ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Najplaćeniji poslovi u Americi - without college degree » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 08.01.2013, 23:04
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dimitar Prikaz poruke
Vrhunski te sledam otkako dojdov na ovoj forum. Retko pisuvam no redovno citam. Da ti kazam deka ti se voshutuvam kako cekoris hrabro napred. Samo taka prodolzi.Sega sakam sovet od tebe ako moze? Ima ccna obuka za sertifikat od 14 januari pocnuva jas inaku rabotam veke 2 godini kako odrzuvac na mreza i postavuvanje na mreza tuka vo makedonoija no nemam ni eden sertifikat. Nie sega sme na intervju na 29 januari pa mislam deka ke imam vreme da polozam tuka za ccna. Nas ni bese vo plan cikago za pocetok no kako sto te sledam tebe a i zelba ni e i na mene i na zena mi za vo kalifornija sto mislis da go odlozam malku zaminuvanjeto za amerika a tuka da si polozam ccna gore dolu bi me cinelo okolu 2000 evra. Sto mislis dali se isplaka ? Blagodaram
Ja da sam imao pameti polozio bih CCNA pre polaska koliko god da kosta. Na zalost ulozili smo pare u zenu (jer je ona vec bila master) da polaze PMP i jos po nesto (moram reci isplatilo se) ali smo trebali da ulozimo i na mene za CCNA. Ispao sam glup i kajem se zbog toga svakog dana.
Sad nemam vremena zbog mnogo obaveza koje imate prilikom emigracije a tako bi mi znacio CCNA

Pozajmi ako moras vratices CCNA se isplati visestruko.
Reply With Quote
Staro 08.01.2013, 23:13
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vrhunski Prikaz poruke
ah da sad vidim i ja ispravicu :-) dobro racuni nisu $900 to je mnogo. Realno racuni su oko 550$. a taxa ti se
odbija ako zivis u svojoj nekretnini + imas odbitak i za income.
Sve cekam da udjemo u stan pa da dobijemo prve racune da bih video tacno. posto mi je title kompanija vec dva puta promenila koliko treba sta da se plati.

Gde gledate nekretnine? mislim koji deo?

Evo ga preliminarno poslednji racun iz title kompanije.
http://www.basepic.com/upload/images/72WC.jpg

a ovo za rehab ce morati od income-a posto nemamo dovoljno

Pa i ja bih rekao da si ispustio 1 ispred 800
Ja sam u Chicagu i tu gledamo nesto i kupiti ,ali ga toliko iskoplikovali kad udjes u toj proceduri da ja dobijem glavobolju posle 10min razgovora sa bankom ili sa relatorom,svako gleda da zaradi prefigovani lopovi,kazu kod nas u Srbiji ...a mismo namazani snalazljiviji od Amera 100 puta ,sad vidim da smo mi mnogo sitni u svemu ovome, ovi te zednog preko vode prevedu i to da gledas u vodu
Reply With Quote
Staro 08.01.2013, 23:15
Dimitar Dimitar je offline
Član

Datum prijave: 10.05.2012
YU lokacija: Makedonija Stip
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vrhunski Prikaz poruke
Ja da sam imao pameti polozio bih CCNA pre polaska koliko god da kosta. Na zalost ulozili smo pare u zenu (jer je ona vec bila master) da polaze PMP i jos po nesto (moram reci isplatilo se) ali smo trebali da ulozimo i na mene za CCNA. Ispao sam glup i kajem se zbog toga svakog dana.
Sad nemam vremena zbog mnogo obaveza koje imate prilikom emigracije a tako bi mi znacio CCNA

Pozajmi ako moras vratices CCNA se isplati visestruko.
Blagodaram na sovetot i jas mislam deka bi vredelo.Se nadevam deka ke go zavrsam na vreme makar i da odlozime eden mesec za odenje, kako sto velis biten sertifikat e toa...
Inaku dali ima rabota za fizioterapevti? Zena mi e e diplomiran fizioterapevt pa dali vo toj del moze da se najde rabota ?
Reply With Quote
Staro 08.01.2013, 23:15
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

pa jbg napisao sam da je mnogo tesko to resiti a pri tome stalno je cas jedno-cas drugo ovo ono...realno ne znas na cemu si dok ne prodje 2-3 meseca i dok ne vidis sve racune.
Tako da vise info-a o tome za barem 2 meseca

@Dimitar bolje je odlozi malo ako treba (ne previse) ali sve zavrsi sta imas tj uradi sto bolju pripremu odlaska u US da bi ti tamo bilo lakse. Prvih 6 meseci je zeznuto.

Last edited by vrhunski; 08.01.2013 at 23:20.
Reply With Quote
Staro 08.01.2013, 23:40
Dimitar Dimitar je offline
Član

Datum prijave: 10.05.2012
YU lokacija: Makedonija Stip
Nepromenjeno

Se nadevam deka za dva meseca so intenzivno spremanje ke polozam. Sepak blaodaram na poddrskata. Se nadevam se sto si zacrtal ke ostvaris. Mi se dopaga sto si covek sto znae sto saka i odi samo napred.Pozdrav uste ednas...
Reply With Quote
Staro 09.01.2013, 06:06
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.01.2013
US lokacija: Jos cekam
Nepromenjeno

@Danero
PMP nije posebno kompleksan ali je dugacak ispit za malo vremena. Potrebno je odgovoriti na 200 multiple choice pitanja za 4.5 sata. Mozete vi i da izblefirate sate kada predajete aplikaciju i verovatno niko nista nece pitati ali prica je da odredjen broj aplikacije ide na audit i onda moras sve to da dokazes. Ne bih bio u kozi onom ko mora da dokaze sve i da ima papire. PMP je ubedljivo svetski najjaci sertifiakt za project management i vise se gleda u USA. Ako odes na linked in videces da ljudi stavljaju PMP pored imena kao PhD

@Dimitar
Ako su ti pare problem a vec radi sa mrezama mozes ti to i sam kod kuce da ucis nije tesko za one koji znaju sta je(Hint: GNS3)
Reply With Quote
Staro 09.01.2013, 12:17
Danero Danero je offline
Drug član

Datum prijave: 14.11.2012
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Pretpostavljam da se ispit polaže na engleskom? Pokušala sam provjeriti da li u BiH ima institucija gdje se može polagati, ali nisam pronašla. Ako neko zna da može, neka javi. Hvala!
Reply With Quote
Staro 09.01.2013, 12:56
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.01.2013
US lokacija: Jos cekam
Nepromenjeno

Da PMP je na engleskom, interesantno je da ne moze u svakom Prometric centru, zasto ne bih znao.
Reply With Quote
Staro 09.01.2013, 17:03
minimaxus minimaxus je offline
Drug član

Datum prijave: 29.10.2012
YU lokacija: Banja Luka, RS-BiH
Nepromenjeno

Dakle, Vrhunski je kristalno jasan - polozite CCNA i sve ostalo sto se CISCO-a tice . Za one koji to mozda ne znaju, niste duzni da idete na predavanja da bi polagali CCNA. Ne morate platiti obuku od recimo 1000 evra, ukoliko vec posjedujete znanje potrebno za polaganje ispita.

Pronadjete privi ovlasceni test centar (npr. http://www.pearsonvue.com/vtclocator/), odaberete koju oblast polazete, najblize lokacije, zakazete termin i to je to. Ako polazete u dva puta (dva semestra, 640-822 ICND1 i 640-816 ICND2) placate 150 dolara po ispitu. Ako polazete CCNA Composite Exam, dakle sve odjednom, placate 290 dolara.

Dakle ako vjerujete Vrhunskom, bolje investicije u sebe skoro pa i da nema !
Reply With Quote
Staro 09.01.2013, 18:15
lafayette's Avatar
lafayette lafayette je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Hteo bih da skrenem pažnju da informacije koje su iznete u vezi sa PMP sertifikatima bi možda mogle da budu pogrešno protumačene od nedovoljno upućenih.
Da se niko ne uvredi, ali kako je ovde interpretirano deluje da je dovoljno položiti tamo neki ispit na engleskom jeziku u uzeti sertifikat.

Realnost je totalno drugačija. Da bi samo aplicirali za polaganje za PMP sertifikat potrebno je da zadovoljite jedan od dva uslova:
1) diploma srenje škole + 5 godina iskustva sa 7500 sati vođenja projekata ili
2) diploma fakulteta + 3 godina iskustva sa 4500 sati vođenja projekata.

Pored ovoga vam je potrebno 35 sati pm obuke koja se plati, odsluša i ne predstavlja neki problem.

Kad sam na pripremnoj obuci preračunavao sate koje imam na projektima
došao sam do zaključka da na ispit mogu da izađu kadidati koji se isključivo bave
project managementom (ako se preračuna 8-časovno prosečno radno vreme ispadne 187,5 dana godišnje).
Dakle realnost je da se prvo polaže za junior sertifikat (CAPM),
a nakon napunjenih 4500 sati vođenja projekata da se polaže za PMP.
Inače ispit obuhvata 9 oblasti znanja i pored dobrog poznavanja engleskog jezika neophodno je usvojiti specifičnu terminologiju koja se koristi.

Neko je spomenuo da je PMP sertifikat vrlo cenjen u svetu - verovatno zato što se ne dolazi lako do njega

U Srbiji ukupno ima oko 100 ljudi sa PMP sertifikatima (informacija od jesenas), najviše u ICT, građevini i bankarstvu.

PMI ima svoj Chapter i u Srbiji. Više detalja možete pogledati na sajtu http://www.pmi-serbia.rs

DV-2017
--------
Prijava: 01.11.2015.

DV-2016
--------
Prijava: 26.10.2014.

DV-2014
--------
Prijava: 10.10.2012.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja