![]() |
|
|
|||||||
| Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
|
ivkodrg i botexag...i ja sam mislila da je bolje da srediti prvo radnu vizu,pa se onda tamo boriti za PR,ali...
Kao sto uvek ima ali... Moj suprug bi radio posao koji nije na NOC-ovoj listi za useljenje. Drugo,planiramo da posle 6 meseci dodjemo i deca i ja,kada on pripremi teren za dolazak i mozda meni nadje posao... Plasimo se da se ne iscimamo i istrosimo a da nista ne uradimo,jer nam je cilj da ostanemo tamo za stalno.Plasimo se i kako ce to ici sa mojom vizom,mozda mogu da me odbiju. Deca su velika,cak bi jendo trebalo u naredne 2 godine da krene na fax.Sta ako izgubimo radne dozvole,pa on mora da prekine skolovanje i vrati se sa nama.Imamo bezbroj pitanja i dilema. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
1. http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/ 2. http://www.cic.gc.ca/english/informa...des/EG7TOC.asp 3. http://artefact.lib.ru/languages/eng...ks_ielts.shtml Otprilike bi ovdje mogao naći sam odgovore i napraviti procjene. Na prvom linku možeš provjeriti gdje bi se moglo uklopiti zanimanje. Na drugom su detaljni koraci koji se moraju poduzeti. A na trećem je pravo dobar izvor literature za pripremu testa. Hvala Zvercici i svima koji su mi otkrili ovaj izvor. Prema tim materijalima sam se uspješno pripremila. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Uopšte nije bitno koje joj je zvanje u diplomi, čak nije bitno ni šta je završila, ako može da dokaže svoje radno iskustvo u zanimanju za koje aplicira. Posao u finansijama obuhvata širok spektar zanimanja pa ti ne mogu reći pod koji NOC kod bi ona mogla da se podvede. Zato je najbolje da sami pregledate listu i vidite koji je njen broj, a na tom sajtu imate za svaku kategoriju i spisak aktivnosti koje se rade na tim poslovima. To je jako bitno zato što poslodavac mora da izda potvrdu o zaposlenju gde će stajati tačan opis tvojih radnih zadataka. Taj opis mora da se podudara sa aktivnostima definisanim za kodove u određenom procentu (zaboravila sam koliko je ali mora biti bar 50%). Kada budete računali bodove imajte u vidu da se broje samo pune godine radnog staža, znači tri godine u vašem slučaju. Što se tiče drugog pitanja, sve ti je relativno. Teoretski, možeš sve da završiš za mesec i po dana. Pojedinačno najduža procedura je IELTS. Pošto još ima mesta za polaganje 7. Juna, ako se danas prijavite, rezultate ćete dobiti 27. ili 30. Juna. Naravno, uslov je da ga položite. U međuvremenu ima sasvim dovoljno vremena za sve ostalo - verifikacija diplome mislim da traje ukupno 3-4 nedelje, izvodi iz MKR, SUP i ostalo mnogo kraće, potvrde od poslodavaca za dan, itd. Za IELTS ne mogu da te savetujem pošto ću ga sada prvi put polagati. Muž je izlazio u Martu (od njega mi trebaju bodovi za adaptaciju, a samim tim i niske ocene) i nije uopšte hteo da se sprema. Komunicira na kaubojskom Engleskom i dobio je fenomenalne ocene spram onoga što sam očekivala: R5 (trebalo mu 3.5), W5 (trebalo 4), S5 (trebalo 4) i L4 (trebalo 4.5 i zbog tih 0.5; sada sve iz početka za 19.500 dinara). Uzmite, provežbajte par testova pa vidite gde ste sa probnim ocenama. |
|
|
|||
|
|||
|
Emiiiuki, hvala na ovako podrobnom komentaru. Tacno si mi pomogla za mnoge stvari za koje ili nisam znao ili pak sam ih u medjuvremnu zaboravio.
Uzgred sam vec poceo da vezbam sa devojkom writing koji joj najteze ide i ona ga zove nocna mora. Dao sam joj 5 minuta da napise ukupno 6 recenica (3 za i 3 protiv) odlaska u Kanadu. I to je ispalo ovako:"In my opinion, first advantage to move to Canada is better offer for job. Although, there is nice clima, many different and nice place to see. USLOVI for live is very good. Negative side to move to Canada is that we will be so far from our family. Our children will be grow up without close causin. I think that their food not so good like our." Najbolje ce joj ici predpostavljam citanje pa slusanje. Dal cemo uz mesec ipo dana vezbanja moci da izvucemo oko 18 bodova kod nje na Engleski? Definitivno cu te poslusati sa tim testovima pa cemo videti i te probne ocene koje bi mogla da dobije... |
|
|
|||
|
|||
|
Pošto vidim da su ti na onom drugom forumu odgovorili na većinu pitanja u vezi sa testom samo bih dodala da su ocene za pisanje i razgovor subjektivne i da ti niko sa foruma ne može odgovoriti koliko bi mogla dobiti. Slušanje i čitanje se precizno boduju a kalkulator za bodove imaš na ovom linku: http://www.canadavisa.com/ielts/free...ice-tests.html.
Ne bih se složila da je listening najlakši, čak obrnuto. Tu ti treba veća ocena nego za ostale delove a nema popravka. Ako su na traci rekli a nisi dobro čuo ili nisi stigao, nema vraćanja. Još gore, uglavnom izgubiš nit priče pa ne znaš ni gde da se nadovežeš sa pitanjima posle. Još jedan mali savet za sam test koji moj mž nije hteo da posluša: kada sve završiš imaš još pola minuta, minut da pregledaš odgovore. Ako ti je ostalo nešto na zaokruživanje, zaokružuj nasumično, nema negativnih bodova ako pogrešiš. Izaberi jedno slovo a ili b i zaokružuj svuda (najbolje da je isto slovo u pitanju, mislim da je tako najveća verovatnoća da nabodeš bar jedan bod koji može biti presudan). |
|
|
|||
|
|||
|
Poslao sam privatno Emiiuki ali evo i ovde da priupitam sledece:
"Devojka radi vec 4.5 godina u studentskoj agenciji, ali prvih godinu dana je radila kao student dok je ostalih 3,5 godine radila po zavrsenim studijama. Tako da iz fonda moze da se izvuce papir na 3.5 godine iskustva/staza. Da li moze i ugovorom dok je bila student da se dokaze tih godinu dana iskustva (na koji se ne racuna staz)? U sustini ne znam sta se prilaze za dokaz o iskustvu... " |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Ta lista zanimanja vazi samo i iskljucivo za taj Federal program, i nema nikakve veze sa Temporary Working Visa programom. (TWV) za TWV lista NOC zanimanja je ogromna, prakticno su obuhvacena sva moguca zanimanja, podeljena u grupe 0,A,B,C,D Za Grupe 0,A,B vaze pravila da mozete posle godinu dana da aplicirate za CEC (Canadian Experience Program) program imigracije. Takodje za ove grupe supruznik moze da se priruzi nosiocu vize u Kanadi i dobije Open Work Permit.... Za grupe C,D u koju spadaju semi-skill poslovi ne mozete imigrirati na gore pomenuti nacin (ali ima drugi moguci) niti mozete pozvati supruznika i decu da vam se pridruzi |
|
|
|||
|
|||
|
botexag,mnogo ti hvala.
Cak i kad nesto procitam na zvanicnom saitu za useljenje nisam sigurna da li kapiram kako treba pa imam potrebu da pitam ljude koji su vec prosli te stvari i znaju ih iz iskustva. Jos jednom hvala!
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ja sam takva da ne volim da se igram ozbiljnim stvarima. Možeš reći da si radio na crno ali, mislim da je na zapadu to jako veliki prekršaj i da ne shvataju to tako olako kao mi. Praktično, objašnjavaš im da želiš da živiš u njihovoj zemlji a govoriš kako si ovde kršio zakon. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
![]() |
|
|
|