ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Pronalaženje prvog posla u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 24.10.2011, 19:55
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Ima li posla u USA za nekog ko je ovde kvalitetan serviser mobilnih telefona? Moze li to zanimanje i znanje upotrebiti i naplatiti negde u americkom sistemu?
Reply With Quote
Staro 29.10.2011, 04:23
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan Prikaz poruke
Ima li posla u USA za nekog ko je ovde kvalitetan serviser mobilnih telefona? Moze li to zanimanje i znanje upotrebiti i naplatiti negde u americkom sistemu?
Prema meni,ovde najvise posla ima bas za takve struke,PC,Mobilni telefoni,Softver za PC i Mobilne telefone,instaleri za satelitske cinije(kablovske televizije sad instaliraju male satelitske cinije,i resiver),i ja sama posto sam elektro-tehnicka struka planiram da uzmem neki kurs(zbog sertifikata)i da se probam u navedenim oblastima.
I da jedino sto sam zaboravila da dodam je da dobro vladas engleski,pa ces fino lepo da trazis posao u vecim kompanijama,verizon na pr,barem u mojoj okolini stalno zaposljava..
Reply With Quote
Staro 29.10.2011, 12:18
mijan mijan je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki Prikaz poruke
Prema meni,ovde najvise posla ima bas za takve struke,PC,Mobilni telefoni,Softver za PC i Mobilne telefone,instaleri za satelitske cinije(kablovske televizije sad instaliraju male satelitske cinije,i resiver),i ja sama posto sam elektro-tehnicka struka planiram da uzmem neki kurs(zbog sertifikata)i da se probam u navedenim oblastima.
I da jedino sto sam zaboravila da dodam je da dobro vladas engleski,pa ces fino lepo da trazis posao u vecim kompanijama,verizon na pr,barem u mojoj okolini stalno zaposljava..
Kad kazes da se ide na neki kurs, da li mislis na firme koje obucavaju radnike (PC, Mobilni telefoni) i ostavljaju ih kod sebe da rade, ili mislis na neke vrste skoli i ustanova koje izvode takve kurseve? Voleo bih kad bih mogao da vidim neki plan i program na tim kursevima ako znas i zelis neki link da podelis oko tih kurseva.
Reply With Quote
Staro 29.10.2011, 16:14
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Sve to zavisi gde planiras da zivis kad dodjes ovamo,prva zgrada do mog radnog mesta je Lincoln tech univerzitet - oni daju kurseve trajanjem od 3 meseca pa do redovnih casova trajanjem 3-4 godine.Najtrazenije zanimanje trenutno je medical billing,i kompjuterske struke.Cena kursa sto ja hocu da uzmem je oko 3000 dolara,ali to planiram da platim na rate(mozes da placas i 3 godine-znaci oko 50-60 dolara mesecno).Neke kolege sa mog posla su mi rekli da imas mogucnost da ucis i uzmes sertifikat i online,isto tako da potoje drzavne agencije i biblioteke sto ti daju neke od tih kurseva besplatno.Zato jos uvek nisam preuzela nisto htela sam da proverim i takve opcije.Da postoje i firme sto nude trening,ali ti placaju minimalnu satnicu za tvoj trud.Kad smo dobili vize u pasosima,u ambasadi su nam dali ovu stranu,kao prirucnik za zivot u Americi,i tu mozes da nadjes korisne stvari
:http://www.welcometousa.gov/
Reply With Quote
Staro 29.10.2011, 17:13
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Community college ti je mjesto da pogledas, za biblioteku znam da ne daju bas takve kurseve, vise daju besplatne casove Engleskog jezika, story telling za mladje, mozda pomoc za zadacu. Ono sto sigurno biblioteka moze pomoci je da vam pomogne u strategijama trazenja posla, pisanja rezimea i cover letter-a, da vas uputi gdje ima agencija za trazenje posla... mislim da sam nekom vec poslala link za NY Public library, pa pogledajte i vi svoje lokalne biblioteke, one su besplatne jer se financiraju od vasih poreza.
Eto nadam se da ce nekome pomoci ovo, puno srece zelim!

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 29.10.2011, 18:54
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
I u Chicago-u kompanije kao sto su AT&T i Verizon stalno imaju raspisane konkurse za posao. I mozda sam ja malo nepoverljiv prema oglasima za posao , ali moje iskustvo je da treba napraviti razliku izmedju kompanije koja ima stalno raspisan oglas za posao i kompanije koja zaista stalno zaposljava. Primera radi Apple je u Chicago-u nedavno otvorio novu prodavnicu i trenutno ima raspisan konkurs za dosta pozicija. Za mene koji posmatram sa strane to moze delovati kao super sansa, nova lokacija, traze mnogo ljudi, zasto se ne bih prijavio, sve deluje da imam velike sanse da dodjem do posla. Ali, realnost je sasvim drugacija. Realnost je da je na toj lokaciji menadzer bivsi menadzer iz Starbucks-a i da posao dobija mnogo ljudi iz istoimene kompanije koji stavljaju njegovo ime kao preporuku. Pri tome Starbucks kakvo god ljudi misljenje o njemu imali, vazi za kompaniju koja dosta polaze na odnos sa kupcima i Starbucks-ovi radnici na racun toga vaze za ljudi koji itekako imaju iskustva sa korisnicima razlicite narave.
Nego da se vratim na temu , moje skromno dosadasnje iskustvo kaze da treba biti veoma obazriv u koji kurs cete uloziti svoj novac i vreme. Znam da zvuci sasavo, ali ponekad je bolje pokusati preko neke vrste kontakta uci na mala vrata u firmu, a onda menjati poziciju na racun usavrsavanja i dodatnih kurseva.
Poz
Staro 29.10.2011, 18:59
mijan mijan je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Sve to zavisi gde planiras da zivis kad dodjes ovamo,prva zgrada do mog radnog mesta je Lincoln tech univerzitet - oni daju kurseve trajanjem od 3 meseca pa do redovnih casova trajanjem 3-4 godine.Najtrazenije zanimanje trenutno je medical billing,i kompjuterske struke.Cena kursa sto ja hocu da uzmem je oko 3000 dolara,ali to planiram da platim na rate(mozes da placas i 3 godine-znaci oko 50-60 dolara mesecno).Neke kolege sa mog posla su mi rekli da imas mogucnost da ucis i uzmes sertifikat i online,isto tako da potoje drzavne agencije i biblioteke sto ti daju neke od tih kurseva besplatno.Zato jos uvek nisam preuzela nisto htela sam da proverim i takve opcije.Da postoje i firme sto nude trening,ali ti placaju minimalnu satnicu za tvoj trud.Kad smo dobili vize u pasosima,u ambasadi su nam dali ovu stranu,kao prirucnik za zivot u Americi,i tu mozes da nadjes korisne stvari
:http://www.welcometousa.gov/
Hvala na odgovoru. Gledao sam sad ukratko katalog za Lincoln. Ono sto mi nije jasno za course description navedeno je recimo za jedan od programa sledece:
DAY/EVENING PROGRAMS
day . . . approximately 62 weeks (including holidays and scheduled breaks), 1350 instructional hours, 69.5 total credits*
eve . . . approximately 59 weeks (including holidays and scheduled breaks), 1350 instructional hours, 69.5 total credits*
Nigde ne pise kojim intenzitetom odnosno koliko cesto ide ta nastava i da li je moguce recimo preko dana raditi a uvece pohadjati sve to?! Ne vidim nigde cene za neki od programa? Na sta se odnose ovi total credits?
Reply With Quote
Staro 15.10.2012, 14:39
goranco goranco je offline
Član

Datum prijave: 09.10.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik stizeljeto Prikaz poruke
Ovdje bi mogli ostavljati licne primjere kako ste krenuli u potragu za poslom kad ste dosli u Ameriku. Jeste li krenuli u oglasnike, trazili preko interneta prije dolaska, isli preko neke agencije??

Ja se trgam ovih dana da pronadem nesto preko interneta i jako je tesko. Za sve aplikacije te trazi SSN i adresa u Americi. Potrebno je objasnjavat ponekad sve o zelenoj karti jer neki ni neznaju da to postoji u Americi.
Zelim svu srecu svima koji se suocavaju sa ovim zivotnim pitanjem.
zelim pitate posle izvlacenja jel te neko ceka u americi dali je karta plakjena gde zelis mozes ikji u americi pozdrav goran iz makedonije
Reply With Quote
Staro 15.10.2012, 16:25
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Pa naravno da je placena karta i jos mozes birati hoces li u prvu klasu ili biznis.
Sto se tice doceka limeni orkestar sve sa crvenim tepihom. Onda je tu limuzina koja te vozi u hotel A kategorije koji ce ti biti placen prvih 6 mjeseci dok ti ne nadju posao. E onda polako selis u svoj stan koji ti naravno oni opreme sa svim stvarima.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 15.10.2012, 17:52
lafayette's Avatar
lafayette lafayette je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Onda je tu limuzina koja te vozi u hotel A kategorije koji ce ti biti placen prvih 6 mjeseci dok ti ne nadju posao.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
E onda polako selis u svoj stan koji ti naravno oni opreme sa svim stvarima.
A da li ti oni kupe i stan, ili sam moraš da ga platiš
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja