ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 19.03.2021, 05:19
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik damagon Prikaz poruke
Po meni najbolje je ispostovati to pravilo, tokom 5 uzastopnih godina barem 6 meseci+1 dan uzmes pasos i miran si.
Ovako sa gc po meni nikad ne znas na cemu si, moze ti se desiti nesto da iskrsne pa da ostanes malo duze van USA i nikad mirna glava...

Doduse ima i onaj re entry permit za koji se moze aplicirati ali kosta koliko se secam nekih $800

Ako sve prodje kako treba meni ce ovo biti treca godina za taj uslov za pasos i iskreno planiram kada uzmem pasos da odem u Srb i da odmaram barem godinu dana ako ne nadjem neki ozbiljan posao...

Btw znam ljude koji su napravili sledece, uzeli pasos, dosla korona, aplicirali za unemployment, uredno lezu pare na racun a oni u Srb...
Za drzavljanstvo mozes da apliciras tek nakon 4 godine i 9 meseci, cisto da ne bude zabune (ako nisam pogresno shvatila sta si napisao).
Danijela
Staro 19.03.2021, 06:19
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Aplikacija se popunjava ako neko hoce da ostane preko godinu dana, na sajtu USCISa imaju info. Ko hoce da ostane preko godinu dana aplicira za dozvolu koja mu traje dve godine i omogucava ponovni ulazak. Cak u nekim slucajevima postoji mogucnost da se aplicira da se status zamrzne i da se ne "resetuje brojac" za drzavljanstvo iako se ostaje duze od godinu dana.
Reply With Quote
Staro 19.03.2021, 15:13
Sonic Sonic je offline
Član

Datum prijave: 15.01.2020
YU lokacija: Hrvatska
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mveruovic Prikaz poruke
Aplikacija se popunjava ako neko hoce da ostane preko godinu dana, na sajtu USCISa imaju info. Ko hoce da ostane preko godinu dana aplicira za dozvolu koja mu traje dve godine i omogucava ponovni ulazak. Cak u nekim slucajevima postoji mogucnost da se aplicira da se status zamrzne i da se ne "resetuje brojac" za drzavljanstvo iako se ostaje duze od godinu dana.
Znaci ako sam dobro razumio, postoji mogućnost da se uđe u USA na par tjedana, "podigne" GC i SSN te da se aplicira za tu dozvolu po kojoj bi bilo moguće ostati max dvije godine odjednom izvan USA? Ovo pitam iz razloga što bi možda bilo korisno novim dobitnicima iskoristiti ovu opciju u slucaju da se ne mogu snaci po dolasku zbog teze gospodarske situacije izazvane COVID-om
Reply With Quote
Staro 19.03.2021, 21:51
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Za par nedelja sigurno ne mogu, jer moraju da apliciraju u US i da budu u zemlji dok im se ne odobri dozvola, tako da tesko da ce uspeti da dobiju to. Inace 660$ je cena.

https://www.uscis.gov/i-131

https://help.cbp.gov/s/article/Artic...language=en_US

Citat:
Can a U.S. lawful permanent resident leave multiple times and return
I am a lawful permanent resident of the U.S., can I leave the U.S. multiple times and return?

Can a U.S. lawful permanent resident leave multiple times and return

If you are a lawful permanent resident (green card holder), you may leave the U.S. multiple times and reenter, as long as you do not intend to stay outside the U.S. for 1 year or more.

If you intend to stay outside the U.S. for 1 year or more, you must apply for a re-entry permit with the U.S. Citizenship and Immigration Service (USCIS) prior to leaving the U.S. Re-entry permits are generally valid for 2 years from the date of issuance. Therefore, if you are outside of the U.S. longer than the date the permit was issued, you may be denied entry into the U.S.

To apply for a re-entry permit, you must file an Application for a Travel Document (I-131) with the USCIS. If you applied for permanent resident status, but are not yet officially a lawful permanent resident "green card holder" and you need to leave the U.S. on emergency, you must apply for and receive advance parole to leave the U.S. by filing a I-131 with USCIS.
Reply With Quote
Staro 20.03.2021, 01:55
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Aplikacija se popunjava obavezno ako se ostaje vise od godinu dana, za ostanak od preko 6 meseci nije obavezna, ali je cesto pozeljna kako bi se izbegle komplikacije na imigracionom pri ulasku u zemlju, dakle nije nuzna, ali moze pomoci posebno onima koji cesto odlaze i dolaze.

