ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 20.02.2012, 04:13
tuljan tuljan je offline
Član

Datum prijave: 19.02.2012
Nepromenjeno

Slazem se, zato sam i pitao za savjet, zna li neko kako se mijenja diploma, hoce li mi pisati novu ili cu dobiti neki dokument dodatni i slicno...

Za uvjerenje jz MUPa Srbije, kad predajem zahtjev, mogu li kao mjesto stanovanja navesti adresu u Srbiji na kojoj sam proveo te cetiri ratne godine a na kojoj nisam bio prijavljen?
Kad malo bolje razmislim, nekad pred sami povratak u BIH (rat je vec bio stao) sam isao u MUP i prijavio se (nemam pojma kojim povodom), dobio sam onaj mali odrezak (kao donji dio stranice, uzak i sirok komad papira, otkucan na masini) ali to nisam sacuvao niti sam ikad vise bio u MUPu po bilo kom osnovnu. Postoji li mogucnost da me jos uvijek imaju u evidenciji u Srbiji, ponavljam to je bilo mozda pocetkom 1996. godine i nisam siguran ni da li je to uopste bilo prijavljivanje prebivalista, sjecam se samo tog "odreska" iz MUPa i niceg vise...
Staro 20.02.2012, 07:16
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Nisam ja nikakav saljivdzija nego sam ti rekao da bi trebao odgovornije da zivis ako mislis da stignes jednog dana u Ameriku i uspes u njoj. Ne znam sta je problem otici u skolu gde su ti izdali diplomu srednje skole i traziti drugu. Ili bar nazvati informacije saznati broj telefona i pitati skolu telefonom sta treba da uradis. Tebi za to treba neko sa foruma da te odvede za ruku?! Mnogo si smesan. Uz to kazes eto prijavio sam se nekad u MUP-u a ne znam ni kad ni zasto i izgubio sam taj papir. O takvim stvarima se vode pisane evidencije ili se cuvaju dokumenti. Prijatelju, ako si ti tako neodgovoran prema sebi i svojim dokumentima forumasi ti nece moci pomoci. Srecno! Toliko od mene. :;D:
Staro 20.02.2012, 07:50
tuljan tuljan je offline
Član

Datum prijave: 19.02.2012
Nepromenjeno

[QUOTE=mijan;27304]Nisam ja nikakav saljivdzija nego sam ti rekao da bi trebao odgovornije da zivis ako mislis da stignes jednog dana u Ameriku i uspes u njoj. Ne znam sta je problem otici u skolu gde su ti izdali diplomu srednje skole i traziti drugu. Ili bar nazvati informacije saznati broj telefona i pitati skolu telefonom sta treba da uradis. Tebi za to treba neko sa foruma da te odvede za ruku?! Mnogo si smesan. Uz to kazes eto prijavio sam se nekad u MUP-u a ne znam ni kad ni zasto i izgubio sam taj papir. O takvim stvarima se vode pisane evidencije ili se cuvaju dokumenti. Prijatelju, ako si ti tako neodgovoran prema sebi i svojim dokumentima forumasi ti nece moci pomoci. Srecno! Toliko od mene. :;D:[/QUOTE]

super, ti si nas idol, ajde sad idi sa ovog topica.
Staro 20.02.2012, 13:44
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=tuljan;27303]Slazem se, zato sam i pitao za savjet, zna li neko kako se mijenja diploma, hoce li mi pisati novu ili cu dobiti neki dokument dodatni i slicno...

Za uvjerenje jz MUPa Srbije, kad predajem zahtjev, mogu li kao mjesto stanovanja navesti adresu u Srbiji na kojoj sam proveo te cetiri ratne godine a na kojoj nisam bio prijavljen?
Kad malo bolje razmislim, nekad pred sami povratak u BIH (rat je vec bio stao) sam isao u MUP i prijavio se (nemam pojma kojim povodom), dobio sam onaj mali odrezak (kao donji dio stranice, uzak i sirok komad papira, otkucan na masini) ali to nisam sacuvao niti sam ikad vise bio u MUPu po bilo kom osnovnu. Postoji li mogucnost da me jos uvijek imaju u evidenciji u Srbiji, ponavljam to je bilo mozda pocetkom 1996. godine i nisam siguran ni da li je to uopste bilo prijavljivanje prebivalista, sjecam se samo tog "odreska" iz MUPa i niceg vise...[/QUOTE]

Novu diplomu ti moze izdati samo ista institucija koja ju ti je izdala. Moras otici sam da je uzmes. Uzete ti staru i zavesti u ponistene. Mozda nesto oglase kao nevazece u novinama, nisam sigurna. Ali moguce. A znam da se diplome moraju licno preuzimati. Verovatno ces morati da to uzmes sam. A ako je srednja skola u pitanju, zovi direktora pa pitaj. U koju si skolu isao?

A sto se MUP-a tice, nazovi ih i pitaj, samo ti oni to mogu reci. A ja ne vidim sto bi imao problema da to izvadis. Uverenje o nekaznjavanju sluzi da proveri da li tebe imaju u kriminalnoj evidenciji - proveravaju tvoje ime uz tvoj jedinstveni maticni broj gradjana (JMBG). I ako nisi osudjivan - samo ce da pise nesto u stilu: "Marko Markovic se ne vodi u krivicnoj evidenciji". Tog tipa je potvrda - jesi ili nisi kriminalno osudjivan. Ako nisi pise samo jedna recenica - bez datuma boravka gde god da si boravio. A ako jesi - izlistaju za sta.
Staro 21.02.2012, 16:07
Amer

Nepromenjeno

Nasla sam na jednoj drugoj temi:

[QUOTE=mikiSA;27234]milosx, evo sa zvanicne stranice:
Police Record

Available. Citizens of Serbia may obtain police certificates (Izvod iz kaznjene evidencije) from the Ministry for Internal Affairs (MUP - Ministarstvo unutrasnjih poslova); that is, the police authority, at a person's permanent residence. People who reside in the same district where they were born will have the fastest service, as all civil records are maintained at the citizen's place of birth. For citizens born in a different district from where they reside, the police authority will request information from the person's town of birth, and the response time will vary. Based on input from the place of birth, police at the place of residence will issue the final official version of the certificate.

The police certificate documents whether the applicant has been convicted of any crimes and the articles of law involved. Note that in many cases, convictions can be expunged after ten years. Thus, the record may not be complete beyond ten years, but it is the best and only record available. It should include any convictions in other former Yugoslav republics prior to their independence, so that if someone lived in one of those republics after their independence they must also obtain a police record from that country. This certificate should not be confused with the certificates issued by courts (Sudsko uverenje) that cover only the period of the past six months and indicate the absence of any investigation, charge or conviction in that period.

NOTE : A second party, such as the Embassy, may not request police certificates on individuals to independently verify someone's background. Consular officers must rely on certificates requested by the individual in person. The potential for fraudulent documentation exists, but is not common; if there is doubt about the authenticity of the certificate, the police station that issued it can usually confirm whether a document it purportedly issued is authentic.

[COLOR="Red"][B]According to the Ministry of Internal Affairs, non-citizens who once resided in Serbia, and are now in their native country, may apply for police certificates with their local Ministry of Foreign Affairs who will then, through diplomatic channels, contact the Embassy of Serbia in that country.[/COLOR]

Non-citizens who once resided in Serbia, and are in a third country now, may apply with their Embassy in that country, who will then, through diplomatic channels, contact the Embassy of Serbia. [/B]
[/QUOTE]

Ovo je sa teme: Dokumenta u Novom Sadu, klikni [URL="http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1034"]ovde[/URL]
Staro 21.02.2012, 16:10
misica misica je offline
Drug član

Datum prijave: 22.11.2011
Nepromenjeno ludaci

ovde svi koji su u Americi neko vreme,imaju problem sa komunikacijom sa ljudima jer misle da su posisali sva znanja ovog sveta..prvo te ispljuju pa onda neko bude i normalan,mada retko...ja svima iskreno preporucujem da sve sto ih zanima pisu u privatnim porukama kako bi ste postedeli sebe,raznih ljudskih poremecaja....ali sta ces i oni zive i udisu kiseonik da ne kazem kako...:grin:
Staro 21.02.2012, 16:30
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=misica;27321]ovde svi koji su u Americi neko vreme,imaju problem sa komunikacijom sa ljudima jer misle da su posisali sva znanja ovog sveta..prvo te ispljuju pa onda neko bude i normalan,mada retko...ja svima iskreno preporucujem da sve sto ih zanima pisu u privatnim porukama kako bi ste postedeli sebe,raznih ljudskih poremecaja....ali sta ces i oni zive i udisu kiseonik da ne kazem kako...:grin:[/QUOTE]

Pa ne bas svi valjda... :grin: Ja sam ovde skoro vec sest godina.

Jedno od stvari sto ce vam jako prijati kad dodjete u SAD je da na nekim radnim mestima (ja pre svega mislim na ona na kojima sam ja radila pa govorim iz sopstvenog iskustva) je da ti ljudi ne upadaju u rec, ne ispravljaju te kad pricas (mada svi imamo "broken English"), da ti ne govore ovakve direktne komentare pa sve i da pitas najgluplju stvar na svetu. Imaju i uzrecicu "That' s a very good question!" Sve i kad pitas nesto konverzacije samo radi...
Staro 22.02.2012, 01:01
ZeljkoUSA's Avatar
ZeljkoUSA ZeljkoUSA je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.05.2010
US lokacija: Realno: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=vuxanne;27323]Pa ne bas svi valjda... :grin: Ja sam ovde skoro vec sest godina.

Jedno od stvari sto ce vam jako prijati kad dodjete u SAD je da na nekim radnim mestima (ja pre svega mislim na ona na kojima sam ja radila pa govorim iz sopstvenog iskustva) je da ti ljudi ne upadaju u rec, ne ispravljaju te kad pricas (mada svi imamo "broken English"), da ti ne govore ovakve direktne komentare pa sve i da pitas najgluplju stvar na svetu. Imaju i uzrecicu "That' s a very good question!" Sve i kad pitas nesto konverzacije samo radi...[/QUOTE]

Drazi mi je lazni osmeh nego iskreno "mrzim ceo svet" :grin:
Staro 22.02.2012, 03:19
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=ZeljkoUSA;27331]Drazi mi je lazni osmeh nego iskreno "mrzim ceo svet" :grin:[/QUOTE]

Po americki :grin:. Kad su me slikali za brosuru ovde, bilo je deset puta dok ga nisam utrefila :grin: Jos uvek se vezbam. Rekao mi kolega: "Vidi se da si iz nekog napacenog kraja sveta, pogledaj samo sliku koju si nam dala za brosuru, lici na "mug shot"!" Onda mi je objasnjavao kako su se i ovde ranije se svi trudili da izgledaju ozbiljno na slikama ali se trend promenio.

Setimo se samo Muja na Floridi kako je prosao zato sto se nije dovoljno smejao: [URL="http://www.youtube.com/watch?v=e9Hsst-pOPA&feature=related"]klikni[/URL]

Pravila pisanja