![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Da ne prepisujem sa drugih tema postove. Naravno da vam u 90% slucajeva nece koristiti drugi jezik osim engleskog. Onih 10 posto su uglavnom svi ostali jezici zajedno i ne moraju biti vezani za slabo placene poslove. Npr. u SF bay oblasti se izuzetno traze kancelarijski radnici, od asistenata do menadzera projekata koji pored engleskog pricaju i jako dobro znaju ne samo spanski vec i mandarinski, japanski, francuski itd (uglavnom firme vezane za uvoz, izvoz i outsourcing).
Zakljucak ako znate jos neki od tih jezika iz "pozeljne" kategorije vrlo lako mozete doci i do nekog relativno "normalnog" posla, ali je uslov stvarno da ga i znate... ne ono ko sto sam ja ucila francuski 6 godina u osnovnoj skoli i posle toga ga nisam nikada vise ni koristila pa to sada moze macku o rep, nego aktivno znanje. Mislim da je potreba za poznavanjem drugih jezika osim engleskog izrazenija daleko vise na obalama Amerike nego u centralnoj Americi. |
|
||||
|
||||
![]()
Prilikom trazenje poslova u zdravstvu cesto ume da bude jedan od kriterijuma i poznavanje jos nekog jezika sem engleskog. To vazi iskljucivo u velikim gradovima (kao sto je CHGO) i nikako se ne odnosi na ostatak ruralnog srednjeg zapada.
Home Health Agencije cesto traze ljude koji pored engleskog govore ne samo spanski vec npr poljski, ruski, arapski, srpsko-hrvatski... Cesto se dogadja da klijenti (mahom stare osobe) ne znaju engleski i onda agenciji posao vrsi iskljucivo neko kome je maternji bas taj jezik koji klijent koristi. Isto tako, za rad po ordinacijama znanje drugog stranog jezika je cesto "must". I to opet zavisi od klijentele... Poljska ordinacija - poljsko osoblje - poljski pacijenti... I tako respektivno za svaku etnicku grupu. |
|
|||
|
|||
![]()
Samo je Chicago ostao u tolikoj sagregaciji od svih veci gradova u americi, te su tu samo jedni sa jednima i drugi sa drugima, a beli sa belima i crni sa crnima... nemam stvarno nishta protiv drugih ljudi ... ali nekako postanes rasista u tom Chicago-u. Neverovatno su stvarno izmesani i izmuckani ljudi po drugim delovina amerike (u ovaj slucaj ne potpada tkz. "bible" belt).
Sa zdravstvom su stvarno loodi odem kod doktora i od svih ljudi oni meni posalju medicinsku sestru koja je ruskinja da bi se ja kao bolje osecala... jer smo sa "istih" prostora. Jedno malo zapazanje iz toga svega, ako malko bolje pogledate u svakoj bolnici ili prijemnici malko veceg medicinskog centra ce te od tog osoblja videti nekoga ko je iz evrope, da'l zapadne ili istocne, nekoga sa bliskog istoka ili dalekog istoga i nekoga ko je iz latinske amerike ili afrike tako da sve rase, i podrucija budu podjednako zastupljena. Da li je ovo dobro ili lose ja stvarno ne mogu da kazem... ali ocigledno je da pokusavaju da se priblize svojim pacijentima na sve moguce nacine. |
|
||||
|
||||
![]()
To za Chicago si potpuno u pravu... Segregacija i rasizam su toliko zastupljeni da imas osecaj kao da zivis u Kosovskoj Mitrovici... I nekako vremenom zaista postanes rasista...
Sve u svemu, grad ima neku cudnu negativnu energiju... |
|
|||
|
|||
![]()
Ja mislim ako npr radis u industriji poznavanje nekog stranog jezika moze da pomogne situaciji da vas salju mozda u zemlju ciji jezik znate ako treba nesto da se nadgleda.
Srela sam jednog Amer aiz LA-ija koji je ucio Srpskohrvatski u skoli/faksu gde god koji je procitao sa jedne majice sve sto pise i sve preveo. Majica bila Bijelo Dugme nesto kad su svirali, ja dobila dzabe majicu u jednom kaficu u NS. I on kaze "white button, famous band"... Ima ih koji vole egzotiku pa uce svasta (lingvisticari vecinom). |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Predznanje Engleskog jezika? | ikana | Stare teme | 102 | 04.07.2011 22:55 |
![]() |