ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Poslediplomske studije u Americi (Graduate studies) » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.11.2015, 00:18
ejpril88 ejpril88 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 27.05.2015
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Kažete za internacionalne studente se konkuriše u decembru, a da li ću ja kao greencard holder biti smatrana internacionalnim studentom ili domaćim (s obzirom na to da sam diplome sa osnovnih i mastera stekla na srpskom univerzitetu)? Kada su prijave za doktorske za domaće studente?
Reply With Quote
Staro 21.11.2015, 03:39
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ejpril88 Prikaz poruke
Kažete za internacionalne studente se konkuriše u decembru, a da li ću ja kao greencard holder biti smatrana internacionalnim studentom ili domaćim (s obzirom na to da sam diplome sa osnovnih i mastera stekla na srpskom univerzitetu)? Kada su prijave za doktorske za domaće studente?
Domaci - zato sto si permanent resident. Non-immigrants ulaze u kategoriju internacionalnih studenata. Sto se rokova za prijavu tice, ne znam kako to ide za tvoju struku.
Staro 21.11.2015, 05:38
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Kažete za internacionalne studente se konkuriše u decembru,
Rokovi za prijavu nisu svuda isti, zavise od fakulteta do fakulteta. To moras da vidis na programu na koji hoces da se prijavis. I naravno od toga da li ces da platis ili ocekujes da ti placaju da studiras. Ako hoces da platis onda mozes mnogo kasnije da se prijavis. Ako hoces da te plate, sto ranije to bolje, nekad je sistem ko pre devojci njemu devojka.

Moj univerzitet na kome sam doktorirala ima razlicite rokove od fakulteta do fakulteta, od departmana do departmana. klikni na link pa izaberi koji hoces smer pa ces naci odgovor na pitanje bar na ovom univerzitetu. Nadji nesto slicno ovome na onom na koji pikiras da se prijavis. Npr. jedan od smerova ima ove rokove klikni. Neki drugi moze da ima druge, sve zavisi od navale i od raspolozivih resursa na departmanu.

Citat:
da li ću ja kao greencard holder biti smatrana internacionalnim studentom ili domaćim (s obzirom na to da sam diplome sa osnovnih i mastera stekla na srpskom univerzitetu)? Kada su prijave za doktorske za domaće studente?
Zavisi od slucaja do slucaja. Google kaze:
- Neka mesta tretiraju nosioce stalne dozvole boravka u SAD kao internacionalce npr
- Neki ih tretiraju kao drzavljane npr
Reply With Quote
Staro 15.04.2016, 01:14
vladimir123 vladimir123 je offline
Član

Datum prijave: 04.11.2013
Nepromenjeno

Pozdrav za sve clanove foruma i nadam se da ima nekoga ko je bio u mojoj situaciji ili poznaje ovaj problem pa moze da daje savete. Naime ja sam master student na gradjevinskom fakultetu u Srbiji i dobio sam J1 vizu i voleo bih posle toga da ostanem i da radim u svojoj struci u Americi. Da li je ova moja zelja ostvariva i da li je moguce upisati neke jeftinije studije ili bilo sta drugo da ostvarim ovu nameru?

Hvala za svaki dobro nameran savet...
Reply With Quote
Staro 16.04.2016, 00:59
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vladimir123 Prikaz poruke
Pozdrav za sve clanove foruma i nadam se da ima nekoga ko je bio u mojoj situaciji ili poznaje ovaj problem pa moze da daje savete. Naime ja sam master student na gradjevinskom fakultetu u Srbiji i dobio sam J1 vizu i voleo bih posle toga da ostanem i da radim u svojoj struci u Americi. Da li je ova moja zelja ostvariva i da li je moguce upisati neke jeftinije studije ili bilo sta drugo da ostvarim ovu nameru?

Hvala za svaki dobro nameran savet...
J1 viza ima restrikciju da moras da odes posle u svoju zemlju, cini mi se da li jedna ili dve godine... Moja jedna drugarica je dosla sa J1 vizom. Ali posto je nakon M.S. upisala PhD pa kasnije isla na Post Doc - dok je bila post doc isla je u svoju zemlju i nekako nakupila godinu dana. Fora je nakon zavrsavanja da treba da boravis u zemlji odredjeni broj dana. Sad radi na fakultetu na H1B vizi. (sve mi se nekako cini da gubim pismenost na maternjem jeziku i da sve vise gramaticki gresim dok pisem, vidim da nije dobro a ne mogu u momentu da se setim kako nesto treba da se napise - prim.aut.)
Reply With Quote
Staro 16.04.2016, 01:16
Član

Nepromenjeno

A da li je moguce prebaciti na studentsku F vizu i upisati skolu tamo? Koje su okvirno cene master studija jeftinija varijanta? Ima li ovakvih iskustava...
Reply With Quote
Staro 19.04.2016, 20:28
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
A da li je moguce prebaciti na studentsku F vizu i upisati skolu tamo? Koje su okvirno cene master studija jeftinija varijanta? Ima li ovakvih iskustava...
Zavisi koji tip J1 dobijes. Kao sto rece Vuxanne, neki tipovi J1 zahtevaju da se nakon programa vratis kuci na bar dve godine kako bi bio podoban da ponovo trazis vizu za US. Ukoliko imas samo J1 za letnji program to ne bi trebalo da vazi za tebe i u tom slucaju imas mogucnost da se prebacis na F1. Slucajevi za koje ja znam su prelazili sa J1 na F1 ali su isli na ESL program.

Nemam informacije o cenovniku Master/Phd programa po semestru, ali sam siguran da to mozes lako da nadjes na zvanicnim stranicama univerziteta koji te interesuju.
Staro 19.04.2016, 21:48
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Zavisi koji tip J1 dobijes. Kao sto rece Vuxanne, neki tipovi J1 zahtevaju da se nakon programa vratis kuci na bar dve godine kako bi bio podoban da ponovo trazis vizu za US. Ukoliko imas samo J1 za letnji program to ne bi trebalo da vazi za tebe i u tom slucaju imas mogucnost da se prebacis na F1. Slucajevi za koje ja znam su prelazili sa J1 na F1 ali su isli na ESL program.

Nemam informacije o cenovniku Master/Phd programa po semestru, ali sam siguran da to mozes lako da nadjes na zvanicnim stranicama univerziteta koji te interesuju.
Kako da znam koja mi je J1 viza ima li nekih napomena za to ogranicenje?
Mozes li malo blize da objasnis ESL program (mislim na cene,lokacije skola)? Da li ima jos zainteresovanih za takvo ucenje jezika?
Reply With Quote
Staro 19.04.2016, 22:12
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Kako da znam koja mi je J1 viza ima li nekih napomena za to ogranicenje?
Mozes li malo blize da objasnis ESL program (mislim na cene,lokacije skola)? Da li ima jos zainteresovanih za takvo ucenje jezika?
Znaces definitivno kad vidis vizu u pasosu u zavisnoti da li ce ne dnu pod "annotation" pisati "TWO YEAR RULE DOES APPLY" ili "NOT SUBJECT TO TWO-YEAR RESIDENCE REQUIREMENT"... Nekada nista i ne stave u to polje sto znaci da se to pravilo ne odnosi na nosioca vize.

Najbolje je da se raspitas u agenciji preko koje ides u US koji tip J1 se izdaje za taj program preko kog ti ides.

Sto se ESL-a i F1 vize tice, pretrazi temu "Potreban savet u vezi US vize". Tamo sve pise i pravila igre se u medjuvremenu nisu menjala.
Staro 23.04.2016, 18:28
karadjordje karadjordje je offline
Drug član

Datum prijave: 30.04.2014
Nepromenjeno

Pitanje za Vuxanne

Sta je trenutno najatraktivnije/perspektivnije za studiranje u oblasti Renewable energy?
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja