ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 29.12.2013, 02:50
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Morning Star Prikaz poruke
I ja sam jako puno eseja napisala dok sam vjezbala i sve mi je jasno, i forma i paragrafiranje i koja se pitanja traze od tebe u naslovu eseja i sve sam to jako dobro proucila i na samom testu i napravila a gdje je krenulo krivo zaista neznam jer i gramatika mi nije nepoznanica.Uostalom zato sam se i zalila i trazila enquiry on results pa cemo vidjeti sto ce biti iako mi to sve djeluje malo mutno.Kakav je to ispit kad ti nemozes vidjeti svoje rezultate!?Taj dio mi nikako nije jasan!!!No bilo kako bilo ako budem morala ici ponovo Sarajevo ce mi definitivno biti broj jedan...Hvala i na tvojo informaciji Via...
Srećno! Na nekim drugim forumima san naisla na slicne slucajeve gde su se ljudi zalili i uvazili su im.
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day
Reply With Quote
Staro 29.12.2013, 16:06
Morning Star Morning Star je offline
Član

Datum prijave: 25.12.2013
YU lokacija: Hrvatska
Nepromenjeno

Zvercice oprosti,ova hvala je bila upucena tebi...Vii sam vec zahvalila.I ja sam vec gledala malo po forumima prije nego sto sam se zalila a sad cekam jer je rok za ponovno ocjenjivanje 6-8 tjedana. U svakom slucaju javiti cu se i jako mi je drago sto sam se uclanila na forum i postala dio ove zajednice.Pogotvo kad vidim koliko su ljudi koje nikada nisi upoznao,a vjerojatno ni neces,spremni pomoci bilo da je to savjet,vlastito iskustvo,podrska ili pak nesto trece...
Zvercice jos jednom isprika sto sam ti promijenila ime...
Reply With Quote
Staro 09.01.2014, 10:51
monikami monikami je offline
Član

Datum prijave: 09.01.2014
Nepromenjeno

Pozdrav za sve forumase! Ja lutriju nisam igrala tako da nemam cemu da se nadam. Ali htela bi neko da mi pomogne i objasni kako da upisem LPN program odavde i da dobijem studentsku vizu. Znate neko ko je prosao taj put konkretno? Znate dobru skolu da preporucite? I najvaznije pitanje koliko para i vremena treba realno za realizaciju? Ja od onoga sto sam do sad procitala shvatila sam da nece moci za manje od godinu dana, da li gresim?
Unapred hvala.
Reply With Quote
Staro 10.01.2014, 16:56
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Iz Srbije malo teze, jer prethodno moras da ispunis odredjene preduslove (prerequizits), a ono sto te najvise koci da to uradis iz Srbije je CNA (Certified Nursing Assistant, odnosno bolnicar) i Background check—obavezan za sva zdravstvena zanimanja.

Naime, moras prvo da zavrsis obuku za CNA i polozis drzavni da bi bila podobna za prijem na LPN program. CNA ne mozes da upises bez socijalnog broja i provere kriminalnog dosijea (Background check), tako da moras da budes licno prisutna. Pored toga, vecina skola ce traziti da prethodno polozis anatomiju, fiziologiju, farmakologiju, medicinsku terminologiju, prvu pomoc (CPR), engleski i matematiku (priznaje se fakultetski nivo, ili nivo vise skole ovih predmeta i iz inostranstva ako su polozeni u poslednjih 5 godina, srednjiskolska anatomija, fiziologija i sl. se ne priznaje).

Ako dolazis u Cikago ima skola gde je mnogo nasih zavrsilo ili trenutno zavrsava LPN (svi na zelenoj karti, ne na vizi) pa se javi mozemo tu da te uputimo, ali ces morati da proveris da li daju vize. Ja sam, slucajno, profesor anatomije, fiziologije, patologije i medicinske etike na koledzu koji ima program i za fizioterapeute, tako da i ta varijanta postoji ukoliko se interesujes za zdravstvenu struku, i ima nasih studenata takodje. Razilka je: program traje 2 godine (LPN je 14 meseci bez predispita, sa predispitima, manje-vise isto), ali je fizikalna terapija skuplja za desetak hiljada dolara (kosta $28-32.000, LPN je $15.000 + $2-3.000 za uslovne ispite, zavisi da li si nesto polagala u Srbiji ili ne).
U svakom slucaju pogledaj ova tri linka za LPN, pomocice ti da steknes sliku o tome:
(Ima, naravno i drugih skola, uslovi su svuda slicni cene variiraju od gore navedenog, zavisi od skole, ali uglavnom su u tom redu velicina).

LPN ima i na community koledzima, ali programi mnogo duze traju i procedura prijema je netransparentna i moze da potraje dugo. Dobra stvar je da su jeftiniji i mozes da dobijes financial aid ako imas zelenu kartu. Viza studenti ne mogu da dobiju tu pomoc.

Sto se tice vize, tu je malo cupavo, mnogi LPN programi ne daju vizu a iako daju to je najcesce M-1 viza koja nije bas povoljna, bolja je F-1 koju daju neki community koledzi. F-1 zato moze da se dobije za fizikalnu terapiju lakse jer program traje 2 godine i dobija se associate degree po zavrsetku, dok je LPN program advanced certificate.

Last edited by Sima; 10.01.2014 at 17:04.
Reply With Quote
Staro 10.01.2014, 19:19
coda81 coda81 je offline
Drug član

Datum prijave: 03.05.2013
Nepromenjeno

Mala pomoc ,
Interesuje me da li neko od forumasa zna bilo kakve informacije o nostrifikaciji za Physical therapist assistent / Physical therapist!!!Posto nisam uspeo da nadjem nista konkretno na forumu!!
Hvala unapred!!!!
Reply With Quote
Staro 11.01.2014, 00:12
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik monikami Prikaz poruke
Pozdrav za sve forumase! Ja lutriju nisam igrala tako da nemam cemu da se nadam. Ali htela bi neko da mi pomogne i objasni kako da upisem LPN program odavde i da dobijem studentsku vizu. Znate neko ko je prosao taj put konkretno? Znate dobru skolu da preporucite? I najvaznije pitanje koliko para i vremena treba realno za realizaciju? Ja od onoga sto sam do sad procitala shvatila sam da nece moci za manje od godinu dana, da li gresim?
Unapred hvala.
U principu to sto je Sima napisao je okvirno to.

Par stvari jos da dodam:
- Upisati LPN iz Srbije na Community College-u je samo moguce u teoriji, u praksi to zaboravi. Razlog: jako je malo mesta, a navala ogromna i prioritet imaju "in district students" sto znaci da kao stranac nikad neces stici pored onolike liste cekanja.

- LPN je podoban samo za M1 vizu. U Cikagu jedina privatna skola koja upisuje strance na M1 je Northwestern Institute of Health and Technology.U toj skoli sve zajedno bi te izaslo skoro 30k i trajalo bi 1.5-2 godine sa sve prerequisites.

- Ja sam recimo LPN zavrsio za vreme OPT-a na F1 vizi, izaslo je 15k i bilo je gotovo za godinu dana.
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 11:50
monikami monikami je offline
Član

Datum prijave: 09.01.2014
Nepromenjeno

Ja sam zavrsila prekvalifikaciju za med. sestru u Srbiji (predhodno imam zavrseno za zubnog tehicara u Skoplje). Jel mogu to da iskoristim za CNA? Radno iskustvo nemam zato sto dugo nisam bila drzavljanin Srbije i nisam mogla da se zaposlim u drzavne institucije. Kad sam dobila drzavljanstvo vec sam imala spakovane kufere za Norvesku. Trenutno zivim u Oslo i ne radim u struci zbog jezicke barijere. Kada sam dosla ovde shvatila sam da nikada necu postati medicinska sestra i da cu ostati nesto na pola puta (stepenik vise od obicnog asistenta) A ima i dosta stvari koje mi se ne svidjaju ovde. Jedina dobra stvar je sto bi mogla da nakupim novac za nekih godinu dana ili cak i malo manje. Nasla sam jednu skolu koja pomaze oko studentske vize i cini mi se da je skola OK. Jel mozete da pogledate i kazete sta mislite? Ja trenutno ne znam ni sta tacno da gledam.
http://goforward.harpercollege.edu/f...ture/index.php
I jos jedno pitanje. Koliko je u praksi izvodljivo da se nadje neki part-time job pored studija? Inace moja zelja je bila da dovedem i muza koji bi nasao neki posao da pokrije osnovne troskove zivota. Mada planiram da ponesem oko 25k-30k USD.
Hvala vam na pomoci.
P.S. Ja i muz pisemo na jedan forum o Norveskoj i tacno znam koliko iritiraju novi neinformisani clanovi. Sada sam ja u istoj toj situaciji- nova i neinformisana i jos me drma pocetnicki entuzijazam . Izvinite zbog toga.
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 19:08
Magelan's Avatar
Super Moderator

Smile

Citat:
Prvobitno poslao korisnik monikami Prikaz poruke
Ja sam zavrsila prekvalifikaciju za med. sestru u Srbiji (predhodno imam zavrseno za zubnog tehicara u Skoplje). Jel mogu to da iskoristim za CNA? Radno iskustvo nemam zato sto dugo nisam bila drzavljanin Srbije i nisam mogla da se zaposlim u drzavne institucije. Kad sam dobila drzavljanstvo vec sam imala spakovane kufere za Norvesku. Trenutno zivim u Oslo i ne radim u struci zbog jezicke barijere. Kada sam dosla ovde shvatila sam da nikada necu postati medicinska sestra i da cu ostati nesto na pola puta (stepenik vise od obicnog asistenta) A ima i dosta stvari koje mi se ne svidjaju ovde. Jedina dobra stvar je sto bi mogla da nakupim novac za nekih godinu dana ili cak i malo manje. Nasla sam jednu skolu koja pomaze oko studentske vize i cini mi se da je skola OK. Jel mozete da pogledate i kazete sta mislite? Ja trenutno ne znam ni sta tacno da gledam.
http://goforward.harpercollege.edu/f...ture/index.php
I jos jedno pitanje. Koliko je u praksi izvodljivo da se nadje neki part-time job pored studija? Inace moja zelja je bila da dovedem i muza koji bi nasao neki posao da pokrije osnovne troskove zivota. Mada planiram da ponesem oko 25k-30k USD.
Hvala vam na pomoci.
P.S. Ja i muz pisemo na jedan forum o Norveskoj i tacno znam koliko iritiraju novi neinformisani clanovi. Sada sam ja u istoj toj situaciji- nova i neinformisana i jos me drma pocetnicki entuzijazam . Izvinite zbog toga.
Kao neko ko je zamalo otisao u Norvesku, mene interesuje sta tebe tacno tamo sprecava da napredujes. Koliko sam razumeo ti si tamo hjelpeplaier - sto je ovde CNA. Imaj u vidu jako bitno cinjenicu. Tvoje zanimenje je u Norge placeno skoro isto kao ovde LPN, a ne radis sa 1-5 pacijenata nego u proseku 15. Dakle, workload i plata CNA u USA je klasican primer teske fizikalije za jako mali novac.

Licno, da sam na tvom mestu, ja bih u Norveskoj zavrsio za sykeplaier-a i onda lepo radio nostrifikaciju i isao na EB GC. Jedino tako mozes i muza da dovedes. Ti da dolazis na F1, a muza da dovlacis na F2... Iskreno, pokajala bi se jako brzo... To em kosta, em sa LPN do GC preko posla se ne dolazi...

Iscitaj temu "Potreban savet u vezi US vize". Tamo je ispisano sve sto te interesuje.
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 19:45
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Btw, Harper College je moj lokalni Community College. Kao sto sam ranije pisao, samo u teoriji stranac moze da studira nursing na Community i to za RN (ne LPN). U praksi, lista cekanja za nursing je kilometarska i prioritet se daje studentima koji pripadaju distriktu Harper-a, tek onda po prioritetu idu in-state, pa out of state pa tek onda foreign. Dakle, zaboravi na Community College...
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 21:09
Hertzog's Avatar
Hertzog Hertzog je offline
Drug član

Datum prijave: 21.10.2012
YU lokacija: Banja Luka
Nepromenjeno

Dokle si ti dosao sa svojim skolovanjem? Nadam se da si se resio volana i da vise zaradjujes a manje radis
Reply With Quote
Odgovori

Tags
medicinske sestre, nurse

Pravila pisanja