ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 08.12.2011, 23:42
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

http://www.venganza.org/images/PiratesVsTemp.png
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 09.12.2011, 16:51
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Ovo se danas vrti po facebook-u http://matrixworld-hr.com/2011/12/03...i-to-povezano/ :-)
A mozda zato sto nemaju TV ni struju u kuci (verovatno deca ne koriste kompjutere za samozabavljanje) pa provode vise vremena sa decom. Ili ne idu toliko cesto kod lekara. Ili sto jedu sve organic... Ma moze biti mnogo drugih razloga ali ima verovatno nesto u "modernizaciji zivota".
Reply With Quote
Staro 09.12.2011, 17:44
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

"Autism is a disorder of neural development characterized by impaired social interaction and communication, and by restricted and repetitive behavior"

Ajte molim vas, pa Amisi su definicija autizma.

Ista ona sarkasticna emisija ima i organic hrani... potrazite je na sidereel

Nenade, grafikon ti je odlican
Reply With Quote
Staro 09.12.2011, 20:33
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Bravo za grafikon, to je to o cemu sam pricao... a zamalo da mi promakne - ako pogledate tabelu sa vakcinama ispada da je obavezno 7 vakcina protiv gripa??? Zasto bas 7 kada je poznato da se protiv gripa, zbog mnogih razlicitih sojeva i slabog imuniteta treba vakcinisati svake godine (ko hoce, nije obavezno). I, posebno interesantno, kako dete do 5. godine uspe da primi 7 vakcina protiv gripa??? Ako izuzmemo prvu godinu, kada je premalo za to, ispada da ga svake godine vakcinisu po dva puta samo protiv gripa!!! Da nije zalosno bilo bi veoma smesno...

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 20.12.2011, 02:49
spectra's Avatar
spectra spectra je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.10.2009
US lokacija: California
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Ne aktiviram ponovo ovu temu, nego nadjoh danas vrlo interesantan clanak, pa da podijelim s onima koje to zanima..

http://www.h-alter.org/vijesti/hrvat...trovanje-djece

"Cijepljenje je jedno od najslabije istraženih područja suvremene medicine. Primjerena ispitivanja nisu provedena kad se cijepljenje uvodilo, a kasnije je njegova korisnost uzeta zdravo za gotovo. Za dio cjepiva nema valjanih kliničkih pokusa na temelju kojih bi se moglo zaključivati o djelotvornosti, a tamo gdje istraživanja postoje, nisu dokazala učinkovitost cijepljenja. Toksični učinci vakcina također su vrlo slabo istraženi, pa nema osnove za tvrdnje o sigurnosti cijepljenja."

"Pad pojavnosti infektivnih bolesti i smrtnosti od njih nije se dogodio zahvaljujući cijepljenju, već zbog poboljšanja životnih uvjeta - prehrambenih, sanitarnih, stambenih, radnih, kao i rasta prihoda i edukacije"
Prva koverta stigla: 25.05.2010.
Prva koverta vracena: 31.05.2010.
Stigla koverta u KCC: 02.06.2010.
Završen ljekarski: 21.03.2011.
The Day: 01.04.2011.
Green Day 06.04.2011
Reply With Quote
Staro 20.12.2011, 15:31
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik spectra Prikaz poruke
Ne aktiviram ponovo ovu temu, nego nadjoh danas vrlo interesantan clanak, pa da podijelim s onima koje to zanima..

http://www.h-alter.org/vijesti/hrvat...trovanje-djece

"Cijepljenje je jedno od najslabije istraženih područja suvremene medicine. Primjerena ispitivanja nisu provedena kad se cijepljenje uvodilo, a kasnije je njegova korisnost uzeta zdravo za gotovo. Za dio cjepiva nema valjanih kliničkih pokusa na temelju kojih bi se moglo zaključivati o djelotvornosti, a tamo gdje istraživanja postoje, nisu dokazala učinkovitost cijepljenja. Toksični učinci vakcina također su vrlo slabo istraženi, pa nema osnove za tvrdnje o sigurnosti cijepljenja."