U vecini slucajeva ostanka preko 6 meseci, CBP officer ce samo pustiti dalje, ali moze da se desi da se naidje na onog koji nece, kod takvih slucajeva obicno dodele upozorenje i I-131 form ili reentry permit, tako da ako se desi naredni put, ili vise puta, moze se vrlo lako zvrsiti na sudu u removal proceedings za oduzimanje zelene karte. To je sve retko, ali treba imati u vidu da se takve stvari desavaju, a da ljudi cesto nisu ni znali za proces, ili olako shvataju sve to.
Uglavnom treba imati vise od 180 +1 noci prespavanih u USA, nego u drugoj zemlji, i requierement je jasan i zbog neceg postoji, da nije ne bi postojalo kao uslov, uostalom zato je continuous residence. Svaki ostanak od 180+ days predstavlja risk of abandoning residency (green card).

Status se moze zamrznuti da. Sat se moze resetovati ukoliko se ostane 181 dan, samo nisam sigurna kako ide taj proces. Uglavnom mora da se ima dobar razlog, napise afffidavit, dostavi dokaz (bolest, rodjenje deteta, i slicno), to je u slucaju apliciranja za drzavljantsvo.
Dakle, najveci problem moze biti kod apliciranja za drzavljantsvo I resetovanja sata. Kome je to bitno savetujem da ne shvata olako ostajanje vise od 6 meseci van USA.

Evo sajta pa koga zanima nek pogleda
https://www.uscis.gov/policy-manual/...rt-d-chapter-3

“An absence of more than 6 months (more than 180 days) but less than 1 year (less than 365 days) during the period for which continuous residence is required (also called “the statutory period”) is presumed to break the continuity of such residence.[12]*This includes any absence that takes place during the statutory period before the applicant files the naturalization application and any absence between the filing of the application and the applicant’s admission to citizenship.[13]
An applicant’s intent is not relevant in determining the location of his or her residence. The length of the period of absence from the United States is the defining factor in determining whether the applicant is presumed to have disrupted the continuity of his or her residence.”
Example
“An applicant who is subject to a 5-year statutory period for naturalization is absent from the United States for 8 months, returning on August 1, 2018. The applicant has been absent from the United States for more than 6 months (180 days) but less than 1 year (365 days). As such, the applicant must be able to rebut the presumption of a break in the continuity of residence in order to meet the continuous residence requirement for naturalization.
If the applicant is unable to rebut the presumption, he or she must wait until at least 6 months from reaching the 5-year anniversary of the newly established statutory period following the applicant’s return to the United States. In this example, the newly established statutory period began on August 1, 2018, when the applicant returned to the United States.*Therefore, the earliest the applicant may re-apply for naturalization is February 1, 2023, which is at least 6 months from the 5-year anniversary of the pertinent statutory period.[18]”

Ja zaista ne razumem kako neko sa takvom sigurnoscu tvrdi nesto sto nekog drugog moze da kosta statusa I zivota u Americi… Koja je poenta da se tvrdi tako nesto? Ne znam ja koja radim u tom sistemu godinama sve mogucnosti ili restrikicije, ili probleme koji mogu nastati. Ne znaju advokati nekad dok se ne desi, a tek CBP ili Immigration officers, oni su vrlo cesto neinformisani, ali zato imaju velika ovlascenja, pa se posle dokazujte na sudu.
Ja od ovog pisanja nista nemam, ali radim na takvom mestu da znam vise od prosecnog clana foruma i stoga apelujem da ljudi ne shvataju olako ovakve stvari ako im je status u ovoj zemlji bitan.

Danijela

Last edited by milosx; 20.03.2021 at 02:01.
Reply With Quote
Staro 20.03.2021, 02:03
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sonic Prikaz poruke
Znaci ako sam dobro razumio, postoji mogućnost da se uđe u USA na par tjedana, "podigne" GC i SSN te da se aplicira za tu dozvolu po kojoj bi bilo moguće ostati max dvije godine odjednom izvan USA? Ovo pitam iz razloga što bi možda bilo korisno novim dobitnicima iskoristiti ovu opciju u slucaju da se ne mogu snaci po dolasku zbog teze gospodarske situacije izazvane COVID-om
To svakako nije preporucljivo bez da su neko vreme ziveli i radili ovde, jer to onda svakako nije residence.
Staro 21.03.2021, 01:49
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milosx Prikaz poruke
Ja zaista ne razumem kako neko sa takvom sigurnoscu tvrdi nesto sto nekog drugog moze da kosta statusa I zivota u Americi… Koja je poenta da se tvrdi tako nesto? Ne znam ja koja radim u tom sistemu godinama sve mogucnosti ili restrikicije, ili probleme koji mogu nastati. Ne znaju advokati nekad dok se ne desi, a tek CBP ili Immigration officers, oni su vrlo cesto neinformisani, ali zato imaju velika ovlascenja, pa se posle dokazujte na sudu.
Ja od ovog pisanja nista nemam, ali radim na takvom mestu da znam vise od prosecnog clana foruma i stoga apelujem da ljudi ne shvataju olako ovakve stvari ako im je status u ovoj zemlji bitan.

Danijela
Ovo sto si citirala vazi za staz za drzavljanstvo, sto ako nekome ne gori pod nogama da isto dobije odmah i nije problem da bude van preko 6 meseci.
Niti ja a ni ti mozemo nesto ovde nekome sa sigurnoscu da tvrdimo vec iznosimo svoje stavove. Super sto znas vise od prosecnog clana foruma, ali ako vec znas onda i pisi kako jeste. Da li je potrebno da se popunjava za vise od 6 meseci, manje od godinu dana? Nije. Ako cemo tako moze biti a i ne mora, svaki put kad neko izadje iz Amerike i na jedan dan a da nije drzavljanin niko mu ne garantuje da mu nece na granici praviti probleme.
Imigracioni zakon i pravila su jako jasna i jednostavna, advokate i agencije za imigraciju koriste ili ilegalci ili mutivode. Svaku aplikaciju moze iole pismen covek da popuni i posalje kao i da razume jasna pravila.
Reply With Quote
Staro 21.03.2021, 05:03
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Ovo sto si citirala vazi za staz za drzavljanstvo, sto ako nekome ne gori pod nogama da isto dobije odmah i nije problem da bude van preko 6 meseci.
Niti ja a ni ti mozemo nesto ovde nekome sa sigurnoscu da tvrdimo vec iznosimo svoje stavove. Super sto znas vise od prosecnog clana foruma, ali ako vec znas onda i pisi kako jeste. Da li je potrebno da se popunjava za vise od 6 meseci, manje od godinu dana? Nije. Ako cemo tako moze biti a i ne mora, svaki put kad neko izadje iz Amerike i na jedan dan a da nije drzavljanin niko mu ne garantuje da mu nece na granici praviti probleme.
Imigracioni zakon i pravila su jako jasna i jednostavna, advokate i agencije za imigraciju koriste ili ilegalci ili mutivode. Svaku aplikaciju moze iole pismen covek da popuni i posalje kao i da razume jasna pravila.
Hajde procitaj ponovo sta sam napisala, ali ovog puta sa razumevanjem. Ja nigde ne pominjem da je ista obavezno, pisem kako jeste i kako funkcionise imigracioni sistem. Ako procitas ponovo videces da upravo i kazem da se pre svega odnosi na drzavljanstvo, ali i da se svaki ostanak vise od 180 dana moze kotirati kao risk of abandonment of green card, prvi citat se bas na to i odnosi, a svako je pismen da klikne na link koji sam postavila i procita sam. Valjda svako na ovom forumu zna vec da ne treba da ostaje vise od 6 meseci van Amerike. Dakle tema je continuos residence. Ja ne iznosim svoj stav, vec radim u toj sferi pa prosto iz iskustva govorim kako jeste i verovatno malo bolje poznajem tematiku od tebe. Btw, ja sam link o tome sto govorim postavila, dok ti iznosis tvrdnje po sopstvenom tumacenju.

Pitanje odrzavanja rezidentalnog statusa nije vezano za lutriju, i zaista ne kontam zasto spominjes advokate. Advokate ne koriste samo mutivode ili ilegalci, koriste i oni koji nemaju dovoljno kapaciteta i boje se da nesto ne pogrese, uostalom to nema nikakve veze sa temom. To sto ja radim za advokatsku kancelariju mi samo daje vise iskustva, pristupa informacijama i siru sliku imigracionog sistema.
Samo koristim svoje iskustvo da eventualno pomognem nekom informacijom koja u nekoj situaciji moze biti korisna.

