ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Zelena Lutrija > Prijava na Lutriju

Prijava na Lutriju Pitanja i procedure za prijavu na Lutriju preko zvaničnog sajta američke vlade

Prijava na Lutriju » Obrazovanje - Odgovarajuca Opcija » Bitni linkovi
O Lutriji Uputstvo za prijavu Agencije za prijavu Korisne informacije Učlanite se

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 28.03.2015, 14:09
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Po mom misljenju, ako je diploma nostrifikovana i priznata kao cetvrta godina, onda je uslov ispunjen. Znaci postoje 4 diplome iz Srbije?
Reply With Quote
Staro 28.03.2015, 14:55
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno Pitanja u vezi diploma...

Recimo da imamo par (suprug i supruga) i da jedno od njih bude izvuceno.

1) Da li samo 'principal applicant', tj. osoba koja je izvucena mora da obezbedi diplome?

2) Da li je obavezno da, iako imas univerzitetsku diplomu, nosis i srednjoskolsku diplomu?

Hvala.
Reply With Quote
Staro 28.03.2015, 16:13
ZexNS ZexNS je offline
Drug član

Datum prijave: 03.03.2014
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik snowflake Prikaz poruke
Recimo da imamo par (suprug i supruga) i da jedno od njih bude izvuceno. 1) Da li samo 'principal applicant', tj. osoba koja je izvucena mora da obezbedi diplome? 2) Da li je obavezno da, iako imas univerzitetsku diplomu, nosis i srednjoskolsku diplomu? Hvala.
1) Da, samo nosioc mora da ispunjava uslov i da nosi diplome.

2) Nije, ali su svi do sada nosili.
Reply With Quote
Staro 07.05.2015, 09:39
Nina-Nina Nina-Nina je offline
Drug član

Datum prijave: 06.05.2015
YU lokacija: Hrvatska
Nepromenjeno

Pozdrav ljudi. Nova sam na forumu. Svašta sam do sada pročitala ali nisam naišla na ono što mene konkretno zanima.
Ove godine se planiram prvi put prijaviti. Imam završenu četverogodišnju srednju školu i time ispunjavam uvijete. Međutim problem je suprug. Mislila sam i njega prijavit posebno ali on ima samo osnovnu školu završenu i preko 10 godina radnog iskustva kao bravar-monter. E sad on se nekad vodio kao pomoćni bravar, nekad kao bravar, bravar-monter, cjevar, a radio je sve i svašta, pored bravarije i vario, vodio grupu ljudi itd. E sad to u radnoj knjižici ništa nije navedeno, samo piše od kad do kad je radio i u kojoj firmi. To je jedna stvar. A druga stvar je da uopće ne znam pod kojim zanimanjem bi provjeravala to njegovo iskustvo pošto na engleskom ne postoji prijevod za bravara (ili ga ja ne mogu naći).
I još jedna stvar. Ovdje piše slijedeće: "Work Experience: If you are qualifying with work experience, you must have two years of experience in the last five years, in an occupation which, by U.S. Department of Labor definitions, requires at least two years of training or experience that is designated as Job Zone 4 or 5, classified in a Specific Vocational Preparation (SVP) rating of 7.0 or higher."
Ovo boldano me zbunjuje. Ja sam to shvatila kao zanimanje koje zahtjeva 2 godine training bez obzira u kojoj je Job Zone pošto poslije toga piše or experience.

Htjela bi da imamo duplu šansu, ali ako ne ide nema veze, budem se samo ja prijavila.
Reply With Quote
Staro 07.05.2015, 13:12
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Nina-Nina,
to podebljano nastavi do:
Citat:
"requires at least two years of training or experience that is designated as Job Zone 4 or 5, classified in a Specific Vocational Preparation (SVP) rating of 7.0 or higher."
Znaci traze ili iskustvo ili trening u zoni 4 ili 5, SVP 7 ili vise.
Bravar nije u toj zoni. : Locksmith: http://www.onetonline.org/link/summary/49-9094.00
Citat:
Job Zone
Title Job Zone Two: Some Preparation Needed
Education These occupations usually require a high school diploma.
Related Experience Some previous work-related skill, knowledge, or experience is usually needed. For example, a teller would benefit from experience working directly with the public.
Job Training Employees in these occupations need anywhere from a few months to one year of working with experienced employees. A recognized apprenticeship program may be associated with these occupations.
Job Zone Examples These occupations often involve using your knowledge and skills to help others. Examples include sheet metal workers, forest fire fighters, customer service representatives, physical therapist aides, salespersons (retail), and tellers.
SVP Range (4.0 to < 6.0)

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 07.05.2015, 13:58
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Nina-Nina,
to podebljano nastavi do: Znaci traze ili iskustvo ili trening u zoni 4 ili 5, SVP 7 ili vise.
Bravar nije u toj zoni. : Locksmith: http://www.onetonline.org/link/summary/49-9094.00
Sorry, nisam se dobro izrazila. Pod bravar nisam mislila na Locksmith, nego radi bravarsko-monterske poslove pretežno u Rafinerijama, također je radio i u Njemačkoj na izgradnji regalnih skladišta. Tako se bar kod nas u Hrvatskoj to naziva. Znači nema veze sa bravama. Nadam se da me razumijete hehe.
Reply With Quote
Staro 07.05.2015, 14:09
zoom zoom je offline
Drug član

Nepromenjeno

Bravar je vise blacksmith, neki metal worker ili cak machinist (Tito je bio bravar a Ameri ga zovu machinist), tako nesto.

EDIT: Po ovome http://www.ehow.com/facts_5142972_ty...l-working.html machinist je vrsta metal worker-a tako da ili machinist ili blacksmith (mada je blacksmith vise za kovano gvozdje i sl. budzevine).

Last edited by zoom; 07.05.2015 at 14:18.
Reply With Quote
Staro 07.05.2015, 14:09
shanzy shanzy je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.07.2011
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Nina-Nina Prikaz poruke
Sorry, nisam se dobro izrazila. Pod bravar nisam mislila na Locksmith, nego radi bravarsko-monterske poslove pretežno u Rafinerijama, također je radio i u Njemačkoj na izgradnji regalnih skladišta. Tako se bar kod nas u Hrvatskoj to naziva. Znači nema veze sa bravama. Nadam se da me razumijete hehe.
dobro si se ti izrazila, ja sam odmah shvatila o cemu pricas. tako se i kod nas (u srbiji) zove, ali ne znam kako se kaze na engleskom.
Reply With Quote
Staro 08.05.2015, 06:19
Drug član

Nepromenjeno

Zoom mi je sad dao još idea kako bi se moglo zvati. Inače gledamo i za Kanadu i dosad sam uvijek gledala pod nazivima Ironworker ili Pipefitter pa čak i Welder ali mi to nekako nije to, pa si sve mislim mora postojati još neki naziv. Mada je možda i problem u tome što se kod nas pod jednim zanimanjem radi puno više poslova dok je to u Americi podjeljeno na više zanimanja.
Ali kako god bilo izgleda da se on nebude mogao prijaviti. Nema veze, on mi je glavni adut za Kanadu a ja sam za USA. Pa gdje prije upali.
Samo da vas još usput pitam kad već pišem, dali je to njegovo zanimanje tamo traženo? Pogotovo u Kaliforniji?
Reply With Quote
Staro 08.05.2015, 12:17
zoom zoom je offline
Drug član

Nepromenjeno

Pa rafinerija ima vise u Texasu, a magacina u Kaliforniji (tamo se skladisti sve sto dodje iz Kine), a i inace ima posla za tu vrstu radnika. Pitaj supruga kako mu se zvalo zanimanje/radno mesto u Nemackoj pa javi, mozda tako lakse nadjemo tacan naziv na engleskom.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
strukovne studije, visa skola, visoka skola

Pravila pisanja