ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 08.02.2014, 12:28
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Makovi Prikaz poruke
Da li su ti zbog toga smanjili kredit score jer si zatvorio secured card ili si samo secured pretvorio u obicnu credit card? Vidim da se i te kreditne unije spominju, ali mene zanima gdje se sto otvara- u kreditnoj uniji secured credit card pa u banci debit i savings account ili obrnuto...kako, kako? I koju banku je najbolje uzeti da je razgranata u Los Angelesu i okolici?
nisu mi oni nista meni smanjili ...ovako ja sam poceo od 0 za godinu dana sam dogurao 640 mislim da se pitas zasto 640 zasto nije 800 ja nisam siguran ali mislim da za godinu dana ako pocnes od 0, i 650 je extra dobar score. e sad da li je bio 700 pa kad sam zatvorio account spao na 640 to neznam a i ne zanima me jer US bank mi se uopste ne dopada kao banka uzas,nisam nista prebacivao na regular credit card nego sam zatvorio sve racune checking ,saving i secure card

normalno odes u USBank i trazis da otvoris checking account i pitas za secure credit card naravno ako hoces i saving sve to zavrsis u istom danu.

US bank imas u LA a imas i Chase meni je chase daleko bolja banka mada i njih ne volim jer nista oni meni ne pomazu i nikakve benefite nemam sto su moje pare kod njih tako da banka je banka samo trazi neku koja ne naplacuje mesecno odrzavanje racuna.

https://www.usbank.com/credit-cards/secured-card.html

sa kreditne unije nemam nikakvo iskustvo.
Reply With Quote
Staro 08.02.2014, 14:44
Makovi Makovi je offline
Drug član

Datum prijave: 02.05.2013
US lokacija: LA
YU lokacija: Zagreb
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik chicagopn Prikaz poruke
nisu mi oni nista meni smanjili ...ovako ja sam poceo od 0 za godinu dana sam dogurao 640 mislim da se pitas zasto 640 zasto nije 800 ja nisam siguran ali mislim da za godinu dana ako pocnes od 0, i 650 je extra dobar score. e sad da li je bio 700 pa kad sam zatvorio account spao na 640 to neznam a i ne zanima me jer US bank mi se uopste ne dopada kao banka uzas,nisam nista prebacivao na regular credit card nego sam zatvorio sve racune checking ,saving i secure card normalno odes u USBank i trazis da otvoris checking account i pitas za secure credit card naravno ako hoces i saving sve to zavrsis u istom danu. US bank imas u LA a imas i Chase meni je chase daleko bolja banka mada i njih ne volim jer nista oni meni ne pomazu i nikakve benefite nemam sto su moje pare kod njih tako da banka je banka samo trazi neku koja ne naplacuje mesecno odrzavanje racuna. https://www.usbank.com/credit-cards/secured-card.html sa kreditne unije nemam nikakvo iskustvo.
Odlicno, ovo mi je mnogo pomoglo!

I ja bi da mi radije vrate tih 300 ili 500$ pologa, očito tih 100 poena manje ne igra neku ulogu za kredit kasnije. Sve je to isti lopovluk svuda na svijetu to se slažem.
Reply With Quote
Staro 08.02.2014, 19:53
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Nije poenta samo u cifri vezanoj za Credit Score. Prvu kreditnu karticu nikada ne treba zatvarati jer se na osnovu nje gleda duzina kreditne istorije. Mnogo je bolje imati "fair" credit score a dugu istoriju, nego 740 i istoriju od godinu dana...

Ako hoces neku pristupacnu Secured Credit Card, kod Capital One je minimalni security deposit $49, a kartica ima limit $200.

Bank of America trazi minimalni depozit od $300, ali posle godinu dana ti vrate novac, podignu limit na $500 i kartica je prava - "non-secured" credit card.
Reply With Quote
Staro 09.02.2014, 02:01
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Magelan je dobro objasnio, i ja sam krenula sa Capital One Secured credit card (sad ce u martu godina kako je imam), a prije 15 dana sam otvorila sa US bank, REI Visa card normalnu kreditnu karticu, limit mi je $9000 , a danas je doslo da mi je credit score 708.
Evo sta se gleda: da placas racune na vrijeme, da otplacujes balance sa secured credit card na vrijeme, ja sam jos uzela i store card od Kohl's nekad u julu prosle godine (limit $300) i to otplacivati odmah sve.

A ovo sa REI je ispalo da mi je kolegica amerikanka rekla da je ok kartica, a svakako cesto kupujem opremu kod njih, kod nje je limit bio $3000 a posto je bila i akcija u REI kad otvoris kreditnu karticu i preko nje kupis sta u roku od 60 dana dobijes jos REI gift card ($100 vrijednosti). Obzirom da sam uzimala avio kartu par dana nakon sto mi je dosla kartica, evo je danas stigla i gift card. Caka je da moras biti REI member prije nego mozes otvoriti kreditnu karticu kod njih (membership u REI je $20 i to je lifetime membership). Uh, ispisah se ja.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 09.02.2014, 10:21
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Magelan je dobro objasnio, i ja sam krenula sa Capital One Secured credit card (sad ce u martu godina kako je imam), a prije 15 dana sam otvorila sa US bank, REI Visa card normalnu kreditnu karticu, limit mi je $9000 , a danas je doslo da mi je credit score 708.
Evo sta se gleda: da placas racune na vrijeme, da otplacujes balance sa secured credit card na vrijeme, ja sam jos uzela i store card od Kohl's nekad u julu prosle godine (limit $300) i to otplacivati odmah sve.

A ovo sa REI je ispalo da mi je kolegica amerikanka rekla da je ok kartica, a svakako cesto kupujem opremu kod njih, kod nje je limit bio $3000 a posto je bila i akcija u REI kad otvoris kreditnu karticu i preko nje kupis sta u roku od 60 dana dobijes jos REI gift card ($100 vrijednosti). Obzirom da sam uzimala avio kartu par dana nakon sto mi je dosla kartica, evo je danas stigla i gift card. Caka je da moras biti REI member prije nego mozes otvoriti kreditnu karticu kod njih (membership u REI je $20 i to je lifetime membership). Uh, ispisah se ja.

jel to US bank nesto postala darezljiva pa su ti dali limit 9000$ ili si pogresila za jednu 0,da nije malo mnogo za nekog ko je pre ne punu godinu otvorio secured credit card? ja otplati 2 auta( isplacena kompletno) kupi kamion,kupi kucu ,credit score mi je pre 2 meseca bio 805 i imam limit 3200 ako se ne varam ili 3500 nisam siguran mrzi me da proveravam sad ,discover credit card je u pitanju
Reply With Quote
Staro 09.02.2014, 16:15
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
jel to US bank nesto postala darezljiva pa su ti dali limit 9000$ ili si pogresila za jednu 0,da nije malo mnogo za nekog ko je pre ne punu godinu otvorio secured credit card? ja otplati 2 auta( isplacena kompletno) kupi kamion,kupi kucu ,credit score mi je pre 2 meseca bio 805 i imam limit 3200 ako se ne varam ili 3500 nisam siguran mrzi me da proveravam sad ,discover credit card je u pitanju
I ja sam se isto pitala, ali vjeruj da je tako. Kolegica ima karticu vec 5 godina i jos je samo na te 3000, kad sam joj rekla zinula.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 09.02.2014, 21:24
rados rados je offline
Član

Datum prijave: 13.06.2013
Nepromenjeno

Citat:
Izvini kolko si dugo u USA? dosta toga si postigo pa čisto informativno pitam
Reply With Quote
Staro 10.02.2014, 07:07
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno

иако је доста писано о томе, пуно људи не схвата како функционише кредитни скор. немам стан, ни камион, кола половна сам купио за кеш, а већ 10 месеци имам америкен експрес картицу са лимитом од $9.500 (није грешка, нема нуле вишка), а добио сам је у моменту када сам био незапослен. имам још три кредитне картице. моју жену сам додао на моје две чејс картице и када је први пут аплицирала у нашој чејс банци, одмах, још док смо били у пословници, одобрена јој је права кредитна картица на $4.000 лимита и одмах јој се појавила на стању у мобилној апликацији... а стигла поштом пар дана касније... а последњи пут када сам проверавао скор, био је 771
Staro 10.02.2014, 09:07
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Pravila su vrlo jednostavna:
- minimum dve kreditne kartice
- potrosnja u rasponu od 20-44%
- ne preterivati sa brojem prijava za kreditne kartice
- odrzavati u zivotu prvu kreditnu karticu bukvalno do kraja zivota jer se na osnovu nje gleda ukupna duzina kreditne istorije. Koliko god da su uslovi nepovoljni, sto rece landlord, kupis zvaku jednom mesecno cisto da ne ugase kreditnu liniju zbog nekoriscenja.
- pametnije je dug placati na vise rata nego isplatiti ceo dug na kraju meseca
- izbegavati placanje minimalnog iznosa

Sve u svemu, malo istrazivanja i dovijanja i kreditni skor ce biti tip top.

Moj credit score je 741, kreditna istorija duga 3.5 godine, a ukupan iznos po kreditnim linijama je malo vise od 32k (nekoliko je kreditnih kartica u pitanju)
Reply With Quote
Staro 10.02.2014, 11:51
loreley loreley je offline
Drug član

Datum prijave: 04.09.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
- minimum dve kreditne kartice
Placas li odrzavanje svake kreditne kartice koju posedujes?

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
- pametnije je dug placati na vise rata nego isplatiti ceo dug na kraju meseca
Zar u tom slucaju ne placas i kamatu svaki put na ostatak?
Ili se u USA dug otplacuje po nekom drugom sistemu?
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja