ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Pronalaženje prvog posla u Americi (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=287)

Score 21.07.2010 19:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Bockyman (Poruka 17281)
хвала на одговору...
ма схватам ја све то,али кад немам своје искуство,туђа искуства ми ипак значе. колико ја схватам,нико није имао проблем са језиком (као ја нпр. што ми додатно компликује ситуацију),већ га већина говори као да им је матерњи.
ми (ако дефинитивно решимо да идемо),за почетак имамо добру пријатељицу у чикагу,али главно је наћи посао,јер без посла нема опстанка у америци.
и ја сам оптимиста,али и даље пратим и овај форум,и све блогове са сличном тематиком.
још једном,хвала на одговору!

Druze, ja ti zavidim na hrabrosti ako kreces u "veliku avanturu" a ne znas jezik! Ne kazem da ce biti nemoguce, ali sve su sanse da ce ti biti vraski tesko naci neki "normalan" posao. Bez ljutnje, ali mozda bi za pocetak mogao da pocnes da se navikavas na latinicu? Pa kazem, bez ljutnje... :obrva:
Pozdrav

lanas 21.07.2010 20:33

Nisam nasla na forumu, a mozda mi je promaklo. Zanima me, kakva je situacija sa uplatom penzionog osiguranja? Pretpostavljam da se plata prima u bruto iznosu, a radnik sam uplacuje poreze i doprinose.
U Srbiji to izgleda ovako: Poslodavac i zaposleni dogovaraju neto platu(ono sto ide na ruke), a poslodavac placa porez 12%, penziono 11%,zdravstveno (oko 6%), doprnos za slucaj nezaposlenosti (oko 0,75%). Mada poslodavci kada dogovaraju neto u startu odbiju poreze, tako da dodje isto(bruto ili neto, to je samo stvar obracuna).

Koji su doprinosi obavezni po zakonu i koliko iznose? Mozda je malo nezahvalno pitanje, ali ne znam kako drugacije da ga definisem.

Zana 21.07.2010 22:03

Citat:

Prvobitno poslao korisnik lanas (Poruka 17285)
Nisam nasla na forumu, a mozda mi je promaklo. Zanima me, kakva je situacija sa uplatom penzionog osiguranja? Pretpostavljam da se plata prima u bruto iznosu, a radnik sam uplacuje poreze i doprinose.
U Srbiji to izgleda ovako: Poslodavac i zaposleni dogovaraju neto platu(ono sto ide na ruke), a poslodavac placa porez 12%, penziono 11%,zdravstveno (oko 6%), doprnos za slucaj nezaposlenosti (oko 0,75%). Mada poslodavci kada dogovaraju neto u startu odbiju poreze, tako da dodje isto(bruto ili neto, to je samo stvar obracuna).

Koji su doprinosi obavezni po zakonu i koliko iznose? Mozda je malo nezahvalno pitanje, ali ne znam kako drugacije da ga definisem.

http://www.zelenalutrija.com/imigracija/porez.php

mira 22.07.2010 08:46

.

hvala svima na odgovorima
magelan, koliko sam shvatila, ti si završio nostrifikaciju, koliko vremena ti je trebalo za prva dva dela?
nisam se snašla na amazonu oko knjiga. Htela sam da te zamolim za precizniji link. da li knjige izlaze svake godine? možda mogu da se kupe ovde?
ja čekam drugu kovertu. koliko je sigurno da ću otići?
u koju državu otići?
da li doći odmah sa detetom?
unapred hvala

lanas 22.07.2010 09:27

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 17286)

Zana, mnogo hvala! Uvek izlazis u susret. Hvala jos jednom

Zelenka 22.07.2010 12:18

Lijep pozdrav miri.

Procedura oko nostrifikacije tj. samo polaganje stepova nije "bas smijesna" kako pise forumas Magelan, naravno moze se, ali se treba i dobrano namuciti. A i pamcenje vas vise nece sluziti kao u mladjim danima. :D .. O znanju engleskog da ne govorimo.. Step 1 je najtezi, a vi za pocetak sto prije nabavite FIRST AID, tj http://www.amazon.com/First-Aid-USML.../dp/0071633405 i procackajte po usmle forumima.

Mozete pogledati i ovaj blog.

Sretno!

tataprase 22.07.2010 14:27

zna li neko koliko izadju troskovi zivota,odnosno koliko ostane kad se plati prosecan stan,pa redom sve rezije?A ako se radi za neki tkz prosek od 10$ na sat.:wtf:

Magelan 22.07.2010 14:39

Izvini, ali ja ne znam da li sam negde upotrebio rec "smesno" u celom opisu procedure.

Ukoliko je neko bio sposoban da zavrsi medicinski fakultet na exYU prostorima, onda je svakako sposoban da polozi i USMLE (pa tolika armija Indusa ga polaze, imaju sve provaljene varijante i banke pitanja po internetu).

Za Miru: Moja situacija je malo komplikovanija jer ja sam stomatolog i u USA sam na studentskoj vizi - dakle nemam ni GC ni citizenship. U drzavi Illinois u kojoj trenutno obitavam procedura za stomatologe je takva da moras imati minimum GC da bi uopste krenuo u program nostrifikacije na UIC (University of Illinois at Chicago) koji je jedini akreditovan u CHGO za taj program za strance koji traje dve godine. Ja prvo idem na to da zavrsim papire kao medicinski tehnicar (zavrsio CNA i sada se spremam za LPN) pa tek onda krecem u stomatolosku nostrifikaciju. Ova cela prica za USMLE je odatle sto u USA zivim sa bratom od tetke koji je lekar, ima GC i vec je u celom procesu nostrifikacije. Polozio je USMLE Step I i sada sprema Step II. Za prvi deo mu je trebalo 6 meseci, mada je to moglo i za manje vremena da nije radio. Imao je nameru da celu pricu pokrene u Zagrebu prosle godine, ali usled cele trke oko preseljenja USMLE je ostao za USA.

Link za knjigu ti je prethodna forumasica vec ostavila. Ako ponovo bude nejasnoca, ti pisi :mobile:

Bockyman 22.07.2010 17:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Score (Poruka 17284)
Druze, ja ti zavidim na hrabrosti ako kreces u "veliku avanturu" a ne znas jezik! Ne kazem da ce biti nemoguce, ali sve su sanse da ce ti biti vraski tesko naci neki "normalan" posao. Bez ljutnje, ali mozda bi za pocetak mogao da pocnes da se navikavas na latinicu? Pa kazem, bez ljutnje... :obrva:
Pozdrav

Ма ко каже да сам храбар! :smrc:Нисам уопште... Али... Не знам шта да кажем...
А што се тиче латинице,знам је одлично :naughty:,ја се уствари од скора привикавам на ћирилицу,некако ми је лепше,јер је мали број људи користи...
Не љутим се,таман посла! :beer:

Vuvuzela 23.07.2010 01:21

Magistar inžinjer prometa

Zna li netko kakva je situacija s prometnim inžinjerima u Americi?? Mi u Hrvatskoj koji smo završili prometni fakultet (dipl. ing.) možemo zatražiti izjednačavanje akademskog naziva s magistar inžinjer prometa (mag. ing. traff.) po Bolonjskom procesu. Prizna li se to tamo pod master degree ili ne??
S obzirom da sam nov na ovom forumu sve čestitke organizatorima i moderatorima jer je ovo mjesto koje ne možeš i ne smiješ mimoići ako je u pitanju DV lottery!! Bravo! Samo tako dalje!!:bravo:

Lucky 23.07.2010 17:12

Pozdrav kolega (ja sam takodje saobracajni ing).

Ovde ti diploma ne vredi mnogo ako nemas iskustvo jer te niko nece angazovati na osnovu iskustva iz Evrope (osim ako si radio za neku od americkih kompanija).

Saobracajnih inzenjera nema (to su ostaci iz komunistickih sistema) ovde su to kombinacije nekoliko zvanja ali ti ta diploma omogucava nastavak postdiplomskih studija pa kad dobijes njihovo zvanje (npr MBA) sve je dosta lakse.

Vuvuzela 23.07.2010 19:05

Hvala na odgovoru Lucky, ali na oglasima za posao vidim da se traže traffic engineer i transportation engineer. Zar nije to ekvivalent našem dipl. ing. prometa?

Vuvuzela 26.07.2010 01:33

Reci Lucky radis li u struci i je li ti pomogla diploma saobracajnog inzenjera ili ne? imaš li višu ili visoku završenu (inž. ili dipl. inž)?

Lucky 26.07.2010 02:29

Ne radim u struci imam saobracajni fakultet smer telekomunikacije, doduse nije po Bolonji ali mogu da dobijem i tu verifikaciju. Nisam ni ganjao nesto posao u struci (telekomunikacije) ali moja zena jeste (ona je zavrsila drugi faks) i ne da nije nasla posao nego nisu nikad ni zvali nazad.

Ogradicu se da je ovo nase iskustvo ali takodje ne znam nikog ko je ovde dosao sa nekim od nasih fakulteta i dobio posao tek tako. Mozda nakon par godina rada u nekoj firmi uspes nesto napraviti ali potrebno je da imas nekog da stoji iza tebe (neki menadzer koji te gotivi) i da se pokazes kao 3 put bolji radnik od Amera koji ima iste kvalifikacije i konkurise na istu poziciju

landlord 26.07.2010 04:29

@Lucky - ovo se ne odnosi bas na IT struku, ima nas na forumu par koji smo sa nasim faksom dobili posao u struci a neki i bez zavrsenog faksa.

Vuvuzela 26.07.2010 12:06

Ajde da vidimo mišljenje iskusnih forumaša koji su USA o mom slučaju i mojim opcijama. Supruga i ja imamo ovdje autoškolu. Čitav život sam u osposobljavanju vozača. diploma mag. ing. traff. ogromno iskustvo (20 g.), na jesen upisujem posdiplomski doktorski studij. S obzirom da u USA praktički svi voze i nema baš nekog sustava osposobljavanja (bar ne za automobile), ali autoškole ipak postoje zanima me kakve su mi opcije, a imam i nekoliko pitanja:
1. mogu li green card holders raditi za državu s obzirom da je većina poslova iz ovog područja pod državnim patronatom, mogu li raditi za gradske tvrtke koje su zadužene za pitanje prometa?
2. autoškolu mogu otvoriti (ako ispunim propisane uvjete) to znam, ali kakva je to opcija? Rade li autoškole dobro tamo i može li se od toga pristojno živjeti?
3. kakva je situacija s diplomom dr.sc. - prizna li se doktorat ili treba nostrifikacija ili nešto?
4. kakva je situacija želim li raditi na nekom univerzitetu ili nekom institutu? Ima li tu šanse za zaposlenje za naše znanstvenike?
5. Postoje li još kakve opcije za ovakav profil osobe?
Izrazito cijenim vaša mišljenja pa s nestrpljenjem očekujem odgovore. Unaprijed vam hvala!:bravo:

dejancic 26.07.2010 16:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Vuvuzela (Poruka 17336)
1. mogu li green card holders raditi za državu s obzirom da je većina poslova iz ovog područja pod državnim patronatom, mogu li raditi za gradske tvrtke koje su zadužene za pitanje prometa?

Po mom skromnom iskustvu trazenja posla postoje gradski/drzavni/vladini poslovi gde je uslov da si drzavljanin, a naleteo sam i na oglase gde pise da mogu da se prijave i nosioci zelene karte.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Vuvuzela (Poruka 17336)
5. Postoje li još kakve opcije za ovakav profil osobe?

Osoba ovakvog profila ima mnogo opcija, pitanje je samo koliko i na koliko je spremna da zaboravi svoj profil, ako ne bude imala totalno pripremljenu situaciju po dolasku...

Vuvuzela 26.07.2010 17:27

Citat:

Osoba ovakvog profila ima mnogo opcija, pitanje je samo koliko i na koliko je spremna da zaboravi svoj profil, ako ne bude imala totalno pripremljenu situaciju po dolasku...
Pa koliko je potrebno, ne gajim ja nikakve iluzije niti živim u oblacima! Spreman sam na sve (samo nek je pošteno i na pošten način). Kod nas je, na žalost tako nemoguće ...

tamacharly 10.10.2010 07:57

eto da i ja podijelim nase iskustvo sa vama. kao sto mnogi prije rekose, za trazenje posla, sve je pitanje srece i veza i nema jednog odgovora. mi smo u chicagu vez 6mj. ja radim u zubarskoj ordinaciji vec 5-ti mjesec, zaposlena bez ikakvog iskustva( po zanimanju inzinjer masinstva i dizajner interijera) preko poznanstva normalno.a moj suprug inzenjer elektronike, 17 god radnog iskustva,CCN zavrsen , ima preporuke regijonalnog adriatic menadzera PANDUITA, i vec 6mj popunjava aplikacije ide na razgovore i nista, za neke je prekvalifikovan za neke ja slabo kvalifikovan, vec neznamo ni broj prijava koliko je popunio. aplicirao je i za rad po trgovinama elektronike, t-mobile,itd. ali nista vecina odgovora je vase kvalifikacije su nevjerovatno dobre ALI mi smo nasli boljeg kandidata. tako on popunjava i dalje i tjesimo se da statisticki i on mora doci nekad na red ili upoznamo nekoga pa veza proradi.
klinci su nam u srednjoj skoli, uklopili su se nevjerovatno dobro,sretni su sto nam je i najvaznije jer zbog njih smo i dosli. za sve one koji se sa klincima spremaju na put, trazite odmah stan u sto boljem kvartu jer skole kad dodete upisujete po mjestu stanovanja a u vecim gradovima kao chicago ogromne su razlike.
ako vas zanimaju cijene zubarskih usluga pitajte, imam informacije iz prve ruke:;D: , ako neko ima ideju kako zaposliti muza slusam pozorno.
:papa:

lanas 10.10.2010 18:28

Hvala tamacharly na informacijama, verovatno ce nekome pomoci tvoje iskustvo.

abdulazizsarajevo 11.10.2010 07:58

@tamar...

pa zar je tako lose??? bas nista ne moze da nadje kako vidim bas i ne birate posao..nadam se da cete uspjeti..javi nam bit ce nam drago..pozzz

emilfaltron 24.10.2010 05:04

Kakve su šanse pronaći prvi posao sa diplomom mastera strojarskog fakulteta.
Na Balkanu je bilo jako teško naći posao, pa sam krenuo na doktorat u Kanadu.
Sada sam ovdje, pa gledam gdje je bolje u Kanadi ili u USA. Za oboje imam trajno boravište.

Molim ako mogu dobiti lične primjere...

Sajt je super!

Zana 24.10.2010 05:12

Ja se izvinjavam (malo smo se vokabularno udaljili tokom poslednjih godina :() - u pitanju je masinstvo? Ili nesto jos specificnije (posto vidim da Zagrebacko Sveuciliste ima brodostrojarski smer)? Moram da pitam da ne bih pocela da pricam nesto sto nema veze s' tvojom strukom :) Ko pita, ne skita ;)

emilfaltron 24.10.2010 05:25

Jest da, radi se o masinstvu.
Zapravo smo u Kanadi supruga i ja, gde je ona vec završila doktorat iz elektrotehnike i MBA.

Hvala!

Zana 24.10.2010 05:43

Perspektiva vam je oboma velika u Americi - pretpostavljam i u Kanadi. Nije tesko povezati se sa americkim rekruterima i iz Kanade i videti kakvo je trenutno trziste. Sve zavisi i od toga koja vam je specijalnost, ali verujem da je perspektiva velika pre svega u drzavnim poslovima - ja to preporucujem jer imate jako dobro obrazovanje, idealno je za pocetak radi sigurnosti, beneficija i perspektive - a kasnije nakon uspostavljanja kontakata mozete preci i u privatan sektor (mozda cak i poceti svoj business). Maritime, Navy industrije i Air Force placu za strucnjacima takvog kova, te mozete pogledati sta trenutno traze. Ja nemam iskustva u tome, ali eto - ovo je cisto da vam iskazem podrsku ;) Javite ako su vam potrebni neki korisni linkovi ili druge informacije gde konkretno mozete da trazite poslove.

emilfaltron 24.10.2010 05:55

Hvala Žana!
Otkako smo izvčeni za zelenu kartu počeli smo ozbiljnije "kopati" po forumima i tražiti iskustva drugih, pa nas je malo udeprimirala priča velike većine forumaša jer manje više smo stekli dojam da do posla teško dođeš ako ne poznaš nekog nedgje. :(

Kakvo je tvoje iskustvo po tom pitanju? Osim ovog što predlažeš za državne poslove, army i slično (o čemu smo i razmišljali), da li savetuješ da tražimo posao preko rekrutera ili samostalno?
Svakako bi nam pomoglo ako imas pri ruci neke linkove gdje možemo da potražimo poslove, mi smo nešto pokušavali preko google-a naći ali nijem baš urodilo plodom...

Hvala unaprijed za informacije! :)

Zana 24.10.2010 06:26

Cestitam na dobitku Zelene karte - ako vam nije mrsko, mogli bi ste podeliti iskustva sa nasim clanovima oko celog procesa na drugim temama.

Ja bih za vecinu drzavnih poslova trazila preko drzavnog centra za poslove, za Navy takodje direktno a za Army bih isla preko recruter (kao i za privatne kompanije koje imaju ugovore sa government).

Evo nekoliko korisnih linkova:

USaJobs.com - mozete prema lokaciji koja vas interesuje najvise ili ako vam je nebitna destinacija u USA idite na browse jobs, za vecinu pozicija traze drzavljanstvo ali ima i dosta onih za koje je dovoljna Zelena Karta

Ovo izgleda interesantno: NAVSEA mozete birati lokacije

Za privatni sektor moram malo da istrazim... :)

Za Army, mozete pitati recruter za pozicije koje su na americkom tlu (koje nisu na drugim kontinentima i koje su civilian).

emilfaltron 24.10.2010 07:11

Hvala još jednom!
Pročešljat ćemo sve te sajtove i probati kontaktirati rekrutera za Army. Vidjeli smo na stranicama da ima i opcija chatanja s recruiterom, verovatno cemo tako dobiti direktnu informaciju.
Svakako cemo podijeliti nase iskustvo na drugim forumima, jos smo novi ovdje... :)

blok64 27.10.2010 22:04

Da li neko zna:

1. kako se kotiraju arhitekte i 3d modelari koji dolaze iz Srbije sa 5-godisnjim iskustvom? Pitam zbog trenutne recesije - da li je potraznja za tom profesijom opala ili i dalje postoji?

2. kako se prevodi (i da li je to neophodno) i uvazava 'stara' 5-godisnja diploma (dipl. ing. arh.) i da li je neophodno upisivanje dodatnih casova na faxu? Cula sam da se ta stara (moja) diploma racuna kao Bachelor pa bi u tom slucaju trebala da upisem samo master studije.

Pitanje za Zanu (ne mogu jos na pp): Ti si, koliko sam videla na forumu, zavrsila BK (nesto vezano za film)? Zasto si onda opet upisivala fax i to ispocetka? Zar nisi mogla da nostrifikujes diplomu i nastavis na nekoj godini? Hvala unapred :)

Zana 28.10.2010 00:01

Daleko bilo :) BK i ja - nikad bila i nece da bude kombinacija :) Sem nekoliko privatnih univerziteta (svetskih) na kojima bih radosno studirala, ja strogo cenim public education... i tamo, i ovamo. U Srbiji ima jos dosta vode da protece dok se ti privatni univerziteti ne dokazu i postanu cenjeni. Koliko ja cujem, a ne zelim nikog da vredjam - privatne upisu uglavnom oni koji su ispod crte na drzavnim. Iskreno, to je vazilo i za mnoge Vise skole - upisuju oni koji nisu primljeni na Univerzitete ili su padali godine... ja se izvinjavam ponovo, ali tako vecina ljudi i poslodavaca misli (ko i ovde kad cuju za University of Phoenix diplome).

Nisam imala diplomu univerziteta, zato sam pocela iz pocetka (to ti se sve jedno desi ako planiras "da nastavis" skolovanje - predmeti se ne poklapaju sve jedno, tako da priznaju mozda jedan ili dva ispita - imala sam neke ispite ali nisam ni pokusavala da mi priznaju bilo sta). Znaci ili imas diplomu, ili je nemas. Nema izmedju. E sad, i kad imas diplomu - sto se tice nekih struka, kao da je nemas (sistemi se toliko razlikuju da ispadne da nista ne znas :( primeri: pravo, finansije, etc)

lover 28.10.2010 00:14

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 19279)
Daleko bilo :) BK i ja - nikad bila i nece da bude kombinacija :) Sem nekoliko privatnih univerziteta (svetskih) na kojima bih radosno studirala, ja strogo cenim public education... i tamo, i ovamo. U Srbiji ima jos dosta vode da protece dok se ti privatni univerziteti ne dokazu i postanu cenjeni. Koliko ja cujem, a ne zelim nikog da vredjam - privatne upisu uglavnom oni koji su ispod crte na drzavnim. Iskreno, to je vazilo i za mnoge Vise skole - upisuju oni koji nisu primljeni na Univerzitete ili su padali godine... ja se izvinjavam ponovo, ali tako vecina ljudi i poslodavaca misli (ko i ovde kad cuju za University of Phoenix diplome).

Nisam imala diplomu univerziteta, zato sam pocela iz pocetka (to ti se sve jedno desi ako planiras "da nastavis" skolovanje - predmeti se ne poklapaju sve jedno, tako da priznaju mozda jedan ili dva ispita - imala sam neke ispite ali nisam ni pokusavala da mi priznaju bilo sta). Znaci ili imas diplomu, ili je nemas. Nema izmedju. E sad, i kad imas diplomu - sto se tice nekih struka, kao da je nemas (sistemi se toliko razlikuju da ispadne da nista ne znas :( primeri: pravo, finansije, etc)

Kakva je situacija sa priznavanjem dipl. poljoprivrednog inzenjera u LA, posto i sama znas da oko LA ima dosta vinograda (to mi je uza specijalnost) i uopste u Ca?:wtf: Poznajes li ikoga sa ovih prostora sa tom diplomom, a da je se snasao u svojoj struci? Pozzz

blok64 28.10.2010 06:38

@ Zana

da li ti mozda znas kako se kotiraju arhitekte i 3d modelari koji dolaze iz Srbije sa 5-godisnjim iskustvom? Pitam zbog trenutne recesije - da li je potraznja za tom profesijom opala ili i dalje postoji?

I sta to ne valja kod University of Phoenix diplome? Jel to varijanta nasih privatnih fakulteta?

Magelan 28.10.2010 15:49

University of Phoenix ti je najpoznatiji univerzitet za online programe. Nude sve i svasta sto je moguce zavrsiti online tako da se online moze stici bukvalno do master-a. Licno, ne bih bacao novac ni na kakav program koji pomenuti Univerzitet nudi.

dreamerns 28.10.2010 16:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 19306)
University of Phoenix ti je najpoznatiji univerzitet za online programe. Nude sve i svasta sto je moguce zavrsiti online tako da se online moze stici bukvalno do master-a. Licno, ne bih bacao novac ni na kakav program koji pomenuti Univerzitet nudi.

I da jos na to dodam, da su poznati spameri. Ako se nekome desi da slucajno objavi podatke na Monster i Career Builder, velike su sanse da krenu ovi majmuni da vas zovu i nude "edukaciju".

City Lights 31.10.2010 17:07

http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6987699n

Unemployment Benefits: The 99ers

October 24, 2010 5:00 PM

Even after an extension of unemployment benefits to 99 weeks, many of those about to go off the program are in a quandary. Scott Pelley talks to some of them in Silicon Valley.

Sloba_Kg 31.10.2010 22:45

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Cezar1 (Poruka 15933)
Kao i na Balkanu, i u USA dobar posao mozes dobiti ako imas dobar VIP ( veze i poznanstva). Sama diploma cesto vrlo malo znaci, ako ti je konkurencija za poziciju, tatin sin, menadzerov rodjak, kcerka sefa finansija itd.

Iz iskustva znam da samo slanje CV iliti biografije, je gotovo uzaludan posao, bolje se bacaj na trazenje nekakve veze.

Npr. zavrsio sam Ekonomski faks u glavnom gradu, imam licencu ovlascenog racunovodje i revizora, imam iskustva iz svih ekonomskih oblasti, ali samo veza, veza...

Razni Singidunumi, Megatrendovi, MBA i razne Bankarske akademije su za 1. studenta - produzetak nezaposlenosti, posmatrano sa aspekta drzave, tj. bolje nek studiraju nego demonstriraju 2. za roditelje ogroman trosak, zadnji dinar iz dzepa 3. za vlasnika Megatrenda, prodaja diploma- super biznis.

Ko moze neka brise van, ovdje od zarade slaba kupovina. pozz svim zelenasima, koji su dobili GC ili se nadaju.:drool:

Sto se tice Srbije slazem se, sto se tice USA ne kazem da nije tako ali moje iskustvo govori drugacije.
Postoje ljudi koji u stvari gledaju aplikacije i koji u stvari odgovaraju na mailove i prave intervjue i sami biraju saradnike.
Znam nekoliko njih i bio sam prisutan kad su gledali dokumentaciju o svakom kandidatu.
Naravno, selekcija postoji tako da svi ne budu pozvani (ako se prijavi npr 1000 ljudi za 1 mesto) ali ovde VIP moze a ne mora da znaci.
Po meni je vise koliko si informisan i da li zaista ispunjavas kriterijume za zaposlenje.
P.S. i taj vlasnik Megatrenda ima neku zaledjinu...a da je biznis - jeste

blok64 31.10.2010 23:20

[quote=City Lights;19396]http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6987699n
[i]

Covece... Ako je zaista tako zasto onda amerikanci i dalje daju zelenu kartu kad ne mogu ni svoje ljude da pozaposljavaju!?!

Zana 01.11.2010 00:20

Znam unapred da cu sigurno da "popijem" ponovo kritike mnogo puta izrecene... ali mora neko, zar ne :) nisam odgledala do kraja jer sam mnogo slicnih tekstova procitala, slicnih izvestaja gledala i znam kuda prica vodi. Takodje necu da sklapam citav esej, jer znam i da ko hoce moze sve ove "nezavisne" recenice da shvati tacno kako treba (a ko nece, ne vredi ni esej sa footnotes).

Od ljudi koji su govorili (do pola priloga) nisam cula da ijedan ima strani akcenat. To je cinjenica - 99ers su u vecini slucajeva amerikanci. Radili su za preko 100k. Mesecni troskovi su im bili cak i preko te plate. Mesecna nadoknada od EDD je $1,800. Ratu za kucu, auto i kreditne kartice ne placa molba Bogu da se nadje posao koji ce isto tako da se placa 100k.

Ko nije odmah:
  • aktivirao program u bankama u slucaju unemployment gde je placanje i kamata zamrznuto na 6 meseci ili ako to nema odmah zvao banku da zaustavi aktivnost na karticama i napravi payment plan
  • pozvao mortgage kompaniju ukoliko sa EDD parama ne moze da pokrije ratu i probao da pregovara refinance i pozvao brokera da stavi kucu na prodaju
  • poceo da juri dva ili tri posla za manji novac koji mogu da pomognu da se izvuce iz krize

o cemu mi onda pricamo? Imigranti (pogotovo oni svezi) ovo sebi ne mogu da priuste i ne mogu da gledaju u zvezde nadajuci se da ce nesto da bude bolje - zato US i dalje "deli" zelene karte (ne pricam o ilegalcima koji iscedise socijalno do zadnjeg dolara valjda). Svezi imigranti nemaju prava odmah na EDD benefits a i ako imaju to je toliko malo da sa tim ne mogu da prezive. Oni nadju posao. Ne cekaju kao amerikanci sa master diplomama da im se pruzi posao na tanjiru. Doticna iz priloga ni manje ni vise kuka kako se na 4 pozicije "county clerk " prijavilo 2 hiljade ljudi?! Naravno, puca zena na platu preko 60k i sa punim benefits... zar nema privatna kompanija koja bi je platila $20 na sat? To je opet vise od max $450 nedeljano od EDD. Ali Boze moj - ako prihvati temp job na 5 dana cak i za $25 na sat to znaci da ce EDD da vrati redovne cekove tek posle 3 nedelje, a ona to (verovatno) ne moze i nece da ceka. Onda je bolje da ne radi nista i da svake nedelje prima zagarantovane pare (99 nedelja), zar ne?

Sa sve znanjem da ce da izgubi kucu jer je ne placa, ne pada joj napamet da se seli u neku drugu drzavu i neko mesto u pizdincima - sto bi? Hoce da zivi u "silikonskoj dolini"... da menja karijeru? Sto bi?

Btw, moj muz je bio na EDD ni punih 26 nedelja. U medjuvremenu uzeo jos neke poslove (temp) i prosao kroz nenormalnu EDD proceduru gde ti novac kasni skoro mesec dana. Skroz promenio karijeru i najzad radi ono sto hoce u zivotu (sa boljim beneficijama i platom nego sto je ranije imao na mng poziciji). Nijedan od nasih prijatelja imigranata nije bio 99 nedelja nezaposlen, a svi su izgubili posao u ovom ili onom trenutku recesije. Ja nisam izgubila posao ali sam u jednom trenutku bila na 3 radna dana nedeljno - sve to covek progura kad zivi "within means" i kad se ne pruza vise nego sto moze (kupovina kuce ili kirije koja se ne uklapa u pomenuti iznos koji EDD placa u slucaju gubitka posla, napucane desetine hiljada dolara na kreditnim karticama, besna kola na kredit i tako dalje).

Iskreno, zao mi je mnogih ljudi ali ne ovih sto su poceli da ih prikazuju - zao mi je samohranih majki sto skoluju decu da ne bi imali malo placene poslove kao one, zao mi je ljudi koji su izmanipulisani od strane banaka i firmi za koje rade. Ali ljudi koji nece da odustanu od komfora makar privremeno i onda zbog neplacanja izgube sve... ne mogu da tvrdim isto.

I opet - u zgradi imam amerikance koji ne rade vise od dve godine, ali nijednog imigranta. Svi imigranti rade i placaju troskove (ponovo mislim na "legalne"). Opet - znam i gomilu amerikanaca koji su sve uradili sto treba kad su izgubili posao - i snasli se opet. I oni isto tako ne razumeju sta se desava sa nekim ljudima - posla ima manje ali ko nije fleksibilan ne moze da se izvuce. Covek nije drvo - nema korene i mora da se pomera...

dreamerns 01.11.2010 00:28

[quote=blok64;19407]
Citat:

Prvobitno poslao korisnik City Lights (Poruka 19396)
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6987699n
[i]

Covece... Ako je zaista tako zasto onda amerikanci i dalje daju zelenu kartu kad ne mogu ni svoje ljude da pozaposljavaju!?!

Zato sto ovi nece da rade za 8$ za sat sa masters diplomom, dok emigranti hoce.

dreamerns 01.11.2010 00:32

Eh....Zana i ja u isto vreme odgovorismo, ali ona je to detaljno lepo objasnila :-)

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:00.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.