"Pad pojavnosti infektivnih bolesti i smrtnosti od njih nije se dogodio zahvaljujući cijepljenju, već zbog poboljšanja životnih uvjeta - prehrambenih, sanitarnih, stambenih, radnih, kao i rasta prihoda i edukacije"
Neznam onda kako da objasnim ovo.Kad sam ja bila devojcica nisu nam davali mnogo vakcina samo nekoliko kao TBC i sl.Moje rodjake iz Pozarevca su dobile boginje a mi bas toga dana kod njih u goste.Posle samo nekoliko dana dobila sam prve simptome,ja i moji brat i sestra i sve troje smo ih prelezali u isto vreme.
Moj sin se rodio 2003 u Makedoniji sa tim sto je dobio sve vakcine,medju kojima je i ona protiv boginja.Kad je bio jedva dve godine,moja svekrva ga odnela u komsiluk,bez da zna da su obadva komsiska deteta u krevetu sa boginjama.Posto je moj sin bio mali a mnogo je voleo tu decu trcakom mu je upao u krevet i pokrio se cebetom-znaci bio je u neposrednoj blizini i u kontaktu sa decom.Kad mi je ona kazala za dogadjaj ja sam uspanicila,misleci sta cu da radim sa njim ako mi uhvati boginje,a jos uvek toliko mali.Ali nista se nije desilo,prosli su dani,nedelje i meseci moj sin se nije razboleo.Pa neznam dali je to slucajno ili ne,ali ja ipak mislim da je sve to zbog vakcine.
Reply With Quote
Staro 20.12.2011, 21:32
dreadnot's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik spectra Prikaz poruke

