ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Zelena Lutrija > Prijava na Lutriju

Prijava na Lutriju Pitanja i procedure za prijavu na Lutriju preko zvaničnog sajta američke vlade

Prijava na Lutriju » Dv-2022 » Bitni linkovi
O Lutriji Uputstvo za prijavu Agencije za prijavu Korisne informacije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 11.11.2020, 23:52
Andrew Wiggins's Avatar
Andrew Wiggins Andrew Wiggins je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2015
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Kad vec pisemo iskustva da dam svoje. Proputovao sam Evropu i radio/proputovao Ameriku. Od Evrope jedino bi mogao u Spaniji da zivim (mada ne znam jezik).
Amerika je nesto posebno, tesko za opisati, nije za svakog, drugacije se zivi, distance su velike, ali drzava gde se zna red, ljudi znaju da se ponasaju,
koliko ulozis u sebe toliko ti se vrati, uopste psihicki je zdravije okruzenje od Balkana sto je kljucno, ljudi su opusteniji uopste.
Kad odete tamo shvatite koliko smo prost i neprosvetljen narod do zla boga.
Ko juri pare bice svugde nesrecan, ali ko se poklopi sa njihovim mentalitetom i nacinom zivota taj je nasao pravu zemlju za zivot.
Nekako zivot ima smisla tamo i sve je moguce. Bukvalno.

Last edited by Andrew Wiggins; 12.11.2020 at 00:04.
Reply With Quote
Staro 12.11.2020, 01:36
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Andrew Wiggins Prikaz poruke
Kad vec pisemo iskustva da dam svoje. Proputovao sam Evropu i radio/proputovao Ameriku. Od Evrope jedino bi mogao u Spaniji da zivim (mada ne znam jezik).
Amerika je nesto posebno, tesko za opisati, nije za svakog, drugacije se zivi, distance su velike, ali drzava gde se zna red, ljudi znaju da se ponasaju,
koliko ulozis u sebe toliko ti se vrati, uopste psihicki je zdravije okruzenje od Balkana sto je kljucno, ljudi su opusteniji uopste.
Kad odete tamo shvatite koliko smo prost i neprosvetljen narod do zla boga.
Ko juri pare bice svugde nesrecan, ali ko se poklopi sa njihovim mentalitetom i nacinom zivota taj je nasao pravu zemlju za zivot.
Nekako zivot ima smisla tamo i sve je moguce. Bukvalno.
Ako stvari posmatramo u odnosu na Balkan, sve je zdravije Svako ko je imao priliku da malo mrdne je svestan da dosta nazadujemo po pitanju svega.
Sve je subjektivno, pa i taj dozivljaj Amerike, jasno mi je da je lako da pricam iz Amerike, ali stvari nisu ni crne ni bele, zato je uvek najbolje da se ne hvatamo za tudja iskustva i mislimo da je neciji subjektivni dozivljaj merodavan.
Opusteniji ljudi je diskutabilno, opet sve zavisi od okolnosti, mentalitet jeste drugaciji, kao sto je drugaciji i u Evropi. Subjektivno je i to kome kakav mentalitet odgovara, meni licno je i dalje blizi evropski mentalitet, ja se tesko navikavam na povrsnost ljudi i taj neki individualizam sa primesama lazne zainteresovanosti za bilo sta osim njih samih. Naravno da nisu svi takvi i da nije svacije iskustvo isto.
Ako pricamo o jurenju para, pa Amerika je tu valjda vodeca, upravo zato mnogi i dolaze, jer ovde mogu da zarade vise, sa cime sa licno ne identifikujem. Surovi kapitalizam Amerike sam po sebi gura u to jurenje para, jer se ovde ne mozes ni leciti maltene, ako ih nemas. Evropa je po tom pitanju mnogo socijalnija da tako kazem.
To da je sve moguce, moze i ne mora biti, a American Dream odavno ne postoji kao takav. Sve gore navedeno, ne znaci da je u Americi lose, naprotiv ima ljudi koji su svime zadovoljni, isto tako od zadovoljnih preko noci mogu postati nezadovoljni

Suma sumarum, ako se dobije prilika za zivot u Americi treba je iskoristiti i zakljucak doneti na konto sopstvenog iskustva. Samo treba biti relalan i pripremljen da nije sve tako kako zamisljamo. Svesna sam da post deluje pesimisticki, ali zaista nije Neki dodju pa se adaptiraju jako brzo i sve im je super, drugi dodju pa se vrate, treci bi otisli, ali nemaju alternativu osim Balkana
Ima uspesnih ljudi koji zive jako dobro, pa bi opet Ameriku napustili. Moje licno misljenje je da je ovde najbolje kad neko dodje mlad pa samim tim ima drugaciju percepciju i energiju. Sa decom je sve komplikovanije, iz vise razloga. Na kraju, ponavljam, svima su nam iskustva, ocekivanja, oklonosti, zelje i htenja razlicita, i svako treba sam da iskusi da bi doneo zakljucak.

Danijela

Last edited by milosx; 12.11.2020 at 01:43.
Reply With Quote
Staro 12.11.2020, 04:33
svetlana33 svetlana33 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 12.10.2016
US lokacija: ???
Smile

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milosx Prikaz poruke
Na kraju, ponavljam, svima su nam iskustva, ocekivanja, oklonosti, zelje i htenja razlicita, i svako treba sam da iskusi da bi doneo zakljucak.

Danijela
zahvaljujem svima na doprinosu u priblizavanju SAD kulture nama ostalima koji je mozda nikada necemo iskusiti osim preko filmova, a sto smo odavno naucili nema mnogo veze s realnoscu...
Verujem da, kako navode clanovi, svakako postoji (a opet i nemora) taj neki Evropski mentalitet koji jeste daleko mirniji i opusteniji nego na Balkanu, i slazem se s Danijelom da to postoji i ovde blize (npr Holandija, Finska, Danska, Spanija, Irska...i mnoge druge zemlje EU)
Takodjer, u pravu je i da svatko treba sam da se oproba, ali upravo je zato postavljen post jer mene konkretno zanima bas taj licni filtar razlicitih (ili istih) rezona slucajnih ljudi poput mene (a i ostalih), koji su takodjer prosli znacajnu kolicinu zemalja i kontinenata (u mome slucaju nazalost bez USA),
a ipak se odlucuju ne posustati nikada u stremljenju za zivotom, bas i jedino, u Americi. Naravno ti ljudi ce se prilagoditi i najverovatnije to nije bukvalan stav, ali razumemo se na sta se misli...
Znaci zanimaju me upravo ti razliciti stavovi i misljenja o istom, slicnom ili potpuno suprotnom aspektu nacina zivota i odnosa medju ljudima na slucajnom promatranom mestu ili vise njih, te kako se ta iskustva (misljenja) i u cemu, medjusobno preklapaju ili kose u zavisnosti s razlicitim uslovnim parametrima. Naravno da se ti dojmovi medjusobno razlikuju, no ipak do sada zaista nisam cula neki po meni relevantniji razlog da se iskljuce bas sve ostale zemlje i/ili kontinenti...Volela bih cuti jos..
Zasad imam zaista premalo misljenja i volela bih da se prica nastavi, ali iz izvedenoga (opet zasad ) zakljucujem (rado bih da me netko demantira nekim, necu reci valjanijim, nego cvrscim, stvarnijim razlogom) da je globalna zelja nas s Balkana uopste ka USA donekle svevremena romaneskna veza s opstepoznatom (utopijskom ili ne?) USA way of life and culture, baziranoj zaista na nasoj decenijama dugoj vernosti filmografskoj i diskografskoj kulturi SAD-a i uopste bliskost i prepoznavanje, te na kraju i poistovecivanje s izvorom te pop kulture. To nije uopste pogresno, samo je vise neka, takorekoc, osecajna kategorija, a ne geografski, ekonomski, povijesni,pa cak niti kuturni ili neki slican fact... , no to ne znaci da je manje lepo...

Dakle da rezimiram "stvarne" i "ozbiljne" razloge koje vecina navodi za prednost pred drugim drzavama i kulturama:
1.neimastina domiciliuma (dakle globalno Balkana)
2.brza i uspesna zarada, mogucstvo uspeha
3.opustenost i finansijska neopterecenost zivotom
4. demokratija u drustvu i kulturoloska bliskost/evolucija
5.engleski jezik : poznavanje kao razlog olaksane asimilacije drustvu i zivotu
uopste

Ne treba niti da se prolaze navedeni razlozi, u slucajnoj poredbi sa starim kontinentom, vec ovlas (u prva 4) mogu da se nadju razne (ili cak bolje) alternative u ostalim drzavama cak i da se navedene stavke uzmu kao popuno tacne. (neke bi ponekad bile prozvane kao polutacne ili netacne ).

Na kraju kad sam to ovako napisala, u sustini me zatekao ovaj krajnji rezultat; a to je da ispada da je zapravo sam jezik jedini meritoran razlog,
a svakako nije nimalo nevazan, iako se redje kao takav istice.
No ako sagledamo cak i engl. koji nam je svima itekako blizak, bas kao i ostale 4 stavke, ima svoju blizu ili poneku manje udaljenu alternativu, ali je
u sustini kao takav solidan razlog za pocetak novoga zivota upravo u SAD.
Naravno ja bih jos uvek od vas volela da cujem onaj samo VAS "it" momenat, za koji svakako verujem i dalje da postoji, i naravno, on je uvek i svakome potpuno individualan, a takav, da bi bio savrseno verodostojan, upravo i treba da bude.
Nekome je to bila ljubav koju je tamo pronasao, nekome mozda bas "ta" i takva zgrada kakvu je godinama sanjao, nekome je tek drvo kakvo nigde dosad nije video (iako mozda postoji neko i u njegovoj avliji), nekome je to maleni kafe ili svirac na Greenwich Villageu, nekome mozda golemi frappuccino, nekome novi komsija koji je bez reci pritrcao poneti novi kauc uza stepenice...Sve to vredi zlata i govori i o mentalitetu i o kulturi... i o samome slucaju, i nemora uopste biti pravilo za neko podneblje/grad (nakad upravo suprotno)...i meni je sasvim legitimno kao razlog srca koje vuce na tu stranu...
Upravo iz svega od vas napisanog izgleda da je tih "it" momenata zapravo i najvise..i bas me oni interesuju, jer su bili upravo vas razlog da se odlucite...
Vecina onih koji su bili, nenamreno pricaju o svemu i svacemu sto je relativno i blisko mnogim mestima na ovoj planeti i, da tako u sali kazem, svemu sto bas i ne drzi vodu da bi bilo velikim razlogom za potpuni odlazak, osim....osim o tome necem mozda malom i skrivenom i samo vama znanom, sto je zaiskrilo izmedju SAD i vas/nas koji ste/smo ostali potpuno ocarani...
Ako ste voljni pisite, imamo sve vreme sveta..(sve do... maja meseca )
jos jednom vam svima veliko hvala na doprinosu...(hvala na vasim iskrenim i znacajnim postovima Danijela, Andrew, Mihajlo, i svi ostali..)

Last edited by svetlana33; 12.11.2020 at 04:47.
Reply With Quote
Staro 12.11.2020, 04:57
kontras12 kontras12 je offline
Član

Datum prijave: 12.11.2020
Nepromenjeno

Pozdrav.

Pitanje imam. Prvi put sam se prijavio za lutriju ove godine, ali sam skapirao 2min nakon prijave da sam slucajno izabrao sliku od Avgusta 2019 koju sam poslao/koristio za dobijanje B1/B2 vize u Septembru 2019 na 10g/multiple entry.

Ta, i nova slika od pre par dana su bile u istom folderu, i napravio sam gresku.
Obe slike su od istog fotografa, i slucajno izabrao pogresnu.

Pretpostavljam da mogu da se pozdravim za ovu godinu i da sam automatski diskvalifikovan?
Reply With Quote
Staro 12.11.2020, 05:06
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kontras12 Prikaz poruke
Pozdrav.

Pitanje imam. Prvi put sam se prijavio za lutriju ove godine, ali sam skapirao 2min nakon prijave da sam slucajno izabrao sliku od Avgusta 2019 koju sam poslao/koristio za dobijanje B1/B2 vize u Septembru 2019 na 10g/multiple entry.

Ta, i nova slika od pre par dana su bile u istom folderu, i napravio sam gresku.
Obe slike su od istog fotografa, i slucajno izabrao pogresnu.

Pretpostavljam da mogu da se pozdravim za ovu godinu i da sam automatski diskvalifikovan?
Mislim da vam to niko ne moze potvrditi 100% iako je jasno naznaceno da slika ne sme biti starija od 6 meseci... mozda nece primetiti... Svakako sad ne mozete puno, osim da sacekate izvlacenje za par meseci.
Danijela
Staro 12.11.2020, 05:09
kontras12 kontras12 je offline
Član

Datum prijave: 12.11.2020
Nepromenjeno

Znam da je naznaceno. Zato sam i otisao ponovo do fotografa, i slucajno izaberem lose...
Reply With Quote
Staro 12.11.2020, 08:08
Green Green je offline
Član

Datum prijave: 08.10.2020
US lokacija: Dallas
YU lokacija: Kumanovo, Severna Makedonija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milosx Prikaz poruke
Mveruovic vam je odgovorio. Executive order (izvrsnu odredbu) donosi predsednik, i nema veze sa senatom. Kao sto je Tramp doneo tako Bajden moze da je ponisti.
Danijela

Hvala vam Danijela na odgovoru.
Hvala i Mveruovic na odgovoru.

Vi Danijela kako ste zadovoljni zivotom u SAD? Od 1 do 10 koliko mislite da ste uspeli da ostvarite vase ciljeve u SAD?
Reply With Quote
Staro 12.11.2020, 08:10
Green Green je offline
Član

Datum prijave: 08.10.2020
US lokacija: Dallas
YU lokacija: Kumanovo, Severna Makedonija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik svetlana33 Prikaz poruke
Ne, ne bi smelo da predstavlja problem (jedino Makedoncima postavljaju neke uslove, kao recimo da imaju garanta), mada nikada ne mozemo unapred da znamo sto moze da se trazi kao dokaz da niste za karijeru beskucnika u pojedinom slucaju jednom kada se dodje na razgovor, ali bas 10000 na racunu svakako nije uslov. Ja licno smatram da se ta centrifuga, (ako se uopste radi) radi mnogo ranijim proverama, ili zaista nema mnogo (ili nikako) onih koji tamo idu bez novaca, jer i sam proces zahteva neku pristojnu svotu, ili opet neki ljudi imaju vec rodbinu koja ih tamo docekuje, tako da bas nije bilo primera (ili nisu navodili) da se ljude odbilo bas zbog novca. Pre bih rekla da usled nedostatka oni sami odustanu, da li pod pritiskom realnosti ili necijim losijim iskustvom , to nitko nezna...

Jel ovo ozbiljno istina da Makedoncima u ambasadi SAD u Skoplju postavljaju uslove koje ne postavljaju u ambasadama u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu?

Molim ako znate nesto vise o ovome da spodelite sve informacije koje znate.
Sta konkretno traze Makedoncima kao dodatne uslove? Molim objasnite.

Ja koliko znam mogu da traze affidavit of support I-864, no to nije potpuno isto kao sponzor jesam li u pravu?
Molim ako neko na forumu zna nesto vise za proceduru u ambasadi u Skoplju da napise, ja ako me izvuku treba da prolazim proceduru u Skoplju i da znam sta me potencijalno ocekuje.
Reply With Quote
Staro 12.11.2020, 08:52
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik svetlana33 Prikaz poruke
zahvaljujem svima na doprinosu u priblizavanju SAD kulture nama ostalima koji je mozda nikada necemo iskusiti osim preko filmova, a sto smo odavno naucili nema mnogo veze s realnoscu...
Verujem da, kako navode clanovi, svakako postoji (a opet i nemora) taj neki Evropski mentalitet koji jeste daleko mirniji i opusteniji nego na Balkanu, i slazem se s Danijelom da to postoji i ovde blize (npr Holandija, Finska, Danska, Spanija, Irska...i mnoge druge zemlje EU)
Takodjer, u pravu je i da svatko treba sam da se oproba, ali upravo je zato postavljen post jer mene konkretno zanima bas taj licni filtar razlicitih (ili istih) rezona slucajnih ljudi poput mene (a i ostalih), koji su takodjer prosli znacajnu kolicinu zemalja i kontinenata (u mome slucaju nazalost bez USA),
a ipak se odlucuju ne posustati nikada u stremljenju za zivotom, bas i jedino, u Americi. Naravno ti ljudi ce se prilagoditi i najverovatnije to nije bukvalan stav, ali razumemo se na sta se misli...
Znaci zanimaju me upravo ti razliciti stavovi i misljenja o istom, slicnom ili potpuno suprotnom aspektu nacina zivota i odnosa medju ljudima na slucajnom promatranom mestu ili vise njih, te kako se ta iskustva (misljenja) i u cemu, medjusobno preklapaju ili kose u zavisnosti s razlicitim uslovnim parametrima. Naravno da se ti dojmovi medjusobno razlikuju, no ipak do sada zaista nisam cula neki po meni relevantniji razlog da se iskljuce bas sve ostale zemlje i/ili kontinenti...Volela bih cuti jos..
Zasad imam zaista premalo misljenja i volela bih da se prica nastavi, ali iz izvedenoga (opet zasad ) zakljucujem (rado bih da me netko demantira nekim, necu reci valjanijim, nego cvrscim, stvarnijim razlogom) da je globalna zelja nas s Balkana uopste ka USA donekle svevremena romaneskna veza s opstepoznatom (utopijskom ili ne?) USA way of life and culture, baziranoj zaista na nasoj decenijama dugoj vernosti filmografskoj i diskografskoj kulturi SAD-a i uopste bliskost i prepoznavanje, te na kraju i poistovecivanje s izvorom te pop kulture. To nije uopste pogresno, samo je vise neka, takorekoc, osecajna kategorija, a ne geografski, ekonomski, povijesni,pa cak niti kuturni ili neki slican fact... , no to ne znaci da je manje lepo...

Dakle da rezimiram "stvarne" i "ozbiljne" razloge koje vecina navodi za prednost pred drugim drzavama i kulturama:
1.neimastina domiciliuma (dakle globalno Balkana)
2.brza i uspesna zarada, mogucstvo uspeha
3.opustenost i finansijska neopterecenost zivotom
4. demokratija u drustvu i kulturoloska bliskost/evolucija
5.engleski jezik : poznavanje kao razlog olaksane asimilacije drustvu i zivotu
uopste

Ne treba niti da se prolaze navedeni razlozi, u slucajnoj poredbi sa starim kontinentom, vec ovlas (u prva 4) mogu da se nadju razne (ili cak bolje) alternative u ostalim drzavama cak i da se navedene stavke uzmu kao popuno tacne. (neke bi ponekad bile prozvane kao polutacne ili netacne ).

Na kraju kad sam to ovako napisala, u sustini me zatekao ovaj krajnji rezultat; a to je da ispada da je zapravo sam jezik jedini meritoran razlog,
a svakako nije nimalo nevazan, iako se redje kao takav istice.
No ako sagledamo cak i engl. koji nam je svima itekako blizak, bas kao i ostale 4 stavke, ima svoju blizu ili poneku manje udaljenu alternativu, ali je
u sustini kao takav solidan razlog za pocetak novoga zivota upravo u SAD.
Naravno ja bih jos uvek od vas volela da cujem onaj samo VAS "it" momenat, za koji svakako verujem i dalje da postoji, i naravno, on je uvek i svakome potpuno individualan, a takav, da bi bio savrseno verodostojan, upravo i treba da bude.
Nekome je to bila ljubav koju je tamo pronasao, nekome mozda bas "ta" i takva zgrada kakvu je godinama sanjao, nekome je tek drvo kakvo nigde dosad nije video (iako mozda postoji neko i u njegovoj avliji), nekome je to maleni kafe ili svirac na Greenwich Villageu, nekome mozda golemi frappuccino, nekome novi komsija koji je bez reci pritrcao poneti novi kauc uza stepenice...Sve to vredi zlata i govori i o mentalitetu i o kulturi... i o samome slucaju, i nemora uopste biti pravilo za neko podneblje/grad (nakad upravo suprotno)...i meni je sasvim legitimno kao razlog srca koje vuce na tu stranu...
Upravo iz svega od vas napisanog izgleda da je tih "it" momenata zapravo i najvise..i bas me oni interesuju, jer su bili upravo vas razlog da se odlucite...
Vecina onih koji su bili, nenamreno pricaju o svemu i svacemu sto je relativno i blisko mnogim mestima na ovoj planeti i, da tako u sali kazem, svemu sto bas i ne drzi vodu da bi bilo velikim razlogom za potpuni odlazak, osim....osim o tome necem mozda malom i skrivenom i samo vama znanom, sto je zaiskrilo izmedju SAD i vas/nas koji ste/smo ostali potpuno ocarani...
Ako ste voljni pisite, imamo sve vreme sveta..(sve do... maja meseca )
jos jednom vam svima veliko hvala na doprinosu...(hvala na vasim iskrenim i znacajnim postovima Danijela, Andrew, Mihajlo, i svi ostali..)
Jako lepo sroceno Svetlana, u potpunosti se slazem sa vama

Cisto da odmah razjasnimo da ne bude zabune, moje nadovezivanje na komentar Andrew Wiggins-a je iz razloga zato sto se kao takav moze odnositi na bilo koju zemlju, jer ko se poklopi sa mentalitetom zemlje u koju imigrira taj zaista jeste na konju. To ne vazi samo za Ameriku.

Motiv mog komentara je vise zelja da se sagleda realnost, da ljudi nemaju nerealna ocekivanja, i da se ne razocaraju puno, jer zivot u Americi svakako ima i prednosti i mane.

Posle 8 godina zivota u Americi, mogla bih da napisem par stranica da objasnim svoj licni dozivljaj, ali da ne davim ljude. Da rezimiram, zna se red, postuju se pravila i razlicitosti, ceni se trud, veci je standard pa se moze ziveti pristojnije i sa manje para. Ono sto isto mogu da izdvojim kao pozitivno je da se nijednog trenutka nisam osetila kao stranac ovde, doduse mi zivimo u Njujorku, gde zivi mozda i najvise nacija na svetu, ali to sve zavisi od mesta u kome se zivi. Ljudi verovatno jesu mozda otvoreniji u Americi, ali su isto tako i povrsni. Generalno skoro da ne znam ljude koji imaju prave Amerikance medju bliskim prijateljima… Uglavnom se vise zblizimo sa drugim imigrantima.

Druga strana medalje, nije bas tako sjajna. Zdravstveni sistem je los, osiguranje, godisnji odmor, penzija, nisu obavezni, to sve zavisi od posla i firme u kojoj se radi, i to pisem kao neko ko sa te strane ima dobre uslove… Ako se ostane bez posla ostaje se i bez zdravstvenog osiguranja, uglavnom nema osecaja sigurnosti, jer sve preko noci moze da se promeni, u tom kontekstu je Evropa mnogo humanija.
Generalno se malo vise radi, pauza od sat vremena se ne placa pa 8 sati bude 9 zapravo (8+ sat pauze), i kasnije se pocinje raditi, od 9h ili od 10h pa ljudi rade do 18, 19:00, sto onda oduzme ceo dan, pa ne ostaje puno vremena, i to je samo po sebi lose, a zamislite tek porodice sa decom. Sto se poslova i karijera tice, to je vec komplikovana tema, ali ovako generalno tehnicke i IT struke prolaze dobro, humanisticke slabo, ali to sve zavisi od slucaja do slucaja, generalno se dosta zasniva na kontaktu I preporuci.

Meni licno je Njujork kao grad postao naporan, medjutim nudi bogat kulturni sadrzaj- muzeji, koncerti i slicno, ima sportskih dogadjaja, poznat je po restoranima (razlicitim nacionalnim kuhinjama) itd. sto se ne moze naci cesto ni u vecim gradovima, a kamoli malim mestima. I u tom kontekstu je Evropa mnogo bogatija, i ja licno preferiram Madrid, Rim, Atinu ili Pariz, bilo koju evropsku prestonicu, ali to pretpostavljam ne interesuje veliku vecinu ovde. Zaista ima divne prirode i prelepih predela, ovo je ogromna zemlja koja u tom smislu nudi sve sto treba- mora, planine, pustinje, sume…

Jako veliki faktor u celoj prici je i sto je daleko od “kuce” odnosno od porodice, familije, prijatelja, pa onaj kome je to bitno tesko to prevazilazi. I pored toga sto se upoznaju novi ljudi i oforme nova prijateljstva, nemoguce je zameniti drage ljude sa kojima ste rasli ili proziveli deo zivota… U tom kontekstu je Amerika i daleko, komplikovanije je doci zbog vize i naravno skuplje, a nije bas ni lako organizovati se iz Amerike pre svega zbog generalno kracih godisnjih odmora, i to pricam kao neko ko odlazi u Srbiju svake godine. I u tom kontekstu prednost ima Evropa, sve je na dva sata avionom, jeftinije i moze vas svako posetiti bez trazenja vize…

Na kraju bih samo da ponovim, ocekivanja, okolnosti i iskustva su razlicita, pa sa tim u vezi i dozivljaj ove zemlje. Ukoliko se pruzi prilika za dolazak u Ameriku svakako je treba iskoristiti, ako se ne pruzi ne treba mnogo zaliti
Sa namerom da skratim napisah ceo “esej” Ako bilo ko ima neko pitanje, mozete se javiti i u inbox, rado cu odgovoriti
Danijela
Staro 12.11.2020, 09:06
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Green Prikaz poruke
Hvala vam Danijela na odgovoru.
Hvala i Mveruovic na odgovoru.

Vi Danijela kako ste zadovoljni zivotom u SAD? Od 1 do 10 koliko mislite da ste uspeli da ostvarite vase ciljeve u SAD?
Upravo sam odgovorila na Svetlanin komentar, napisala "esej" pa ako imate vremena procitajte. To je onako generalno, ono sto mislim da bi ljude zanimalo.

Ja se, ovako uopsteno govoreci, sa ovom zemljom nisam bas srodila, posle 8 godina zivota ovde i dalje imam utisak da mi je Evropa bliza po mentalitetu. Znam i dosta ljudi, uspesnih ili manje uspesnih, koji dele isto ili slicno misljenje sa mnom...
Ne bih mogla ovog momenta da preciziram brojku na skali od 1 do 10 jer zaista ima jako puno faktora koji na to uticu, a ne bih ni da zamaram ljude ili sirim pesimizam
Ako imate neko konkretno pitanje, mozete se javiti u inbox
Danijela

Pravila pisanja