Apsolutno je istina da vecina ovde moze sama da popuni aplikaciju i iscita zakon i pravila, ne treba biti nikakav ekspert za to. Isto tako postoji ne mali broj komplikacija koje mogu otezati sve zbog nepostovanja pravila. Ja verovatno znam mnogo vise scenarija tipa sta se sve moze desiti i koliko ne treba olako shvatati ceo taj proces, i koliko lako se moze ostati bez statusa.

Poenta cele price je da se treba dobro raspitati i procitati pravila, i upravo zbog toga apelujem da ne treba nista sto se ovde procita uzimati zdravo za gotovo, vec potraziti na zvanicnim izvorima.

Na kraju, ne mogu da ne primetim konstantnu drskost, aroganciju i pasivnu agresiju u tvom obracanju clanovima foruma. Ne bi bilo lose da malo promenis ton jer zaista nema potrebe za tim...

Last edited by milosx; 21.03.2021 at 05:14.
Reply With Quote
Staro 21.03.2021, 05:27
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Btw, advokate uveliko koriste firme i pojedinci za radne vize, ili specijalne vrste viza koje su slozeniji procesi od onih opstepoznatih.

Izgleda ne poznajes tematiku bas najbolje
Staro 21.03.2021, 07:10
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milosx Prikaz poruke
Hajde procitaj ponovo sta sam napisala, ali ovog puta sa razumevanjem. Ja nigde ne pominjem da je ista obavezno, pisem kako jeste i kako funkcionise imigracioni sistem. Ako procitas ponovo videces da upravo i kazem da se pre svega odnosi na drzavljanstvo, ali i da se svaki ostanak vise od 180 dana moze kotirati kao risk of abandonment of green card, prvi citat se bas na to i odnosi, a svako je pismen da klikne na link koji sam postavila i procita sam. Valjda svako na ovom forumu zna vec da ne treba da ostaje vise od 6 meseci van Amerike. Dakle tema je continuos residence. Ja ne iznosim svoj stav, vec radim u toj sferi pa prosto iz iskustva govorim kako jeste i verovatno malo bolje poznajem tematiku od tebe. Btw, ja sam link o tome sto govorim postavila, dok ti iznosis tvrdnje po sopstvenom tumacenju.

Pitanje odrzavanja rezidentalnog statusa nije vezano za lutriju, i zaista ne kontam zasto spominjes advokate. Advokate ne koriste samo mutivode ili ilegalci, koriste i oni koji nemaju dovoljno kapaciteta i boje se da nesto ne pogrese, uostalom to nema nikakve veze sa temom. To sto ja radim za advokatsku kancelariju mi samo daje vise iskustva, pristupa informacijama i siru sliku imigracionog sistema.
Samo koristim svoje iskustvo da eventualno pomognem nekom informacijom koja u nekoj situaciji moze biti korisna.

Apsolutno je istina da vecina ovde moze sama da popuni aplikaciju i iscita zakon i pravila, ne treba biti nikakav ekspert za to. Isto tako postoji ne mali broj komplikacija koje mogu otezati sve zbog nepostovanja pravila. Ja verovatno znam mnogo vise scenarija tipa sta se sve moze desiti i koliko ne treba olako shvatati ceo taj proces, i koliko lako se moze ostati bez statusa.

Poenta cele price je da se treba dobro raspitati i procitati pravila, i upravo zbog toga apelujem da ne treba nista sto se ovde procita uzimati zdravo za gotovo, vec potraziti na zvanicnim izvorima.

Na kraju, ne mogu da ne primetim konstantnu drskost, aroganciju i pasivnu agresiju u tvom obracanju clanovima foruma. Ne bi bilo lose da malo promenis ton jer zaista nema potrebe za tim...
Lose primecujes stvari, ali mi je drago da pratis moj lik i delo na forumu. Mozda bolje da ti promenis stav.

Mislim na regularne imigrantske vize, ne polovne i "ostale komplikovane". Sigurno da ja ne poznajem tematiku, ali je jos sigurnije da to sto si radila "u imigraciji u drzavnoj sluzbi" ne znaci da si sveznajuca.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
povratak

Pravila pisanja