![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Zvercice oprosti,ova hvala je bila upucena tebi...Vii sam vec zahvalila.I ja sam vec gledala malo po forumima prije nego sto sam se zalila a sad cekam jer je rok za ponovno ocjenjivanje 6-8 tjedana. U svakom slucaju javiti cu se i jako mi je drago sto sam se uclanila na forum i postala dio ove zajednice.Pogotvo kad vidim koliko su ljudi koje nikada nisi upoznao,a vjerojatno ni neces,spremni pomoci bilo da je to savjet,vlastito iskustvo,podrska ili pak nesto trece...
Zvercice jos jednom isprika sto sam ti promijenila ime... |
|
|||
|
|||
![]()
Pozdrav za sve forumase! Ja lutriju nisam igrala tako da nemam cemu da se nadam. Ali htela bi neko da mi pomogne i objasni kako da upisem LPN program odavde i da dobijem studentsku vizu. Znate neko ko je prosao taj put konkretno? Znate dobru skolu da preporucite? I najvaznije pitanje koliko para i vremena treba realno za realizaciju? Ja od onoga sto sam do sad procitala shvatila sam da nece moci za manje od godinu dana, da li gresim?
Unapred hvala. |
|
||||
|
||||
![]()
Iz Srbije malo teze, jer prethodno moras da ispunis odredjene preduslove (prerequizits), a ono sto te najvise koci da to uradis iz Srbije je CNA (Certified Nursing Assistant, odnosno bolnicar) i Background check—obavezan za sva zdravstvena zanimanja.
Naime, moras prvo da zavrsis obuku za CNA i polozis drzavni da bi bila podobna za prijem na LPN program. CNA ne mozes da upises bez socijalnog broja i provere kriminalnog dosijea (Background check), tako da moras da budes licno prisutna. Pored toga, vecina skola ce traziti da prethodno polozis anatomiju, fiziologiju, farmakologiju, medicinsku terminologiju, prvu pomoc (CPR), engleski i matematiku (priznaje se fakultetski nivo, ili nivo vise skole ovih predmeta i iz inostranstva ako su polozeni u poslednjih 5 godina, srednjiskolska anatomija, fiziologija i sl. se ne priznaje). Ako dolazis u Cikago ima skola gde je mnogo nasih zavrsilo ili trenutno zavrsava LPN (svi na zelenoj karti, ne na vizi) pa se javi mozemo tu da te uputimo, ali ces morati da proveris da li daju vize. Ja sam, slucajno, profesor anatomije, fiziologije, patologije i medicinske etike na koledzu koji ima program i za fizioterapeute, tako da i ta varijanta postoji ukoliko se interesujes za zdravstvenu struku, i ima nasih studenata takodje. Razilka je: program traje 2 godine (LPN je 14 meseci bez predispita, sa predispitima, manje-vise isto), ali je fizikalna terapija skuplja za desetak hiljada dolara (kosta $28-32.000, LPN je $15.000 + $2-3.000 za uslovne ispite, zavisi da li si nesto polagala u Srbiji ili ne). U svakom slucaju pogledaj ova tri linka za LPN, pomocice ti da steknes sliku o tome: (Ima, naravno i drugih skola, uslovi su svuda slicni cene variiraju od gore navedenog, zavisi od skole, ali uglavnom su u tom redu velicina). LPN ima i na community koledzima, ali programi mnogo duze traju i procedura prijema je netransparentna i moze da potraje dugo. Dobra stvar je da su jeftiniji i mozes da dobijes financial aid ako imas zelenu kartu. Viza studenti ne mogu da dobiju tu pomoc. Sto se tice vize, tu je malo cupavo, mnogi LPN programi ne daju vizu a iako daju to je najcesce M-1 viza koja nije bas povoljna, bolja je F-1 koju daju neki community koledzi. F-1 zato moze da se dobije za fizikalnu terapiju lakse jer program traje 2 godine i dobija se associate degree po zavrsetku, dok je LPN program advanced certificate.
2010EU00001xxx U.S. citizen Last edited by Sima; 10.01.2014 at 17:04. |
|
|||
|
|||
![]()
Mala pomoc ,
Interesuje me da li neko od forumasa zna bilo kakve informacije o nostrifikaciji za Physical therapist assistent / Physical therapist!!!Posto nisam uspeo da nadjem nista konkretno na forumu!! Hvala unapred!!!! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Par stvari jos da dodam: - Upisati LPN iz Srbije na Community College-u je samo moguce u teoriji, u praksi to zaboravi. Razlog: jako je malo mesta, a navala ogromna i prioritet imaju "in district students" sto znaci da kao stranac nikad neces stici pored onolike liste cekanja. - LPN je podoban samo za M1 vizu. U Cikagu jedina privatna skola koja upisuje strance na M1 je Northwestern Institute of Health and Technology.U toj skoli sve zajedno bi te izaslo skoro 30k i trajalo bi 1.5-2 godine sa sve prerequisites. - Ja sam recimo LPN zavrsio za vreme OPT-a na F1 vizi, izaslo je 15k i bilo je gotovo za godinu dana. |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam zavrsila prekvalifikaciju za med. sestru u Srbiji (predhodno imam zavrseno za zubnog tehicara u Skoplje). Jel mogu to da iskoristim za CNA? Radno iskustvo nemam zato sto dugo nisam bila drzavljanin Srbije i nisam mogla da se zaposlim u drzavne institucije. Kad sam dobila drzavljanstvo vec sam imala spakovane kufere za Norvesku. Trenutno zivim u Oslo i ne radim u struci zbog jezicke barijere. Kada sam dosla ovde shvatila sam da nikada necu postati medicinska sestra i da cu ostati nesto na pola puta (stepenik vise od obicnog asistenta) A ima i dosta stvari koje mi se ne svidjaju ovde. Jedina dobra stvar je sto bi mogla da nakupim novac za nekih godinu dana ili cak i malo manje. Nasla sam jednu skolu koja pomaze oko studentske vize i cini mi se da je skola OK. Jel mozete da pogledate i kazete sta mislite? Ja trenutno ne znam ni sta tacno da gledam.
http://goforward.harpercollege.edu/f...ture/index.php I jos jedno pitanje. Koliko je u praksi izvodljivo da se nadje neki part-time job pored studija? Inace moja zelja je bila da dovedem i muza koji bi nasao neki posao da pokrije osnovne troskove zivota. Mada planiram da ponesem oko 25k-30k USD. Hvala vam na pomoci. P.S. Ja i muz pisemo na jedan forum o Norveskoj i tacno znam koliko iritiraju novi neinformisani clanovi. Sada sam ja u istoj toj situaciji- nova i neinformisana i jos me drma pocetnicki entuzijazam ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Licno, da sam na tvom mestu, ja bih u Norveskoj zavrsio za sykeplaier-a i onda lepo radio nostrifikaciju i isao na EB GC. Jedino tako mozes i muza da dovedes. Ti da dolazis na F1, a muza da dovlacis na F2... Iskreno, pokajala bi se jako brzo... To em kosta, em sa LPN do GC preko posla se ne dolazi... Iscitaj temu "Potreban savet u vezi US vize". Tamo je ispisano sve sto te interesuje. |
|
||||
|
||||
![]()
Btw, Harper College je moj lokalni Community College. Kao sto sam ranije pisao, samo u teoriji stranac moze da studira nursing na Community i to za RN (ne LPN). U praksi, lista cekanja za nursing je kilometarska i prioritet se daje studentima koji pripadaju distriktu Harper-a, tek onda po prioritetu idu in-state, pa out of state pa tek onda foreign. Dakle, zaboravi na Community College...
|
|
||||
|
||||
![]()
Dokle si ti dosao sa svojim skolovanjem? Nadam se da si se resio volana i da vise zaradjujes a manje radis
![]() |
![]() |
Tags |
medicinske sestre, nurse |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Pitanje vezano za tehničke stvari... | Smith6000 | ZelenaLutrija.com - O sajtu | 69 | 07.05.2021 14:59 |
Hotelijersko-turistički tehničar(HITNO) | Volf | Vodič za emigrante | 4 | 28.06.2014 02:11 |
Medicinske sestra | zanesena | Vaša strana | 16 | 24.07.2013 17:12 |
Kako do zvanja sestre ili lekara u USA | makijana | Stare teme | 1 | 18.01.2011 02:35 |
![]() |