Ispada da ja stalno aktiviram ovu temu kad vidim neki natpis protiv vakcinacije, pre svega zbog toga sto obicno obiluju neistinamaq ili poluistinama i insinuacijama, ali sta da se radi... ako samo jednom roditelju pokazem zasto je i koliko vazno da vakcinise svoju decu i zastiti ih od bolesti, uradio sam pravu stvar.
Dakle, potpuna je neistina da je vakcinacija jedno od najmanje istrazenih polja u medicini... to je tvrdnja bez ikakvog dokaza i potpore i mozda samo p-okazuje da autorka nema pojma o cemu prica. I te kako su vrsena ispitivanja kada su otkrivane i razvijane nove vakcine, pa su tako naucnici najpre davali izvorne uzrocnike bolesti (los izbor, cesta pojava same bolesti), a kasnije iste te, ali oslabljene. Recimo, jedan od otaca vakcinacije Luj Paster, je razvio vakcinu protiv besnila tako sto je virusom besnila zarazio kunica, pa preneo na drugog, treceg... i tako do dvadesete pasaze. Prolaskom kroz kunica kao domacina virus besnila je postajao manje infektivan za ljude (atenuiran) i mogao je da se koristi kao vakcinalni soj. Takodje, drugim manipulacijama dolazilo se do tih tzv. vakcinalnih sojeva - linija uzrocnika koji po antigenim strukturama odgovaraju uzrocniku bolesti, ali imaju manju moc da izazovu bolest, pa sve obicno prodje samo sa blagim simptomima. Kasnije je nauka otisla korak dalje, najpre sa umrtvljenim uzrocnicima, a danas i sa izdvajanjem delova virusa i bakterija koji su zaista antigeni i koji izazivaju oboljenje, tako da u vecini savremenih vakcina zapravo i nema celog, a pogotovu ne zivog uzrocnika, vec samo nekih njegovih delova (omotac celije, flagela i sl.) koji nosi antigena svojstva.
Prosto je neverovatno da iko pomisli kako vakcine samo dospeju na trziste a da nema obimnog testiranja, najpre u laboratoriji, na kulturama tkiva, potom na zivotinjama i na kraju na ljudima, pre nego sto se puste u siroku upotrebu. Da li iko misli da kompanije koje ih proizvode mogu tek tako da ih plasiraju na svetsko trziste, a da pre toga nisu provele godine i godinew u istrazivanju i dokazivanju da su bezbedne i da ne dovode do posledica ako se primene na predvidjen nacin? Reci tek tako, pausalno, da nema dovoljno ispitivanja na ovom polju je prosto neverovatno za jednog lekara. Ne zelim da nagadjam na osnovu kojih podataka doticna doktorka gradi svoje misljenje, jer tek za njene tvrdnje nema apsolutno nikakvih relevantnih dokaza, osim, kao sto je vec navedeno, proizvoljne igre brojkama i poredjenjem dva fenomena (vakcinacija, autizam), a da nisu uzeti u obzir mnogi drugi faktori (kompletno promenjen nacin zivota u odnosu na pre pedesetak, a pogotovu vise godina).
Tvrdnje na koje sam naisao citajuci ovakve tekstove i natpise da davanje previse vakcina moze da stimulise preko svake mere imuni sistem, pa da on pocne da napada sopstveni organizam i dovede do pojave autoimunih bolesti takodje pokazuju ogromno nepoznavanje teme o kojoj se govori i potrebu da se po svaku cenu napravi senzacija. Imuni sistem je strogo specifican i ako je stimulisan jednom vrstom antigena, napravice antitela samo za taj antigen. Sto je jaca stimulacija, bice i vise antitela (do odredjene granice, i masina "pregori" kada se preforsira), ali i dalje samo za taj specificni antigen, a ne i za sve ostale celije i tkiva. Tokom fetalnog zivota, celije odgovorne za stvaranje antitela "upoznaju" sopstveno tkivo, nauce da to nisu strana tela, pa ne stvaraju antitela protiv sopstvenih celija. Zasto se to ipak desi u nekim slucajevima i zasto organizam razara samog sebe u slucaju autoimunih bolesti, jos nije poznato, barem ja ne znam... Evo jednog zanimljivog primera - tokom fetalnog rasta jos uvek ne postoje spermatozoidi, pa ih imuni sistem ne poznaje. Kada u pubertetu pocnu da se stvaraju, zbog postojanja krvno/tkivne barijere, nikada ne dodju u kontakt sa krvlju i celijama koje stvaraju antitela (limfociti), pa su tako doveka nepoznati imunom sistemu sopstvenog tela. Ako kojim slucajem dodje do povrede i kontakta (najcesce usled udarca ili kakve druge traume) spermatozoida i limfocita, ovi mogu da pocnu da stvaraju antitela protiv sopstvenih spermatozoida i da dovedu do steriliteta. (vidi, vidi, sta se sve zna na polju imunologije...)
Sto se tice price da zahvaljujuci boljem zivotu, dobroj ishrani i sl., vakcine nisu potrebne i da nemaju vaznost, hajte pa izvolite, ko je ubedjen da je tako, odnegujte sopstveno dete u najboljoj i najzdravijoj sredini, pa ga izlozite virusu decje paralize, tuberkuloze i sl. Ko ce da se usudi??? Naravno, niko pri zdravoj pameti. naravno da gore pomenuti faktori idu u prilog opstem poboljsanju zdravstvenog stanja u drustvu i vazan su nespecificni faktor u sprecavanju sirenja bolesti, ali vakcinacija i dalje ostaje nezamenljivi SPECIFICNI faktor zastite protiv odredjenih, vrlo opasnih bolesti.
Reakcije na vakcinu prilikom davanja su sasvim normalna pojava, organizam i treba da reaguje, s tim sto je ta reakcija nekad potpuno neprimetna ili izostane, a nekadea moze da bude veoma burna. Kao i u svemu drugome, stepen varijacija u reakcijama na razne stimuluse je toliko veliki, da su moguci i pojedini, ekstremno retki, nezeljeni efekti koji se zavrse tragicno. Slicno je i kod primene mnogih lekova koji se redovno koriste, ali je to sracunati rizik koji je opravdan benefitom usled primene i pozitivnim dejstvom kod >99.9% slucajeva.
Kada pricamo o boginjama, nekada davno su nas majke kao decu nosile kod druge dece koja imaju boginje, da i mi obolimo, jer deca prebole vecinu varijanti gotovo bez ikakvih simptoma. Dobra stvar kod boginja je ta sto Pox virusi koji ih izaivaju ostavljaju izuzetno jak imunitet, pa ko jednom preboli nece se vise razboleti (za razliku od gripa, gde je imunitet slab, pa vec sledece godine mozemo ponovo da bolujemo grip). Problem je ako oboli odrasla osoba, simptomi mogu da budu toliko jaki da ugroze zivot. Moja sestra i ja smo na nogama prelezali male boginje, moj otac, koji ih je dobio od nas umalo nije otisao Bogu na istinu. Da je bio vakcinisan, ne bi mu nista bilo. Sa druge strane, da su moji roditelji bili vakcinisani kao deca protiv tuberkuloze, nikada je ne bi dobili, ne bi otisli u sanatorijum da se lece i tamo se upoznali, zavoleli i kasnije vencali (zivot ume da bude bolji cak i od Mir-Jam), pa ne bi bilo ni mene da ovde raspredam o koristi vakcinacije... eto, u svakom zlu i nesto dobro...

Last edited by dreadnot; 20.12.2011 at 21:39.
Reply With Quote
Staro 20.12.2011, 22:31
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Dreadno,

meni koliko je poznato vakcina protiv boginja ne nudi dozivotnu zastitu. Dakle dijete ce biti zasticeno kad je ova bolest u najvecem broju slucajeva bezazlena, ali kad vakcina prestane da nudi zastitu dijete - tada odrasla osoba ce biti kandidat za dobijanje ove bolesti. Da je dijete prelezalo ovu bolest dobilo bi dozivotni imunitet na istu.

O poliu tj vakcini protiv djecije paralize se apsolutno slazem. Grozna bolest i hvala bogu na vakcini za istu.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 21.12.2011, 22:03
dreadnot's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Tako sam i napisao, da ko jednom preboli boginje, nece ih vise dobiti. Zbog toga sto se u vakcini ne koriste celi virusi, v3ec, kao sto sam naveo, samo neki njihovi delovi koji su dovoljni da stimulisu imuni sistem i da se sintetisu antitela, ovako stvoren imunitet nije podjednako efikasan kao onaj nastao posle prezdravljenja. Sa druge strane, postoji i unakrsna zastita, kada su neki stimulusi veoma slicni, pojedina antitela mogu da deluju i na srodne uzrocnike, iako nikada nisu pre toga bili u kontaktu sa organizmom. Ja sam kao mali prelezao sve decje varijante boginja (rubeole, varicele i sl.). Kada je izbila ona cuvena frka zbog velikih boginja u Jugi (variola vera), svo stanovnistvo je moralo da se vakcinise - najpre su nam pravili recku na misici, a posle su uveli "pistolj", pa samo opale vakcinu na isto mesto. Svi koji su vakcinisani znaju kako je dalje islo - na mestu vakcinacije se pojavi gnojavi cir koji raste neko vreme, onda pukne i prodje, a ostane ruzan oziljak... no bolje samo taj jedan nego celo telo u oziljcima za one srecnike koji prezive velike boginje... a takvih je malo. E, mene su cetiri puta "reckali" i dva puta "upucali" i ni jednom mi se nije primila vakcina, sto se da objasniti uporavo tim fenomenom da sam zbog prelezanih drugih varijanti boginja bio relativno otporan i na uzrocnika variole.
Da bi vakcinalni imunitet bio dovoljna zastita rade se revakcinacije po potrebi, recimo za tetanus na svakih 10 godina. I to su ljudi istrazivali, radili, proveravali i dosli do odredjenih saznanja. A onda se nadje neko pametan da kaze kako se u toj oblasti jako malo zna... ts...ts...ts...

Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja