ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » New York City, New York » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.12.2010, 23:24
milelj milelj je offline
Drug član

Datum prijave: 31.08.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dragance Prikaz poruke
Hvala na odgovoru.Ja sam u IT-u, sa višom, bez nekog značajnog radnog iskustva(oko 1 god za sada).Razumem da je u NYC jako velika konkurencija i za sada kako stvari stoje ne bih imao šta da ponudim u odnosu na druge kandidate tako da mi ostaje samo da što više radim na sebi i stičem iskustvo, a kad me izvuku, izvuku
IT je prica za sebe... Ja mislim da 80% H1B viza se upravo daje IT ljudima... Vecina stvari vezana za IT, ako si stvarno dobar, moci ces naci posao.

Znaci:
Odrzavanje servera, virtuelizacija, Windows server (domen, exchange, IIS, IAS...), Data centri, racunarske mreze i IP telefonija (Cisco, Avaya....).

Programiranje: iskren da budem, mislim da ovo nije toliko zanimljivo mesto za programere... Vecina razvoja softvera i hardvera je u kaliforniji, ali opet, sigurno ima firmi koji se i time bave, tako da bi i sa tim verovatno mogao da prodjes (naravno Java, C# i ostali siroko primeljnivi jezici).

Vezbaj, uci i stici iskustvo i preporuke. Ako se osetis dovoljno sigurnim u svoj posao, informisi se vise oko H1B vize i nacina kako da je dobijes, pa ne mora lutrija da ti bude jedini nacin da dodjes u USA.
Reply With Quote
Staro 26.12.2010, 10:18
dragance dragance je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.05.2009
Nepromenjeno

OK, hvala na savetima i piši nam o New York-u što češće
Reply With Quote
Staro 26.12.2010, 15:23
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milelj Prikaz poruke
Vecina ljudi koje ja znam, ili radi u IT-u ili radi po kaficima, restoranima i prodavnicama... Finansije i ugostiteljstvo dobro radi, za ovo ostalo stvarno nemam pojma... Znam ljude koji imaju fakultet a ovde cuvaju decu i to ono u fazonu, ajde dodji za sat vremena. Nemas radno vreme, ne mozes da izracunas koliko ces para primiti itd. Opet, znam ljude koji nemaju faks, pa opet su relativno brzo nasli posao i dobro se snasli u njemu.

Zavisi kakav posao trazis, ako hoces da se zaposlis da radis sa finansijama, moras stvarno biti vrhunski strucan (fax + iskustvo), mislim da bi nasi bankari i te zezancije solidno prosli.

Opet, tipa neki masinac, tehnolog ili sta ja znam, nisam siguran da bi mogao tako dobro da prodje...
S obzirom da sve informacije govore da je stanovanje u NYC jako skupo, kako porodicni ljudi koji imaju dete i koji rade u restoranima i prodavnicama uspeju da zarade toliki novac? Koliko znam na forumu su kruzile informacije da je rad u prodavnicama jedan od najjeftinijih. Koliko je iz nekog tvog ugla potrebno mesecno novca jednoj porodici sa detetom da plati stan i priusti neki prosecan zivot? Svi govore kako je zivot u NYC jako skup, pa kako onda ljudi prezive ako nisu neki ekstra u svojoj profesiji i ne zaradjuju mnogo?!
Pitao bih te da li poznajes nekog od nasih ili ne mora biti nas a da radi nesto kao nas "domar" u zgradi u kojoj i zivi? Cuo sam da to nije lose placeno s obzirom da ne placas stan i li ga placas manje nego onaj ko redovno stanuje u njoj.
Koliko je isplativo ziveti van samog grada a putovati tj. raditi u njemu? Realno ili ne?
Reply With Quote
Staro 02.01.2011, 08:15
milelj milelj je offline
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan Prikaz poruke
S obzirom da sve informacije govore da je stanovanje u NYC jako skupo, kako porodicni ljudi koji imaju dete i koji rade u restoranima i prodavnicama uspeju da zarade toliki novac?
Moja predpostavka je da porodica sa decom mora biti iznad 100-115K godisnje (i to dok deca ne krenu u skolu). Mislim da je su to neke realne pare sa kojom jedna porodica moze da zivi u NYC-u i da ne oskudeva (mada nece ziveti ni nesto besno). Iskren da budem, nasih ljudi koji imaju decu ne znam, vecina nasih zivi ili sa cimerima, cak i po nekoliko njih, niko od njih jos nema dece. Od ljudi koje znam, a imaju dece, to su vec pravi Ameri i u NYC-u vec nekoliko godina (vise od 10). Za to vreme, ljudi se snadju sto se tice plata i svega ostalog, tako da oni mogu sebi obezbediti normalan zivot.

Citat:
Koliko znam na forumu su kruzile informacije da je rad u prodavnicama jedan od najjeftinijih. Koliko je iz nekog tvog ugla potrebno mesecno novca jednoj porodici sa detetom da plati stan i priusti neki prosecan zivot? Svi govore kako je zivot u NYC jako skup, pa kako onda ljudi prezive ako nisu neki ekstra u svojoj profesiji i ne zaradjuju mnogo?!
Stanovanje je jako skupo! Hrana, odeca, tehnika i sve ostalo ima manje-vise iste cene kao ostatak USA. Jednosoban stan u Queens-u ti ide oko 1500-1700 USD mesecno, Brooklyn je 1700-1900... Pazi, sve cene su odokativne i predpostavljam da su cene za dobre stanove u u finijim krajevima. Mozes da odes na gomilu mesta u Queensu i Brooklynu i da nadjes stanove za manje para, koji mogu biti u losem kraju, problemi sa bubama, vlagom, pacovima, itd.

E sad... Cetvoroclana porodica: odmah ti treba barem dvosoban stan, kablovska, telefoni, gas+struja, prevoz... Znaci, bez hrane, zdravstvenog osiguranja ti treba barem 2200-2500 dolara mesecno (minimum).

Citat:
Pitao bih te da li poznajes nekog od nasih ili ne mora biti nas a da radi nesto kao nas "domar" u zgradi u kojoj i zivi? Cuo sam da to nije lose placeno s obzirom da ne placas stan i li ga placas manje nego onaj ko redovno stanuje u njoj.
Domari uglavnom zive za dz. E sad, imas par "vrsta" domara... jedni rade bukvalno 24h za vlasnike zgrada (obicno vise od jedne zgrade), sredjivanje stanova, krecenje, menjanje podova i sve ostale radove. Oni nemaju drugi posao, nego prakticno rade na odrzavanju nekoliko zgrada.
Drugi su domari u zgradi, ako puknu cevi ili neka druga havarija se desi, oni to moraju da srede, ali pored toga, ukoliko su potrebni neki veci radovi, pozivaju drugu firmu koja te radove izvodi. Ti ljudi najcesce imaju samo besplatno stanovanje, tako da obicno moraju da imaju jos neki posao.

Citat:
Koliko je isplativo ziveti van samog grada a putovati tj. raditi u njemu? Realno ili ne?
Sve zavisi od posla i dela grada... Ima ljudi koji putuju po 2 i po sata u jednom pravcu do posla... Moje radno vreme je 9 sati dnevno, ako bih putovao jos 5 mogao bih da dodjem kuci i odmah legnem da spavam. Sto se mene tice, ta kombinacija mi nije isplativa, opet, moze se naci i nesto sto je satak vremena udaljeno, sto bi moglo da ti ustedi mozda nekih 200-300 dolara mesecno. Sad, ako za 20 radnih dana potrosis 30 sati za putovanje vise nego da zivis negde blizu, da li je to isplativo (ispadne 7-10 dolara po satu)? nekom mozda jeste, nekom nije...

I opet, sve zavisi gde ides na posao... Primera radi, Long Island City je udaljen 15 minuta od Times Square-a, 25 od Central Parka, 35 od Wall Street-a, 45+ od Brooklyna... Tako, da ako imas srece da radis blizu Penn Station (koja je zeleznicka stanica) mozes biti udaljen 45 minuta vozom od NYC-a, placati stan dosta manje (30-40%), a imati isti commuting kao osoba koja zivi na LIC a radi u Brooklynu

Nadam se da sam pomogao.
Reply With Quote
Staro 08.04.2011, 12:53
dare_ns's Avatar
dare_ns dare_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2008
US lokacija: West Dover, VT
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

moram da pitam Njujorčane, a mogu da posavetuju i ostali koji su imali iskustva.

Potreban mi je smeštaj u NYC od 25. Maja do 30. Maja. Gledam razne hostele po internetu i našao sam jedan u Brooklyn-u gde me izađe $135 za tih 5 noći. Do Times Square ima jedno 40 minuta vožnje vozom.
http://www.hostelbookers.com/propert...opertyid=62782

Da li imate neki savet, preporuku za neki hostel koji je sličan po ceni, a možda bliži centru?

Hvala
Već dugo samo turista.
Reply With Quote
Staro 08.04.2011, 17:47
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Za ovaj sam cuo da je dobar http://www.414hotel.com/

U svakom slucaju, moj savet ti je....sta god radio...nikako, ali nikako nemoj da odsednes u Pensilvanija hotelu. To je ubedljivo najskuplji i najgori hotel u kom sam bio u zivotu.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 08.04.2011, 22:01
dare_ns's Avatar
dare_ns dare_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2008
US lokacija: West Dover, VT
Nepromenjeno

deluje ok. Ali ako dam $1000 dolara za 5 nocjenja u NYC, nishta od mog DSLR-a bar mesec dana

Hvala ti u svakom sluchaju Do kraja sledecje nedelje moram rezervisati, vecjina hostela su vecj popunjeni u periodu koji meni treba, pa ako se neko seti, slobodno neka kazhe.

Dolazi u obzir i ako znate neku bakicu, dekicu, druga/drugaricu koji imaju sobu ili bar kauch, i hteli bi da iznajme na 5 nocji...
Već dugo samo turista.
Reply With Quote
Staro 24.04.2011, 23:54
milelj milelj je offline
Drug član

Nepromenjeno

Izvini, nisam dolazio na forum, pa nisam ranije video poruku...

Ima jedan hostel na Upper West Side-u

http://maps.google.com/maps/place?ci...9&spn=0,0&z=19

Hostel je inace rupa, ali je super kraj, jako blizu centra i bio je dosta jeftin.

Njihov broj je:

Sky Hostel New York
106 West 83rd Street, West new York, NJ NY 10024 (212) 799-5299 ‎

Jedan moj drugar je proveo tu 5 dana pre dve godine, kaze da je bilo OK, u fazonu, nema buba, pacova i ostalo, jedno kupatilo na spratu, i da su cu cimeri bili ok. Zaboravio sam cenu, ali sto se tice lokacije i centra, sigurno je bolje nego u Bruklinu.

Pozdrav
Reply With Quote
Staro 25.04.2011, 03:42
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
Nepromenjeno

Citat:
S obzirom da sve informacije govore da je stanovanje u NYC jako skupo, kako porodicni ljudi koji imaju dete i koji rade u restoranima i prodavnicama uspeju da zarade toliki novac? Koliko znam na forumu su kruzile informacije da je rad u prodavnicama jedan od najjeftinijih. Koliko je iz nekog tvog ugla potrebno mesecno novca jednoj porodici sa detetom da plati stan i priusti neki prosecan zivot? Svi govore kako je zivot u NYC jako skup, pa kako onda ljudi prezive ako nisu neki ekstra u svojoj profesiji i ne zaradjuju mnogo?!
Ako pricamo o NYC i zivotu na Menhetnu tu zive ili izrazito siromasni ili izrazito bogati. Fora je da sa zelenom ti bas i ne mozes da primas nekakve beneficije pa samim time i ne mozes za konkurises za smestaj za socijalne slucajeve, ili ako uspes da nadjes posao koji je preko 150k i ti i zena, onda mozes o takvim stvarima da razmisljas.
Reply With Quote
Staro 25.04.2011, 04:55
milelj milelj je offline
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kaneolopa Prikaz poruke
Ako pricamo o NYC i zivotu na Menhetnu tu zive ili izrazito siromasni ili izrazito bogati. Fora je da sa zelenom ti bas i ne mozes da primas nekakve beneficije pa samim time i ne mozes za konkurises za smestaj za socijalne slucajeve, ili ako uspes da nadjes posao koji je preko 150k i ti i zena, onda mozes o takvim stvarima da razmisljas.
NYC cini Bronks, Bruklin, Menhetn, Stetn Ajlend i Kvins. Naravno, kada neko kaze NYC to je u stvari Menhetn. Daleko od toga da na Menhetnu zive samo bogati i socijalni slucajevi. Zive razni ljudi i to u razlicitim rezijama Licno znam dva nasa momka koja zive oko Times Square-a u jednom dosta malom stanu sa kadom u kuhinji. Njih dvojica imaju sasvim prosecne plate i mislim da obojica zajedno zaradjuju manje od 120K (znaci ni 60k pojedinacno). Imas delove istocnog Menhetna koji su stvarno ocajni stanovi, u pola zgrada u Kineskoj cetvrti ti je jedno ili dva kupatila po spratu, vecina stanara su tu upravo Kinezi i niko od njih niti je bogat niti je socijalni slucaj. Svaki od tih stanova ima cenu, koju neko moze i hoce da plati. Znaci, na Menhetnu mogu da se nadju i "stanovi" za 700 dolara mesecno, bez ijednog prozora i sa jednim kupatilom na citavom spratu, do 3000-4000 za lepe stanove na finim lokacijama, do preko 5000 za stvarno lepe stanove na stvarno lepim lokacijama.

Ja licno ne verujem da bih ikada ziveo na Menhetnu, iz prostog razloga sto meni lepi stanovi na lepom mestu ne vrede toliko kolike su im cene. Naravno, ima kome vrede, pa onda njima i izdaju Ja sam jako zadovoljan Long Island City-em, za manje od 10 minuta sam na Menhetnu, za normalne pare mozes dobiti jako lep stan, dosta prodavnica, itd.

Naravno, postoje jos povoljnije lokacije koje mogu doci u razmatranje, jedna od njih je Sunnyside, malo jeste pusto, zato je valjda i jeftinije, ali zato imas liniju 7 koja je jedna od najboljih u NYC i koja te vodi do Grand Cetrala i Times Square-a za 17-20 minuta.

Sve ukupno, u sirem smislu NYC-a ima toliko stanova i cena za njih da uvek mozes naci nesto za novac koji imas. Neko ce platiti 2000 dolara za malu garsonjeru na Menhetnu, a neko ce platiti nesto manje para za dvosoban stan u Kvinsu.

Pozdrav
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja