ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.09.2018, 20:02
Svenson's Avatar
Svenson Svenson je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 05.05.2017
US lokacija: Houston, TX
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik SoonInUS Prikaz poruke
...

@Promenada Prilicno si siguran da ce biti krize! Signali koji se salju u vezi toga su uglavnom pomesani kao i uostalom uvek, ali posto si toliko siguran sta mislis da ce prouzrokovati recesiju ovaj put? (sem sto se istorijski desavalo da bude recesija u slicnom periodu, sto ne mora nista da znaci). Pratim i finansije, doduse nesto slabije u poslednje vreme, ali ako to sto tvrdis ima smisla mogu se fino zaraditi pare na tome pa da znamo u sta da ulazemo.
Obavezno podelite sa nama info. Nije fer da se samo vi obogatite.
Staro 25.09.2018, 21:40
Promenada Promenada je offline
Drug član

Datum prijave: 01.09.2018
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik SoonInUS Prikaz poruke
@Promenada Prilicno si siguran da ce biti krize! Signali koji se salju u vezi toga su uglavnom pomesani kao i uostalom uvek, ali posto si toliko siguran sta mislis da ce prouzrokovati recesiju ovaj put? (sem sto se istorijski desavalo da bude recesija u slicnom periodu, sto ne mora nista da znaci). Pratim i finansije, doduse nesto slabije u poslednje vreme, ali ako to sto tvrdis ima smisla mogu se fino zaraditi pare na tome pa da znamo u sta da ulazemo.
Ne znam sta ce da je pokrene i kada ce biti ali samo znam da ce biti
Stvarno je vrlo tesko reci sta bi moglo da prouzrokuje. Mozda ove carine Trumpa koje imaju sve veci efekat i globalno usporavanje, mozda Trump impeachment, mozda Tesla Motors pokrene lavinu (mada nisu dovoljno veliki), mozda neki zemljotres. Ko ce ga znati
Ono sto je za sigurno jeste da smo opet u jednom bull marketu koji je vec tu jako dugo. Vreme je za Bear market tj rolercoaster koji ide na dole.
U svaom slucaju jos malo pa je vreme za povratak umesto dolazak
Reply With Quote
Staro 26.09.2018, 01:09
Zoricans Zoricans je offline
Član

Datum prijave: 04.05.2017
Nepromenjeno

Da li mozete da mi posaljeten kontakt Novosadjani,mi smo sugradjani i selimo se za dva meseca u USa.2018.pozeleneli. zoricakovacevic1@gmail.com
Reply With Quote
Staro 26.09.2018, 10:05
Svenson's Avatar
Svenson Svenson je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 05.05.2017
US lokacija: Houston, TX
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Promenada Prikaz poruke
Ne znam sta ce da je pokrene i kada ce biti ali samo znam da ce biti
Stvarno je vrlo tesko reci sta bi moglo da prouzrokuje. Mozda ove carine Trumpa koje imaju sve veci efekat i globalno usporavanje, mozda Trump impeachment, mozda Tesla Motors pokrene lavinu (mada nisu dovoljno veliki), mozda neki zemljotres. Ko ce ga znati
Ono sto je za sigurno jeste da smo opet u jednom bull marketu koji je vec tu jako dugo. Vreme je za Bear market tj rolercoaster koji ide na dole.
U svaom slucaju jos malo pa je vreme za povratak umesto dolazak
To onda nije ništa sigurno.

Ja sam shvatio da je to gotova stvar, pa sam hteo da iskoristim priliku i da se obogatim na brzinu.
Staro 26.09.2018, 19:02
Drug član

Nepromenjeno

Mislim da ljudi imaju pogresan utisak o Srbiji jer zive tu i proveli su godine kada je stvarno bilo zajebano. Mada kad pogledas zivot u US ako nisi u top 1% je isto zajebano. Ako si "prosek" onda je to i losije od Srbije. Tako da ja ne bi preporucivao dolazak osim u nekim okolnostima tipa specijalizovano znanje koje ne moze da se primeni u Srbiji i slicno.

Ima pozitivnih strana ali ima i mnogo negativnih. Evo nekih negativnih.
Odmora nema. Cesto moras dva posla da radis. Porodiljsko ne postoji osim ako ne radis za top 3-4 IT firme. Zubari kostaju toliko da je to uzas tj da mozes u bankrot od toga. Rizik gubitka posla je da ides direktno u bankrot ako ne nadjes drugi odmah. Obdaniste za decu kosta uzasno mnogo. Skole su uzas osim ako nemas $$$ za privatne (a gotovo je izvesno da necete imati za privatne).

Naravno ljudi koji bi tek da dodju nista od ovoga nece zeleti da cuju pa tako da ce morati sami da se uvere

Last edited by Promenada; 26.09.2018 at 19:17.
Reply With Quote
Staro 26.09.2018, 19:47
Jorda Jorda je offline
Stari vuk

Datum prijave: 03.08.2017
US lokacija: San Diego, California
YU lokacija: Pozega
Nepromenjeno

Promenada, citam tvojih zadnjih par postova i kuliram al ne mogu vise.
Ukratko - ajde ne lupaj.

Ti ces sad svim ljudima sa Balkana da kazes da ne dolaze ovamo?
Licni primer - dobar posao, dobar auto, velika kuca, porodica, prijatelji.
SVE sam ostavio da dodjem ovde sa zenom i malom bebom.
U Srb nas dvoje sa platama nismo mogli da prekostanemo mesec da ne povucem jos iz steka BEZ deteta, a ni na sta nismo trosili osim na osnovne stvari. Sada samo ja radim i to 2 glupa posla da kazem, ne mnogo 6-7 smena nedeljno prosek 40ak sati, zena cuva bebu kuci i ja mogu da sebi priustim sta god pozelim da se ne osvrnem plus da ustedim pozamasnu sumu novca u San Diegu, CA.

Sta ce oni koji u domovini imaju jos losije uslove od mene? A takvih je mnogo.
Zapamti, ne dolaze samo IT strucnjaci ovde. Ovde obican radnik ima priliku da kupi nov auto, da napuni frizider i ne razmislja o osnovnim stvarima za zivot.
U Srb to ne moze ni u ludilu, napretka jednostavno nema. Privatnici kupe kajmak dok radnicima da ne kazem sta.

Ni ovde nije lako, da se razumemo. Al sve zavisi koliki su vam prohtevi. Niko ko je dosao nije odmah postao bogat, al barem mozete da pravite neke planove u tom pravcu.

I nemoj vise da pljujes po USA, ako ti se ne svidja idi u EU. I sam bih radije ziveo u Kanadi ili DE, al jbg nema zelena lutrija za njih. + nemacki je uzasan jezik.

Molim te ne pocinji raspravu sa mnom, ne zelim da dobijemo po ban sa foruma jer mnogo mi je pomogao i zelim da uzvratim koliko mogu.
Reply With Quote
Staro 26.09.2018, 20:21
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Promenada Prikaz poruke
Mislim da ljudi imaju pogresan utisak o Srbiji jer zive tu i proveli su godine kada je stvarno bilo zajebano. Mada kad pogledas zivot u US ako nisi u top 1% je isto zajebano. Ako si "prosek" onda je to i losije od Srbije. Tako da ja ne bi preporucivao dolazak osim u nekim okolnostima tipa specijalizovano znanje koje ne moze da se primeni u Srbiji i slicno.

Ima pozitivnih strana ali ima i mnogo negativnih. Evo nekih negativnih.
Odmora nema. Cesto moras dva posla da radis. Porodiljsko ne postoji osim ako ne radis za top 3-4 IT firme. Zubari kostaju toliko da je to uzas tj da mozes u bankrot od toga. Rizik gubitka posla je da ides direktno u bankrot ako ne nadjes drugi odmah. Obdaniste za decu kosta uzasno mnogo. Skole su uzas osim ako nemas $$$ za privatne (a gotovo je izvesno da necete imati za privatne).

Naravno ljudi koji bi tek da dodju nista od ovoga nece zeleti da cuju pa tako da ce morati sami da se uvere

Ne znam odakle ti ove info, tj gde zivis, ali:

Odmora ima, samo zavisi u kojoj kolicini, zenina sestra na svake dve nedelje dobija dan godisnjeg (26 radnih dana godisnje) + placeno bolovanje, neko ima 14 dana, neko 21. Ne znam ni jednu osobu koja radi dva posla, osim ako nisu part time. Porodiljsko svakako ne postoji u meri kao u Srbiji, ali svuda ga ima, zavisi samo u kolikom trajanju (neke firme daju dobre beneficije). Dvoje ljudi sa satnicama od 25-30$ mogu da zive u normalnim drzavama 20 puta bolje nego u Srbiji.
Reply With Quote
Staro 26.09.2018, 21:53
SoonInUS SoonInUS je offline
Član

Datum prijave: 22.09.2018
YU lokacija: Oslo, Norveska inace iz Zemuna
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Svenson Prikaz poruke
To onda nije ništa sigurno.

Ja sam shvatio da je to gotova stvar, pa sam hteo da iskoristim priliku i da se obogatim na brzinu.
Delimo info ako saznamo, pa da zatvorimo ovu temu .
Reply With Quote
Staro 27.09.2018, 02:15
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mveruovic Prikaz poruke
Ne znam odakle ti ove info, tj gde zivis, ali:

Odmora ima, samo zavisi u kojoj kolicini, zenina sestra na svake dve nedelje dobija dan godisnjeg (26 radnih dana godisnje) + placeno bolovanje, neko ima 14 dana, neko 21. Ne znam ni jednu osobu koja radi dva posla, osim ako nisu part time. Porodiljsko svakako ne postoji u meri kao u Srbiji, ali svuda ga ima, zavisi samo u kolikom trajanju (neke firme daju dobre beneficije). Dvoje ljudi sa satnicama od 25-30$ mogu da zive u normalnim drzavama 20 puta bolje nego u Srbiji.
Mislim da svako treba da uradi research pre nego sto slusa razne bajke na forumima i blogovima. (citiracu izvore ispod cisto radi verodostojnosti podataka)

Porodiljsko da pocnemo sa time

60% zena NEMA pravo na placeno porodiljsko odsustvo
88% zena NEMA placeno porodiljsko i ako radi u privatnom sektoru
FEDERAL ne placa nista za porodiljsko vec je ostavljeno States da odluce
Samo 3 states su odlucila da placaju (AKO POSLODAVAC PLACA) California, Rhode Island, i New Jersey,
25% zena su PRIMORANE da se vrate samo 2 nedelje nakon porodjaja inace gube posao.

U sustini porodiljsko je placeno i to samo xy nedelja u apple, google ili nekim top bankama sa dva izuzetka u celoj USA Facebook i Netflix.

https://www.healthline.com/health/pr...-leave-facts#2

Godisnji odmor

23% Amerikanaca nema nikakav godisnji odmor
10 dana je PROSEK koliko se dobija u celoj USA
25% njih placenih po satu ima samo 4 dana godisnjeg odmora.

https://assets.rbl.ms/18595345/980x.png
(Cisto da bi uporedili Srbija je negde otprilike kao Finska).

Takodje imajte na umu da 52% od onih koji imaju odmor nikada ne iskoriste!!
Nije zato sto nece nego zato sto ne smeju da ne dobiju otkaz.

20 puta bolji zivot nego u Srbiji

Iskreno ovo je totalni BS.

Hajde prvo U.S.A
Prosecno dvoje ljudi u US zaradjuje BRUTO $67,384
Info Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Income..._United_States

Srbija
Prosecno dvoje ljudi u Srbiji zaradjuje BRUTO $16,560

4 puta veca zarada u USA. WOW. Mislim da tu zapravo i lezi ta cela navlakusa.
O nekakvih 20 puta bolje nema ni govora.

Kada na to primenis racunicu "cost of living" ili "purchasing power" dobijes da je u Chicagu na primer u odnosu na Beograd svega mozda nesto za nijansu bolje. Kad na to oduzmes godisnje odmore, porodiljsko, zubara ako ti nedaj boze treba shvatis da je to to i naravno ne treba zaboraviti da je u Srbiji penziono obavezno a u US ga nemas. U sustini nista posebno ni bolje ni gore.

Jos jedna zapanjujuca cinjenica je da samo 32% zaposlenih u Americi ima PENZIJU. Neverovatno.
30 miliona Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje i taj broj raste
https://www.cnbc.com/2018/01/16/amer...der-trump.html
Nije da oni ne zele da imaju penziju ili da ne zele zdravstveno nego jednostavno ne mogu da ga priuste jer imaju prece stvari a plate jako male (hrana, stan itd).

Jedino sto je stvarno istina. US ima druge prednosti ali je finansijski krs. Ne pricam tu o 0.1% njih koji zive extra zivote ali 99% njih zivi lose a preko 50% doseljenika zivi losije od ljudi u Srbiji.
U sustini svi na forumu treba da shvate realnost koja ce ih pre ili kasnije udariti u glavu. Da je zapravo jako mali broj pojedinaca koji su stvarno mega carevi a ostalo je sve nista posebno. A ti mega carevi imaju ili neko strucno znanje ili su i sami po sebi iznad proseka a najverovatnije bi i u Srbiji bili iznad proseka.

Last edited by Promenada; 27.09.2018 at 02:26.
Reply With Quote
Staro 27.09.2018, 03:20
aleksandarzz aleksandarzz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.05.2017
US lokacija: Amherst, NY
YU lokacija: Veliko Gradiste, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prosecno dvoje ljudi u Srbiji zaradjuje BRUTO $16,560

Kad si ti zadnji put bio u Srbiji?
Reply With Quote