainteresovao i program SNAP ili food stamps iz jednostavnog razloga što se sjećam da je dreadnot pisao da je koristio tu pogodnost, a ja pak za državu Illinois ne vidim mogućnost korištenja iste. Onda sam došla do podatka da je to također state-only-funded program i egzistira samo u sedam država (California, Conneticut, Maine, Minnesota, Nebraska, Washington and Wisconsin). Neka me netko slobodno ispravi ako sam nešto krivo shvatila jer tu smo da razmjenjujemo iskustva, a ne bih voljela da se netko povede pogrešnom informacijom koju sam ja dala.
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]()
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Za one sa zelenom kartom ne znam, mozda im pokrivaju i prenatal preglede. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Edgewater hm gledaj da sto pre begas otuda neznam ako ti deca krecu odmah u skoli da se ne istraumiraju ako su klinci mali onda si ok ali gledaj odmah neki bolji deo grada .Ja znam da je taj deo prihvatljiv sto se tice rente ali zato i jeste jer je los |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
|
![]() |